Zo West-Vlaams zijn de Olympische Spelen in Parijs

Nog 105 dagen en dan wordt in Parijs de olympische vlam aangestoken. De dertigste Olympische Spelen starten op vrijdag 26 juli en duren tot zondag 11 augustus. Heel wat West-Vlaamse atleten willen er olympisch eremetaal én eeuwige roem veroveren. Al kleuren de Olympische Spelen ook naast het sportieve aspect West-Vlaams. Van struiken, over pintjes tot een West-Vlaams bouwplan.

Bomen en struiken uit Roeselare voor het olympisch dorp…

In totaal 3.090 struiken en 47.260 vaste planten. Dat is wat boomkwekerij Willaert uit Roeselare mocht leveren voor de Olympische Spelen in Parijs. De planten werden gebruikt voor de aankleding van het olympische dorp in de Franse hoofdstad. “Het is een hele eer dat we mogen meehelpen aan diverse projecten rond de Olympische Spelen”, aldus Rudy Vannevel. “Ook omdat alle projecten in Parijs zijn ontworpen met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Zo geven we niet alleen deze zomer, maar ook in de toekomst kleur aan de Franse hoofdstad.”

© gf

… dat ontworpen werd door deze architecte uit Wevelgem

Bij de Spelen hoort traditioneel ook een olympisch dorp, waar de atleten en hun entourage verblijven. Het ontwerp van dat dorp is voor een groot deel van een West-Vlaamse hand. De Wevelgemse architecte Anne Mie Depuydt ontwierp immers de bouwplannen voor het grootste deel van het complex en coördineerde ook mee de aanbouw ervan. In het olympische dorp zullen zo’n 14.500 personen verblijven. De werf van zo’n 52.000 vierkante meter werd op 2,5 jaar tijd gerealiseerd.

Anne Mie Depuydt. © foto YouTube

Supporters drinken pintjes uit Harelbeke

West-Vlaamse supporters die richting het Lotto Belgium House in Parijs trekken, zullen zich er helemaal thuis voelen. Brouwerij De Brabandere uit Harelbeke is met hun Bavik Super Pils en Kwaremont immers een officiële partner van het Belgische fandorp in Parijs. Belgische fans zullen zich op een steenworp van de Arc de Triomphe dan ook kunnen verlekkeren aan Harelbeekse pintjes. Er worden in het Lotto Belgium House zo’n 40.000 fans verwacht.

Bavik Super Pils. © foto Brouwerij De Brabandere

Olympisch festival in Middelkerke

Met een burgemeester die als trainer zelf atleten naar olympische medailles leidde, hoeft het niet te verbazen dat ook Middelkerke de Spelen niet zomaar zal laten passeren. Op het strand van Middelkerke wordt dan ook zestien dagen lang het Olympic Festival georganiseerd. De belangrijkste wedstrijden worden er op grote schermen uitgezonden, er zullen optredens en sportinitiaties zijn én het wordt ook de plek waar succesvolle atleten van Team Belgium bij hun terugkeer gevierd zullen worden. Het Olympic Festival moet dan ook de verzamelplaats worden voor Belgische fans die niet naar Parijs trekken.

© gf

Kortrijk als epicentrum

Ook Kortrijk zal zich opwerpen als een (West-Vlaams) epicentrum tijdens de Spelen. De trainingsaccommodaties van de Lange Munt zullen immers opnieuw gebruikt worden door onder meer de Belgian Cats. Kortrijk lanceerde daarom al zijn Kortrijk Olympic-campagne. Daarnaast zal ook het Parkhotel zijn graantje meepikken. Het hotel is al jaren een uitvalsbasis voor de Belgian Cats, maar tijdens de Spelen zullen ook de delegaties van de Red Lions en de Red Panthers – de mannelijke en vrouwelijke hockeyploeg – hun kampen opslaan in het Parkhotel, net als enkele buitenlandse delegaties. Niet geheel onlogisch, aangezien de groepsfase van het handbal en het basketbal in Rijsel gespeeld worden. Wie dus eens olympische atleten van dichtbij wil zien, moet daarvoor in Kortrijk zijn.

© Parkhotel

En natuurlijk… West-Vlaamse atleten!

Al heel wat West-Vlamingen mogen zich sowieso opmaken voor deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. Daarbij vijf individuele atleten: marathonloper Koen Naert, 400 meter-loper Alexander Doom, boksster Oshin Derieuw en zeilsters Emma Plasschaert en Isaura Maenhaut. Als team zijn de Belgian Cats (met meer dan waarschijnlijk Emma Meesseman, Julie Vanloo, Kyara Linskens, Becky en Billie Massey, Elisa Ramette, Serena-Lynn Geldof en Nastja Claessens) en de Red Lions (met Arthur De Sloover) al zeker van hun ticket.

