Hermeandering Plaatsebeek zorgt voor onenigheid op Harelbeekse gemeenteraad

Op de Harelbeekse gemeenteraad van 15 april was een van de punten de goedkeuring van het bestek, de raming en de gunningswijze van de omgevingswerken aan het vrijetijdspatrimonium in Bavikhove en de hermeandering van de Plaatsebeek. Na een tussenkomst van André Vanassche (Open VLD+) onthielden de drie oppositiepartijen zich bij de stemming.

Schepen van Openbare Werken Tijs Naert (Groen) nam het woord bij het vijfde punt op de gemeenteraad van 15 april. De partijen moesten hun fiat geven op het bestek, de raming en de gunningswijze voor de omgevingswerken aan het vrijetijdspatrimonium in Bavikhove en de hermeandering van de Plaatsebeek.

Voordien werd al duidelijk dat de ontwerpopdracht hiervoor werd gegund aan Architecten Vandekerckhove uit Heule, met een geschatte uitgave van € 708.369,55 incl. 21% BTW. De opdracht wordt voorgesteld te gunnen via een openbare procedure, waarbij een deel van de kosten (€ 317.112,52) wordt gedekt door Provincie West-Vlaanderen en het resterende saldo (€ 268.316,86) door Stad Harelbeke.

Voorbeeldproject

Het bestuur zal de procedurele verplichtingen op zich nemen en dit besluit voorleggen aan de partners, voordat de procedure wordt verdergezet. Het bestek, de raming en de gunningswijze werden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 en de daaropvolgende jaren. Schepen Naert legde in z’n uitleg de nadruk op het belang voor onder andere de lokale Chiro-afdeling. Hij onderstreepte ook dat dit project van hogerop een voorbeeldproject wordt genoemd.

Als eerste kwam gemeenteraadslid voor Open VLD+ André Vanassche tussen om duidelijk te maken dat z’n partij zich zou onthouden op dit punt: “Onze fractie is volledig akkoord met de realisatie van de vrijetijdsite in Bavikhove. Wij vragen ons echter af hoe het komt dat de realisatie ervan zolang op zich laat wachten?”

“Waar wij niet gelukkig mee zijn – en dit hebben we hier al vroeger gezegd en we herhalen het nogmaals – is de aanleg van de omgeving. Iedereen weet dat er zuinig moet omgesprongen worden met het geld van de stad Harelbeke en wat stellen jullie voor? We gaan de Plaatsebeek onder de parking achter café de Villa openleggen. Hier is geen vraag naar en bovendien verdwijnen er opnieuw heel wat parkeerplaatsen.”

“Ja, jullie krijgen hiervoor een mooi bedrag aan subsidies maar de opleg voor Harelbeke is niet min. In totaal kost deze uitvoering 708.369,55 €. Het klopt dat het deel van de stad slechts 324.663,34 € bedraagt. Dat blijft toch veel om een stukske beek van 50 meter open te leggen. Wij gaan ons dus onthouden om deze redenen.”

Stukje beek openleggen

De schepen verdedigde het project aan de Plaatsebeek ten stelligste: “Je kan de werken aan de Plaatsebeek onnodig vinden, maar ik ben eigenlijk verwonderd dat je zo in die mening blijft hangen. De werken zijn echt noodzakelijk. De laatste maanden hebben we recordaantallen regen over ons heen gekregen. Een klimaatplan is cruciaal op dit moment en dat moet vanuit de stad komen. Misschien worden volgend jaar alle records gebroken op vlak van droogte en dan zullen we blij zijn dat we deze werkzaamheden hebben uitgevoerd.”

“Een klimaatplan is cruciaal op dit moment en dat moet vanuit de stad komen” -Schepen Naert (Groen)

“Daarnaast klopt het ook niet dat er slechts een stukje beek wordt opengelegd. Er komt een fietsverbinding, de vijver wordt publiek toegankelijk en er komen nieuwe wandelpaden. Dit project is belangrijk voor elke Bavikhovenaar.”

