Belgian Darts Tour strijkt neer in Biljart- en Dartscenter De Mambo: “Opstap naar hoger niveau”

Zaterdag start de ADC Winmau Belgian Darts Tour. In Biljart- en Dartscenter De Mambo in Kortrijk zien we meteen een sterk deelnemersveld aan het werk. Met Axel Buyle (21) en Emilie D’Hondt (22) zijn er twee jonge talentvolle darters uit de streek die hopen op een mooie notering in het lokale toptoernooi. Ook De Mambo-zaakvoerder Thomas Morisse (37) en Belgisch kampioen Stefaan Deprez doen mee.

Een van de deelnemers is zaakvoerder van De Mambo Thomas Morisse (37). De Gullegemnaar zag het darten de laatste jaren uit zijn voegen barsten. Elke woensdag organiseert hij een tornooi in het mekka van de West-Vlaamse dartsport, De Mambo. “Ik begon met darts in De Mambo in 2020. Een jaar later volgden de wekelijkse tornooien op woensdag. Eerst kleinschalig met 24, nu staan er wekelijk 124 man. Het tornooi op zaterdag is het eerste grote tornooi in Kortrijk.”

Belgisch kampioen

Ook van de partij is voormalig Belgisch kampioen Stefaan Deprez. De naar Heule uitgeweken Bruggeling staat al 20 jaar aan de Belgische top. Zijn zoon Ryan (26), die het darten met de paplepel meekreeg, is eveneens een groot talent. “En in talent moet je investeren. Daarom zet ik mijn schouders onder PFD Management. Jonge talentvolle darters ondersteunen en naar een hoger niveau tillen. Zelf ben ik ook nog ambitieus. Ik stond al twee keer in de top 32 van de wereld. Aan het WK deelnemen ontbreekt nog op mijn palmares. Tornooien in Italië, Litouwen, Spanje en Tsjechië volgen nog dit jaar. Dit ADC-tornooi is voor velen een opstap naar een hoger niveau. Ook vicewereldkampioen Luke Littler komt uit de ADC. Dit weekend ben ik misschien een gevaarlijke outsider, maar een echte favoriet is er niet.”

“Jammer genoeg is ADC niet voor vrouwen apart” – Emilie D’Hondt

Een van deze beloftevolle darters is Axel Buyle. “Ik kreeg de microbe van het darten te pakken in de voetbalkantine van WS Desselgem zowat drie jaar geleden”, vertelt het 21-jarige talent. “Al vlug volgden tornooien en competitie in Zulte bij DC De Vlasschuurpikkers. Daar werd ik onlangs nog clubkampioen. Wekelijks speel ik enkele wedstrijden. Zo ben ik iedere week terug te vinden in De Mambo waar het niveau hoog ligt. Daar zijn rankingpunten te verdienen. Ik kwam bij Stefaan Deprez terecht toen hij mij via Messenger contacteerde. Hij had mij al zien spelen en gelooft in mij. Dat ik bij het kransje van de PFD behoor, daar ben ik fier op. Mijn doel voor dit tornooi is een van de grote namen uitschakelen of het hen toch zo lastig mogelijk maken. Mijn ambities? Later hoop ik voor België te kunnen spelen in de PDC. Ervaring op internationaal vlak heb ik enkel op de Dutch Open eerder dit jaar. Dit is het grootste tornooi ter wereld. Daar moet je er meteen staan, want het is meteen game over als je verliest. Ook de Youth/Development Tour spreekt mij wel aan. Daar wil ik dit jaar nog aan meedoen. Onlangs speelde ik nog een dubbeltornooi met John Desreumaux, op zijn vraag. Dat was een heel leuke ervaring om mee te spelen op zijn niveau. We wonnen trouwens het tornooi.”

Ool Emilie D’Hondt is een talentvolle darter in opmars. “Ik begon pas een goeie twee jaar geleden met het spelletje door mijn papa die al heel lang speelt”, vertelt de 22-jarige D’Hondt. “Ik ging al heel lang mee naar de tornooien maar voelde nooit de kriebels om het zelf te proberen. Tot de hype op tv begon. Via een vriend schreef ik mij in en zo ging de bal aan het rollen. Onlangs won ik nog de Ingelmunster Open.”

Buitenland

“Ik vind dat ik echter nog veel beter kan. De betere versie van mezelf moet ik nog vinden. Ik moet nog veel meer ervaring opdoen en nog veel bijleren. Jammer genoeg is ADC niet voor vrouwen apart. Mijn doel? Ik zou heel graag Belgisch kampioene worden. Dit jaar was ik negende. Met meer trainen en meer ervaring is dit een realistisch doel. In het Belgische team geraken is sowieso een doel. Bij de PFD regelen ze alles voor ons en coachen ze ons tijdens wedstrijden. Een buitenlands tornooi staat ook op mijn verlanglijstje. Waar en wanneer weet ik nog niet. Met mijn job als leerkracht is dat moeilijker te regelen.”

De Belgian Darts Tour wordt georganiseerd door ADC Europe en staan open voor alle nationaliteiten. De toernooien zijn toegankelijk voor spelers vanaf 16 jaar en PDC Tour Card-houders mogen niet deelnemen aan de Belgian Darts Tour.

