IN KAART Bijna 1.000 West-Vlamingen dragen een enkelband: Hoeveel zijn het er in jouw gemeente?

933 West-Vlamingen werden vorig jaar onder elektronisch toezicht geplaatst met een enkelband. Vaak gaat het om de omzetting van een resterende celstraf.

Vorig jaar werd een recordaantal enkelbanden geplaatst, blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap Justitie en Handhaving. Terwijl dat er in 2022 voor heel Vlaanderen 5.174 waren, steeg dat aantal vorig jaar naar 6.767. Ook West-Vlaanderen volgt die trend. In onze provincie kregen 933 mensen een enkelband over heel 2023. Dat gebeurde het vaakst bij inwoners van Brugge (107), Oostende (99), Roeselare (63), Kortrijk (61) en Blankenberge (39). (Lees verder onder de kaart)

Blankenberge heeft van alle West-Vlaamse gemeenten verhoudingsgewijs het grootste aantal inwoners met een enkelband, namelijk 19 per 10.000 inwoners. De Panne (17,1), Oostende (13,7), Middelkerke (13,2) en Avelgem (11,6) maken de top vijf compleet. In Lo-Reninge, Vleteren, Ruiselede, Heuvelland en Ardooie kreeg telkens slechts één inwoner een enkelband, in Mesen en Spiere-Helkijn zelfs geen enkele.

West-Vlaanderen staat bij de Vlaamse provincies op de vierde plek met 7,65 enkelbanden per 10.000 inwoners. In Limburg (14), Antwerpen (13,31) en Oost-Vlaanderen (10,10) zijn er per 10.000 inwoners méér mensen met een enkelband.

Kortere straffen

Een enkelband zorgt ervoor dat iemand beperkt wordt in zijn vrijheid om zich te verplaatsen. Een verdachte of veroordeelde moet dan op vooraf vastgelegde uren thuis zijn. Dankzij elektronisch toezicht kan men zien of hij of zij zich aan die regeling houdt. De grootste groep wordt gevormd door mensen die nog een gevangenisstraf van minder dan drie maanden moeten uitzitten en bij wie dit wordt omgezet in thuisdetentie. Maar ook bij wie nog langer dan drie maanden in de gevangenis moet zitten, wordt de resterende tijd geregeld omgezet in elektronisch toezicht.

“De periode van elektronisch toezicht met een enkelband kan variëren van minimaal één maand tot maximaal één jaar”

Een derde categorie zijn de mensen die in voorlopige hechtenis worden geplaatst. Ook dat kan via een enkelband gebeuren. Het gaat ongeveer om een kwart van alle enkelbanden. Daarnaast kan een enkelband ook worden opgelegd als autonome straf. De rechter kan dit opleggen voor feiten waar maximaal één jaar gevangenisstraf op staat. De periode van het elektronisch toezicht kan dan variëren van minimaal één maand tot maximaal één jaar.

Overbevolking

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) is niet blij met het stijgend aantal enkelbanden. Zij stelt dat het federale beleid de enkelband vaak ziet als een oplossing voor de overbevolking in de gevangenissen. Federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) stelt dan weer dat de stijging te maken heeft met de successen die politie en justitie boeken, wat leidt tot meer arrestaties en meer veroordelingen.

KaartGemeentesWVL_enkelbanden

The post IN KAART Bijna 1.000 West-Vlamingen dragen een enkelband: Hoeveel zijn het er in jouw gemeente? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kaaiman kiest keurig | Sisters

06:00 Tenzij Frederik Delaplace weer ingrijpt in de programmatie staan we voor de eerste VRT-verkiezingsshow zonder Martine Tanghe. Tientallen moet ze er gepresenteerd hebben, veel lezers hebben nooit ander…

Lees meer »

Ook West-Vlaamse studenten bezetten Universiteit Gent: “Hier kan je een van de druppels zijn die de emmer doet overlopen”

Meer dan honderd studenten, docenten en personeelsleden kamperen op Campus UFO van de UGent als protestactie. Ook enkele West-Vlamingen protesteren er tegen het geweld in de Gazastrook.
The post Ook West-Vlaamse studenten bezetten Universiteit Gent: “Hier kan je een van de druppels zijn die de emmer doet overlopen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jeremie Vaneeckhout (Groen) bij Luk Alloo: “Bart De Wever de meest invloedrijke politicus van de voorbije 30 jaar? Nee, dat is helaas Filip Dewinter”

Elke dag tot aan de verkiezingen brengt televisiemaker Luk Alloo een gesprek met een bekende politicus die een parlementszetel ambieert. Volgens Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout is zijn partij nog de enige die het Vlaams Belang niet napraat in de hoop stemmen af te snoepen van die partij. “Wij bieden een tegengeluid.” Voor welke politicus hij bewondering heeft? Een verrassende keuze: “Jan

Lees meer »

Marie en Gilbert vormen diamanten paar

Marie Gryp (81) en Gilbert Feys (83) uit de Sint-Bertinuslaan vierden hun diamanten huwelijksjubileum, samen met de familie in Feestzaal De Vrede.
The post Marie en Gilbert vormen diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nooit eerder gehoorde tapes onthullen hoe Elizabeth Taylor wegliep van echtgenoot: “Ik was zo bang”

In de aankomende HBO-documentaire ‘Elizabeth Taylor: The Lost Tapes’ worden nooit eerder gehoorde bekentenissen van de legendarische actrice onthuld aan het publiek. De documentaire ging deze week in première op het Filmfestival van Cannes en bevat persoonlijke beelden en video’s van de actrice, evenals 70 uur aan ontdekte audiogesprekken. Vooral haar uitspraken over ex-echtgenoot Eddie Fisher zijn schokkend.

Lees meer »

“Toen die journalist mijn dochter benaderde, trok ik de stop eruit”: Bert uit ‘The Voice’ legt uit waarom hij uit spotlights verdween

Het was even met de ogen knipperen voor de juryleden in ‘Sing Again’, maar het was wel degelijk Bert Voordeckers (58) die voor hen stond. Zijn stem blijft zeer herkenbaar, maar sinds hij derde werd in het allereerste seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’ verloor hij maar liefst 60 kilo. Om medische redenen, vertelt hij in een uitgebreid interview. Hij

Lees meer »