Rubberboot met 38 transmigranten onderschept voor kust van Koksijde: “Ze weigerden over te stappen”

Voor de kust van van Koksijde-Bad vond zondagochtend een reddingsactie plaats nadat een boot met 38 migranten gespot werd in zee. De politieboot was snel ter plaatse. “Maar de migranten waren niet in nood en weigerden over te stappen. Ze bleven verder varen waarna onze diensten hen hebben begeleid tot in Franse wateren”, klinkt het bij de politie.

Rond 7 uur kwamen bij de politie diverse meldingen binnen van bewoners op de zeedijk van Koksijde-Bad. Ter hoogte van de Heistsstraat werd de boot, naar verluidt een grote rubberboot met een buitenboordmotor, voor het eerst gezien. Bij aankomst van de politie zat de boot al enkele mijl in zee. Een politieboot en reddingsboot Brandaris van Ship Support in Nieuwpoort gingen snel ter plaatse. Daar troffen ze de grote boot aan waar 38 transmigranten aan boord. Het zou gaan om mannen en vrouwen, of er ook kinderen aan boord zijn is niet duidelijk. Het zou gaan om een mengeling van personen van een Aziatisch origine en van Noord-Afrikaanse origine. De bestuurder van de boot zou een Aziaat zijn, vermoedelijk een Vietnamees.

Blijft varen

“Er is geen vraag tot hulp gekomen waardoor het niet echt om een reddingsactie gaat”, zegt Peter Van Camp van Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). “We hebben met hen overlegd en geprobeerd om hen op andere gedachten te brengen maar dat is niet gelukt. Het enige wat ze wilden is verder blijven varen. Dat deden ze dan ook. Er zitten ook personen op de rand van de rubberboot waardoor het absoluut niet om een veilige situatie gaat. Maar de personen tegen hun wil van boord halen is niet mogelijk. Dat zou de situatie enkel extra onveilig maken. We overleggen met alle hulpdiensten wat er moet gebeuren.”

Franse wateren

De hulpdiensten zetten een commandopost op ter hoogte van de Zeedijk in Koksijde om alles te coördineren. “De politieboot kon snel naast de rubberboot varen maar bij aankomst lag die al enkele mijl diep in zee”, klinkt het bij de politie. “De boot bleef verder varen en bevond zich op een bepaald moment vlakbij de Franse wateren. Er werd contact opgenomen met de Franse Kustwacht die de coördinatie overneemt. Wij zelf bleven bij de boot tot de Fransen er waren.” Om 9 uur bevond de boot met illegalen zich 9 mijl uit de kust, vlakbij de Franse wateren. (JH)

The post Rubberboot met 38 transmigranten onderschept voor kust van Koksijde: “Ze weigerden over te stappen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vier mannen in de cel voor drugshandel vanuit pand in De Panne

Vier mannen zitten sinds eind vorige week in de cel voor hun betrokkenheid bij de drugshandel vanuit een pand in De Panne. De vier, mannen van 18, 18, 22 en 58 jaar, werden op verschillende tijdstippen opgepakt. In het huis werd cocaïne, cannabis en een grote som cash geld gevonden.
The post Vier mannen in de cel voor drugshandel

Lees meer »

FBI over aanslag op Trump: “Schutter vloog op voorhand met drone rond op rallylocatie en zocht ook informatie op over aanslag op JFK”

Thomas Matthew Crooks (20) die een aanslag heeft gepleegd op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, vloog op voorhand met een drone rond op het terrein waar de rally van Trump doorging. Dat heeft FBI-directeur Christopher Wray gezegd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Crooks zou voor de schietpartij ook online research gedaan hebben naar de moordaanslag op voormalig president John

Lees meer »

KIJK. “Nog veel werk om het gat met die twee te dichten”: dappere Evenepoel krijgt lik op stuk van Vingegaard, maar heeft geen spijt

Gespeeld, maar niet gewonnen. Remco Evenepoel koos in de laatste bergetappe van deze Tour vol voor het offensief, maar liep op een counter van Jonas Vingegaard. Geen drama: zonder ongelukken in de slottijdrit eindigt hij morgen als derde in zijn eerste Ronde van Frankrijk. “Ik ben superfier op wat ik al gedaan heb, maar ik zou graag afsluiten met een

Lees meer »

Massaal protest tegen toerisme op Mallorca

Opnieuw is in Spanje massaal geprotesteerd tegen de negatieve gevolgen van het toerisme. Op het vakantie-eiland Mallorca gingen zondagavond volgens de politie 20.000 mensen de straat op in hoofdstad Palma om onder het motto “Minder Toerisme, Meer Leven” hun afkeer te tonen van de toenemende excessen, en een koerswijziging te eisen.

Lees meer »

Luc Hooybergs wordt vanaf 1 september de nieuwe CEO van KRC Genk

Luc Hooybergs (56) zal vanaf 1 september de nieuwe CEO van KRC Genk worden. Hooybergs heeft is een topman bij Nike, eerst als General Manager in Laakdal, dan op Europees HQ niveau vanuit Hilversum en tenslotte als Vice-President in HQ (Portland, USA). Hij is één van de bezielers van de enorme groei die Nike in Laakdal en Ham heeft gerealiseerd.

Lees meer »

“Een comeback zoals Trump”: oppositie reageert vol ongeloof op terugkeer van Anthony Dumarey als kandidaat-burgemeester

“Onze eerste reactie is er een van ongeloof. Maar sinds Donald Trump en Connor Rousseau weten we dat comebacks vandaag snel lopen. Blijkbaar denkt men dat mensen makkelijk vergeten met wat zomerse belevingssaus. Iedereen die iets van politiek kent, zit hier werkelijk met open mond naar te kijken”, zeggen fractieleider Peter Velle, voorzitter Bart De Rudder en secretaris Sofie Sanders

Lees meer »

Arts mag nooit meer werken na masturberen tijdens videogesprek met patiënte

Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. “Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag”, noemen tuchtrechters in Nederland dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

Lees meer »

“Hij heeft me als kind wreed behandeld”: transdochter rekent af met Elon Musk na zijn kwetsende wokevirus-uitspraak

“Elon Musk was een afwezige vader. Hij heeft me als kind wreed behandeld omdat ik queer en vrouwelijk ben.” Vivian Jenna Wilson (20) rekent in een telefonisch interview met NBC News af met de Tesla-topman, nadat hij haar enkele dagen eerder zelf zwaar gekwetst had. Zo bleef hij constant verwijzen naar zijn transdochter met haar mannelijke geboortenaam. “Ik ben mijn

Lees meer »