Problemen bij stembureaus zijn item op Harelbeekse gemeenteraad: “Mogen mensen niet demotiveren om te stemmen”

Op de gemeenteraad in Harelbeke vormden enkele problemen met het stemmen voor de verkiezingen in onder andere CC Het Spoor voer voor discussie. Rossane Mestdagh (CD&V), Brecht Vandeburie (N-VA) en Lise-Marie Platteau (Open Vld) uitten hun bezorgdheden.

De gemeenteraad in Harelbeke op 17 juni 2024 was de eerste na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni en dat was ook te merken aan enkele bemerkingen in het varia-gedeelte. Gemeenteraadslid Rosanne Mestdagh (CD&V) was de eerste die het thema aanraakte. “Ik weet niet wat er gaande was bij de stembureaus, maar in bijna ieder stadsgebouw waar er stemlokalen waren, liep er wel iets vast.”

Anderhalf uur wachten

“In CC Het Spoor bijvoorbeeld stond men op een bepaald moment tot aan de straat. Achteraf hoorde ik dat sommigen anderhalf uur in de rij hebben gestaan. Het was een regelrechte ramp en een onveilige organisatie. Hopelijk wordt alles beter georganiseerd in oktober. Veel mensen zijn dit beu en zullen hun kat zenden.”

Mestdagh drong er dan ook op aan om voor de volgende verkiezingen in oktober gebruik te maken van de grote zaal in CC Het Spoor en dat er een ingang en uitgang voorzien wordt achteraan de zaal zodat niet iedereen door de foyer naar buiten moet. Ook de signalisatie kon beter volgens de politica. Bovendien had ze vernomen dat de doorstroming in ‘t Sas ook niet van een leien dakje liep. In Bavikhove zou de locatie dan weer niet voldoende rolstoelvriendelijk geweest zijn.

N-VA gemeenteraadslid Brecht Vandeburie sloot zich volledig aan bij haar bezorgdheden. Hij kaartte ook de doorstroming in het Harelbeekse cultuurcentrum aan: “De organisatie binnenin de inkomhal, foyer en versmalde doorgang naar de blauwe zaal waren heel slecht uitgetekend en geafficheerd. Is het dan zo moeilijk om in de foyer al een opsplitsing te voorzien in functie van de verschillende kiesbureaus die gevestigd waren in de blauwe zaal?”

“Gelijkaardige vaststellingen en opmerkingen bereikten ons vanuit andere stembureaus zoals ‘t Sas en de deelgemeenten Bavikhove en Hulste. We haalden zelfs de media door noodzakelijke tussenkomsten van onze politiezone om de organisatie bij te sturen en de rust te bewaken onder de lange rij wachtenden.” Hij eindigde dan ook met dezelfde oproep voor een grondige evaluatie.

Lessen uit trekken

Ook Open Vld-politica Lise-Marie Platteau pikte even in, nadat ze eerst de politici die op een lijst stonden te feliciteren voor de afgelopen campagne – ook de bijzitters en voorzitters werden bedankt voor de inspanningen. “Ik wil niemand met de vinger wijzen, maar wel lessen trekken uit de zaken die minder goed liepen zodat dit in de toekomst beter kan.”

“In oktober is het niet meer verplicht om te stemmen, dus ik hoop dat we er samen alles aan doen om de mensen het zo makkelijk mogelijk te maken om hun stem uit te brengen. Het zou jammer zijn als iemand thuisblijft omdat de stemlocatie moeilijk bereikbaar is, omdat er nodeloos lange wachtrijen ontstaan doordat de stembureaus onvoldoende duidelijk zijn aangeduid, enz.”

“Zo denk ik dat er in de eerste plaats per locatie één of meerdere stewards moeten zijn die de mensenmassa in goede banen moeten leiden en aan crowd control moeten doen. Ook moet er vermeden worden dat iedereen via eenzelfde ingang naar binnen moet en worden er best meerdere in- en uitgangen gecreëerd. Hier kan zeker op voorhand over nagedacht worden. Tot slot moeten ook de locaties kritisch in vraag worden gesteld. Zo was het Spoor zeer moeilijk bereikbaar, zodat er beter was uitgeweken naar een andere locatie.”

