“Wekelijkse markt heeft zeker nog een toekomst”: Dinsdagmarkt in Roeselare trekt meer bezoekers sinds corona

April is de maand van de markt en de Roeselaarse dinsdagmarkt viert duchtig mee. Er zijn op iedere marktdag prijzen te winnen voor de marktgangers. Maar is er nog een publiek voor de wekelijkse markt en zijn er nog voldoende (jonge) marktkramers?

“De Roeselaarse markt is een van de grootste markten van de provincie”, vertelt Sebastiaan Naeyaert van de dienst economie en verantwoordelijke voor de markten. “Er zijn hier 98 marktkramers voor 106 standplaatsen. De acht open plaatsen worden ingenomen door losse standhouders of zijn niet beschikbaar door bijvoorbeeld werken op een van de marktpleinen. Er zijn op jaarbasis toch 85 procent van de marktkramers aanwezig maar dat aantal is natuurlijk ook seizoens- en weergebonden. Als we het over de leeftijd van de marktkramers hebben, dan kunnen we kort zijn: het wordt moeilijker om jonge marktkramers te hebben. Jonge mensen doen soms nog een overname van een bestaand kraam maar zelf een nieuw kraam beginnen, gebeurt niet zo vaak meer. Het is een beetje het verhaal van de warme bakkers en de slagers, het wordt een knelpuntberoep.”

“Er komt inderdaad een maandelijkse markt bij op Krottegem in het project burgerbegroting. De eerste zal op de vierde zaterdag van april zijn maar ik heb nog geen zicht op het aantal marktkramers. In Beveren zou er ook een markt plaatsvinden. Dat is een privé initiatief maar daar is momenteel niet meer nieuws over.”

“Imen is een twintiger uit Oostrozebeke en hij heeft het textielkraam van Geert en Rita uit Roeselare overgenomen”, neemt Dirk Vandamme, een Roeselaarse marktkramer en West-Vlaams verantwoordelijke van de maand van de markt, over. “Maar Imen is inderdaad een uitzondering. Een marktkramer moet in de eerste plaats een leurkaart hebben en in Roeselare zijn er vaste prijzen per kwartaal van twaalf markten. Hier is ook een quotum: men wil een heel divers aanbod van handelaars hebben, er kunnen bijvoorbeeld geen dertig vishandelaars en maar twee textielkramen staan.”

Nieuwe acties

“Als stad proberen wij de marktkramers zo goed mogelijk te ondersteunen”, gaat Sebastiaan Naeyaert verder. “In het najaar zullen we nieuwe marktacties voeren om het marktbezoek te stimuleren. Een nadeel voor de marktkramers in Roeselare zijn de verplaatste markten. Dat is niet leuk maar zelfs in deze gevallen proberen wij een vast ‘kraamplan’ in te voeren zodat de marktbezoekers ook op die momenten weten waar hun favoriete marktkraam staat opgesteld.”

Hannelore Defour is een van ‘de jongste Roeselaarse’ marktkramers. “En ik ben al 50 jaar en sta al dertig jaar op de markt”, lacht de eigenaar van Nachtkledij Hannelore. Hannelore woont met haar man Bruno Stragier op De Tassche maar haar magazijn waar ze soms een opendeurdag houdt, is in Beveren. “En daar ben ik ook meest bekend en zien ze mij meest in het straatbeeld. Ik ben gestart als marktkramer in juni 1994 onmiddellijk na mijn eindexamen als boekhouder. Mijn ouders en grootouders ‘deden de markt’ en ik heb het marktkraam van de buren van mijn ouders overgenomen. Ik heb enkele jaren met dat ijzeren kraam en met marktparaplu’s op de markt gestaan maar dan heb ik geïnvesteerd in een ‘winkelwagen’.”

