“Met dank aan waakzame Ieperse stadsdiensten”: Pakistaanse ex-minister riskeert zeven jaar cel voor organisatie tientallen schijnhuwelijken

Jarenlang zou de bende rond Zawar W. (51) schijnhuwelijken hebben geregeld tussen Pakistaanse mannen en Portugese vrouwen. De koppels vestigden zich in het Brusselse waar de mannen met valse huwelijksaktes moeiteloos verblijfsrecht konden versieren. Tot de bende zijn werkterrein uitbreidde naar Ieper. “Een tactische vergissing”, sneerde de procureur. W., een Pakistaanse ex-minister, riskeert nu zeven jaar effectieve celstraf.

In 1996 stapte Zawar W. zélf in het huwelijksbootje met een Portugese vrouw, die een paar maanden later al terugkeerde naar haar thuisland. Het schijnhuwelijk vormde volgens het gerecht de kiem van het systeem dat W. later zou commercialiseren. Zelf keerde hij terug naar Pakistan en stuurde hij zijn neven Qamar (47), Shahid (45) en Khizar A. (42) om zijn zaakjes in Anderlecht te regelen.

W. en zijn neven zouden aan het hoofd hebben gestaan van een bende die Pakistaanse mannen aan verblijfsdocumenten hielp via schijnhuwelijken. “Op basis van valse Portugese huwelijksakten werden tientallen Pakistaans-Portugese koppels in België geregistreerd. De Pakistaanse mannen verwierven zo verblijfsrecht, terwijl de Portugese vrouwen na een tijdje terugkeerden naar hun thuisland.

Tactische vergissing

Volgens procureur Mike Vanneste waren de praktijken al minstens sinds oktober 2012 aan de gang. “Als tegenprestatie moesten de Pakistaanse mannen kledij verkopen op de markt voor de firma’s van drie neven”, verduidelijkte hij. Om de schijn hoog te houden, kregen de koppels een tijdelijke woning toegewezen. “De eerste jaren steevast in Anderlecht, maar later ook in Ieper. Dát was een grote tactische vergissing”, stelde Vanneste.

In Anderlecht konden de schijnhuwelijken volgens Vanneste gemakkelijk onder de radar blijven. “Daar weet men amper wie er woont”, hekelde hij de situatie in de hoofdstad. “Maar in het keurige Ieper is dat anders. De wijkagenten weten daar wél wie waar is ingeschreven en zijn de stadsdiensten waakzaam voor schijnhuwelijken. Een schril contrast met de totale onverschilligheid in Brussel.”

Huiszoekingen

In Ieper gingen de alarmbellen af toen er zich in 2015 opvallend veel Pakistaans-Portugese koppels kwamen vestigen. Na grondig onderzoek werden op 15 januari 2019 in het Brusselse en Ieper in totaal zestien huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werd vooral gefocust op drie panden in Anderlecht.

Bij de actie werden veertien Pakistaanse mannen en twee Portugese vrouwen ingerekend. “In de Brusselse huizen probeerden verdachten door ramen en deuren weg te vluchten”, ging Vanneste verder. “Ze kropen zelfs onder de camionettes waarmee ze naar de markten werden gebracht. Dat er maar twee vrouwen werden opgepakt bewijst dat het om schijnhuwelijken ging.”

Uiteindelijk werden 22 beklaagden naar de Brugse strafrechtbank doorverwezen voor hun aandeel in 23 schijnhuwelijken. Al zou de bende vermoedelijk 71 schijnhuwelijken hebben geregeld. Een vrouwelijke beklaagde verklaarde dat ze net als vijf andere vrouwen in Portugal door Pakistaan Waseem A. (53) geronseld werd en dat haar 10.000 euro was beloofd.

Wie riskeert welke straf?

Voor de vermeende bendeleider Zawar W. vroeg Vanneste zeven jaar effectieve celstraf en 176.000 euro boete wegens mensenhandel. Volgens Vanneste hadden veel betrokkenen schrik van de vijftiger. “Van 2018 tot 2020 was hij in de Punjab regionaal minister. Van het Gevangeniswezen, ironisch genoeg”, sneerde hij. Daarnaast vroeg hij ook de verbeurdverklaring van bijna een miljoen euro en zijn drie panden in Anderlecht.

