“Het zal mij niet genezen, maar geeft me wel veel steun”: Celeste brengt lied uit over gevecht tegen anorexia

Celeste Devoldere vecht al elf jaar tegen anorexia, maar houdt van zingen. Dankzij producent Jean-Marie Inion, muzikant Dries Chaerle en singer-songwriter Lotte Fontaine kon ze haar droom verwezenlijken en het liedje ‘Lief Monster’ opnemen over haar strijd tegen de eetstoornis. “Je staat er niet alleen voor! Dat is de boodschap die ik wil meegeven.”

Celeste Devoldere (22) woont in Zillbeke bij haar ouders en vecht al sinds haar elfde tegen anorexia. Die strijd gaat met ups en diepe downs en deed haar al enkele keren in de eetstoornisafdeling van UZ Gent terechtkomen. Ze krijgt veel steun van haar omgeving en haar gezelschapshondje Odette, maar ook door haar passie voor muziek. “Ik zing heel graag en het was mijn droom om ooit eens in een studio te zingen. Ik heb een aantal audities gedaan voor musicals, maar jammer genoeg zonder succes”, vertelt Celeste. “Een jaar of twee geleden nam ik contact op met Jean-Marie Inion van StudioDominoSound in Poperinge met de vraag of hij mijn droom zou kunnen helpen verwezenlijken.”

“Toen ik Celeste zag, hoorde ik veel kracht en diepgang in haar verhaal”, pikt Jean-Marie Inion in. “Met Dries Chaerle kende ik iemand die daar wel iets moois van kon maken. Hij introduceerde op zijn beurt Lotte Fontaine, een singer-songwriter uit Menen, in het geheel. Ik had een ideetje voor een melodietje, Lotte had ook iets en samen met Celeste kreeg de tekst vorm, maar het is vooral dankzij Dries dat de melodie en de arrangementen op zijn pootjes terechtgekomen zijn.”

Beladen thema

“De magie van het nummer zit eigenlijk in de ontmoeting van Lotte en Celeste”, gaat Dries Chaerle verder. “Celeste wou een liedje maken over een beladen thema. Dat is altijd delicaat. Toen ik Lotte jaren geleden leerde kennen via een ander muzikaal project, was me daarvan bijgebleven dat de teksten die Lotte maakt ook een vorm van beladenheid hebben. Toen heb ik aan beiden gevraagd: ga je akkoord dat ik jullie bij elkaar breng?”

“Telkens als ik luister, heb ik het gevoel dat ik weer wat sterker sta”

De eerste ontmoeting was meteen de juiste en ’s anderendaags was het lied er al. “Ik was meteen enthousiast”, zegt ook Lotte Fontaine. “We hadden een heel lange en open babbel. Het klikte van de eerste seconde. Ik raakte geïnspireerd en ’s avonds heb ik meteen dat liedje geschreven in twintig minuten.”

Hoop

In het nummer brengt Celeste een boodschap van hoop en kracht. “Het liedje is niet alleen gericht op mensen met een eetstoornis, maar ook voor andere mensen die moeilijkheden hebben of in een depressie zitten. Je staat er niet alleen voor! Dat is de boodschap die ik wil meegeven, vooral voor jongeren. In het vijfde en zesde middelbaar voelde ik me vaak eenzaam. Mocht er op dat moment voor mij zo’n liedje geweest zijn, dan ging ik daar veel kracht uithalen. Als ik me vandaag alleen voel, dan luister ik naar het lied en heb ik direct extra kracht. Dat wil ik ook bereiken bij andere mensen.”

De titel ‘Lief Monster’ onthult wel een dualiteit. “Mijn anorexia is een lief monster, omdat het mij veel rust en controle biedt. Ik heb ook een autismespectrumstoornis waarbij ik controle zoek. Door telkens opnieuw op de weegschaal te staan en dat cijfer te zien dalen of gelijk blijven, zoek ik rust. Tegelijk is het ook een monster, een sluwe moordenaar. Er zijn ook veel fysieke problemen. Mijn bloeddruk staat vaak te laag, ik heb vaak hoofdpijn… Ik zou heel graag doen wat mensen van mijn leeftijd normaal doen, zoals op reis gaan of weggaan met vriendinnen. Maar dat kan ik niet, omdat ik er de energie niet voor heb”, vertelt Celeste, die voor leerkracht lager onderwijs studeert. “Het is een ziekte waar niet mee te leven valt. Ik wens het mijn ergste vijand niet toe. Het is echt de hel. En eenmaal je in die situatie zit, geraak je er heel moeilijk weer uit.”

