“Wekelijkse markt heeft zeker nog een toekomst”: Dinsdagmarkt in Roeselare trekt meer bezoekers sinds corona

April is de maand van de markt en de Roeselaarse dinsdagmarkt viert duchtig mee. Er zijn op iedere marktdag prijzen te winnen voor de marktgangers. Maar is er nog een publiek voor de wekelijkse markt en zijn er nog voldoende (jonge) marktkramers?

“De Roeselaarse markt is een van de grootste markten van de provincie”, vertelt Sebastiaan Naeyaert van de dienst economie en verantwoordelijke voor de markten. “Er zijn hier 98 marktkramers voor 106 standplaatsen. De acht open plaatsen worden ingenomen door losse standhouders of zijn niet beschikbaar door bijvoorbeeld werken op een van de marktpleinen. Er zijn op jaarbasis toch 85 procent van de marktkramers aanwezig maar dat aantal is natuurlijk ook seizoens- en weergebonden. Als we het over de leeftijd van de marktkramers hebben, dan kunnen we kort zijn: het wordt moeilijker om jonge marktkramers te hebben. Jonge mensen doen soms nog een overname van een bestaand kraam maar zelf een nieuw kraam beginnen, gebeurt niet zo vaak meer. Het is een beetje het verhaal van de warme bakkers en de slagers, het wordt een knelpuntberoep.”

“Er komt inderdaad een maandelijkse markt bij op Krottegem in het project burgerbegroting. De eerste zal op de vierde zaterdag van april zijn maar ik heb nog geen zicht op het aantal marktkramers. In Beveren zou er ook een markt plaatsvinden. Dat is een privé initiatief maar daar is momenteel niet meer nieuws over.”

“Imen is een twintiger uit Oostrozebeke en hij heeft het textielkraam van Geert en Rita uit Roeselare overgenomen”, neemt Dirk Vandamme, een Roeselaarse marktkramer en West-Vlaams verantwoordelijke van de maand van de markt, over. “Maar Imen is inderdaad een uitzondering. Een marktkramer moet in de eerste plaats een leurkaart hebben en in Roeselare zijn er vaste prijzen per kwartaal van twaalf markten. Hier is ook een quotum: men wil een heel divers aanbod van handelaars hebben, er kunnen bijvoorbeeld geen dertig vishandelaars en maar twee textielkramen staan.”

Nieuwe acties

“Als stad proberen wij de marktkramers zo goed mogelijk te ondersteunen”, gaat Sebastiaan Naeyaert verder. “In het najaar zullen we nieuwe marktacties voeren om het marktbezoek te stimuleren. Een nadeel voor de marktkramers in Roeselare zijn de verplaatste markten. Dat is niet leuk maar zelfs in deze gevallen proberen wij een vast ‘kraamplan’ in te voeren zodat de marktbezoekers ook op die momenten weten waar hun favoriete marktkraam staat opgesteld.”

Hannelore Defour is een van ‘de jongste Roeselaarse’ marktkramers. “En ik ben al 50 jaar en sta al dertig jaar op de markt”, lacht de eigenaar van Nachtkledij Hannelore. Hannelore woont met haar man Bruno Stragier op De Tassche maar haar magazijn waar ze soms een opendeurdag houdt, is in Beveren. “En daar ben ik ook meest bekend en zien ze mij meest in het straatbeeld. Ik ben gestart als marktkramer in juni 1994 onmiddellijk na mijn eindexamen als boekhouder. Mijn ouders en grootouders ‘deden de markt’ en ik heb het marktkraam van de buren van mijn ouders overgenomen. Ik heb enkele jaren met dat ijzeren kraam en met marktparaplu’s op de markt gestaan maar dan heb ik geïnvesteerd in een ‘winkelwagen’.”

Vaste klanten

“Uiteraard heb ik het marktbezoek zien evolueren in die dertig jaar. Het aantal marktbezoekers nam af en hoe vreemd het ook mag klinken: de verschrikkelijke coronaperiode zorgde voor een kentering. De mensen herontdekten de markt en zagen opnieuw dat ze op de markt altijd kwaliteit voor hun geld krijgen. We hebben op de markt heel veel vaste klanten en gelukkig maar! Die klanten zorgen voor een zeker inkomen en als marktkramer is het ook leuk wanneer een klant zegt dat hij of zij graag bij je koopt en vaak terugkomt. Ik heb zelfs toeristen die in Koksijde op vakantie komen en speciaal bij mij hun nachtkledij kopen als ik in Koksijde sta.”

“Jonge marktkramers vinden, wordt toch steeds moeilijker”

“Uiteraard is het hard werken: op maandag sta ik op de markt in Maldegem, dinsdag in Roeselare, woensdag in Torhout, donderdag in Harelbeke en vrijdag in Koksijde. En dan hou ik soms opendeurdagen in mijn magazijn in Beveren, sta ik op de Jaarbeurs in Roeselare, verzorg ik mijn webshop en andere sociale media waarop ik aanwezig ben met Nachtkledij Hannelore. En na de markt kies ik nieuwe collecties, doe ik mijn administratie en neem ik foto’s van nieuwe producten voor mijn webshop.”

“De markt zal volgens mij altijd een toekomst hebben. Mensen bezoeken graag een markt, in eigen stad of op vakantie in het buitenland. En hier in Roeselare is er een zeer goede synergie met de horeca. Na het marktbezoek volgt steevast een koffie of een aperitief en zelfs in veel gevallen een lunch in een restaurant in Roeselare.”

