Maand van de Markt zet lokale Marktkramers in de kijker: “Je hebt veel ‘courage’ nodig, maar ook liefde voor het vak”

In april worden de West-Vlaamse lokale markten in de kijker gezet tijdens de Maand van de Markt. Een van de bekendste marktkramers in Lichtervelde is ongetwijfeld Kip aan ‘t spit Laura & Caroline, een familiebedrijf dat al teruggaat tot in de tijd van paard en kar.

Caroline Heindryckx (54) is nu begonnen aan haar 35ste jaar als marktkramer. “Mijn grootvader Eduard en mijn ooms verkochten ook kip aan ‘t spit op de markt. Eduard woonde in Ruddervoorde en ging met paard en kar naar Brugge om kip te verkopen. Ik ging mee met mijn ouders om te helpen, en later ben ik alleen begonnen.” Haar dochter Laura Boret (27) is sinds vijf jaar mede-eigenaar. “Ik heb het nooit anders gekend, ik ben hierin opgegroeid. We stonden ‘s morgens op en gingen mee naar de markt. Eerst hielp ik mee als jobstudente, later ben ik mee in het bedrijf gestapt.”

Vroeg kunnen opstaan

Caroline en Laura doen de markten in Bredene, Zeebrugge en De Panne. Op zondagvoormiddag staan ze bij hen thuis in de Oude Heirweg 7, van 8 tot 13 uur. “Drie à vier keer per week kruiden en marineren we het vlees. Onze specialiteit is kip, ribbetjes, vol-au-vent en kipsalade.” Wat er nodig is om een goeie marktkraamster te zijn? “Veel courage”, lachen ze. “En vroeg kunnen opstaan. Maar je moet vooral veel liefde voor het vak hebben.”

In Lichtervelde is er elke zaterdagnamiddag markt van 13 tot 17 uur. Bij een aankoop bij een deelnemende marktkramer ontvangt men een kaartje met een unieke wedstrijdcode. Deze code kan geregistreerd worden op www.maandvandemarkt.be, deelnemen kan ook door de wedstrijdkaart in de gele brievenbus aan het gemeentehuis te deponeren. De hoofdwinnaar krijgt twintig bonnen van de gemeente (200 euro), de tweede krijgt tien bonnen en de derde krijgt vijf bonnen. Daarnaast zijn er nog zeven kleine prijzen te winnen, met kortingsbonnen en cadeaubonnen voor op de wekelijkse markt.

The post Maand van de Markt zet lokale Marktkramers in de kijker: “Je hebt veel ‘courage’ nodig, maar ook liefde voor het vak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Boerin (26) wurmt zich in nauwe buis van ijskoude beek om lammetjes te redden

Marian Porter (26) wordt als heldin geroemd nadat beelden van hoe ze twee lammetjes redt op sociale media werden gedeeld. De Schotse boerin hoorde een schaap blaten bij de buis waar een beek ondergronds verdwijnt en ontdekte dat er twee lammetjes in de pijp waren gekropen. De dieren werden bijna weggespoeld door de stroming, dus wurmde Marian zich in de

Lees meer »

Kan nieuw stukje bot van Emile (2,5) zorgen voor doorbraak in mysterie? “Ook als er geen letsels zijn, is geweld niet uitgesloten”

Een schedel, boventanden en een stukje bot: dat is wat er tot nu is teruggevonden van de kleine Emile (2,5). De schedel alleen was onvoldoende om de doodsoorzaak of datum van overlijden vast te stellen, maar kan de vondst van een nieuw bot het mysterie wel ophelderen? En wanneer heb je genoeg botten van een skelet om de doodsoorzaak te

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël telt recordaantal trucks met hulpgoederen Gaza – Hamas-bron: “Israëli’s niet geïnteresseerd in wapenbestand”

Het Israëlische voorstel dat Hamas ontving van de Qatarese en Egyptische bemiddelaars voldoet niet aan de eisen van de Palestijnse facties, aldus Hamas. Het voorstel zal desondanks toch worden bestudeerd, klinkt het in een verklaring van de terreurbeweging, en er zal een antwoord aan de bemiddelaars overhandigd worden. Israël meldt intussen dat het dinsdag recordaantal vrachtwagens – 468 in totaal

Lees meer »

De opmerking over wonderkind Yamal die in het verkeerde keelgat schoot: Barcelona én PSG boycotten Spaanse tv

Daar sta je dan, als tv-zender. Door een opmerking over wonderkind Lamine Yamal (16) weigerden FC Barcelona én PSG na hun spektakel in de Champions League interviews te geven aan ‘Movistar Plus’, de exclusieve rechtenhouder in Spanje. Terwijl Lewandowski en co. hun zegje deden tegenover de concurrerende media, moest de zender voor enkele miljoenen kijkers door het stof.

Lees meer »