Actrice Saskia Debaere speelt nu ook mee in Nonkels 2

Deerlijk Saskia Debaere is leerkracht aan de Waregemse academie, speelt (gast)rollen in tv-, radio- en theaterproducties, regisseert bij toneelgezelschappen, en maakt kunstige collages. Nu is ze te zien in de derde aflevering van Nonkels 2, op Play4. “Mensen laten lachen vond ik al als kind heerlijk.”

Saskia, voor de vrienden en vriendinnen Sas, is geboren en getogen in Deerlijk, de bakermat van onder meer Niels Destadsbader, Lize Feryn en Jérémie Vrielynck. Ze leek in de wieg gelegd voor toneel, en dan liefst de komedie.

“Ik groeide op in Deerlijk en houd er nu nog vrienden van toen aan over. Bij de scouts – heerlijke tijden – stond ik altijd klaar om tijdens de toneelavond Piri Toemba een act te brengen. Gene Kelly spelen in een musicalsong bij de jonggidsen was helemaal top. Ik herinner mij nog de spanning en het plezier. Ik weet nog hoe ik tijdens een schoolstage een clown mocht spelen. Mensen laten lachen vond ik toen al heerlijk.”

Pittige opleiding

Actrice worden was haar enige doel. “Ik had nooit lessen gevolgd, had geen ervaring, en werd voor de leeuwen gegooid in het conservatorium van de grote stad Gent. Best een pittige opleiding, maar ook een speeltuin. De ervaringen uit de lessen van Chris Boni, Jean-Pierre De Decker en Chris Lomme waren echt fantastisch. Zulke mooie voorstellingen mogen en kunnen maken!”

“De mensen een zalige avond kunnen geven is belangrijk en een voorrecht”

Na haar studies wenkte het werk. “Ik heb het lesgeven altijd gecombineerd met het acteren. Wat niet altijd even simpel is, maar wat is er leuker en interessanter dan zelf nog in het vak te staan en dit te kunnen doorgeven aan studenten? Heel leerrijk voor beide partijen. Het enthousiasme van de jonge gasten is ook een drijfveer. Hen de liefde voor het spelen bijbrengen is het allerbelangrijkste. De magie van het theater laten proeven, en samen iets maken waarin ze hun eigen grenzen verleggen geeft veel voldoening.”

“Ik ben een echte komedieactrice en ik vind dat het allerfijnste om te doen. De golf van de lach uit de zaal over het podium voelen rollen is heerlijk! Het leven is al serieus genoeg… De mensen een zalige avond kunnen geven is belangrijk en een voorrecht.”

Lange lijst

Saskia’s lijst van vertolkingen is lang. “Nadat ik was afgestudeerd, begon ik meteen te spelen, in de reeks Freddytex op de VRT. Daarna volgde werk in onder meer Buiten de zone, Terug naar Oosterdonk, Thuis, Familie, De kotmadam, Lili en Marleen, De Rodenburghs, Ons geluk, De Kampioenen, Heterdaad, Droge voeding, kassa 4, W817, en nu Nonkels.”

“Bij Nonkels hebben we veel gelachen. Jammer dat er maar één draaidag was. Het werd een fijne kennismaking met Rik Verheye en Jelle De Beule. Ik speel Linda en kom uiteraard gras kopen bij Willy Persyn. Ik vind de serie heel goed omdat de dialogen pittig en goed geschreven zijn, en de personages zijn gelaagd en doen je smelten. Het zou fijn zijn als Linda mocht terugkomen als er een derde seizoen wordt gemaakt.”

Fanny

“Ik heb ook meegewerkt aan veel radioluisterspelen: De crimi’s, Het koekoeksnest, De mijter van Livinus, Het torenspook, en De Kiekeboes – waarin ik de heerlijke Fanny mocht vertolken. Ik kon ook terecht bij professionele gezelschappen. Bij de Komedie Compagnie, Loge 10, De Roxy, en bij Event speelde ik in de musicals De Kriegel en Zo mooi, zo blond. Ook de stukken van Yves Caspar, komedieschrijver en scenarist van Thuis, mogen spelen en regisseren is een cadeau.”

“Wat ik zeker ook nooit zal vergeten, zijn de memorabele zomerrevues in het Colisee in Blankenberge, met Ray Lewis, zanger van The Drifters, en Ronn Moss, Ridge uit Mooi en meedogenloos. Het waren maanden van hard werken, veel feesten en zalige shows. Ik heb er een blijvende werk- en vriendschapsrelatie met choreografe Evelyne Delameilleure aan overgehouden.”

Tussendoor maakt Saskia haar collages, die de fans op verschillende expo’s kunnen bekijken. “Het is een andere manier van verhalen vertellen, met geknipte en geplakte hersenspinsels.”

In het hart

“Het meisje is uit het dorp, maar het dorp is niet uit het meisje! Deerlijk blijft een heel mooi plekje in mijn hart behouden. Mijn laatste regie in Deerlijk was in december 2023, met het prachtige stuk Vallende sterren, van Yves Caspar. Het was één groot feest om met die bonte bende dat stuk te kunnen maken. Een blij weerzien zelfs – en met Niels Destadsbader als supporter.”

