Chiro MeBo gaat voor inclusie in Lendelede

Zaterdag 6 april start een tiental leden van de Chiromeisjes Ilse en Chirojongens Sint-Nico met Chiro MeBo, een werking voor jongeren die bijzondere ondersteuning en/of een beperking (nodig) hebben. “Een eerste contact waar we even willen ‘aftasten’ hoe we later tot een regelmatige werking kunnen komen om ze dan zo goed als zeker te integreren in de ‘normale’ Chirowerking”, zegt Febe Vanhee.

“De idee om met Chiro MeBo (Mensen met Bijzondere Ondersteuning) te beginnen is een eigen initiatief van twee leden van de Chiro: groepsleider Kenny Baert (21) en Chirolid Momo Kasmi (18)”, aldus Febe. “Noem het een zoektocht naar meer inclusie bij onze Chirogroepen. Met een aantal leiders en leidsters startten we een werkgroep op waarmee we brainstormden over hoe we in onze jeugdbeweging iets zouden kunnen doen voor mensen die ondersteuning nodig hebben en nu iets moeilijker ingeschakeld kunnen worden in de tussen haakjes normale werking.”

Aparte werking

“We besloten te starten met een aparte werking. Ook al omdat wijzelf eerst willen leren hoe we met die jongeren kunnen omgaan en op zoek gaan naar aangepaste activiteiten en dat er voor ons in dat leerproces nog plaats is om foutjes te maken. We weten wel zo goed als zeker dat we die jongeren die ondersteuning nodig hebben in de toekomst zullen integreren in de ‘gewone’ Chirogroepen”, gaat Febe voort.

De werkgroep die Chiro Mebo helpt opstarten bestaat uit Lani Desplenter, Thibaut Braekevelt, Louis Declercq, Bieke Parmentier, Febe Vanhee en Mohammed Kasmi. “Daarnaast is er nog een vijftal leden dat ons helpt op die startdag van zaterdag 6 april om 14 uur op de Oude Gemeentekoer waar het lokaal van de Chiromeisjes is. Nu is er al een vijftal geïnteresseerden ingeschreven en we hopen uiteraard dat er nog meer afkomen. Inschrijven kan je online doen via mail [email protected]. De werking is gratis en het vervoer (als dat nodig zou zijn) om naar onze werking te komen wordt vergoed”, besluit Febe.

(IB)

The post Chiro MeBo gaat voor inclusie in Lendelede is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij is afgeslacht. Het is barbaars”: Philippe (22) doodgeslagen door tieners (14 en 15) vlak bij Belgische grens

De Franse jongeman (22) liep naar huis in Groot-Sinten (oftewel Grand-Synthe), niet ver van de Belgische grens, toen hij in de nacht van 15 op 16 april brutaal werd aangevallen en doodgeslagen. Philippe werd bewusteloos achtergelaten in een grote plas bloed op de parking van een Carrefour Contact. Twee minderjarigen van 14 en 15 jaar zitten momenteel in voorlopige hechtenis.

Lees meer »

Creme de la crema reist de wereld rond, Olea Social Foodbar palmt binnenkort locatie in

Cynthia Jacobs (58) en Michaël Van de Moortel (60) kiezen voor een nieuwe wending in hun carrière. Cynthia, die sieraden ontwerpt, heeft al achttien jaar een galerie langs de Hendrik Consciencestraat. In datzelfde pand opende Michäel twaalf jaar geleden koffiebar Creme de la crema. “Binnenkort trekken we, met onze passie voor juwelen en koffie op zak, de wijde wereld rond.

Lees meer »

KIJK. Gevecht breekt uit in Georgisch parlement: spreker wordt verrast door forse vuistslag

Er is vandaag een gevecht uitgebroken tussen parlementsleden in het Georgische parlement. De vechtpartij ontstond tijdens een verhit debat over de herinvoering van het controversiële wetsvoorstel over “buitenlandse agenten”. Toen in het parlement de debatten over het nieuwe wetsontwerp van start gingen, kregen verschillende parlementsleden midden in de zaal ruzie. Beelden tonen aan hoe chaos uitbreekt nadat een parlementslid een

Lees meer »

Partij van Russisch-gezinde president haalt dan toch geen meerderheid bij Kroatische verkiezingen

Bij de Kroatische parlementsverkiezingen heeft de regerende conservatieve partij Kroatische Democratische Unie (HDZ) van premier Andrej Plenkovic (54) woensdag de meeste zetels behaald, maar geen meerderheid. De Russisch-gezinde Zoran Milanovic (57), die eigenlijk niet mocht deelnemen aan de verkiezingen, heeft dan toch geen politieke ommezwaai in het land veroorzaakt.

