Actrice Saskia Debaere speelt nu ook mee in Nonkels 2

Deerlijk Saskia Debaere is leerkracht aan de Waregemse academie, speelt (gast)rollen in tv-, radio- en theaterproducties, regisseert bij toneelgezelschappen, en maakt kunstige collages. Nu is ze te zien in de derde aflevering van Nonkels 2, op Play4. “Mensen laten lachen vond ik al als kind heerlijk.”

Saskia, voor de vrienden en vriendinnen Sas, is geboren en getogen in Deerlijk, de bakermat van onder meer Niels Destadsbader, Lize Feryn en Jérémie Vrielynck. Ze leek in de wieg gelegd voor toneel, en dan liefst de komedie.

“Ik groeide op in Deerlijk en houd er nu nog vrienden van toen aan over. Bij de scouts – heerlijke tijden – stond ik altijd klaar om tijdens de toneelavond Piri Toemba een act te brengen. Gene Kelly spelen in een musicalsong bij de jonggidsen was helemaal top. Ik herinner mij nog de spanning en het plezier. Ik weet nog hoe ik tijdens een schoolstage een clown mocht spelen. Mensen laten lachen vond ik toen al heerlijk.”

Pittige opleiding

Actrice worden was haar enige doel. “Ik had nooit lessen gevolgd, had geen ervaring, en werd voor de leeuwen gegooid in het conservatorium van de grote stad Gent. Best een pittige opleiding, maar ook een speeltuin. De ervaringen uit de lessen van Chris Boni, Jean-Pierre De Decker en Chris Lomme waren echt fantastisch. Zulke mooie voorstellingen mogen en kunnen maken!”

“De mensen een zalige avond kunnen geven is belangrijk en een voorrecht”

Na haar studies wenkte het werk. “Ik heb het lesgeven altijd gecombineerd met het acteren. Wat niet altijd even simpel is, maar wat is er leuker en interessanter dan zelf nog in het vak te staan en dit te kunnen doorgeven aan studenten? Heel leerrijk voor beide partijen. Het enthousiasme van de jonge gasten is ook een drijfveer. Hen de liefde voor het spelen bijbrengen is het allerbelangrijkste. De magie van het theater laten proeven, en samen iets maken waarin ze hun eigen grenzen verleggen geeft veel voldoening.”

“Ik ben een echte komedieactrice en ik vind dat het allerfijnste om te doen. De golf van de lach uit de zaal over het podium voelen rollen is heerlijk! Het leven is al serieus genoeg… De mensen een zalige avond kunnen geven is belangrijk en een voorrecht.”

Lange lijst

Saskia’s lijst van vertolkingen is lang. “Nadat ik was afgestudeerd, begon ik meteen te spelen, in de reeks Freddytex op de VRT. Daarna volgde werk in onder meer Buiten de zone, Terug naar Oosterdonk, Thuis, Familie, De kotmadam, Lili en Marleen, De Rodenburghs, Ons geluk, De Kampioenen, Heterdaad, Droge voeding, kassa 4, W817, en nu Nonkels.”

“Bij Nonkels hebben we veel gelachen. Jammer dat er maar één draaidag was. Het werd een fijne kennismaking met Rik Verheye en Jelle De Beule. Ik speel Linda en kom uiteraard gras kopen bij Willy Persyn. Ik vind de serie heel goed omdat de dialogen pittig en goed geschreven zijn, en de personages zijn gelaagd en doen je smelten. Het zou fijn zijn als Linda mocht terugkomen als er een derde seizoen wordt gemaakt.”

Fanny

“Ik heb ook meegewerkt aan veel radioluisterspelen: De crimi’s, Het koekoeksnest, De mijter van Livinus, Het torenspook, en De Kiekeboes – waarin ik de heerlijke Fanny mocht vertolken. Ik kon ook terecht bij professionele gezelschappen. Bij de Komedie Compagnie, Loge 10, De Roxy, en bij Event speelde ik in de musicals De Kriegel en Zo mooi, zo blond. Ook de stukken van Yves Caspar, komedieschrijver en scenarist van Thuis, mogen spelen en regisseren is een cadeau.”

