Bruggeling Fernand Bonte met pensioen: de wijkagent die Chinese president Xi Jinping redde

De Brugse wijkinspecteur Fernand Bonte (63) is met pensioen. Hij is niet alleen de vriendelijke politieman die burenruzies op Male in der minne regelde, maar ook de agent die een Tibetaan in een judogreep hield, toen die de Chinese president Xi Jinping aanviel.

Officieel start het pensioen van Fernand Bonte pas op woensdag 1 mei, maar hij is niet meer te zien in de straten van Sint-Kruis en Male, omdat hij zijn resterende vakantiedagen opneemt. “Er is nog geen opvolger gevonden, voorlopig nemen de drie andere wijkinspecteurs mijn taken over.”

Het was voor deze Bruggeling geen jongensdroom om toe te treden tot de lokale politie. Fernand Bonte bekent: “Na mijn humaniora aan het Atheneum en mijn legerdienst werkte ik dertien jaar voor Ferryboats in de haven. Bij de opening van de Chunnel tussen Calais en Dover in 1994 verhuisde Ferryboats naar een drooghaven in Muizen, maar ik zag het niet zitten om dagelijks drie uur in de auto te zitten.”

Interventieteam

Omdat hij enkele agenten kende, leek het Fernand interessant om bij de lokale politie te gaan werken. “Omdat ik net te laat was voor de start van de cursussen in de West-Vlaamse politieschool moest ik een jaartje geduld oefenen en werkte ik in tussentijd voor containerfirma ECS in Zeebrugge. Pas in 1996 werd ik politie-inspecteur. Dat was een maand voor ik 35 jaar oud was, toen nog de maximale leeftijd om in dienst te mogen treden.”

Wat mij bijgebleven is? Een tragisch geval van wiegendood

Na een jaar bij de afdeling Jeugd en Gezin maakte Fernand Bonte twaalf jaar lang deel uit van het interventieteam van de lokale politie. Enkele interventies zal hij nooit vergeten: “Een tragisch geval van wiegendood. Een vrouw die we gekneveld aantroffen in een rommelige woning en die beweerde dat de dader zich nog onder een doos verborg. En dan was er nog een hoevebrand waarbij een brandweerwagen slipte op een spekgladde landbouwweg en zo ook voor ons de weg versperde. We moesten werkloos toezien hoe die hoeve afbrandde. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.”

Geregeld werd Fernand ook ingeschakeld bij wedstrijden van Club Brugge, toen gingen er nog gewone politiesecties mee naar Anderlecht en Standaard Luik, en bij stakingen in de gevangenis.

Wijkdienst

In 2009 verhuisde hij op eigen verzoek naar de wijkdienst en werd hij een van de vier inspecteurs van Brugge Oost. Vooral de wijk Male, met 4.000 inwoners, werd zijn werkterrein. “Wat ik het ergst vond, waren de oplichters die bij oude mensen aan de deur belden en hen geld aftroggelden. Ooit gaf een bejaarde dame zulke dieven 500 euro, omdat ze euro’s voor Belgische franken aanzag”, vertelt Fernand.

Het was de veelzijdigheid van de job die hem ertoe bracht om voor de wijkdienst te kiezen. “De opdrachten zijn zo gevarieerd dat je ook veel opzoekingswerk moet verrichten, zoals de wetgeving rond bouwovertredingen en verkeersinbreuken. Een van mijn hoofdtaken was domiciliefraude opsporen: ik moest nagaan of mensen effectief op het opgegeven adres woonden.”

Fernand Bonne kreeg snel hulp van zijn collega’s, toen hij op 1 april 2014 een Tibetaan overmeesterde die de Chinese President Xi Jinping aanviel. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA

En laten we ook de arrestatie van een Tibetaanse ‘demonstrant’ in 2014 op de Markt in Brugge niet vergeten: “Ik moest erover waken dat er niemand uit het publiek over de dranghekken klauterde. Ik had die Tibetaan al enkele minuten in ’t snotje. Toen hij over de hekken klom, gooide ik me meteen op hem en hield hem in een judogreep. Ik heb nog aan judo gedaan, ik wist dus hoe ik hem tegen de grond moest houden.”

Toezicht houden

In vijftien jaar is Male volgens Fernand enorm geëvolueerd: “De wijk is diverser geworden, maar ik heb nooit problemen gehad met de vele nationaliteiten. Een Turk wou mij geld toestoppen, wat ik uiteraard weigerde. Zijn uitleg? Het was de gewoonte in zijn geboorteland om de politie geld toe te stoppen, anders belandde je dossier onderaan de stapel…”

In plaats van hun geschil uit te praten, bellen buren naar de politie

“Als wijkagent hoor je te weten wat er in de wijk leeft. Dat is een beetje verwaterd door de vele opdrachten van het parket en door de verplichte registratie. Ik had sowieso de gewoonte om op dinsdagavond langs de pleintjes te fietsen en een babbeltje te slaan met jongeren. Niet om hen met de vinger te wijzen als ik hen betrapte op het roken van een joint, maar om te weten wie met wie omging. Nu moet je al je bewegingen registreren, zodat je kan aantonen dat je toezicht houdt in de wijk.”

Kibbelende buren

Sluikstorten, hondenpoep en burenruzies: met die problemen werd Fernand Bonte bijna dagelijks geconfronteerd: “Soms raakt de sfeer in een straat door dommigheden of een banale aanleiding verpest. Een boom die vijf centimeter over de haag hangt, luide muziek of een bewoner die met zijn getrouwde buurvrouw aanpapt…”

“Voor je het weet, escaleert die ruzie en het is altijd de schuld van een ander. Als er echt geen verzoening komt, verwijs ik de kibbelende buren naar de vrederechter. Maar ze moeten zelf die stap zetten, ik ben niet bevoegd om hen dat op te dringen..”

