Stuk van klooster wijkt voor 17 appartementen in Izegem

Op de hoek van de Dirk Martenslaan en de Gentstraat in Izegem is de afbraak van een oude vleugel van voormalig klooster Avé Maria begonnen. Die maakt plaats voor een nieuwbouwproject van Immo Bossu.

Het klooster dateert uit het begin van de 19de eeuw en heeft als voornaamste blikvanger de barokke Gouden Kapel, versierd met een rijke plafond- en muurbekleding. Een deel van de gebouwen is daarom sinds 2012 beschermd.

Een jaar later trokken de Zusters van Maria weg uit het klooster en kocht Bouw Bossu uit Rumbeke de site op. Ze kochten later ook enkele woningen op de hoek van de Gentstraat op. Een oude vleugel van het klooster verdwijnt momenteel onder de sloophamer om plaats te maken voor hun nieuwbouwproject.

Zeventien appartementen

Er komen in een eerste fase zeventien appartementen met ook plaats voor twee handelsruimtes. In een tweede, latere fase wil de ontwikkelaar nog twee appartementsgebouwen in de Dirk Martenslaan optrekken. Bedoeling is ook om de beschermde gevel van het klooster te bewaren en te renoveren.

Op de binnenkoer komt dan een groene plek waar het gezellig vertoeven is. Het klooster krijgt in een latere fase ook een herbestemming. Voor de Gouden Kapel – die beschermd is – is er voorlopig nog geen nieuwe functie, maar de ontwikkelaar staat open voor verschillende voorstellen, van een horecafunctie tot exporuimte.

(vadu)

The post Stuk van klooster wijkt voor 17 appartementen in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Raf Van Brussel op het podium van ‘Tien om te zien’ mét stoma: “Dit mag geen taboe zijn”

“Heel spannend, optreden met een stoma.” JOE-presentator Raf Van Brussel (53) stond dinsdag op het podium van ‘Tien om te zien’ in Westende met zijn voormalige band Sunny Side Up, maar het waren vooral gezondheidsperikelen die voor zenuwen zorgden. Voor het eerst praat hij zonder schroom over leven met een stoma en de gevolgen voor zijn carrière na maandenlange afwezigheid.

Lees meer »

“‘s Morgens was mijn pyjama uit”: Bradley Wiggins deelt onthutsende details over seksueel misbruik als tiener

“Ik kon me niet herinneren dat ik ‘s nachts mijn pyjama had uitgedaan.” Sir Bradley Wiggins (44) vertelt voor het eerst openhartig hoe hij tussen z’n dertiende en zestiende seksueel werd misbruikt door z’n wielercoach. Dat hij gedrogeerd werd, maar ook nergens heen kon. “En nog steeds heeft het een enorme impact op mijn leven”, zegt de achtvoudige olympische medaillewinnaar.

Lees meer »

Vader en zoon (12) sterven bij tragisch ongeval op weg naar vakantie in de Ardennen: “De jongste ontwaakt morgen uit zijn coma. Hij weet nog niet dat zijn papa en broer er niet meer zijn”

Wat een fijne uitstap moest worden, is voor een Antwerps gezin uitgedraaid op een drama. Zaterdag botsten ze in het Waalse Sinsin met de wagen tegen een landbouwvoertuig. Vader en oudste zoon Mathias (12) waren op slag dood. Lukaz (5) en Kyalo (8), de twee andere zoons, raakten zwaargewond. “Ze keken ongelooflijk uit naar hun vakantie.”

Lees meer »

KIJK – Lading van vuilniswagen vat vuur in Moerkerke

In Moerkerke bij Damme vatte woensdagmiddag de lading van een vuilniswagen vuur. De chauffeur merkte de vlammen in zijn achteruitkijkspiegel op en kon het voertuig op een parking plaatsen.
The post KIJK – Lading van vuilniswagen vat vuur in Moerkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zestien pro-Palestijnse actievoerders opgepakt op Brusselse Grote Markt en aan Beurs

Op de Brusselse Grote Markt en aan de Beurs zijn donderdagnamiddag zestien pro-Palestijnse actievoerders opgepakt, omdat ze onaangekondigd een protestactie hielden en een Tomorrowland-evenement verstoorden. Dat meldt Bruzz en het nieuws wordt bevestigd door de Brusselse lokale politie. “We hebben ook drie gerechtelijke processen-verbaal opgesteld voor weerspannigheid”, klinkt het.

Lees meer »

Fenomenale wielercarrière zit er nu echt op: Peter Sagan rijdt vandaag laatste mountainbikewedstrijd

Nu ook de volledige afscheid van de professionele wielersport. Peter Sagan (34) rijdt vandaag zijn laatste wedstrijd als mountainbiker, zo stuurt zijn ploeg deze ochtend de wereld in. In juni zette Sagan al een punt achter zijn carrière op de weg, waar hij driemaal wereldkampioen werd. De Slowaak kreeg eerder dit jaar af te rekenen met hartproblemen en werd tweemaal

Lees meer »