Leden opium-bende vragen en krijgen lichtere straffen in beroep

Zeven leden van een twaalfkoppige drugsbende die op grote schaal opium invoerde, zijn in beroep milder bestraft. Het gaat om straffen grotendeels met uitstel of een werkstraf.

De bal ging aan het rollen toen Rasoul E. (44) in maart 2020 naar de politie stapte. Ooit werd de man verdacht van moord op zijn 82-jarige vriendin Godelieve Degryse door haar van de trap te duwen, maar werd op zijn assisenproces vrijgesproken. In 2020 praatte hij Masoud G. (57) uit Roeselare aan de galg. G. zou in zijn garage, die dienst deed als ‘mancave’ niet alleen opium gebruiken, maar ook dealen. Hij zou kilo’s opium invoeren uit onder meer Nederland en Frankrijk. Tal van observaties en telefoontaps leidden op 26 mei 2021 tot verschillende huiszoekingen en tal van arrestaties.

Spilfiguur

Masoud G., een Iraanse vluchteling, werd beschouwd als de spilfiguur die tussen 1 januari 2017 en 26 mei 2021 opium invoerde en dealde. Hij kreeg vijf jaar cel en er werd ruim 51.000 euro verbeurd verklaard. Zijn vrouw kreeg een jaar cel met uitstel en dezelfde verbeurdverklaring. Hun zoon twee jaar cel, de helft met uitstel. Volgens advocaten Kris Vincke en Filip De Reuse zit het gebruik van opium in hun cultuur. “Ze zijn ermee geboren.” Ze vroegen straffen met uitstel en een zware mindering van de verbeurdverklaring. “Samen 102.000 euro betalen, is hen burgerlijk dood verklaren.” Volgens Meester De Reuse deed de vrouw ook enkel wat haar man haar opdroeg. “Cru gezegd: zij heeft geen eigen wil. Zij is uitgehuwelijkt en haar leven is leven voor haar gezin tussen de voordeur en de keuken.” De vraag tot strafvermindering, lukte deels in beroep. Het hof in Gent herleidde de straf van Masoud G. naar vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Zijn vrouw kreeg tien maanden met uitstel en zag de verbeurdverklaring dalen naar 5.900 euro. Hun zoon kreeg een werkstraf van 250 uur.

Flexijob

Enkele andere bendeleden kregen in eerste aanleg straffen tussen vier jaar effectief en 18 maanden, deels met uitstel en ook verbeurdverklaringen tot 111.000 euro, onder meer voor Balraj S. uit Meulebeke. Zij dealden niet enkel in Roeselare, maar werden onder meer in Hasselt en Sint-Truiden betrapt, met naast opium, ook voor het dealen van cocaïne, cannabis en heroïne. “Opium is dezelfde smeerlapperij als heroïne”, meende de procureur-generaal. “In Iran staan inbreuken op de drugswet gelijk aan ophanging aan een boom. Tegelijk sleur je je vrouw en familie mee!” Volgens Kris Vincke is opium echter de enige drugs die wordt getolereerd. Toch was de procureur-generaal niet mals. “Jullie zijn allemaal hier in België opgevangen, leven allemaal van een uitkering en dit krijgen we terug als cadeau? Werken gaat niet meer, maar jullie creëren wel een flexijob in eigen beheer.” Ook hun straffen werden herleid naar vier jaar, waarvan twee met uitstel, drie jaar waarvan de helft met uitstel, drie jaar volledig met uitstel en achttien maanden waarvan acht met uitstel. (OSM)

The post Leden opium-bende vragen en krijgen lichtere straffen in beroep is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Julien is het vriendje van Leontientje

Tijdens de Zotte maandagstoet laten de inwoners en bezoekers hun komische en andere fratsen in een levendig stoetentafereel schilderen.
The post Julien is het vriendje van Leontientje appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grensoverschrijdende buslijn Poperinge-Hazebroek wordt met jaar verlengd: “Deze verbinding heeft potentieel om verder te groeien”

De grensoverschrijdende busverbinding tussen Poperinge en Hazebroek wordt goed gebruikt, dat blijkt uit een analyse van de eerste zes maanden. De verbinding rijdt elke dag van de week met een cadans van om de twee uur en krijgt financiële steun van de Vlaamse overheid. De nieuwe verbinding trok tot nu meer dan 6.200 reizigers. Het proefproject wordt met een jaar

Lees meer »

Onze reporter wordt in 10 dagen reservist in het Belgisch leger: “Om te slagen, moet ik weten dat een auto géén groente is”

Georges Louis Bouchez, partijvoorzitter van MR, is de bekendste reservist van het Belgisch leger. Hij slaagde in zijn toelatingsproeven nadat hij in het VTM-programma ‘Special Forces’ was afgegaan als een gieter. Onze reporter Kasper Goossens weet hoe dat kan. Ook hij mag zich sinds kort reservist noemen. In juni volgde hij met succes een tiendaagse opleiding bij Defensie, en erg

Lees meer »

KIJK. “Nog veel werk om het gat met die twee te dichten”: dappere Evenepoel krijgt lik op stuk van Vingegaard, maar heeft geen spijt

Gespeeld, maar niet gewonnen. Remco Evenepoel koos in de laatste bergetappe van deze Tour vol voor het offensief, maar liep op een counter van Jonas Vingegaard. Geen drama: zonder ongelukken in de slottijdrit eindigt hij morgen als derde in zijn eerste Ronde van Frankrijk. “Ik ben superfier op wat ik al gedaan heb, maar ik zou graag afsluiten met een

Lees meer »

Mathieu van der Poel die “meer verwachtte van Tour”, wint Natourcriterium in Roeselare en blikt vooruit op de Spelen: “Belgen hebben sterk blok”

Mathieu van der Poel (29) heeft het Natourcriterium in Roeselare op zijn naam geschreven. De wereldkampioen blikte daar voor het eerst terug op de Tour, waarvan hij “meer verwacht had”. Maar de wereldkampioen is nu al volop bezig met de Olympische Spelen. “Remco en Wout zullen grote concurrenten zijn, maar ook Jasper Stuyven reed héél sterk in de Tour.”

Lees meer »