Zawar W. zelf waste de handen in onschuld. “Hij is nooit in Portugal geweest en heeft ook nooit illegalen naar België gebracht”, pleitte advocaat Kris Vincke. “Hij was bij geen enkele illegale activiteit betrokken en heeft ook nooit een vennootschap opgericht. Dit is een respectabele mens. Er is ook geen enkel bewijs dat hij geldsommen ontving.”

De neven riskeren elk vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Qamar S. hangt een bijkomende celstraf van een jaar boven het hoofd voor verspreiding van kinderporno. Ook Pakistaan Waseem A. (53) riskeert als leidinggevend figuur vijf jaar cel. De boekhouder van de bende, een Guinees, kijkt aan tegen drie jaar cel. Een Portugese vrouw riskeert een jaar cel met uitstel. De overige beklaagden, allen Pakistaanse mannen, riskeren een jaar tot dertig maanden cel voor hand- en spandiensten hebben verricht. (AFr)

The post “Met dank aan waakzame Ieperse stadsdiensten”: Pakistaanse ex-minister riskeert zeven jaar cel voor organisatie tientallen schijnhuwelijken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee cipiers gedood, ‘de Vlieg’ spoorloos, twee voertuigen uitgebrand en massale klopjacht: dit is wat we weten over de dodelijke aanval in Normandië

In het Franse departement Eure (Normandië) is dinsdagochtend een busje dat gedetineerden vervoert aangevallen. Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Een vijfde slachtoffer raakte lichtgewond aan het oor, hij mocht het ziekenhuis intussen verlaten. De gevangene kon met de hulp van zijn kompanen ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene

Lees meer »

Biden stelt Trump voor om nog twee keer te debatteren voor de verkiezingen, Trump aanvaardt uitnodiging: “Slechtste debater ooit”

De huidige Amerikaanse president Joe Biden (81) heeft woensdag zijn uitdager Donald Trump (77) uitgenodigd om nog twee keer de degens te kruisen alvorens de Amerikanen op 5 november naar de stembus trekken. Trump heeft de uitnodiging voor de debatten aanvaard. “Ik ben er klaar voor. Laten we gaan vechten!”, schreef Trump op zijn sociale netwerk Truth Social.

Lees meer »

Kleine Lowie (6) verliest strijd tegen hersentumor: “Je koos Moederkesdag om de vrijheid te nemen die je zo hard hebt verdiend”

Kleine superheld Lowie uit Zoersel is niet meer. Zestien maanden nadat er bij de jongen een agressieve hersentumor werd vastgesteld, stopte zijn leventje. Uitgerekend op Moederdag. Maar één ding is zeker: zijn ouders en zusje bezorgden hem in zijn palliatieve maanden de mooiste momenten van zijn leven. “We maken de prachtigste herinneringen en ik geloof dat ik momenteel intenser met

Lees meer »

Gilles Rossel verlaat ‘zijn’ FC Veldegem (3B): “Behoud is mooi afscheid”

Veldegem, Zedelgem en Ruddervoorde vormen de rode draad in de voetbalcarrière van Gilles Rossel, die voornamelijk gevormd werd bij Varsenare, Club en Cercle. Hij bereikte de A-kern van KM Ruddervoorde, waar hij toch aan 15 matchen deelnam in nationale. “Het behoud is een subliem afscheidsgeschenk”, klinkt het overtuigd.
The post Gilles Rossel verlaat ‘zijn’ FC Veldegem (3B): “Behoud is

Lees meer »

Dominiek Savio begraaft tijdscapsule die pas in 2058 weer opgegraven zal worden: “Een boodschap van hoop voor de toekomst”

Vorige dinsdag stond het jaarlijkse feest van Dominiek Savio helemaal in het teken van ‘Back To The Future’. Hoogtepunt van de dag was het begraven van een tijdscapsule aan het kasteel. Die zal pas in 2058, op de honderdste verjaardag van Dominiek Savio, weer opgegraven worden.
The post Dominiek Savio begraaft tijdscapsule die pas in 2058 weer opgegraven zal

Lees meer »

Chinese automerk Leapmotor komt in september naar België

De Chinese fabrikant van elektrische auto’s Leapmotor komt in september naar negen Europese landen, waaronder België. Dat zal gebeuren via Leapmotor International, een joint venture waarin autoconcern Stellantis een belang van 51 procent heeft en Leapmotor de rest, zo hebben beide ondernemingen dinsdag aangekondigd.

Lees meer »