13 oktober

Melissa Depraetere deelde ten slotte ook nog dat ze de bezorgdheden begrijpt en dat er inderdaad best een grondige evaluatie komt. Daar was in het algemeen consensus over. Of dat z’n vruchten heeft afgeworpen, zullen we ontdekken op 13 oktober met de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

The post Problemen bij stembureaus zijn item op Harelbeekse gemeenteraad: “Mogen mensen niet demotiveren om te stemmen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Helft zorgverleners kampt met te veel stress op het werk

De helft van alle werknemers in de zorg- en welzijnssector vindt dat de werkdruk te hoog is. Dat blijkt uit de nieuwe werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Het aantal blijft stabiel ten opzichte van 2019, maar toont een aanzienlijke stijging vergeleken met de eerste meting in 2004.

Lees meer »

Zwembad van Asse gesloten door technisch defect

In Asse kan je dit weekend niet gaan zwemmen in het gemeentelijk zwembad Den Aerberg aan de Potaarde. Door een technisch defect komt er te weinig chloor in het water waardoor er niet mag gezwommen worden. De gemeente hoopt de problemen maandag te kunnen oplossen.

Lees meer »

Hitterecords sneuvelen in extreme hittegolf VS

De extreme hittegolf die delen van de Verenigde Staten in zijn greep heeft, houdt nog aan tot zeker halverwege deze week. Nadat in Las Vegas en Death Valley afgelopen weekend al hitterecords sneuvelden, verwacht de National Weather Service (NWS) dat er deze week meer records aan diggelen gaan.

Lees meer »

Brandweer rukt uit voor brand in Reningelst

De brandweerposten van Poperinge en Westouter rukten zondagmiddag rond 16.20 uur uit naar Reningelst na een melding van een woningbrand.
The post Brandweer rukt uit voor brand in Reningelst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boerderij brandt uit na blikseminslag

Het onweer heeft lelijk huis gehouden in Mechelen en omstreken. Aan de Oppuurseweg in Lippelo (Puurs-Sint-Amands) is een boerderij uitgebrand. De brand is waarschijnlijk ontstaan na een blikseminslag.

Lees meer »

Nederlandse omroep PowNed gaat volledig over de schreef: “Laat je borsten zien voor meet-and-greet met Taylor Swift”

De Nederlandse omroep PowNed heeft zichzelf de afgelopen dagen in de problemen gewerkt met een controversiële video over Taylor Swift-fans. In de video, met de titel ‘Gillende meisjes worden sletjes voor Taylor Swift’, toont een fan haar borsten in ruil voor een meet-and-greet met de zangeres. Maar die meet-and-greet bleek niet te bestaan. De omroep werd overspoeld met meer dan

Lees meer »

Patissier Johan Geers (55) uit Kortrijk krijgt bijzondere bestelling binnen: “De huwelijkstaart van Elvis en Priscilla namaken”

Een speciale themataart voor je huwelijk of verjaardag? Eén adres: banketbakkerij Geers in Kortrijk. Bakker Johan gaat geen uitdaging uit de weg. Nu kreeg hij echter een uitzonderlijke bestelling binnen voor een koppel dat trouwt in Antwerpen. “Voor hen gaan we de iconische taart maken die werd aangesneden bij het huwelijk van Elvis Presley”, aldus Johan Geers.
The post

Lees meer »

“We hebben haar nog proberen helpen”: voormalig ambulancier Brendon ziet dodelijk ongeval gebeuren

In de Stroombanklaan in Oostende is een oudere dame donderdagochtend rond 10.45 uur overleden nadat ze onder een wagen terechtkwam. Dat gebeurde toen de automobiliste achterwaarts een oprit wilde verlaten. Brandon Janssens, die in de buurt werkt, zag wat er gebeurd was en schoot meteen te hulp. “Ik zag dat de vrouw nog ademde, maar met grote moeite”, doet hij

Lees meer »