Vaste klanten

“Uiteraard heb ik het marktbezoek zien evolueren in die dertig jaar. Het aantal marktbezoekers nam af en hoe vreemd het ook mag klinken: de verschrikkelijke coronaperiode zorgde voor een kentering. De mensen herontdekten de markt en zagen opnieuw dat ze op de markt altijd kwaliteit voor hun geld krijgen. We hebben op de markt heel veel vaste klanten en gelukkig maar! Die klanten zorgen voor een zeker inkomen en als marktkramer is het ook leuk wanneer een klant zegt dat hij of zij graag bij je koopt en vaak terugkomt. Ik heb zelfs toeristen die in Koksijde op vakantie komen en speciaal bij mij hun nachtkledij kopen als ik in Koksijde sta.”

“Jonge marktkramers vinden, wordt toch steeds moeilijker”

“Uiteraard is het hard werken: op maandag sta ik op de markt in Maldegem, dinsdag in Roeselare, woensdag in Torhout, donderdag in Harelbeke en vrijdag in Koksijde. En dan hou ik soms opendeurdagen in mijn magazijn in Beveren, sta ik op de Jaarbeurs in Roeselare, verzorg ik mijn webshop en andere sociale media waarop ik aanwezig ben met Nachtkledij Hannelore. En na de markt kies ik nieuwe collecties, doe ik mijn administratie en neem ik foto’s van nieuwe producten voor mijn webshop.”

“De markt zal volgens mij altijd een toekomst hebben. Mensen bezoeken graag een markt, in eigen stad of op vakantie in het buitenland. En hier in Roeselare is er een zeer goede synergie met de horeca. Na het marktbezoek volgt steevast een koffie of een aperitief en zelfs in veel gevallen een lunch in een restaurant in Roeselare.”

Maand van de Markt in Roeselare

Op de Roeselaarse markt maak je gedurende de maand april kans op heerlijke prijzen. Bij iedere aankoop ontvang je een flyer met een unieke code. Hoe meer je winkelt, hoe meer kans je maakt om één van de prijzen te winnen. Om deel te nemen, registreer je je code via maandvandemarkt.be. Je kan ook je invulformulier deponeren in de wedstrijdbox op de Grote Markt naast het Kiwanis-standbeeld en op het Polenplein naast de ingang van het VISO. In totaal vallen er drie hoofdprijzen ter waarde van 250 euro te winnen en 27 prijzenpakketten met lokale producten en kortingsbonnen. Naast de 30 prijzen van de Roeselaarse marktraad ding je ook mee naar zes provinciale prijzen: een weekend ter waarde van 600 euro en vijf cadeaubonnen van 100 euro voor een etentje. De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd en ontvangen hun prijs op de markt van 7 mei.

The post “Wekelijkse markt heeft zeker nog een toekomst”: Dinsdagmarkt in Roeselare trekt meer bezoekers sinds corona is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Bekende influencer is met 14.000 euro per uur best betaalde dj na Regi: zoveel verdienen Vlaamse dj’s

Wie draait letterlijk gouden plaatjes? Welke influencer/dj vangt 14.000 euro in een uurtje? En wie kroont zich tot zomerkoning met ruim 200 sets? Enkele heersers van de draaitafel gunnen ons een blik in hun tarieven. Van DJ Jordy tot DJ F.R.A.N.K. en van Viktor Verhulst tot Sven Ornelis. Van 500 tot 15.000 euro: plaatjes draaien loont. Dit zijn alle exacte

Lees meer »

Franse media zijn zeker dat Mbappé duel tegen Oranje mist, bondsvoorzitter geeft natie sprankeltje hoop: “Laatste info afwachten”

Terwijl Franse media – waaronder het toonaangevende ‘L’Équipe’ – zeker zijn dat Kylian Mbappé (25) het duel vrijdag tegen Nederland mist, wil bondsvoorzitter Philippe Diallo zich niet uitspreken over de onbeschikbaarheid van de Franse sterspeler. Daardoor geeft hij het Franse volk – al dan niet ongewild – een sprankeltje hoop. Mbappé liep maandag tegen Oostenrijk een neusbreuk op en zal

Lees meer »

Ex-radiopresentator Sven Pichal krijgt opschorting in drugsdossier

De raadkamer in Antwerpen heeft ex-radiopresentator Sven Pichal woensdag een opschorting gegeven voor het verkopen of leveren van drugs. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen. Het parket had zijn doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevorderd, maar gaat niet in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.

