‘Wann kommt der Bus?’

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.

Er zijn dingen die je niet verwacht in het leven. Eén daarvan is dat een boek van mij ooit in een andere taal vertaald zou worden. In mei is het zover: dan verschijnt mijn laatste roman Hersenorkaan in het Duits. Het Nederlandse taalgebied telt 29 miljoen inwoners; het Duitse 84 miljoen. Dat is dus een veel grotere afzetmarkt, met veel meer potentiële kopers. Stilletjes droom ik ervan dat mijn boek daar een bestseller wordt. Het kan: mijn collega Gaea Schoeters heeft in Duitsland een bestseller met haar roman Trofee, die bij ons zo goed als geen aandacht kreeg.

“Ik hoop dat mijn boek een Duitse bestseller wordt”

Over de Duitse titel van mijn boek werd lang nagedacht en gediscussieerd. Het werd uiteindelijk Kopfsturmtage. De letterlijke vertaling, Gehirnsturm, haalde het niet, omdat dat bij Duitsers kennelijk heel raar klinkt. Ik heb hier en daar stukken van de vertaling gelezen, en het voelt wonderlijk om je eigen woorden in een andere taal op papier te zien. Vaak dacht ik terug aan mijn lerares Duits in de Heilige Familie, Ann Vanallemeersch. Zij sprak die taal zo perfect dat je zou geloofd hebben dat ze een native speaker was.

Zoveel jaren later is mijn kennis van het Duits beperkt. Ik sprak het vloeiend toen ik afstudeerde, maar nu is het toch behelpen, met af en toe wat Jean-Marie Pfaff-Duits ertussen. Dat is het lot van elke vreemde taal die je leert: als je haar een tijdje niet meer actief gebruikt, blijft alleen nog de passieve kennis over. Ik herinner me nog goed het eerste Duitse zinnetje dat we leerden: ‘Wann kommt der Bus?’ Straks als ik in Duitsland ben hopelijk stipter dan bij ons.

The post ‘Wann kommt der Bus?’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG TITELSTRIJD. De Ketelaere steunt Club, wordt blauw-zwart volgens u nog onttroond? Volg de slotspeeldag op HLN!

D-Day in de bijzonder spannende titelontknoping. Met Club Brugge dat met de beste kaarten aan de slotspeeldag begint. Met een punt tegen Cercle is het áltijd kampioen. Of gaat de trofee toch nog richting Brussel, naar Union of Anderlecht? Een héle dag zit u bij HLN aan het juiste adres. Voor het laatste nieuws, de beste sfeerbeelden voor en na

Lees meer »

“Slachtoffer uit ‘The Voice of Holland’ wil hem toespreken in de rechtszaal”: nieuwe details bekend over verkrachtingszaak Ali B.

Rapper Ali B. (42) zal op 12 en 13 juni voor de rechter verschijnen als verdachte van twee verkrachtingen en een aanranding. AD.nl meldt nu dat een van de slachtoffers uit ‘The Voice of Holland’ Ali B. zelf zal toespreken in de rechtszaal. Bovendien heeft de rapper ook beloofd op alle vragen te antwoorden en zou hij, naar verluidt, na

Lees meer »

Onkruidbrander zet isolatie tandartsenpraktijk in Waregem in brand

Tijdens werkzaamheden om onkruid weg te branden, is vrijdagmiddag brand ontstaan bij een tandartsenpraktijk op bedrijventerrein Groenbek in Waregem. De brandweer moest een deel van de isolatie van het gebouw uitbreken om de brand te bestrijden.
The post Onkruidbrander zet isolatie tandartsenpraktijk in Waregem in brand appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oekraïense president Zelenski nodigt wereldleiders uit voor vredestop in Zwitserland (en dan vooral Joe Biden en Xi Jinping)

De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept alle wereldleiders op komende maand de vredestop in Zwitserland bij te wonen. Dat doet hij in een videoboodschap vanuit een uitgebrande drukkerij, die door Russische raketten is getroffen. Hij richt zich ook tot de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Biden. "Gebruik uw leiderschap om vrede te bereiken. Echte vrede, een niet

Lees meer »

KIJK. Man met rijverbod moet verschijnen voor rechter, maar belt in voor rechtszaak… vanachter het stuur: “Waarom haalt hij het in zijn hoofd?”

Een Amerikaanse rechter kan zijn ogen niet geloven wanneer hij de zaak moet behandelen van Corey Harris. Corey (44) moet zich verantwoorden voor rijden met een rijverbod en belt in via een videoverbinding. Rechter Cedric Simpson ziet Corey verschijnen op het scherm maar stelt dan vast dat de man achter het stuur van zijn auto zit. “Wat zijn we aan

Lees meer »

LIVEBLOG. Club-fans (en -spelers) gaan lange nacht tegemoet: volg hier de festiviteiten van kampioen Club Brugge op de voet!

Wát een ontknoping! Club Brugge heeft zich voor de 19de keer tot landskampioen gekroond. In een kolkend Jan Breydel had blauw-zwart genoeg aan een 0-0-gelijkspel tegen stadsrivaal Cercle, maar in het slot ontsnapte Club nog aan de ultieme deceptie door een wel heel discutabele fase. Alle feestelijkheden en reacties na de Brugse titel kan u op de voet volgen in

Lees meer »

400 jaar Wullepitmolen

Door het slechte weer werden de feestelijkheden voor de Zarrense molen op 4 en 5 november van vorig jaar even uitgesteld, maar op zaterdag 1 en zondag 2 juni kan iedereen terecht in Zarren voor de verjaardag van de Wullepitmolen die dan maar liefst vier eeuwen oud is. Op zaterdag 1 juni malen de molenaars
The post 400 jaar

Lees meer »

Chinese Ming-vaas die werd gestolen uit Waals museum is weer terecht: boeven probeerden miljoenen te cashen, maar daar stak de politie sluw een stokje voor

Een kostbare Chinese wijnkruik die eind april werd gestolen uit het Koninklijk Museum van Mariemont in Morlanwelz, in de provincie Henegouwen, is terecht. Er zijn meteen ook vier verdachten opgepakt: twee in Frankrijk en twee in België, zo maakt de Procureur des Konings van Charleroi, Vincent Fiasse, bekend. Volgens de Franse krant ‘Le Parisien’ slaagde de politie erin de dieven

Lees meer »

Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat

In een OCMW-woning in de Stationsstraat in Merkem komt er een bankautomaat. De gemeenteraad keurde donderdag de concessieovereenkomst goed met het bedrijf Batoping voor de installatie van zo’n cash-muur. “Ik denk dat het voor veel mensen een surplus zal zijn dat ze geld kunnen afhalen in Merkem”, aldus burgemeester Jeroen Vandromme.
The post Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat appeared

Lees meer »