Het geheim van een goede wijkagent, volgens Fernand? “Ik kies nooit partij maar probeer te bemiddelen. Mensen babbelen te weinig met elkaar. In plaats van hun geschil uit te praten, bellen ze al snel de politie. Zelf ken ik Male na vijftien jaar door en door, de inwoners kennen mij ook. Jongeren uit de wijk zijn me ooit komen helpen toen ik tijdens een nachtdienst op ‘t Zand in een vechtpartij belandde. Er waren destijds zelfs Malenaars die wachtten om een inbraak te melden, tot ik terug was van vakantie.”

The post Bruggeling Fernand Bonte met pensioen: de wijkagent die Chinese president Xi Jinping redde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Thuis bij prinses Delphine: “Als je ziet waar ik enkele jaren geleden stond, is alles vrij positief uitgedraaid”

Een opvallend rood-roze broekpak, met daarop de afbeelding van een vlinder. Prinses Delphine (56) straalde naar goede gewoonte op de nationale feestdag. Haar outfit was dan ook allesbehalve zomaar gekozen. Dat vertelde de prinses aan ‘Story’-journalist en royaltyexpert Wim Dehandschutter tijdens een exclusief gesprek bij haar thuis. Over haar outfit en de persoonlijke brief die vorig jaar uitlekte. “Het was

Lees meer »

Boris Van Severen – Hippo uit ‘The Masked Singer’ – showt zijn zangtalent nog eens, al lijkt Frances geen fan

Boris Van Severen (35) vervoerde zijn vrouw Frances Lefebure (35) in de bakfiets naar de Gentse Feesten, waar ze op date gingen. De acteur besloot nog eens zijn zangtalent te laten horen. Boris werd vierde tijdens het derde seizoen van ‘The Masked Singer’. Al lijkt zijn echtgenote Frances niet echt fan. “De Uberdriver die je niet wilt”, schrijft ze bij

Lees meer »

Waar Acid niet in slaagde, lukt tieners wel: TikTokkers dringen Tomorrowland binnen en blijven uit handen van security

Op TikTok zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe twee jonge snaken probleemloos het festivalterrein van Tomorrowland binnendringen. Dat alleen al is geen sinecure, want ’s werelds grootste dancefestival ongemerkt binnen glippen doe je niet zomaar even, zou je denken. Maar daar blijft het niet bij: het duo bleef ook uit de handen van de security en kon zo

Lees meer »

Asbestopruiming in Aalst gaat nog 3 weken duren: “Alle deeltjes worden verzameld, laten niets aan toeval over”

Het zal wellicht nog 3 weken duren voordat al het asbest is opgeruimd, dat vrijkwam na een grote brand vorige maandag in de Eugeen Bosteelsstraat in Aalst. Vorige week heeft de brandweer de straat en alle daken en gevels afgespoten, zodat de asbestdeeltjes zich niet verder zouden verspreiden. Maar dat was niet voldoende, op advies van experten is een gespecialiseerde

Lees meer »

“Een comeback zoals Trump”: oppositie reageert vol ongeloof op terugkeer van Anthony Dumarey als kandidaat-burgemeester

“Onze eerste reactie is er een van ongeloof. Maar sinds Donald Trump en Connor Rousseau weten we dat comebacks vandaag snel lopen. Blijkbaar denkt men dat mensen makkelijk vergeten met wat zomerse belevingssaus. Iedereen die iets van politiek kent, zit hier werkelijk met open mond naar te kijken”, zeggen fractieleider Peter Velle, voorzitter Bart De Rudder en secretaris Sofie Sanders

Lees meer »

Club Brugge en KV Mechelen trappen vrijdag seizoen 2024-2025 Jupiler Pro League op gang

Club Brugge en KV Mechelen trappen vrijdag om 20u45 in het Jan Breydelstadion het seizoen 2024-2025 op gang. Bij de bookmakers is Club Brugge topfavoriet om zichzelf als kampioen op te volgen. Union Sint-Gillis, RSC Anderlecht en Racing Genk lijken opnieuw de voornaamste uitdagers te zullen worden.
The post Club Brugge en KV Mechelen trappen vrijdag seizoen 2024-2025 Jupiler

Lees meer »

“Hij doet dit niét voor het geld”: Jean-Marie Pfaff wil dat WK-truitje van Maradona, dat hem ruim 1 miljoen euro kan opleveren, “verder leeft”

Eenmaal, andermaal… Het shirt dat Diego Maradona droeg in de halve finale van het WK 1986 tegen de Rode Duivels wordt geveild. De waarde wordt tot zo’n 1,1 miljoen euro geschat en opvallend: het is Jean-Marie Pfaff die het unieke stuk van de hand doet. “Hij wil dat het shirt verder leeft”, zegt dochter Kelly.

Lees meer »

Paaldansers pleiten voor hun sport op de Olympische Spelen: “Dit zijn verticale turnoefeningen zoals op de balk”

Paaldansers willen dat hun sport opgenomen wordt in de competitie op de volgende Olympische Spelen in 2028. De Internationale Paaldans Sportfederatie (IPSF) is momenteel aan het onderhandelen met het Internationaal Olympisch Comité. Enkele West-Vlaamse paaldansers getuigen hoe intensief hun sport is en wat die erkenning kan betekenen.
The post Paaldansers pleiten voor hun sport op de Olympische Spelen: “Dit

Lees meer »