Lees meer »

Viertal klaar voor roadtrip van 2.000 km door 15 landen

Stefaan Degryse (49) en Jens Devlieghere (31), liefhebbers van oude auto’s én van avontuur, nemen eind juni deel aan de zomereditie van de Carbage run, een vijfdaagse roadtrip door 15 landen.
The post Viertal klaar voor roadtrip van 2.000 km door 15 landen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bezoek het Lintweverijmuseum vanaf nu met de Museumpas

Het Lintweverijmuseum in Komen kan voortaan ook bezocht worden met de Museumpas. Daarmee kunnen heel wat musea in België bezocht worden. Om die toetreding te vieren, werd tijdens het weekend van de braderie door een theatergezelschap een toneelvoorstelling opgevoerd met sketches en waargebeurde verhalen uit het verleden. Op de foto zien we de acteurs die
The post Bezoek het

Lees meer »

Dreambeats wordt groter en spectaculairder: “Hopelijk wordt het mooi weer”

Sinds een grote week is het weer alle hens aan dek wat betreft de opbouw van Dreambeats. Een torenhoge mainstage troont nu al boven de Krekemeersen uit. Organisator Pieter Vanoverschelde en zijn crew dromen nu al van een opnieuw uitverkocht festival en hoopt dat de weergoden tegen 29 juni van gedacht veranderen.
The post Dreambeats wordt groter en spectaculairder:

Lees meer »

Politie start onderzoek naar lijkschennis in uitvaartcentrum in Blankenberge: jongen van 16 zou verplaatst en opgetild zijn

De politie van Blankenberge is een onderzoek gestart naar een zwaar geval van lijkschennis in een uitvaartcentrum. Een groep jongeren zou het lichaam van een jongen van 16 aangeraakt, verplaatst en opgetild hebben. "Wat er gebeurd is, getuigt van een totaal gebrek aan normbesef en respect. Sommigen zien de dood van mijn zoon blijkbaar als een spelletje", reageert de vader.

Lees meer »

Onderhandelingen bij Ontex in Eeklo “lopen vlot” maar “acties zullen er zijn als het moet”

De vakbonden bij de Ontex-fabriek in Eeklo hebben donderdag voor het eerst overlegd met de directie van de vestiging, die in 2025 zal sluiten. “De onderhandelingen zijn opgestart en wij onderhandelen zolang dat kan”, zegt ACV-vertegenwoordigster Evi Van Der Bracht. “Dat loopt nog vlot en we proberen vooral antwoorden te krijgen voor de werknemers.” Die kregen vorige week het nieuws

Lees meer »

Komen ‘Galaxy Park’ en ‘Ghost Rockers’ terug tot leven op tweede ‘SingAlong’ van Studio 100? Hoofdrolspeelsters aan het woord

Het grote publiek leerde hen kennen door hun hoofdrollen in een Studio 100-reeks, nu gaan Tinne Oltmans (31) en Lauren De Ruyck (28) samen de bühne op. “Wij hebben allebei een rol beet de musical ‘Grease”, glundert Tinne. De voormalige ‘Ghost Rockers’-ster kruipt in de huid van Sandy, Lauren (Femke in ‘Galaxy Park’) transformeert tot Rizzo. Die laatste nam mediapauze

Lees meer »

Vrijwilliger Bram herleeft in De Zonnetuin

Wie op de website van basisschool De Zonnetuin in Sint-Kruis zoekt naar meester Bram, zal hem niet vinden bij het lerarenteam. Toch is Bram Heens (46) de grote vriend en favoriete leraar van heel wat kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar. Als vrijwilliger begeleidt hij drie halve dagen per week kinderen in kleine groepjes bij educatieve spelletjes

Lees meer »