Proefperiode gestart van nieuwe zorgapp ‘Alivia’: “Alle communicatie verloopt veel efficiënter”

Frans Vandeputte (88) en zijn vrouw Lena uit Avelgem behoren tot de 20 West-Vlaamse proefpersonen die de nieuwe zorgapp ‘Alivia’ mogen uittesten. Door middel van een algemene zorgplanning zorgt de app ervoor dat alle communicatie over een zorgbehoevende voor alle zorgverleners gemakkelijk ter beschikking is.

Er is een 6-maanden durend proefproject gestart om de app ‘Alivia’ uit te testen en te verbeteren. ‘Alivia’ is een nieuw digitaal instrument om een zorgplanning op te stellen en te delen. Het moet een hulpmiddel zijn om zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve manier te organiseren. Naast twintig West-Vlamingen zijn er ook twintig Antwerpse zorgbehoevenden die de app zullen uittesten de komende maanden. Er werd zo’n 15 miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Briefjes op de frigo

“De zorgverleners helpen mij met vanalles in het huishouden. Ze helpen bijvoorbeeld om mij aankleden en ze zorgen ervoor dat er eten op tafel staat”, vertelt Frans. “Mijn vaders heeft voor bijna alles hulp nodig”, vult dochter Trees Vandeputte aan, die zelf ook mantelzorger voor haar ouders is. “Er komen hier elke dag verschillende zorgverleners over de vloer om mijn ouders met alle huishoudelijke taken te helpen. Vroeger moesten we met elkaar communiceren via briefjes op de frigo, wat heel onhandig was. Nu gebeurt alle communicatie via hetzelfde kanaal en heeft iedereen toegang tot alle nodige informatie. Dat maakt het voor ons veel gemakkelijker”, vertelt Trees enthousiast.

“Met de app wordt er gewerkt vanuit de doelen van de zorgbehoevende persoon. Daarbij beginnen ze van de centrale vraag: wat wil de zorgbehoevende persoon, wat vindt hij of zij belangrijk? De persoon en zijn mantelzorger kunnen in Alivia de hele zorgplanning mee volgen en mee aansturen. Zo is iedereen altijd op de hoogte van bijvoorbeeld nieuwe medicatie of doktersafspraken. Het is voor iedereen op die manier veel sneller en efficiënter”, vertelt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits.

Ook de zorgverleners van bijvoorbeeld het Wit-Gele Kruis en Thuiszorg Familiezorg zijn enthousiast over de nieuwe tool. “Wij werken met aparte dossiers per patiënt. Dat leidt ertoe dat zorgbehoevenden zoals Frank verschillende dossiers hebben liggen van de verschillende organisaties die bij hen langs komen. Op den duur wordt het voor hen moeilijk om er nog wijs uit te geraken. ‘Alivia’ biedt een goede en gemakkelijke oplossing, zowel voor hen als voor ons”, klinkt het.

The post Proefperiode gestart van nieuwe zorgapp ‘Alivia’: “Alle communicatie verloopt veel efficiënter” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Catalanen woedend omdat Louis Vuitton bekendste park van Barcelona afsluit voor prestigieuze modeshow met wereldsterren: politie treedt hard op

In de buurt van het wereldberoemde Park Guëll in Barcelona, wereldberoemd van Antoni Gaudi’s architectuur en mozaïek, zijn er hevige protesten uitgebroken nadat de toeristische trekpleister donderdag werd afgesloten voor een besloten mode-evenement. Chaotische beelden tonen hoe het tot escalaties komt tussen de politie en de Catalanen. Die laatsten verzetten zich tegen het “privatiseren” van de publieke ruimte voor een

Lees meer »

Jitske Van de Veire maakt er niet langer een geheim van: “Ik gebruik al drie jaar botox in mijn voorhoofd en mijn bovenlip”

Jitske Van de Veire (30) houdt het niet langer geheim: ze gebruikt al drie jaar botox in haar voorhoofd en in haar bovenlip. Dat nieuws deelt ze eerlijk op Instagram. Misschien wel een opvallende bekentenis voor haar volgers, want Jitskes account staat namelijk in het teken van body positivity en zelfliefde. “Zelfliefde is jezelf graag zien. En voor alle zeurpieten:

Lees meer »

Ruim 200 ‘x’-en solliciteerden bij federale overheid

Een recordaantal kandidaten heeft vorig jaar voor een job bij de federale overheid gesolliciteerd. Bijna 140.000 kandidaten om precies te zijn. Zo’n 6 op de 10 zijn vrouw. 229 geïnteresseerden identificeerden zich als genderneutraal of ‘x’, zo blijkt nog uit cijfers van de federale overheidsdienst Beleid & Ondersteuning (BOSA). Uit hun analyse blijkt bovendien dat 70 procent van de sollicitanten

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland beweert dorp in oosten van Oekraïne te hebben veroverd – Minstens 2 doden bij aanval op bouwmarkt in Charkiv

Het Russische leger beweert het dorpje Archanhelske, in de oblast Donetsk in het oosten van Oekraïne, te hebben veroverd. De Russische president Vladimir Poetin heeft intussen benadrukt dat hij niet wil onderhandelen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die volgens hem “geen legitimiteit” meer heeft. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

ASSISEN. Stefaan De Smet schoot zijn minnares dood langs een eenzame veldweg. Een opwelling? Of een goed voorbereid plan?

Voor het assisenhof in Gent vindt vanaf morgen het proces plaats tegen Stefaan De Smet. Hij wordt beschuldigd van moord op zijn minnares en overbuurvrouw Sandra Bellaccomo. De Smet schoot haar dood op een afgelegen landweg in Berlare. Volgens hem in een opwelling, omdat Bellaccomo eiste dat hij met zijn familie zou breken. Haar echtgenoot, haar zoon, haar familie en

Lees meer »

Belg leent minder voor auto en renovatie: aantal consumentenkredieten op afbetaling op laagste niveau in 10 jaar

De Belg leent minder vaak op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen of voor de renovatie van zijn woning. Dat blijkt uit het aantal verstrekte consumentenkredieten op afbetaling, dat in het eerste kwartaal van dit jaar op het laagste niveau in tien jaar staat. Vooral het aantal leningen om een woning energiezuiniger te maken, is fors gedaald. Hoe

Lees meer »

LIVEBLOG TITELSTRIJD. Onze mensen meten de spanning op bij de titanen, Union mist Lapoussin tegen Genk – Volg de slotspeeldag op HLN!

D-Day in de bijzonder spannende titelontknoping. Met Club Brugge dat met de beste kaarten aan de slotspeeldag begint. Met een punt tegen Cercle is het áltijd kampioen. Of gaat de trofee toch nog richting Brussel, naar Union of Anderlecht? Een héle dag zit u bij HLN aan het juiste adres. Voor het laatste nieuws, de beste sfeerbeelden voor en na

Lees meer »