Alexander Doom. © BENOIT DOPPAGNE BELGA

De komende maanden zullen er ongetwijfeld nog meerdere West-Vlaamse atleten zich bij de olympische deelnemerslijst voegen. Denk maar aan Helena Ponette, die met de Belgian Cheetahs onlangs nog vijfde werd op het WK op de 4×400 meter. Maar er is ook baanwielrenster Nicky Degrendele, die in 2018 wereldkampioene keirin werd op amper 21-jarige leeftijd. Ze kende daarna enkele mindere jaren, maar toont sinds 2022 een mooie regelmaat. Ook baanwielrenner Lindsay De Vylder, een ingeweken Oost-Vlaming, ligt in poleposition om in Parijs de ploegkoers te betwisten met Robbe Ghys of Fabio Van Den Bossche. Roeier Niels Van Zandweghe, vijfde in Tokio, krijgt samen met Tibo Vyvey nog twee kansen om zich in de lichte dubbeltwee voor Parijs te kwalificeren. Ten slotte is het uitkijken naar twee onbekende disciplines: skateboarden en breakdancen. Lore Bruggeman was er in Tokio al bij en mag nu hoger mikken. Maxime Blieck werd in 2020 vicewereldkampioene breakdancen, een nieuwe olympische discipline. Beiden moeten zich wel nog kwalificeren.

Ook Michael Obasuyi (atletiek, 110 meter horden), Philip Milanov (atletiek, discuswerpen), Tristan Vandenbussche (roeien, zware dubbeltwee met Aaron Andries), Amber Ryheul (judo, -52kg) en Aurèle Vandeputte (atletiek, 800 meter) maken nog kans op een ticket voor de Spelen, al zullen ze daarvoor de komende maanden nog serieus uit hun pijp moeten komen. (TM/TVB)

The post Zo West-Vlaams zijn de Olympische Spelen in Parijs is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stefaan en Stephanie laten na 20 jaar horecazaak De Smisse over aan twee medewerkers: “Tijd voor een nieuwe uitdaging”

Opmerkelijk horecanieuws uit Damme: twintig jaar na de opstart laten Stefaan Claeys en Stephanie Traen hun immens populaire horecazaak De Smisse over aan Jeroen Boussemaere en Aaron Desmet, twee medewerkers die de zaak door en door kennen. “Na twintig jaar is het tijd voor een nieuwe uitdaging”, zegt Stefaan.
The post Stefaan en Stephanie laten na 20 jaar horecazaak

Lees meer »

Rapper FabioW is de internetsensatie van het moment: “Met ‘Rapper zoekt vrouw’ ga ik op TikTok opzoek naar een lief”

Wie tegen de jongeren van nu ‘Ik had koud’ zegt, zal aangevuld worden met ‘brr brr’. En dat komt door TikTok-sensatie FabioW, de artiestennaam van rapper Sebastiaan Van Tilborgh (26). Met het nummer ‘GTA’ heeft hij zijn allereerste hit te pakken. “Ik had niet verwacht dat het met dit nummer zou zijn, maar dat ik een hit ging scoren, zag

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Nou, dat werd uiteindelijk geen fijne avond voor de supporters van de Rode Duivels… ? Zaterdag beter!
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse financiële steun om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. “Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen”, zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid

Lees meer »

Hotel José 2.0 klaar voor toekomst: “Onze internetscore is meteen na de renovatie al gestegen”

Zondag vond in de Vissersstraat de officiële heropening plaats van Hotel José 2.0: na een duurzame totaalrenovatie van vijf maanden, is het 110 jaar oude hotel klaar voor de toekomst. Zaakvoerder Inge Depoorter (54) is terecht trots op het resultaat. “Het gebouw is een echte blikvanger geworden in de straat.”
The post Hotel José 2.0 klaar voor toekomst: “Onze

Lees meer »

Goederentrein ramt sneltrein in India: minstens 8 doden

Bij een aanrijding tussen een goederentrein en een sneltrein in de Indiase deelstaat West-Bengalen zijn zeker acht doden gevallen. Een twintigtal anderen raakte gewond, meldt India Today. Andere media melden al 15 dodelijke slachtoffers. De goederentrein reed van achteren op de stilstaande sneltrein in.

Lees meer »

Olesia (16) keert na twee jaar België terug naar Oekraïne: “Ik zal moeten wennen aan een leven met bommen”

De ene bouwt aan een toekomst in België, de ander droomt van een leven in Oekraïne. Terwijl de oorlog zich voortsleept, vragen veel gevluchte Oekraïners zich af waar ze eigenlijk thuis horen, en de antwoorden lopen dwars door gezinnen heen. Zoals bij Anna (39) en dochter Olesia (16), vroeger uit Kryvyi Rih, nu uit Dendermonde. Anna doet alles om er

Lees meer »

Ypres Rally: Maxime Potty wint Qualifying Stage in Nieuwkerke

Maxime Potty heeft in Nieuwkerke de snelste tijd neergezet tijdens de Qualifying Stage van de Ypres Rally. Stéphane Lefebvre was de grote verliezer de avond nadat hij in de laatste run overkop ging.
The post Ypres Rally: Maxime Potty wint Qualifying Stage in Nieuwkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio wegens mankement aan cockpitraam

Een toestel van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen moeten terugkeren naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Er was een technisch mankement aan een raam in de cockpit, meldt een woordvoerder. Op foto’s van een van de Nederlandse passagiers is te zien dat het raam is gebarsten.

Lees meer »

Mini’s doorkruisen de Westhoek tijdens Flanders Mini Classic

Flanders Mini Classic organiseerde zondag een rondrit van 120 kilometer voor Mini’s met start en aankomst in Roeselare. De oldtimers doorkruisten ook de Westhoek en hielden voor het middagmaal halt aan De Poesele Fietshoeve in Noordschote.
The post Mini’s doorkruisen de Westhoek tijdens Flanders Mini Classic appeared first on KW.be.

Lees meer »