The post Actrice Saskia Debaere speelt nu ook mee in Nonkels 2 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“3 doden en 87 gewonden” na Israëlische luchtaanval op havenstad in Jemen, ook munitiedepots in Libanon getroffen

Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op doelwitten van de Houthi-rebellen in de havenstad Hodeida, in Jemen. Daarbij zijn volgens de Houthi’s zeker3 doden en 87 gewonden gevallen. De aanval is een reactie op de droneaanval op Tel Aviv van vrijdag, zegt de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Ook 3 munitiedepots van Hezbollah in het zuiden van Libanon

Lees meer »

Prinses Delphine vindt het fantastisch om in België te leven: “Ik geloof in voorbestemming. Het is niet Londen, het is hier”

Een opvallend rood-roze broekpak, met daarop de afbeelding van een vlinder. Prinses Delphine (56) straalde naar goede gewoonte op de nationale feestdag. Haar outfit was dan ook allesbehalve zomaar gekozen. Dat vertelde de prinses aan ‘Story’-journalist en royaltyexpert Wim Dehandschutter tijdens een exclusief gesprek bij haar thuis. Over haar outfit en de persoonlijke brief die vorig jaar uitlekte. “Het was

Lees meer »

Agent schopt overmeesterde man tot twee maal toe tegen het hoofd in luchthaven Manchester: “Stevige reactie nadat collega’s aangevallen werden”

Een Britse agent is in opspraak gekomen nadat hij een overmeesterde man tot twee maal toe tegen het hoofd schopte. De gewelddadige confrontatie vond deze namiddag plaats in de luchthaven van Manchester. De politie laat duidelijk verstaan dat de stevige reactie er kwam nadat drie collega’s aangevallen werden. Eén agente liep daarbij een gebroken neus op.

Lees meer »

Vader ziet zoon Frans ravijn in fietsen

Een vader-zoon fietsvakantie in de Franse Pyreneeën veranderde zondag in een nachtmerrie. De 29-jarige Ier Niall Kieran raakte een obstakel in de weg en werd in een ravijn gelanceerd. De man stortte 35 meter naar beneden.

Lees meer »

Kruidentuin maakt boomgaard Sint-Jan nog mooier

De boomgaard van Sint-Jan is opnieuw een stukje mooier geworden dankzij de aanleg van een kruidentuin en bloemenperk. Het is opnieuw een initiatief van het bewonersplatform van Sint-Jan dat onlangs feestelijk werd ingewijd.
The post Kruidentuin maakt boomgaard Sint-Jan nog mooier appeared first on KW.be.

Lees meer »

Georges uit Brugge viert 100ste verjaardag

Op zondag 21 juli vierde Georges Despriet zijn honderdste verjaardag in restaurant Chagall. Schepen Pablo Annys feliciteerde de eeuweling in naam van het Brugs stadsbestuur.
The post Georges uit Brugge viert 100ste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het Gemeentelijk Groencomiteit Hooglede mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen

Onlangs werd het bestuur van het Gemeentelijk Groencomiteit ontvangen op het gemeentehuis van Hooglede naar aanleiding van hun 50-jarig bestaan. Ook Tuinhier, geleid door hetzelfde bestuur, bestaat 40 jaar. Op diezelfde dag was er ook een Opentuindag en de inschrijvingen van de bebloemingsactie werden gelanceerd.
The post Het Gemeentelijk Groencomiteit Hooglede mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen appeared first

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Van Gerwen rekent af met Smith en staat morgenavond in tegenover Humphries in de finale

De World Matchplay kent zijn twee finalisten: Michael Van Gerwen en Luke Humphries. Een droomfinale. De Nederlander had genoeg aan één geniaal moment om Michael Smith klein te krijgen. Luke Humphries toonde dan weer zijn klasse in de halve finale tegen James Wade. Morgenavond om 21u15 strijden de dartstoppers om de felbegeerde titel in Blackpool. De wedstrijden zijn ook LIVE

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Lichamen van twee gijzelaars teruggebracht naar Israël – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke dode burger een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »

Camp Lophem steunt ’t Wit Huis: beleef de oorlogsjaren met re-enactments, rondritten en lichtwandelingen

Het Park van Loppem wordt van 15 tot en 18 augustus een WO II-decor voor het ruime publiek. Met onder andere meer dan 100 legervoertuigen, re-enactments, rondritten en lichtwandelingen kan je de oorlogsjaren levensecht beleven. De tweede editie van Camp Lophem is ten voordele van de mensen met een beperking van ’t Wit Huis.
The post Camp Lophem steunt

Lees meer »

Nieuwe bodycambeelden tonen hoe Trump-schutter dood op dak wordt aangetroffen

De 20-jarige Thomas Crooks was op 13 juli verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. De man werd vlak na zijn poging doodgeschoten door de Secret Service. Pas vrijgegeven bodycambeelden, gemaakt door de politie van Butler County, tonen hoe de veiligheidsdiensten proberen uitzoeken wat er precies gebeurd is, terwijl ze naast het lichaam van

Lees meer »