Stuk van klooster wijkt voor 17 appartementen in Izegem

Op de hoek van de Dirk Martenslaan en de Gentstraat in Izegem is de afbraak van een oude vleugel van voormalig klooster Avé Maria begonnen. Die maakt plaats voor een nieuwbouwproject van Immo Bossu.

Het klooster dateert uit het begin van de 19de eeuw en heeft als voornaamste blikvanger de barokke Gouden Kapel, versierd met een rijke plafond- en muurbekleding. Een deel van de gebouwen is daarom sinds 2012 beschermd.

Een jaar later trokken de Zusters van Maria weg uit het klooster en kocht Bouw Bossu uit Rumbeke de site op. Ze kochten later ook enkele woningen op de hoek van de Gentstraat op. Een oude vleugel van het klooster verdwijnt momenteel onder de sloophamer om plaats te maken voor hun nieuwbouwproject.

Zeventien appartementen

Er komen in een eerste fase zeventien appartementen met ook plaats voor twee handelsruimtes. In een tweede, latere fase wil de ontwikkelaar nog twee appartementsgebouwen in de Dirk Martenslaan optrekken. Bedoeling is ook om de beschermde gevel van het klooster te bewaren en te renoveren.

Op de binnenkoer komt dan een groene plek waar het gezellig vertoeven is. Het klooster krijgt in een latere fase ook een herbestemming. Voor de Gouden Kapel – die beschermd is – is er voorlopig nog geen nieuwe functie, maar de ontwikkelaar staat open voor verschillende voorstellen, van een horecafunctie tot exporuimte.

(vadu)

The post Stuk van klooster wijkt voor 17 appartementen in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuw schandaal treft Britse politiek: parlementslid afgeperst nadat hij naaktfoto’s deelde via datingapp Grindr

De Britse politicus William Wragg (36) heeft telefoonnummers van partijgenoten gedeeld met een man die hij op de datingapp Grindr leerde kennen. Het hooggeplaatst parlementslid had eerder naaktfoto’s van zichzelf met de man gedeeld, maar die werden later gebruikt om hem af te persen. Het is het zoveelste (seks)schandaal dat voor opschudding zorgt in de Britse politiek.

Lees meer »

Baanbrekend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijkste vragen beantwoord

Naar lucht happen terwijl je snel en piepend ademhaalt. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij een astma-aanval. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek in het vooraanstaande tijdschrift Science heeft nu aangetoond hoe de vernauwing van de luchtwegen zorgt voor ontsteking en slijm. Met deze nieuwe kennis kunnen we astma mogelijk voorkomen in de toekomst. HLN-wetenschapsexpert Martijn licht toe wat de wetenschappers

Lees meer »

Kwart van de cannabisgebruikers in Nederland kruipt nog achter het stuur

Bijna een kwart van de cannabisgebruikers in Nederland rijdt kort na het blowen met de auto. “Soms ook echt met totaal verkeerde informatie. Omdat men zegt: ik word er zo rustig van, dus kan ik beter autorijden. Precies het tegenovergestelde is waar”, reageert Nederlands minister van Infrastructuur en Waterstaat geschokt in de Tweede Kamer.

Lees meer »

Zuhal Demir wil fiscale aftrekbaarheid kinderopvang van 45 tot 100 procent verhogen

Vlaams minister en Limburgs lijsttrekker Zuhal Demir (N-VA) pleit voor de verhoging van de fiscale aftrekbaarheid van kinderopvang voor werkenden van de huidige 45 naar 100 procent. Dat voorstel lanceerde ze in VTM Nieuws zondagmiddag in een debat met Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere. “Werkende ouders moeten we een stevigere duw in de rug geven in plaats van ze als citroenen uit

Lees meer »

ONZE OPINIE. “Tax the rich. De slogan op Raoul Hedebouws (PVDA) vestje, hoor je nu ook bij Bart De Wever (N-VA)”

“De PVDA heeft de consensus over een rijkentaks aangewakkerd. Het is niet omdat je voor ‘couillon’ – zeg maar paljas – wordt uigescholden, dat je niet kan wegen op het debat. De linkse partijen pakken er allemaal mee uit. En zelfs N-VA zegt dat ze de rijken met zo’n tekort niet kan ontzien”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde.

Lees meer »

Openbaar onderzoek voor milieuvergunning windmolenpark Duinkerke is gestart: De Panne wil plannen bijsturen

De Franse overheid is gestart met een openbaar onderzoek in verband met de milieuvergunning die Franse energiemaatschappijen hebben aangevraagd voor het windmolenproject voor de kust van Duinkerke. Het windmolenpark stuit op veel kritiek bij de Belgische overheid, maar zeker ook bij de Westkustgemeenten.
The post Openbaar onderzoek voor milieuvergunning windmolenpark Duinkerke is gestart: De Panne wil plannen bijsturen appeared first

Lees meer »

Rusland stuurt militaire instructeurs naar Niger

Rusland breidt zijn invloed op Niger uit: militaire instructeurs en personeel van het Russische ministerie van Defensie zijn recent aangekomen in het Sahel-land. Zo meldt de Nigerese staatszender RTN. Net als zijn buren, is Niger nauwere relaties met Moskou aan het opbouwen.

Lees meer »

Flac Ieper organiseert weer Spring Time Meeting

Op zondag 14 april vormt de atletiekpiste in Ieper opnieuw het decor voor de Spring Time Meeting, traditioneel de start van het outdoorseizoen en een test voor het provinciaal kampioenschap. Op de Spring Time Meeting is er een gevarieerd aanbod van disciplines.
The post Flac Ieper organiseert weer Spring Time Meeting appeared first on KW.be.

Lees meer »

Scheiding Eddy Snelders versneld uitgesproken “wegens zware fout”: oud-voetballer verborg zelfs camera op toilet van zijn bedrijf

Amper vijf maanden nadat uitlekte dat de toenmalig voetbalcommentator Eddy Snelders (65) opgepakt was wegens exhibitionisme, zijn hij en zijn vrouw Bé De Meyer (60) al officieel gescheiden. De rechtbank sprak de scheiding zo snel uit omdat Snelders erkende dat hij zodanig zwaar in de fout ging dat verder samenleven onmogelijk was. Snelders filmde familie, naasten en klanten stiekem toen

Lees meer »

Cruciale reis of campagnestunt? Waarom premier De Croo en vier federale ministers op missie zijn in Marokko

Ruim acht jaar na het laatste serieuze bezoek, keert de federale regering terug naar het geplaagde Noord-Afrikaanse land. De Belgische boodschap blijft dezelfde: de terugkeer van illegalen en criminelen naar het herkomstland moet strenger. Vooral justitieminister Paul Van Tigchelt zit met de handen in het haar, want bijna 1.000 van de 12.000 gevangenen in België zijn Marokkanen. Waarom verloopt die

Lees meer »