Maand van de Markt zet lokale Marktkramers in de kijker: “Je hebt veel ‘courage’ nodig, maar ook liefde voor het vak”

In april worden de West-Vlaamse lokale markten in de kijker gezet tijdens de Maand van de Markt. Een van de bekendste marktkramers in Lichtervelde is ongetwijfeld Kip aan ‘t spit Laura & Caroline, een familiebedrijf dat al teruggaat tot in de tijd van paard en kar.

Caroline Heindryckx (54) is nu begonnen aan haar 35ste jaar als marktkramer. “Mijn grootvader Eduard en mijn ooms verkochten ook kip aan ‘t spit op de markt. Eduard woonde in Ruddervoorde en ging met paard en kar naar Brugge om kip te verkopen. Ik ging mee met mijn ouders om te helpen, en later ben ik alleen begonnen.” Haar dochter Laura Boret (27) is sinds vijf jaar mede-eigenaar. “Ik heb het nooit anders gekend, ik ben hierin opgegroeid. We stonden ‘s morgens op en gingen mee naar de markt. Eerst hielp ik mee als jobstudente, later ben ik mee in het bedrijf gestapt.”

Vroeg kunnen opstaan

Caroline en Laura doen de markten in Bredene, Zeebrugge en De Panne. Op zondagvoormiddag staan ze bij hen thuis in de Oude Heirweg 7, van 8 tot 13 uur. “Drie à vier keer per week kruiden en marineren we het vlees. Onze specialiteit is kip, ribbetjes, vol-au-vent en kipsalade.” Wat er nodig is om een goeie marktkraamster te zijn? “Veel courage”, lachen ze. “En vroeg kunnen opstaan. Maar je moet vooral veel liefde voor het vak hebben.”

In Lichtervelde is er elke zaterdagnamiddag markt van 13 tot 17 uur. Bij een aankoop bij een deelnemende marktkramer ontvangt men een kaartje met een unieke wedstrijdcode. Deze code kan geregistreerd worden op www.maandvandemarkt.be, deelnemen kan ook door de wedstrijdkaart in de gele brievenbus aan het gemeentehuis te deponeren. De hoofdwinnaar krijgt twintig bonnen van de gemeente (200 euro), de tweede krijgt tien bonnen en de derde krijgt vijf bonnen. Daarnaast zijn er nog zeven kleine prijzen te winnen, met kortingsbonnen en cadeaubonnen voor op de wekelijkse markt.

The post Maand van de Markt zet lokale Marktkramers in de kijker: “Je hebt veel ‘courage’ nodig, maar ook liefde voor het vak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een droomstart voor Igor Thiago: Braziliaan scoort meteen twee doelpunten voor nieuwe club in voorbereidingswedstrijd

Beginnen met een knaller. Twee eigenlijk. Igor Thiago (23) heeft zijn start bij zijn nieuwe club Brentford niet gemist. Bij zijn debuut was de ex-Club Brugge-speler goed voor twee doelpunten in de vriendschappelijke wedstrijd tegen vierdeklasser Wimbledon. De spits maakte in juni de oversteek naar de Premier League voor een slordige 37 miljoen euro.

Lees meer »

Nadat twee jongeren sterven na elektrocutie door bovenleiding: niet hun eerste stunt, maar deze keer wel met fatale gevolgen

Een stevige portie durf liep voor twee jongeren uit het Brusselse Laken woensdagnacht fataal af. Toen Ibrahim M. (20) op een bovenleiding van een spoorweg klauterde, kreeg hij een schok van 3.000 volt door zijn lichaam. Zijn vriend Amin S. (19) werd vermoedelijk meegesleurd in de val. Volgens de oom van de jongste was het niet de eerste keer dat

Lees meer »

Immense troepenmacht, sterren onder de Eiffeltoren en Lady Gaga aan de Seine: zo leefde Parijs toe naar de openingsceremonie van de Spelen

In hartje Parijs is zonet de openingsceremonie van de Olympische Spelen gestart. De dag begon echter dramatisch. Na doelgerichte brandstichtingen op het Franse spoor is het hogesnelheidsnetwerk nog steeds ernstig verstoord. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft vandaag ook de sportieve ambitie uitgesproken: "Beter scoren dan in Tokio." Herbeleef in deze blog hoe Parijs toeleefde naar het officiële startschot

Lees meer »

Vader vermoorde Michiel wil dat justitie lessen trekt uit drama: “Een magistraat kan onvoldoende inschatten of iemand geweld zal gebruiken”

De dubbele moord op Miren Eynatten (54) en haar zoon Michiel Dutilleux (22) in Denderhoutem eind vorig jaar, had vermeden kunnen worden. Dat vindt de vader van Michiel. Hij wil dat er lessen getrokken worden, nu het onderzoek wordt afgesloten. “De dader was enkele uren eerder vrijgelaten met een zakje kleren en een contactverbod. Een jurist kan zo’n delicate beslissing

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. “Verrast door wegdek”: Van Aert, Evenepoel en Kopecky – die met corona uit Giro Donne kwam – blikken vooruit naar tijdrit

Parijs is helemaal klaar voor de dertigste editie van de Olympische Spelen. Morgen is de openingsceremonie, zaterdag komen de eerste Belgen in actie. Onder meer de tijdrit bij de mannen en vrouwen staat dan geprogrammeerd. Met Remco Evenepoel, Wout van Aert en Lotte Kopecky. Zij spraken in de namiddag met de pers.

Lees meer »

Goud voor Ludwig en Marleen

Op zaterdag 6 juli werd het gouden echtpaar Ludwig Mattan en Marleen Coopman uit de Klaverstraat officieel ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis.
The post Goud voor Ludwig en Marleen appeared first on KW.be.

Lees meer »