‘Wann kommt der Bus?’

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.

Er zijn dingen die je niet verwacht in het leven. Eén daarvan is dat een boek van mij ooit in een andere taal vertaald zou worden. In mei is het zover: dan verschijnt mijn laatste roman Hersenorkaan in het Duits. Het Nederlandse taalgebied telt 29 miljoen inwoners; het Duitse 84 miljoen. Dat is dus een veel grotere afzetmarkt, met veel meer potentiële kopers. Stilletjes droom ik ervan dat mijn boek daar een bestseller wordt. Het kan: mijn collega Gaea Schoeters heeft in Duitsland een bestseller met haar roman Trofee, die bij ons zo goed als geen aandacht kreeg.

“Ik hoop dat mijn boek een Duitse bestseller wordt”

Over de Duitse titel van mijn boek werd lang nagedacht en gediscussieerd. Het werd uiteindelijk Kopfsturmtage. De letterlijke vertaling, Gehirnsturm, haalde het niet, omdat dat bij Duitsers kennelijk heel raar klinkt. Ik heb hier en daar stukken van de vertaling gelezen, en het voelt wonderlijk om je eigen woorden in een andere taal op papier te zien. Vaak dacht ik terug aan mijn lerares Duits in de Heilige Familie, Ann Vanallemeersch. Zij sprak die taal zo perfect dat je zou geloofd hebben dat ze een native speaker was.

Zoveel jaren later is mijn kennis van het Duits beperkt. Ik sprak het vloeiend toen ik afstudeerde, maar nu is het toch behelpen, met af en toe wat Jean-Marie Pfaff-Duits ertussen. Dat is het lot van elke vreemde taal die je leert: als je haar een tijdje niet meer actief gebruikt, blijft alleen nog de passieve kennis over. Ik herinner me nog goed het eerste Duitse zinnetje dat we leerden: ‘Wann kommt der Bus?’ Straks als ik in Duitsland ben hopelijk stipter dan bij ons.

The post ‘Wann kommt der Bus?’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brand in Anderlecht mogelijk ontstaan door oververhitting batterij

Vanmorgen is de brandweer van Brussel uitgerukt voor een brand in een loft op de 1e verdieping van een gebouw met 3 woonlagen in de Georges Moreaustraat in Anderlecht. De bewoners, een moeder en haar 2 jonge kinderen, werden tijdig gewekt door de aanwezige rookmelders. Mogelijk is de brand ontstaan door de oververhitting van een batterij.

Lees meer »

Amerikaanse rapper Snoop Dogg gaat olympische vlam dragen

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg zal vrijdag een van de fakkeldragers zijn in Saint-Denis in aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, die vrijdagavond op de agenda staat. Dat heeft het gemeentebestuur van de stad uit de Parijse agglomeratie maandag bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Lees meer »

Blunders ontdekt bij beveiliging van Trump in Butler: “Eén agent bungelde aan het dak en keek recht in de ogen van schutter Crooks”

Uit enkele hoorzittingen van deze week blijkt dat er behoorlijk geblunderd is — of op zijn minst kansen gemist — bij de beveiliging van Donald Trump in Butler. Amper twee uur voor de speech van de Republikeinse kandidaat kon de schutter nog elf minuten lang een verkenning met een drone uitvoeren. En een uur voordien wist de geheime dienst dat

Lees meer »

Michèle opent Lingerie Miss Elle in Torhout: “Voor grote en kleine cups”

Voor Michèle Depuydt wordt een droom werkelijkheid. Op maandag 12 augustus opent ze haar lingeriezaak Miss Elle in Torhout, een mooie verwijzing naar haar voornaam. De 28-jarige vrouw uit Ichtegem werkte tot nu toe als administratief bediende, maar wou al langer het bureauwerk inruilen voor een eigen winkel.
The post Michèle opent Lingerie Miss Elle in Torhout: “Voor grote

Lees meer »

Bestuur van provinciale afdeling van Tuinhier voor gezellig etentje bijeen

In aanwezigheid van provinciaal voorzitter Dirk De fauw (vooral bekend als burgemeester van Brugge) en provinciaal secretaris David Ghesquière (uit Torhout) kwam het bestuur van de West-Vlaamse koepel van Tuinhier samen voor zijn jaarlijkse receptie en etentje. Ook de partners waren uitgenodigd.
The post Bestuur van provinciale afdeling van Tuinhier voor gezellig etentje bijeen appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Journalist krijgt 6,5 jaar cel na schijnproces in Rusland – Oekraïne saneert deel schuldenlast

Oekraïne heeft een deal gesloten met private schuldeisers om de schuldenlast van het land te verlichten. Dat heeft Kiev maandag bekendgemaakt. Zo mag het land een lagere rente betalen en langer doen over terugbetaling van de schulden. Oekraïne heeft daarnaast zijn luchtafweer tegen Russische aanvallen versterkt. “De Duitse Patriot is aangekomen”, zei president Zelensky zondag in zijn traditionele avondboodschap. Lees

Lees meer »