Chiro wil 60-jarig bestaan volgend weekend duchtig vieren:“Bavikhove op zijn kop zetten”

Chiro Bavikhove blaast dit jaar zestig kaarsjes uit en dat kan het natuurlijk niet zomaar laten passeren. “We organiseren dan ook dit jaar op 12, 13 en 14 april een feestweekend om Bavikhove nog eens goed op zijn kop te zetten.”

Chiro Verticaal, de jongenschiro, werd in 1964 opgericht door onderpastoor Roger Devos. Een jaar later richtte hij Chiro Bavikhove Meisjes op. Martin Descheemaeker werd groepsleider bij de jongens, juffrouw Erna groepsleidster bij de meisjes. De jongens begonnen met één afdeling en acht leiders, waarvan er vijf een jaar later aspirant werden. De meisjes begonnen goed met vier afdelingen, en de leiding bleef leiding.

Al van bij de oprichting zaten de meisjes in de oude meisjesschool. Bij de jongens waren er de oude Jongensschool, de Vlietestraat, Bavikhovedorp boven de Bank van Roeselare, en in 1984 de Hoogstraat. De aspi’s zaten een tijdje in een rootput in een roterij. In de jaren ‘90 mochten ze een lokaal gebruiken in de oude Jongensschool, en later kregen ze het oude papierkot van de school. In 1989 verhuisde de groep naar de Sporthalle, naar het groot heem van de KLJ. De Chiro mocht twee lokalen gebruiken, en het keukentje. Enkele jaren later verhuisde de KLJ en kreeg de Chiro de chalets aan De Gavers. Toen de jongens en meisjes tien jaar geleden fusioneerden, werd de gemeenschappelijke naam Chiro Bavikhove.

Extra subsidie

De stad zorgt voor een stevige subsidiëring om de Chirowerking betaalbaar te houden, maar voor de bouw van extra lokalen is er natuurlijk een extraatje nodig. “We proberen hiervoor al heel wat jaren iets opzij te leggen”, zegt de huidige leiding. De leiders van vroeger organiseerden papierslagen, waarbij oud papier werd opgehaald – wat redelijk opbracht. Ook de kaartingen leverden heel wat geld op. Tegenwoordig wordt vooral ingezet op fuiven en eetfeesten, zoals ‘Kip & Rib’.

“Van bij het begin was de Chiro een relatiebureau”

“Het engagement van de leiding en de oud-leiding gaat heel wat verder dan drie uren werking op zondagnamiddag”, zegt schepen van Jeugd David Vandekerckhove (Groen). “Ik hoop – en ben er ook wel van overtuigd – dat Chiro Bavikhove, net als alle andere jeugdverenigingen in onze stad, z’n best blijft doen om een waardevolle werking te blijven uitbouwen. In de steeds sneller evoluerende samenleving, met heel veel keuze van hoe men zijn vrije tijd invult, is dat niet altijd evident, maar de rol van jeugdverenigingen blijft zeer belangrijk.”

Oefenterrein

Op het vlak van relaties waren het jaren geleden andere tijden. “Maar ook toen al was de Chiro een relatiebureau”, klinkt het. André Duchi, ‘Dreetje van den bank’, was een van de eerste leiders, en hij is getrouwd met Christine Vral, een van de eerste leidsters. Een paar jaar later vond je in die leidingploegen bijvoorbeeld ook wijlen Jean-Pierre ‘Jempie’ Soetaert en Hilde Duchi. Veel van die Chirokoppels kregen ook kindjes die later zelf in de Chiro gingen: de Soetaerts, de Vanhouttes, een paar Duchi’s, bijvoorbeeld.

Naast relatiebureau was en is de Chiro een oefenterrein voor latere politici. Zo werd in 1983 Kathleen Duchi groepsleidster bij de meisjes; nu is ze schepen. En denk maar aan huidige en voormalige gemeenteraadsleden Stijn Soetaert, Koen Opsomer, en als jongste nu ook Cedric Van Den Bussche. “Ook de mama van Stijn Devolder, een van de wielerhelden die Chiro Bavikhove voortbracht, was enkele jaren leidster”, weet schepen Vandekerckhove.