Maand van de Markt in Roeselare

Op de Roeselaarse markt maak je gedurende de maand april kans op heerlijke prijzen. Bij iedere aankoop ontvang je een flyer met een unieke code. Hoe meer je winkelt, hoe meer kans je maakt om één van de prijzen te winnen. Om deel te nemen, registreer je je code via maandvandemarkt.be. Je kan ook je invulformulier deponeren in de wedstrijdbox op de Grote Markt naast het Kiwanis-standbeeld en op het Polenplein naast de ingang van het VISO. In totaal vallen er drie hoofdprijzen ter waarde van 250 euro te winnen en 27 prijzenpakketten met lokale producten en kortingsbonnen. Naast de 30 prijzen van de Roeselaarse marktraad ding je ook mee naar zes provinciale prijzen: een weekend ter waarde van 600 euro en vijf cadeaubonnen van 100 euro voor een etentje. De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd en ontvangen hun prijs op de markt van 7 mei.

The post “Wekelijkse markt heeft zeker nog een toekomst”: Dinsdagmarkt in Roeselare trekt meer bezoekers sinds corona is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen in actie

Team Belgium trekt met de grootste naoorlogse delegatie naar de Olympische Spelen in Parijs. Verspreid over twee weken verdedigen 166 atleten de Belgische kleuren. Wie komt wanneer in actie?

Lees meer »

Traiteur Goût voortaan ook aanwezig in Assebroek: “We bereiken hier nieuw publiek”

De bereide gerechten van traiteur Goût uit Sijsele zijn voortaan ook te verkrijgen in Assebroek. “In een pand in de ‘s-Heer Boudewijnsbrug waar tot voor kort een slagerij zat, hebben we een automatenshop met een uitgebreid assortiment gerechten geïnstalleerd”, zegt zaakvoerder Charles Geeraert.
The post Traiteur Goût voortaan ook aanwezig in Assebroek: “We bereiken hier nieuw publiek” appeared first

Lees meer »

Sean Dhondt maakt overstap naar Play Nostalgie

Na de zomer stapt Sean Dhondt over van Qmusic naar Play Nostalgie. Hij zal elke weekdag te horen zijn tussen 10u en 13u, met een gloednieuwe radioshow. Marcia Bwarody die de afgelopen jaren het voormiddagblok erg succesvol voor haar rekening nam, zal voortaan na Sean de middaguren van 13u tot 16u laten swingen.

Lees meer »

Hij was niet op het verjaardagsfeest van echtgenote Jennifer Lopez, maar wat heeft Ben Affleck dan wel gedaan?

“Dit wordt een geweldige dag.” Jennifer Lopez, die officieel pas woensdag jarig is, keek afgelopen weekend duidelijk uit naar haar verjaardagsfeest. Dat haar echtgenoot Ben Affleck er niet bij was, kon de zangeres duidelijk niet deren. Maar wat heeft de Amerikaanse acteur dan wel uitgespookt terwijl zijn vrouw haar verjaardag vierde? “Hij was opnieuw op pad zonder trouwring.”

Lees meer »

Lokale sportdienst wint gouden VIP2024 Award

Stad Waregem mag zich een gouden VIP2024-stad noemen. Met de VIP-campagne (Vlamingen in Parijs) wil Sport Vlaanderen de Olympische spirit overbrengen naar scholen, sportclubs, steden en gemeenten.
The post Lokale sportdienst wint gouden VIP2024 Award appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amerikakenners wegen de kansen van Kamala Harris: “Ze is een moeilijkere tegenstander voor Trump dan Biden”

Amerikakenners Michiel Vos en Bart Kerremans wegen de kansen van Kamala Harris, nu ook politiek zwaargewicht Nancy Pelosi de kandidatuur van Kamala Harris als opvolger van president Joe Biden openlijk heeft gesteund. Daarmee lijkt het bijna zo goed als zeker dat Harris het in november zal moeten opnemen tegen presidentskandidaat Donald Trump. "Ze zal vooral de centrumkiezers een geloofwaardig alternatief

Lees meer »

“Alles geven, hè!”: fans kunnen in Hasselt eventjes zelf Frankie of Protput zijn aan de bureaus van ‘Het eiland’

In de Corda Campus, een bedrijvencampus in Hasselt, staan deze week de bureaus zoals die in de legendarische VRT-serie ‘Het eiland’. Die serie bestaat 20 jaar en ging over de hilarische gebeurtenissen in het fictieve bedrijf ‘Cynalco Medics’. Fans kunnen gebruik maken van de bureaus om een dagje zelf mee te maken hoe het is om Sammy, Protput of Alain

Lees meer »

Twee weken was wandelaar Scott (48) vermist zonder eten of drinken. En dan plots is er die schoenafdruk en dat ene nauwelijks hoorbare woord uit de kloof: ‘Help’

De Amerikaann Scott Hern liet het laatst van zich horen op 5 juli toen hij door de Red River Gorge in Kentucky wandelde op zoek naar watervallen. Daarna bleef het twee weken stil en werd bijna de hoop opgegeven om de man, die het al die tijd moest stellen zonder eten en drinken, nog levend te vinden. Maar zaterdag gebeurde

Lees meer »

Belgen vast op luchthavens door wereldwijde computerstoring: “Dat heeft ons uiteindelijk bijna 1.800 euro gekost”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Heel wat Belgische passagiers zaten vast in onder meer Napels en Boedapest. Door de chaos moesten veel Belgen zelf op zoek naar oplossingen.

Lees meer »

Bedrijven maken deal om samen glasvezel te leggen in Vlaanderen: “Snellere uitrol met minder werken”

Telecombedrijven Telenet, Proximus, Wyre en Fiberklaar, die elk bezig zijn met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Vlaanderen, hebben een document ondertekend met daarin de belangrijkste voorwaarden voor een mogelijke samenwerking. Dat maken ze donderdagavond bekend in een persbericht. Volgens de bedrijven kan dit leiden tot “een bredere en snellere fiberuitrol, met minder openbare werken”.

Lees meer »