Rubberboot met 38 transmigranten onderschept voor kust van Koksijde: “Ze weigerden over te stappen”

Voor de kust van van Koksijde-Bad vond zondagochtend een reddingsactie plaats nadat een boot met 38 migranten gespot werd in zee. De politieboot was snel ter plaatse. “Maar de migranten waren niet in nood en weigerden over te stappen. Ze bleven verder varen waarna onze diensten hen hebben begeleid tot in Franse wateren”, klinkt het bij de politie.

Rond 7 uur kwamen bij de politie diverse meldingen binnen van bewoners op de zeedijk van Koksijde-Bad. Ter hoogte van de Heistsstraat werd de boot, naar verluidt een grote rubberboot met een buitenboordmotor, voor het eerst gezien. Bij aankomst van de politie zat de boot al enkele mijl in zee. Een politieboot en reddingsboot Brandaris van Ship Support in Nieuwpoort gingen snel ter plaatse. Daar troffen ze de grote boot aan waar 38 transmigranten aan boord. Het zou gaan om mannen en vrouwen, of er ook kinderen aan boord zijn is niet duidelijk. Het zou gaan om een mengeling van personen van een Aziatisch origine en van Noord-Afrikaanse origine. De bestuurder van de boot zou een Aziaat zijn, vermoedelijk een Vietnamees.

Blijft varen

“Er is geen vraag tot hulp gekomen waardoor het niet echt om een reddingsactie gaat”, zegt Peter Van Camp van Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). “We hebben met hen overlegd en geprobeerd om hen op andere gedachten te brengen maar dat is niet gelukt. Het enige wat ze wilden is verder blijven varen. Dat deden ze dan ook. Er zitten ook personen op de rand van de rubberboot waardoor het absoluut niet om een veilige situatie gaat. Maar de personen tegen hun wil van boord halen is niet mogelijk. Dat zou de situatie enkel extra onveilig maken. We overleggen met alle hulpdiensten wat er moet gebeuren.”

Franse wateren

De hulpdiensten zetten een commandopost op ter hoogte van de Zeedijk in Koksijde om alles te coördineren. “De politieboot kon snel naast de rubberboot varen maar bij aankomst lag die al enkele mijl diep in zee”, klinkt het bij de politie. “De boot bleef verder varen en bevond zich op een bepaald moment vlakbij de Franse wateren. Er werd contact opgenomen met de Franse Kustwacht die de coördinatie overneemt. Wij zelf bleven bij de boot tot de Fransen er waren.” Om 9 uur bevond de boot met illegalen zich 9 mijl uit de kust, vlakbij de Franse wateren. (JH)

The post Rubberboot met 38 transmigranten onderschept voor kust van Koksijde: “Ze weigerden over te stappen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IS eist aanslag op Europese toeristen in Afghanistan op

Islamitische Staat (IS) heeft op Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van drie Spanjaarden en drie Afghanen in Bamiyan, een toeristische stad in Centraal-Afghanistan. Er vielen ook acht gewonden, onder wie mensen met de Noorse, Australische en Litouwse nationaliteit.

Lees meer »

Baby’s krijgen rijksregisternummer bij geboorte

Baby’s zullen in de toekomst vanaf de geboorte al een rijksregisternummer kunnen krijgen. Dat is althans het doel van een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is het zinvol dat een pasgeborene een rijksregisternummer kan krijgen, zodat hij kan genieten van rechten op het vlak van sociale zekerheid.

Lees meer »

Alsof de rest stilstaat: zo zwaar sloeg Pogacar op 14 kilometer van de streep toe om nadien ook Quintana te overrompelen

Alweer een prestatie om in te kaderen van Tadej Pogacar (25) in de Giro. Op 14 kilometer van de finish liet hij op de voorlaatste klim van een moordende etappe zijn concurrenten achter. Op weg naar leider Quintana. Drie minuten reed die toen al voor, maar de Colombiaan was niet opgewassen tegen de Sloveense orkaan. Kijk hieronder naar het nieuwe

Lees meer »

Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid bestaat 140 jaar: “Jong talent aantrekken”

De Koninklijke Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid werd opgericht in 1884 en is daarmee een van de oudste muziekverenigingen in Vlaanderen. Ze gaven al vroeg concerten en namen deel aan festivals, stapconcerten, processies en het opluisteren van feesten. Dit tot begin de jaren 1950 toen de vereniging Koninklijk werd en er een kentering kwam.
The post Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid

Lees meer »