Eva Smets, algemeen directeur Oxfam België, toont een alternatieve, rechtvaardige toekomst

Met haar boek ‘Kantelen! Belgische recepten voor de donuteconomie’ toont Eva Smets aan dat een nieuwe, rechtvaardige aanpak van onze economie, klimaat en sociale zorg niet alleen broodnodig is, maar ook binnen handbereik ligt. “Als we kantelen naar een donuteconomie, dan ligt een rechtvaardige toekomst voor het grijpen”, zegt de algemeen directeur van Oxfam België.

“De ongelijkheid in onze wereld is torenhoog. Bovendien heeft ze een enorme economische, menselijke, sociale en ecologische kost. Ons model kraakt in alle voegen en we voelen ons vaak machteloos om er iets aan te doen. Er is geen alternatief, zo wordt gezegd. Maar het kan wél anders.” In haar boek haalt Eva Smets (46) concrete Belgische cases aan die een invulling geven aan de donuteconomie, zoals onder andere autodelen en CSA-boerderijen (Community Supported Agriculture).

“Ons model kraakt in alle voegen en we voelen ons vaak machteloos om er iets aan te doen. Er is geen alternatief, zo wordt gezegd. Maar het kan wél anders”

Sinds februari 2018 is Eva Smets algemeen directeur van Oxfam België. “Vanwaar de ambitie komt om een meer rechtvaardige wereld te creëren? Ik herinner me alleszins geen kantelmoment of een gebeurtenis waarop ik me kan vastpinnen. Die ambitie is er altijd geweest. Ik vind het vreemd om je leven niet te gebruiken ten dienste van iets dat groter is dan jezelf. Ik voel onrechtvaardigheid heel sterk aan waardoor ik die onderwerpen en debatten opzoek die vervolgens mijn gevoel verder aanscherpen. Ik wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen het beter kunnen hebben.”

De inspiratie voor het boek ‘Kantelen! Belgische recepten voor de donuteconomie’ kwam van expert Kate Raworth. “Haar bestseller werd in 2017 gepubliceerd en was voor mij echt een aha-erlebnis. Ik had al lang een gevoel van onbehagen over ons systeem die enorme ongelijkheid creëert, de planeet uitput, elk jaar sneller en sneller vlot over de limieten gaat én bovendien worden we er allemaal ongelukkig van. Maar hoe ga je van lineair en extractief naar circulair en regeneratief? Dat legde Kate Raworth uit met de donuteconomie. Haalbaar, rendabel en perfect mogelijk. Met mijn boek geef ik voorbeelden van wat we al doen in België. We weten wat de oplossing is. Het kan. Er zijn heel veel alternatieven. Nu moeten we ze gewoon op grotere schaal toepassen.”

“De status quo is hardnekkig, sommige mensen zijn bang van verandering, maar we weten ook dat dingen kunnen veranderen, soms heel snel”

“Elk systeem is het resultaat van een aantal individuele of maatschappelijke keuzes, dat is fantastisch nieuws, want dat betekent dat we andere keuzes kunnen maken. De status quo is hardnekkig, sommige mensen zijn bang van verandering, maar we weten ook dat dingen kunnen veranderen, soms heel snel. Als we die kritische massa van 20 procent kunnen overtuigen en mobiliseren, kan je beleid veranderen en kunnen we kantelen”, besluit Eva Smets.

The post Eva Smets, algemeen directeur Oxfam België, toont een alternatieve, rechtvaardige toekomst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. 2-jarige jongen uit ‘American’s Got Talent’ gaat wereldwijd viraal met zijn uitzonderlijk talent voor wiskunde

Wie auditie doet voor ‘America’s Got Talent’ kan ook ver daarbuiten viraal gaan. Al had Devan dit grote succes misschien niet verwacht. De 2-jarige jongen maakt binnenkort zijn opwachting tijdens de audities van ‘America’s Got Talent’, maar daarvan werd nu al een voorproefje gedeeld op sociale media. Waar hij de wenkbrauwen niet liet fronsen door zijn zang- of danstalent, maar

Lees meer »

Gemeente Kuurne Transformeert Wijzer tot Culturele Hub: “Er zit muziek in nieuwe bestemming”

Nu NEST, het nieuwe schoolgebouw in de Kattestraat te Kuurne, de deuren opent en de leerlingen en medewerkers van zowel Pienter als Wijzer eind juni hun huidige schoolgebouwen verlaten, ging de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming voor beide gebouwen. Aanvankelijk zouden beide schoolgebouwen te koop worden aangeboden aan een verkavelaar, die er een beperkt aantal woongelegenheden zou kunnen

Lees meer »

KIJK. Blikschade bij Van Aert, Nys moet kleur bekennen en Laurance wint het sprintje: de hoogtepunten van rit 2 in Noorwegen