Hierna repliceerde André Vanassche (Open VLD+) nog dat de aannemers dit project niet willen en durven aannemen omdat het ‘te groen’ is, wat voor geroezemoes in de zaal zorgde. Schepen Naert concludeerde: “Kijk, je kan dat wel horen – ik weet wel niet van waar je het hoort – maar dat is niet wat de aannemers ons zeggen.” Daarmee leek alles gezegd. Alle oppositiepartijen (Open VLD+, N-VA en Vlaams Belang) onthielden zich op dit punt.

The post Hermeandering Plaatsebeek zorgt voor onenigheid op Harelbeekse gemeenteraad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gratis schoolmaaltijd is breekpunt voor Vooruit. Waarom komen de socialisten met deze eis, en hoe haalbaar is die?

Het plan om gratis gezonde maaltijden aan te bieden in alle scholen is voor Vooruit een absoluut breekpunt voor Vlaamse regeringsdeelname. Maar waarom komt de partij nu al met deze eis? En waarom claimt ze zoveel thema’s die met gezinnen te maken hebben? Carl Devos, politicoloog aan de UGent en politiek analist bij HLN, laat er zijn licht op schijnen.

Lees meer »

VIVES EcoTeam opnieuw present op Shell Eco Marathon in Nogaro: Zo ver mogelijk rijden met zo weinig mogelijk energie

Het VIVES EcoTeam neemt dit jaar opnieuw deel aan de Shell Eco Marathon in Nogaro, een stad in het zuiden van Frankrijk, van 19 tot 24 mei. Ze zetten hiermee hun jaarlijkse traditie verder. Tijdens de wedstrijd worden studenten uitgedaagd om auto’s te bouwen die zo ver mogelijk kunnen rijden met zo weinig mogelijk energie.
The post VIVES EcoTeam

Lees meer »

KLJ Kanegem viert 90-jarig bestaan met pikdorsercross als blikvanger tijdens feestweekend

KLJ Kanegem bestaat dit jaar 90 jaar en dat moet gevierd worden. In het pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei vinden de festiviteiten plaats, verspreid over drie dagen. De pikdorsercross op maandag 20 mei moet de blikvanger worden, aldus voorzitter Emiel Declercq.
The post KLJ Kanegem viert 90-jarig bestaan met pikdorsercross als blikvanger tijdens feestweekend appeared first

Lees meer »

REPORTAGE. Andenne, het dorp in shock nadat vijf lokale tieners een trucker met een rioolrooster doodden: “Ze hebben hun leven verbrand”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Directeur SMAK in Gent onder vuur na klachten over toxisch leiderschap

In Gent ligt Philippe Van Cauteren, de directeur van het museum SMAK onder vuur, na klachten over toxisch leiderschap. Uit een extern onderzoek bij alle werknemers blijkt dat er onder andere problemen zijn met de werkdruk, de werkomstandigheden en de werksfeer. Volgende week wordt het rapport aan de raad van bestuur voorgelegd. Van Cauteren blijft voorlopig wel op post als

Lees meer »

Gecrashte helikopter Iraanse president gevonden door reddingsteams, onduidelijkheid over lot inzittenden

Volgens de Iraanse staatstelevisie zou de neergestorte helikopter, met aan boord Iraans president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, zijn teruggevonden door reddingswerkers. Die zouden contact hebben gelegd met een passagier en een lid van de bemanning. Over de toestand van de inzittenden is momenteel nog niet geweten. De helikopter stortte neer in bergachtig gebied in het

Lees meer »

“Bij zo’n drastische ingreep kan men zich geen fouten veroorloven”: voormalige EBU-topman reageert op chaos tijdens Songfestival

“Deze editie was zeer omstreden. De formule moet dringend worden bijgeschaafd.” Voormalig EBU-topman Jeroen Depraetere blikt verbaasd terug op de brokkeneditie, maar: “deze heisa betekent zeker niet het einde van het Eurovisiesongfestival.” Hij stelt wel enkele broodnodige aanpassingen voor. “Er zijn in het verleden wel meer pogingen tot inmenging geweest, maar nooit zo erg als nu.”

Lees meer »