Het programma

Op vrijdag 12 april is er om 19 uur een mis in de kerk van Bavikhove, met aansluitend een receptie voor oud-leden, oud-leiding en ouders. Daarna warmt een muzikale band de beentjes op om helemaal los te gaan op de ‘70-‘80-‘90 fuif (18+).

Op zaterdag 13 april is er om 14 uur Café Keti op het terras aan de feesttent en wordt er een dagdisco voorzien, met elk uur een nieuwe actie. Om 16 uur start het bierpongtornooi (25 euro per team). Daarna volgt een Temptation Party XXL in de feesttent, inkom 3 euro.

Op zondag 14 april is er 10.30 uur een sponsorreceptie. Om 11.30 uur volgt een aperitiefconcert door het Bavikhoofse KDF, en om 12 uur begint het beenhespfestijn; voor de kindjes zijn er balletjes in tomatensaus met frietjes, en voor de vegetariërs een heerlijke pasta. De jongsten kunnen om 14 uur terecht in een kinderdorp, en om 16 uur wordt er afgesloten met een bingo.

The post Chiro wil 60-jarig bestaan volgend weekend duchtig vieren:“Bavikhove op zijn kop zetten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hekkensluiter BS Geluveld blijft geloven in redding

BS Geluveld slikte vorig weekend een zware 9-0 nederlaag op bezoek bij Club Roeselare. Een pijnlijke avond voor de hekkensluiter in tweede provinciale en al zeker voor doelman Daniel Gorin. Door het verlies blijft Geluveld, met nog drie speeldagen te gaan, laatste in de stand. Het staat vier punten achter op KFC Poperinge en vijf op SC Zonnebeke en SV

Lees meer »

Zeven 70-plussers staan in Nederland terecht voor verstrekken van ‘zelfmoordpoeder’: “Ik heb 16 mensen geholpen met iets wat ze heel graag wilden”

Zeven verdachten, allemaal 70-plussers, staan vanaf maandag in Nederland terecht omwille van hun vermeende betrokkenheid bij het verstrekken van het zelfmoordpoeder ‘Middel X’. Allemaal hebben ze een link met Coöperatie Laatste Wil, een organisatie die vindt dat iedereen het recht heeft om zijn eigen levenseinde te bepalen.

Lees meer »

De Lijn test “slim” veiligheidssysteem bij kusttram

De Lijn voert testen uit met sensoren die alles rond de kusttram registreren, mogelijke gevaren voorspellen en de juiste actie voor de chauffeur moet aangeven. De Lijn wil met het slimme waarschuwingssysteem meer botsingen vermijden en de veiligheid van het tramverkeer verder verbeteren.

Lees meer »

Man wordt onwel en rijdt binnen in gevel Huize Tordale: “Iedereen erg geschrokken, maar gelukkig ongedeerd”

Een man die onwel werd achter het stuur van zijn Dacia is maandagmiddag een wooneenheid van centrum Tordale binnen gereden. In dat centrum wonen mensen met een verstandelijke beperking. De hoek van de gevel aan de inkom, waar onder meer een toilet zit, is zwaar beschadigd. “Gelukkig bleven alle bewoners ongedeerd”, zegt directeur Evy De Geytere. De bestuurder werd naar

Lees meer »

Voorbijganger en hulpdiensten redden vrouw uit zinkende auto in kanaal in Adinkerke

Een Franse vrouw dankt wellicht haar leven aan een heldhaftige voorbijganger en de hulpdiensten. De vrouw reed met haar wagen rechtdoor op een jaagpad en belandde in het kanaal in Adinkerke. Haar wagen zonk meteen, maar eerst sprong een voorbijganger het water in, daarna meteen een ambulancier die snel ter plaatse was en meteen daarna de politie-inspecteur. Daarna namen duikers

Lees meer »