Even schrikken voor Wout van Aert. Onze landgenoot staat voor het eerst sinds zijn vreselijke valpartij maanden geleden weer aan de start van een koers in de Ronde van Noorwegen, maar ging in de tweede etappe weer tegen het asfalt. Thibau Nys moest op de lastige slotklim een halve minuut prijsgeven en is zijn leiderstrui kwijt, Axel Laurance won de

Lees meer »

Oostende voor Anker: auteur Doris Klausing brengt verhaal over Oostendse scheepsjongen en wees Luis

In het gezellige ruim aan boord van de ‘Hydrograaf’ in het Mercatordok weet auteur Doris Klausing het jonge grut erg te boeien. Zij brengt er ook tijdens de tweede dag van Oostende voor Anker haar verhaal over de Oostendse scheepsjongen en wees Luis en zijn avontuurlijke ontdekkingsreis naar China.
The post Oostende voor Anker: auteur Doris Klausing brengt verhaal

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Russische luchtaanvallen op westen Oekraïne” – Minstens 11 doden en 40 gewonden bij aanval op drukke bouwmarkt in Charkiv

Het Oekraïense leger zegt dat Rusland in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitvoert. De doelen zouden vooral in het westen van Oekraïne liggen. Een gedegen beeld van de schade of slachtoffers is er nog niet. Bij een Russische raketaanval op een bouwmarkt in de oostelijke stad Charkiv kwamen zaterdag minstens elf mensen om het leven, laat de gouverneur

Lees meer »

KIJK. Daar zijn de eerste mosselen al

In het Zeeuwse vissersdorp Bruinisse zijn de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen bovengehaald. Ze zijn een goeie maand vroeger rijp voor de oogst dan bodemcultuurmosselen, omdat ze dichter bij het wateroppervlak groeien. Dat is dichter bij het licht, waardoor ze meer voedsel hebben.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Russische luchtaanvallen op westen Oekraïne” – Minstens 14 doden en 40 gewonden bij aanval op drukke bouwmarkt in Charkiv

Het Oekraïense leger zegt dat Rusland in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitvoert. De doelen zouden vooral in het westen van Oekraïne liggen. Een gedegen beeld van de schade of slachtoffers is er nog niet. Bij een Russische raketaanval op een bouwmarkt in de oostelijke stad Charkiv kwamen zaterdag minstens veertien mensen om het leven, laat de gouverneur

Lees meer »

LIVE. Elke beller wint vanochtend 5 jaar lang concerttickets op Qmusic: nu al zes winnaars, luisteraar Brecht belde vanuit het ziekenhuis

Het is zover. Wie tussen 7 uur en 9 uur live in de ochtendshow van Maarten en Dorothee op Qmusic komt, wint 5 jaar lang concerttickets voor de zalen van Be•at. Daaronder vallen onder meer het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal. Al is het aantal tickets wel niet onbeperkt. Na bijna twee uur zijn er ondertussen al zes

Lees meer »

“Zo praat je niet tegen mij!”: hetze rond aanstelling Brys als Kameroens bondscoach bereikt kookpunt tijdens confrontatie met Eto’o

Is dit nog houdbaar? De hetze rond de aanstelling van Marc Brys (62) als bondscoach van Kameroen lijkt zijn kookpunt te hebben bereikt. Een verhoopte verzoening met de bemoeizuchtige bondsvoorzitter Samuel Eto’o (43) in de bondsgebouwen draaide uit op een verhitte discussie. Eto’o trok fel van leer. “Jij beslist niet, ík ben de president. En zo praat je niet tegen

Lees meer »

’t Venster presenteert foodtruck en Katrien Verfaillie: “Tuin meer openstellen voor de buurt”

In Unie-K ‘t Venster, een woonondersteuning voor volwassenen met een niet aangeboren beperking in de Willem Elsschotstraat, willen ze de tuin meer openstellen voor de buren. “We hebben een tweedehandscaravan gekocht en als foodtruck ingericht”, zegt Vanessa Dermaut. “Op vrijdag 31 mei, de Dag van de Buren, klinken we daarop met bewoners, medewerkers, buren en het Dorpscomité. En ‘s avonds

Lees meer »

De Hoge Kouter viert zijn medaillewinnaars op 40ste Special Olympics: “In 2025 gaan de Special Olympics door in Kortrijk”

Het voorbije Hemelvaartweekend werden 946 gouden, 910 zilveren, 842 bronzen en 2.582 deelnamemedailles uitgereikt op de Special Olympics in La Louvière, waaronder aan 45 atleten van BuSO De Hoge Kouter. “Met onder meer netbal behaalden we goud en ons voetbalteam werd bekroond met de fair play beker”, zegt directeur Sem Vanhessche. Op 28 mei 2025 vindt de 41ste editie van

Lees meer »