Anderen helpen

Celeste heeft wel het gevoel dat ‘Lief Monster’ opnemen en uitbrengen haar stappen vooruit heeft doen zetten. “Ik ben heel onzeker en had dus veel twijfels. Zing ik niet vals? Maar ik heb geleerd dat ik wel een beetje kan zingen. Ik heb nu meer zelfvertrouwen wat mijn stem betreft. Genezen zal het mij niet doen, maar het geeft me wel veel steun. Telkens als ik luister, heb ik het gevoel dat ik een beetje sterker sta. Het is ook iets dat ik altijd bij me heb. Maar het belangrijkste is dat ik er misschien andere mensen mee kan helpen.”

Momenteel is het nummer enkel te beluisteren via YouTube.

The post “Het zal mij niet genezen, maar geeft me wel veel steun”: Celeste brengt lied uit over gevecht tegen anorexia is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG LECCE-ATALANTA. Invaller De Ketelaere scoort meteen!

De Ketelaere & co nemen het op tegen middenmoter Lecce. Atalanta doet nog volop mee voor een Champions League-ticket en moet dus winnen op Lecce. De uitploeg kan rekenen op een sterke De Ketelaere, die zijn goede prestaties toonde in de vorige competitiewedstrijd tegen Roma. De Rode Duivel was goed voor twee doelpunten. Krijgen we dezelfde prestatie te zien? Volg

Lees meer »

100.000 bezoekers vonden de weg naar de Havenfeesten in Blankenberge

Van donderdag tot en met zondag vond in Blankenberge een nieuwe editie plaats van de Havenfeesten. Dit event bood een mix van unieke schepen, muziekoptredens, vissersambachten, folklore en animatie. Dankzij het zonnige lenteweer lokte de vierdaagse een recordaantal bezoekers dit jaar.
The post 100.000 bezoekers vonden de weg naar de Havenfeesten in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marie en Gilbert vormen diamanten paar

Marie Gryp (81) en Gilbert Feys (83) uit de Sint-Bertinuslaan vierden hun diamanten huwelijksjubileum, samen met de familie in Feestzaal De Vrede.
The post Marie en Gilbert vormen diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG VILLARREAL-REAL. Lunin start zoals verwacht, maar Ancelotti gooit met lof naar Courtois: “Hij wordt weer wat hij was: de beste keeper ter wereld”

Los Blancos reizen voor hun volgende wedstrijd af naar Villarreal. Courtois & co zijn reeds kampioen maar willen in de flow blijven in aanloop naar de Champions League-finale van begin juni. Villarreal moet dan weer winnen om nog een kans te maken op Europees voetbal. De Galacticos zullen het zonder Thibaut Courtois doen. Real-coach Ancelotti gaf op de persconferentie al

Lees meer »

“Op termijn breiden we nog uit met een indoorhal”: nieuw Poperings sportcomplex Deb’Ace is klaar voor openingsweekend

Tijdens het pinksterweekend opent in Poperinge Deb’Ace de deuren. Daar kan je terecht voor tennis, padel en pickleball. Op termijn volgt er nog een uitbreiding met een indoorhal.
The post “Op termijn breiden we nog uit met een indoorhal”: nieuw Poperings sportcomplex Deb’Ace is klaar voor openingsweekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

EBU zal vlaggenbeleid herevalueren na incident met EU-symbool op Eurovisiesongfestival

De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft nooit de bedoeling gehad de vlag van de Europese Unie in diskrediet te brengen. Dat zegt de EBU in een brief aan Eurocommissaris Margaritis Schinas, die zich kwaad had gemaakt nadat een EU-vlag geweerd was uit de arena in het Zweedse Malmö waar het liedjesfestival zaterdag plaatsvond. De EBU

Lees meer »