Leden opium-bende vragen en krijgen lichtere straffen in beroep

Zeven leden van een twaalfkoppige drugsbende die op grote schaal opium invoerde, zijn in beroep milder bestraft. Het gaat om straffen grotendeels met uitstel of een werkstraf.

De bal ging aan het rollen toen Rasoul E. (44) in maart 2020 naar de politie stapte. Ooit werd de man verdacht van moord op zijn 82-jarige vriendin Godelieve Degryse door haar van de trap te duwen, maar werd op zijn assisenproces vrijgesproken. In 2020 praatte hij Masoud G. (57) uit Roeselare aan de galg. G. zou in zijn garage, die dienst deed als ‘mancave’ niet alleen opium gebruiken, maar ook dealen. Hij zou kilo’s opium invoeren uit onder meer Nederland en Frankrijk. Tal van observaties en telefoontaps leidden op 26 mei 2021 tot verschillende huiszoekingen en tal van arrestaties.

Spilfiguur

Masoud G., een Iraanse vluchteling, werd beschouwd als de spilfiguur die tussen 1 januari 2017 en 26 mei 2021 opium invoerde en dealde. Hij kreeg vijf jaar cel en er werd ruim 51.000 euro verbeurd verklaard. Zijn vrouw kreeg een jaar cel met uitstel en dezelfde verbeurdverklaring. Hun zoon twee jaar cel, de helft met uitstel. Volgens advocaten Kris Vincke en Filip De Reuse zit het gebruik van opium in hun cultuur. “Ze zijn ermee geboren.” Ze vroegen straffen met uitstel en een zware mindering van de verbeurdverklaring. “Samen 102.000 euro betalen, is hen burgerlijk dood verklaren.” Volgens Meester De Reuse deed de vrouw ook enkel wat haar man haar opdroeg. “Cru gezegd: zij heeft geen eigen wil. Zij is uitgehuwelijkt en haar leven is leven voor haar gezin tussen de voordeur en de keuken.” De vraag tot strafvermindering, lukte deels in beroep. Het hof in Gent herleidde de straf van Masoud G. naar vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Zijn vrouw kreeg tien maanden met uitstel en zag de verbeurdverklaring dalen naar 5.900 euro. Hun zoon kreeg een werkstraf van 250 uur.

Flexijob

Enkele andere bendeleden kregen in eerste aanleg straffen tussen vier jaar effectief en 18 maanden, deels met uitstel en ook verbeurdverklaringen tot 111.000 euro, onder meer voor Balraj S. uit Meulebeke. Zij dealden niet enkel in Roeselare, maar werden onder meer in Hasselt en Sint-Truiden betrapt, met naast opium, ook voor het dealen van cocaïne, cannabis en heroïne. “Opium is dezelfde smeerlapperij als heroïne”, meende de procureur-generaal. “In Iran staan inbreuken op de drugswet gelijk aan ophanging aan een boom. Tegelijk sleur je je vrouw en familie mee!” Volgens Kris Vincke is opium echter de enige drugs die wordt getolereerd. Toch was de procureur-generaal niet mals. “Jullie zijn allemaal hier in België opgevangen, leven allemaal van een uitkering en dit krijgen we terug als cadeau? Werken gaat niet meer, maar jullie creëren wel een flexijob in eigen beheer.” Ook hun straffen werden herleid naar vier jaar, waarvan twee met uitstel, drie jaar waarvan de helft met uitstel, drie jaar volledig met uitstel en achttien maanden waarvan acht met uitstel. (OSM)

The post Leden opium-bende vragen en krijgen lichtere straffen in beroep is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mede met dank aan opvallende Doku: Rode Duivel behoedt dat dronken Grealish van bus valt tijdens titelviering

Ondanks het verlies in de FA Cup tegen Manchester United een dag eerder, toch feest bij Manchester City gisteren. De vierde landstitel op rij – uniek in de Engelse voetbalgeschiedenis – moest gevierd worden. En dan treedt Jack Grealish natuurlijk op het voorplan. Feestvierder bij uitstek. Gelukkig was er onder meer Jérémy Doku, ironisch genoeg de speler die hem het

Lees meer »

Amerikaanse staat Louisiana plaatst 2 abortuspillen op lijst van ‘gevaarlijke stoffen’

In de Amerikaanse staat Louisiana is een wet goedgekeurd die de abortuspillen mifepriston en misoprostol op de lijst van ‘gevaarlijke stoffen’ plaatst en zware straffen invoert voor illegaal bezit. Alleen dokters en zwangere vrouwen mogen de pil in huis hebben, andere groepen kunnen boetes of celstraffen krijgen. Louisiana is de eerste staat die zo’n maatregel invoert, maar niet de laatste

Lees meer »

LIVEBLOG TITELSTRIJD. Stilte voor de storm in het Dudenpark, waar ze hopen op misstap Club – Volg de slotspeeldag op HLN!

D-Day in de bijzonder spannende titelontknoping. Met Club Brugge dat met de beste kaarten aan de slotspeeldag begint. Met een punt tegen Cercle is het áltijd kampioen. Of gaat de trofee toch nog richting Brussel, naar Union of Anderlecht? Een héle dag zit u bij HLN aan het juiste adres. Voor het laatste nieuws, de beste sfeerbeelden voor en na

Lees meer »

Koor Sonore pakt uit met workshop Baekelandt-liederen

Donderdag 30 mei organiseert Koor Sonore in het kader van het jubileumjaar 250 jaar Ludovicus Baekelandt in zaal Lindelei een workshop over Baekelandt-liederen. Aanvang om 20 uur.
The post Koor Sonore pakt uit met workshop Baekelandt-liederen appeared first on KW.be.

Lees meer »

VTI levert mooi werk in Groot-seminarie en Bisschopshuis

Sinds het begin van het schooljaar loopt er een goede samenwerking tussen VTI Brugge campus Zandstraat en het Grootseminarie in de Potterierei. In het seminarie zelf waren de leerlingen van het vijfde en zesde jaar Schilderen en Decoratie aan het werk, terwijl in het Bisschopshuis hoofdzakelijk leerlingen uit het zevende jaar Decoratie en restauratieschilderwerk aan de slag waren.
The

Lees meer »