Lees meer »

20 jaar na afgezaagde hand: “De Stoete Ostendenoare heeft veel bereikt”

Op 20 april is het 20 jaar geleden dat De Stoete Ostendenoare voor het eerst toesloeg en een hand afzaagde van de beeldengroep aan De Drie Gapers. Na twee decennia tast men nog steeds in het duister over de identiteit van de actievoerders. “Ik ben de geestelijke vader van mijn Oostendse vrienden”, zegt Blankenbergenaar Piet Wittevrongel. “Het is echter een

Lees meer »

PORTRET. Wie is de VUB-dokter die zaad zou hebben gebruikt zonder dat donoren dat wisten? “Hij had een voorkeur voor studenten LO”

Hij was de eerste die een donorkind in ons land zou hebben verwekt, en de eerste die in de jaren 70 een spermabank oprichtte in ons land. Onder zijn patiënten bevonden zich ook wereldleiders en Hollywoodsterren, maar nu komt hij in opspraak. Wie is de in 2016 overleden Robert Schoysmans de Brusselse dokter die zaad van studenten zonder hun medeweten

Lees meer »

We dienden vorig jaar 2.038 klachten in over onze energieleverancier

De klachtenstroom bij de Ombudsdienst voor Energie blijft genadeloos doorgaan, ondanks de afkoeling van de energiecrisis. In 2023 dienden alle West-Vlamingen samen 2.038 klachten in, goed voor zo’n 9 procent van het nationale totaal. Dat zijn er wel 400 minder dan in 2022, maar de Ombudsdienst had zelf verwacht dat de daling sterker zou zijn.
The post We dienden vorig

Lees meer »

“Hij dreigde met kogel, brandstichting en messteken”: slachtoffers getuigen over belaging door dezelfde ex-partner

Ondanks een opgelegd contactverbod bleef de ex van Ann haar maandenlang berichten sturen en opzoeken. Ondertussen was hij ingetrokken bij een nieuwe vriendin, die hij ook begon te bedreigen en belagen. De twee slachtoffers vragen zich af waarom er niet eerder ingegrepen werd. “Gelukkig steunen wij elkaar, maar zoiets heeft enorm veel impact op je leven.”

Lees meer »

Waar komt de diepgewortelde haat tussen Israël en Iran vandaan?

Iran heeft afgelopen nacht bijna 300 drones en raketten op Israël afgevuurd. Die zwerm werd zowat helemaal onderschept door de Israëlische luchtverdediging. De massieve aanval is tekenend voor de diepgewortelde vijandschap tussen de Joodse staat aan de ene kant en het sjiitische regime aan de andere kant van het Midden-Oosten. Afgelopen nacht werd – alweer – geoogst wat 45 jaar

Lees meer »

Tijdelijk indoor skate- en freerunpark sluit de deuren in Roeselare

Tussen 27 oktober 2023 en 14 april dit jaar bracht het indoor skate- en freerunpark kinderen en jongeren van alle leeftijden samen. Dit was mogelijk dankzij de inzet van vrijwilligers die het park openhielden op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. De toestellen zullen nu op Trax opgesteld worden zodat iedereen toch kan blijven klimmen en springen.
The post Tijdelijk indoor

Lees meer »

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) trekt naar Raad van State tegen terugdraaiende teller in Wallonië

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is bij de Raad van State een procedure gestart tegen een besluit van de Waalse regering dat de terugdraaiende teller tot 2030 bevestigt. Nadat het Grondwettelijk Hof de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller heeft vernietigd in 2021, is het volgens Demir "niet meer dan rechtvaardig" dat ook de Waalse regeling op de

Lees meer »

LIVEBLOG HEIDENHEIM-LEIPZIG. Zet Openda Dortmund onder druk met winst tegen middenmoter?

Loïs Openda blijft scoren aan de lopende band. Vorig weekend scoorde hij nog zijn 22e goal van het seizoen in een 3-0 overwinning tegen de Wolfsburg-Belgen. Bij winst tegen middenmotor Heidenheim zet het Dortmund onder druk in de strijd voor het vierde en laatste Champions League-ticket. De Borussen spelen zondag tegen de nieuwbakken kampioen Bayer Leverkusen. Volg de wedstrijd in

Lees meer »

Nieuwe studie bevestigt: verschil tussen werken en niet werken is in ons land kleinste van heel Europa

Wie als werkloze alleenstaande in ons land een baan aanneemt, ziet z’n inkomen met amper 6% toenemen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Europees databureau Eurostat. Daarmee is de zogenaamde werkloosheidsval voor een alleenstaande in België het grootst van heel Europa. En dan worden nog de extra kosten voor werkenden vergeten, legt arbeidsexpert Stijn Baert (UGent) uit.

Lees meer »