Proefperiode gestart van nieuwe zorgapp ‘Alivia’: “Alle communicatie verloopt veel efficiënter”

Frans Vandeputte (88) en zijn vrouw Lena uit Avelgem behoren tot de 20 West-Vlaamse proefpersonen die de nieuwe zorgapp ‘Alivia’ mogen uittesten. Door middel van een algemene zorgplanning zorgt de app ervoor dat alle communicatie over een zorgbehoevende voor alle zorgverleners gemakkelijk ter beschikking is.

Er is een 6-maanden durend proefproject gestart om de app ‘Alivia’ uit te testen en te verbeteren. ‘Alivia’ is een nieuw digitaal instrument om een zorgplanning op te stellen en te delen. Het moet een hulpmiddel zijn om zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve manier te organiseren. Naast twintig West-Vlamingen zijn er ook twintig Antwerpse zorgbehoevenden die de app zullen uittesten de komende maanden. Er werd zo’n 15 miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Briefjes op de frigo

“De zorgverleners helpen mij met vanalles in het huishouden. Ze helpen bijvoorbeeld om mij aankleden en ze zorgen ervoor dat er eten op tafel staat”, vertelt Frans. “Mijn vaders heeft voor bijna alles hulp nodig”, vult dochter Trees Vandeputte aan, die zelf ook mantelzorger voor haar ouders is. “Er komen hier elke dag verschillende zorgverleners over de vloer om mijn ouders met alle huishoudelijke taken te helpen. Vroeger moesten we met elkaar communiceren via briefjes op de frigo, wat heel onhandig was. Nu gebeurt alle communicatie via hetzelfde kanaal en heeft iedereen toegang tot alle nodige informatie. Dat maakt het voor ons veel gemakkelijker”, vertelt Trees enthousiast.

“Met de app wordt er gewerkt vanuit de doelen van de zorgbehoevende persoon. Daarbij beginnen ze van de centrale vraag: wat wil de zorgbehoevende persoon, wat vindt hij of zij belangrijk? De persoon en zijn mantelzorger kunnen in Alivia de hele zorgplanning mee volgen en mee aansturen. Zo is iedereen altijd op de hoogte van bijvoorbeeld nieuwe medicatie of doktersafspraken. Het is voor iedereen op die manier veel sneller en efficiënter”, vertelt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits.

Ook de zorgverleners van bijvoorbeeld het Wit-Gele Kruis en Thuiszorg Familiezorg zijn enthousiast over de nieuwe tool. “Wij werken met aparte dossiers per patiënt. Dat leidt ertoe dat zorgbehoevenden zoals Frank verschillende dossiers hebben liggen van de verschillende organisaties die bij hen langs komen. Op den duur wordt het voor hen moeilijk om er nog wijs uit te geraken. ‘Alivia’ biedt een goede en gemakkelijke oplossing, zowel voor hen als voor ons”, klinkt het.

The post Proefperiode gestart van nieuwe zorgapp ‘Alivia’: “Alle communicatie verloopt veel efficiënter” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Spanje stuurt Patriot-raketten naar Oekraïne – Kiev ontruimt twee ziekenhuizen uit vrees voor Russische aanvallen

Griekenland zegt dat het geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne zal leveren. De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die beschuldigd wordt van het zich toe-eigenen van staatsgrond voor hij deel uitmaakte van de regering, heeft zijn ontslag ingediend. Rusland heeft “enkele tientallen” tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Wit-Rusland. En Oekraïne gebruikte voor het eerst

Lees meer »

Franse zakenman en echtgenoot van Belgisch topmodel Jade Foret aangeklaagd

De Franse zakenman Arnaud Lagardère, topman van de gelijknamige groep, is maandag in Parijs in beschuldiging gesteld. De echtgenoot van het 30 jaar jongere Belgische model Jade Foret wordt ervan verdacht jarenlang de rekeningen van zijn bedrijven geplunderd te hebben om zijn levensstijl en persoonlijke uitgaven te financieren. Dat meldt een gerechtelijke bron aan AFP.

Lees meer »

Komt inventaris van je volledige vermogen dichterbij? Fiscaal expert legt uit wat een vermogenskadaster voor jou zou betekenen

Het zorgbudget voor een oudere in een rusthuis of genieten van een sociaal tarief: CD&V zet in haar programma de deur open om die steun afhankelijk te maken van het gezinsvermogen. Volgens experten heb je daarvoor een vermogenskadaster nodig, iets waar Groen, PVDA en Vooruit al langer voor pleiten. Samen met prof fiscaal recht Michel Maus leggen we uit wat

Lees meer »

INTERVIEW. Christophe Deborsu: “Verontwaardiging over geld is makkelijk als je niemand kent die erdoor geraakt wordt. Maar zet je één seconde in onze plaats”

Hoe is het intussen achter de Chinese Muur die de taalgrens stilaan wordt? Als er één man is die het u kan vertellen, dan is het politiek journalist Christophe Deborsu. Hij schrijft vanaf maandag een wekelijkse verkiezingscolumn voor HLN én heeft net een roman uit – over de liefde, maar ook over dit aparte land in twee delen. “We moeten

Lees meer »

Zonder dat je het doorhebt, zijn tal van producten in de winkel gewijzigd: de nieuwe manier om kosten te drukken heet ‘beknibbelflatie’

Krimpflatie waarbij producten krimpen terwijl de prijs gelijk blijft, kenden we al. Nu is er ook zoiets als beknibbelflatie: dure ingrediënten stiekem vervangen door goedkope, maar als consument wel nog steeds evenveel betalen. Ook hier gebeurt het, ontdekten we. “En het zal meer en meer gebeuren de komende maanden”, klinkt het.

Lees meer »