“Wat ik zeker ook nooit zal vergeten, zijn de memorabele zomerrevues in het Colisee in Blankenberge, met Ray Lewis, zanger van The Drifters, en Ronn Moss, Ridge uit Mooi en meedogenloos. Het waren maanden van hard werken, veel feesten en zalige shows. Ik heb er een blijvende werk- en vriendschapsrelatie met choreografe Evelyne Delameilleure aan overgehouden.”

Tussendoor maakt Saskia haar collages, die de fans op verschillende expo’s kunnen bekijken. “Het is een andere manier van verhalen vertellen, met geknipte en geplakte hersenspinsels.”

In het hart

“Het meisje is uit het dorp, maar het dorp is niet uit het meisje! Deerlijk blijft een heel mooi plekje in mijn hart behouden. Mijn laatste regie in Deerlijk was in december 2023, met het prachtige stuk Vallende sterren, van Yves Caspar. Het was één groot feest om met die bonte bende dat stuk te kunnen maken. Een blij weerzien zelfs – en met Niels Destadsbader als supporter.”

The post Actrice Saskia Debaere speelt nu ook mee in Nonkels 2 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dorien en Christophe zijn de nieuwe experts in ‘Blind gekocht’: “We waren gewaarschuwd, maar hebben het toch onderschat”

Het concept van ‘Blind gekocht’ is ongewijzigd. Er worden nog steeds onhaalbare woondromen gerealiseerd, met dank aan gulle sponsers. Wat wél nieuw is, zijn experts Dorien Boven (40) en Christophe Verbeke (45). In dit gesprek vertellen ze over de strakke planning tijdens de opnamen, de impact van het programma op hun leven én over het contact met hun voorgangers, Bart

Lees meer »

Mirjam Kaijer moest tien jaar zoeken naar een diagnose voor haar klachten: “Vrouwen mogen niet langer verdwalen in een medisch oerwoud”

Tien jaar liep ze rond met uiteenlopende gezondheidsklachten, maar zonder diagnose. Ze ontdekte dat ze niet alleen was. Opvallend meer vrouwen dan mannen worden met klachten van het kastje naar de muur gestuurd. Journaliste Mirjam Kaijer schreef er niet alleen een boek over, ze werd activiste: “Er moet meer onderzoek komen naar de gezondheid van vrouwen.”

Lees meer »

Basisschool Ter Bunen haalt middelen binnen voor verbouwingswerken: “Evolueren naar een open school”

In de basisschool Ter Bunen in Oedelem wordt de komende maanden grondig verbouwd. De school diende verschillende subsidiedossiers in om haar gebouwen definitief uit te breiden naar het voormalige cm-gebouw en de parochiezaal. Bovendien krijgt een deel van de speelplaats een overkapping en zullen ouders en kinderen de school langs een gerenoveerde ingang kunnen binnenwandelen.
The post Basisschool Ter

Lees meer »

Stijn Meuris over het beeld van de week: Hier en nu

Het moet de beroemdste VW Polo van Europa zijn, die van Esther Steijns. De rode auto dreef vorige week weg vanuit Moelingen, opgestuwd door de zware regenval die onze provincie (opnieuw) getroffen heeft. Uiteindelijk werd ie gespot door de drone van fotograaf Tom Palmaers, die stilaan een forse reputatie aan het opbouwen is als het gaat over veelzeggende luchtfotografie. Zijn

Lees meer »

Israël verbiedt Spaanse consulaat diensten te leveren aan Palestijnen op Westelijke Jordaanoever na erkenning Palestina

Het Spaanse consulaat in Jeruzalem mag van Israël geen diensten meer leveren aan de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz gezegd op X. De beslissing van Israël is een reactie op de erkenning van Palestina als staat door Spanje en de oproep van de Spaanse vicepremier Yolanda Díaz om "Palestina

Lees meer »