The post Belgian Darts Tour strijkt neer in Biljart- en Dartscenter De Mambo: “Opstap naar hoger niveau” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Been van surfer aangespoeld na aanval door haai in Australië

Het afgerukte been van de surfer die dinsdagochtend lokale tijd door een haai aangevallen werd bij de Australische badplaats Port Macquarie , is aangespoeld op het strand. Dat heeft de politie gezegd. Het werd door buurtbewoners in ijs verpakt en vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Newcastle, waar de surfer wordt verzorgd.

Lees meer »

Dokter Trump geeft update over herstel na moordaanslag

Een halve centimeter. Zoveel heeft het gescheeld of de kogel die het oor van Amerikaans ex-president Donald Trump raakte, had zich in zijn schedel geboord. Dat zegt Ronny Jackson Jr, die tijdens Trump’s presidentschap zijn persoonlijke dokter was, in een brief aan het Huis van Afgevaardigden. Daarin geeft hij de Amerikaanse burgers een update over de toestand van Trump, en

Lees meer »

Zizou Bergs, trotse tennisolympiër: “Mensen zeggen ‘wow’ als ik in Wimbledon tennis. Voor de Spelen klinkt die ‘wooow’ veel langer”

De olympische spirit is op het lijf geschreven van ‘publieksspeler’ Zizou Bergs. De enige Belg in het enkelspel lootte zwaar tegen de Griek Stefanos Tsitsipas, maar Bergs belooft zich zaterdag dubbel te plooien. “Hier op de Spelen voel ik precies nog meer fierheid.” En misschien helpt zijn ‘flashy’ bril à la de jonge Andre Agassi, of is het de “snelle

Lees meer »

? De Wurgmoord. Drie haartjes doen ‘Dracula’ de das om: “Hij was op zoek naar een prooi. En toen kwam Charlotte voorbij”

“Ik ben op weg.” Ze stuurde nog een sms’je naar haar vriend, en toen sloeg Jos Heyman-Dewitte – bijgenaamd Dracula – toe. Hij wurgde Charlotte Van Walleghem (18) met haar eigen sjaal, terwijl het meisje op weg was naar een café. De HLN-podcast ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert de Wurgmoord. “Hij beroofde de ouders van een kind en daarmee ook de hoop

Lees meer »

“Pompen als straf? Dat mag niet meer, het wordt als lijfstraf gezien”: onze reporter wordt 10 dagen reservist en merkt dat het leger minder hard is dan verwacht

Soldaten laten pompen voor straf, mag niet meer in het Belgisch leger. En voor reservisten zijn onderofficieren en officieren sowieso mild, stelt onze reporter Kasper Goossens vast tijdens zijn tiendaagse opleiding. Vrijwilligers zoals hij, ziet Defensie maar al te graag komen. “Reservisten radbraken, zou een héél slechte pr- en hr-tactiek zijn”, schrijft hij. “Toch heb ik afgezien.”

Lees meer »

Marsrobot ontdekt verrassend (en bij toeval) pure zwavel: “Een oase in de woestijn, we kunnen dit niet verklaren”

De rijdende robot Curiosity heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan op Mars en dat bij toeval. Curiosity reed over een steen die daardoor openbarstte, waarna een hoeveelheid puur zwavel zichtbaar werd. Het gaat om een primeur, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. "We kunnen dit niet verklaren", klinkt het daar. "Maar dat maakt het net zo boeiend."

Lees meer »

“Drie grote rondes winnen is realistisch”: Evenepoel toont zich ambitieus na sterke Tour, ook Dirk De Wolf gelooft dat hij “Pogacar kan kloppen”

Wint Remco Evenepoel op een dag de Tour de France? Zelf vindt hij het alleszins een “realistische droom” om ooit de drie grote rondes te winnen, zo blijkt uit beelden van Evenepoels speech op het feestje van Soudal Quick-Step zondagavond. Oud-wielrenner en analist Dirk De Wolf predikt geduld, maar gelooft er ook in. “Waarom zou Remco de Tour niet kunnen

Lees meer »

LIVE. Trump zet debat met Harris op losse schroeven – Freedom van Beyoncé krijgt boost door campagne Harris

De Amerikaanse president Joe Biden is uit de presidentsrace gestapt. Alles lijkt erop dat vicepresident Kamala Harris de fakkel over zal nemen. Zij heeft intussen voldoende gedelegeerden achter zich om de nominatie van de Democraten veilig te stellen. Het ziet er dus naar uit dat zij het op 5 november zal opnemen tegen Republikeins kandidaat Donald Trump. Volg de aanloop

Lees meer »

KIJK. Broeierige beats tijdens set Kat Kerkhofs op Tomorrowland

Het is ook vandaag warm op Tomorrowland, en dat hebben de fans van Kat Kerkhofs (35) geweten. De presentatrice mocht – na twee eerdere passages in De Schorre – opnieuw het beste van zichzelf geven in de Rave Cave, zowat het kleinste podium op het terrein. Heel wat feestvierders moesten de set van Kat noodgedwongen buiten volgen. “Maar dat hebben

Lees meer »