Eva Smets, algemeen directeur Oxfam België, toont een alternatieve, rechtvaardige toekomst

Met haar boek ‘Kantelen! Belgische recepten voor de donuteconomie’ toont Eva Smets aan dat een nieuwe, rechtvaardige aanpak van onze economie, klimaat en sociale zorg niet alleen broodnodig is, maar ook binnen handbereik ligt. “Als we kantelen naar een donuteconomie, dan ligt een rechtvaardige toekomst voor het grijpen”, zegt de algemeen directeur van Oxfam België.

“De ongelijkheid in onze wereld is torenhoog. Bovendien heeft ze een enorme economische, menselijke, sociale en ecologische kost. Ons model kraakt in alle voegen en we voelen ons vaak machteloos om er iets aan te doen. Er is geen alternatief, zo wordt gezegd. Maar het kan wél anders.” In haar boek haalt Eva Smets (46) concrete Belgische cases aan die een invulling geven aan de donuteconomie, zoals onder andere autodelen en CSA-boerderijen (Community Supported Agriculture).

“Ons model kraakt in alle voegen en we voelen ons vaak machteloos om er iets aan te doen. Er is geen alternatief, zo wordt gezegd. Maar het kan wél anders”

Sinds februari 2018 is Eva Smets algemeen directeur van Oxfam België. “Vanwaar de ambitie komt om een meer rechtvaardige wereld te creëren? Ik herinner me alleszins geen kantelmoment of een gebeurtenis waarop ik me kan vastpinnen. Die ambitie is er altijd geweest. Ik vind het vreemd om je leven niet te gebruiken ten dienste van iets dat groter is dan jezelf. Ik voel onrechtvaardigheid heel sterk aan waardoor ik die onderwerpen en debatten opzoek die vervolgens mijn gevoel verder aanscherpen. Ik wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen het beter kunnen hebben.”

De inspiratie voor het boek ‘Kantelen! Belgische recepten voor de donuteconomie’ kwam van expert Kate Raworth. “Haar bestseller werd in 2017 gepubliceerd en was voor mij echt een aha-erlebnis. Ik had al lang een gevoel van onbehagen over ons systeem die enorme ongelijkheid creëert, de planeet uitput, elk jaar sneller en sneller vlot over de limieten gaat én bovendien worden we er allemaal ongelukkig van. Maar hoe ga je van lineair en extractief naar circulair en regeneratief? Dat legde Kate Raworth uit met de donuteconomie. Haalbaar, rendabel en perfect mogelijk. Met mijn boek geef ik voorbeelden van wat we al doen in België. We weten wat de oplossing is. Het kan. Er zijn heel veel alternatieven. Nu moeten we ze gewoon op grotere schaal toepassen.”

“De status quo is hardnekkig, sommige mensen zijn bang van verandering, maar we weten ook dat dingen kunnen veranderen, soms heel snel”

“Elk systeem is het resultaat van een aantal individuele of maatschappelijke keuzes, dat is fantastisch nieuws, want dat betekent dat we andere keuzes kunnen maken. De status quo is hardnekkig, sommige mensen zijn bang van verandering, maar we weten ook dat dingen kunnen veranderen, soms heel snel. Als we die kritische massa van 20 procent kunnen overtuigen en mobiliseren, kan je beleid veranderen en kunnen we kantelen”, besluit Eva Smets.

The post Eva Smets, algemeen directeur Oxfam België, toont een alternatieve, rechtvaardige toekomst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “Nog veel werk om het gat met die twee te dichten”: dappere Evenepoel krijgt lik op stuk van Vingegaard, maar heeft geen spijt

Gespeeld, maar niet gewonnen. Remco Evenepoel koos in de laatste bergetappe van deze Tour vol voor het offensief, maar liep op een counter van Jonas Vingegaard. Geen drama: zonder ongelukken in de slottijdrit eindigt hij morgen als derde in zijn eerste Ronde van Frankrijk. “Ik ben superfier op wat ik al gedaan heb, maar ik zou graag afsluiten met een

Lees meer »

Oorlog in Oekraïne zorgt voor enorm milieuschade: “Een derde van het Oekraïens grondgebied is aangetast”

De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen mensenlevens, maar ook de natuur. Dat schrijft het wetenschappelijke magazine EOS. Langs de frontlinie zijn hele regio’s omgevormd tot levenloze landschappen, zwaar vervuild door chemische stoffen van explosieven en militaire voertuigen. Industriële en energie-infrastructuur worden regelmatig aangevallen, wat ernstige milieurampen veroorzaakt.

Lees meer »

Luchthaven in Deurne krijgt nieuwe omgevingsvergunning, ondanks bijna 6.000 bezwaren: “Geen nachtvluchten en bouw geluidsmuur”

De luchthaven in Deurne krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe omgevingsvergunning. Die is van onbepaalde duur en houdt een aantal voorwaarden in. Zo zal de luchthaven voortaan ’s nachts moeten sluiten van 23 uur tot 7 uur en op de Boekenberglei zal een geluidsmuur worden gebouwd. Tegen de nieuwe vergunning werden bijna 6.000 bezwaren ingediend,

Lees meer »

Vijf donderdagen puur genieten van 30ste editie orgelconcerten

Donderdag 1 augustus start de 30ste editie van de orgelconcerten in de Sint-Pieterskerk van Oostkamp. Vijf donderdagen lang kun je luisteren naar verschillende orgelisten op het Pels-orgel of op het Van Eynde-orgel in de Sint-Pieterskerk.
The post Vijf donderdagen puur genieten van 30ste editie orgelconcerten appeared first on KW.be.

Lees meer »