INTERVIEW. Volgens Britse topgeneraal kan Oekraïne tegen eind 2024 oorlog verliezen. Kolonel Roger Housen schat de kansen in: “Poetin kan nog dit jaar aan onderhandelingstafel zitten”

“De kans is groot dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland in 2024 verliest.” Dat zegt de Britse generaal Richard Barrons. Hoe realistisch is een totale overgave van het Oekraïense leger? Betekent dit dat er nog dit jaar een einde komt aan de oorlog? We vroegen het aan kolonel en defensie-expert Roger Housen: “Poetin zal na zijn militair succes willen onderhandelen.” 

Meer krantenkoppen in België

Onze Formule 1-watcher ziet hoe Charles Leclerc de vloek bezweert

En Prins Albert, hij pinkte een traan weg. Eindelijk iemand uit zijn dorp die de grand prix won. Bovendien zijn vriend Charles. Die de vloek heeft bezworen. Eindelijk eens geen pech. Zelfs geen tactische blunder van Ferrari. Maar van start tot finish aan de leiding. Of hoe iedereen op dat podium vergat dat de koers zo saai als een luis

Lees meer »

20-tal toezichthouders van Vlaamse universiteiten is van plan om niet te controleren op spieken tijdens examens, uit protest tegen geweld in Gaza

Een groep van toezichthouders aan Vlaamse universiteiten zal uit protest tegen het geweld in Gaza de lopende examenperiode niet strikt toezien op spieken en andere overtredingen. "Zolang onze rectoren wegkijken van schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellingen, zullen wij dat ook doen wanneer studenten regels overtreden", zeggen ze. De rectors van UGent en UAntwerpen vinden de actie alvast ontoelaatbaar.

Lees meer »

Vermogensbelasting is breekpunt voor Rousseau

Wat ex-partijvoorzitter Conner Rousseau betreft, kan Vooruit niet in de volgende federale regering stappen zonder dat er een vorm van vermogensbelasting in het regeerakkoord staat. Dat liet hij uitschijnen in ‘Het Conclaaf’ op VTM.

Lees meer »

LIVEBLOG DORTMUND-REAL. Courtois onder de lat in finale, zieke doelman Lunin vliegt niet mee met de selectie naar Londen

De belangrijkste match van het seizoen wordt dit jaar gespeeld op Wembley. Courtois en zijn Real Madrid nemen het op tegen Borussia Dortmund. Real kan voor de vijftiende keer in haar clubgeschiedenis de Beker met de Grote Oren winnen. Dortmund speelde elf jaar geleden al de finale in Wembley, maar verloor toen van Bayern München. Kan Courtois, zoals in 2022,

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlisch leger zegt grens Gaza – Egypte helemaal te beheersen

De bommen die Israël gebruikte voor de luchtaanvallen op een tentenkamp bij Rafah afgelopen zondag, zijn van Amerikaanse makelij. Dat schrijft ‘The New York Times’, die op basis van video’s munitieafval heeft geanalyseerd en voorgelegd aan wapenexperts. En volgens een onderzoek van onder meer ‘The Guardian’ blijkt dat Israël de vervolging (voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd in

Lees meer »

25 jaar geleden deed dioxinecrisis België daveren: terug naar grootste voedselschandaal ooit

Precies 25 jaar geleden barstte de dioxinecrisis los in België, een tot dan ongezien voedselschandaal met verregaande gevolgen. De crisis leidt niet alleen tot een verkiezingsnederlaag voor de CVP van toenmalig premier Jean-Luc Dehaene, maar ook tot de oprichting van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dat moet voorkomen dat we als consument nog besmet voedsel

Lees meer »

Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden

Volgens een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) – goedgekeurd door de deputatie op 11 april – werken de provincie en Wingene aan de uitbreiding van het bedrijventerrein De Hille. Kern van het probleem: het zou een zone worden voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven. Daar zitten de omwonenden in De Hille en Boekhout niet op te wachten en de onrust groeit in ettelijke

Lees meer »

“Dit voelt onwerkelijk”: Zizou Bergs voor eerste keer geplaatst voor hoofdtabel Roland Garros, Chileen wacht in eerste ronde

Zondag 26 mei begint de tweede Grand Slam van het jaar met Roland Garros. Vrijdag plaatste Zizou Bergs zich als laatste Belg voor de hoofdtabel van Roland Garros. Dit maakt dat er vijf Belgen starten aan de Parijse Grand Slam. Wie geraakt het verst, waar eindigt Nadal en wie kroont zich tot gravelkoning? Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de

Lees meer »

Succesvolle opening voor bar José op Grote Kring: “De eerste reacties waren zeer positief”

In het voormalig slotklooster op de Grote Kring kan je sinds vrijdag 24 mei terecht voor kwaliteitsvolle wijnen en bieren en zuiderse tapas. “Speciaal voor onze pop-up werd zelfs een artisanaal biertje ‘José’ gebrouwen!” Bar José is enkel open in het weekend, tot en met 15 september.
The post Succesvolle opening voor bar José op Grote Kring: “De eerste

Lees meer »

Duitsland en Frankrijk willen Europese defensie versterken: “Garantsteller voor veiligheid worden”

Met het oog op de veranderde veiligheidssituatie willen Berlijn en Parijs de Europese defensiecapaciteiten uitbouwen. “De Europese Unie moet een echte geopolitieke speler en garantsteller voor veiligheid worden, die op de huidige veiligheidspolitieke uitdagingen kan reageren en de internationale orde kan versterken”, klonk het na afloop van de Duits-Franse defensie- en veiligheidsraad in het Duitse kasteel Meseberg

Lees meer »

Ezel Berry is klaar voor de tocht van 500 km naar Parijs

Het einde van de Sint-Martinusroute ligt in Tours, maar zaterdag vat ezel Berry de etappe Oekene-Parijs aan, goed voor 500 km en voor het goede doel. “We hopen Parijs binnen te geraken, want blijkbaar verbiedt een of ander reglement de toegang voor ezels”, lacht Piet Ternest.
The post Ezel Berry is klaar voor de tocht van 500 km naar

Lees meer »