Chiro wil 60-jarig bestaan volgend weekend duchtig vieren:“Bavikhove op zijn kop zetten”

Chiro Bavikhove blaast dit jaar zestig kaarsjes uit en dat kan het natuurlijk niet zomaar laten passeren. “We organiseren dan ook dit jaar op 12, 13 en 14 april een feestweekend om Bavikhove nog eens goed op zijn kop te zetten.”

Chiro Verticaal, de jongenschiro, werd in 1964 opgericht door onderpastoor Roger Devos. Een jaar later richtte hij Chiro Bavikhove Meisjes op. Martin Descheemaeker werd groepsleider bij de jongens, juffrouw Erna groepsleidster bij de meisjes. De jongens begonnen met één afdeling en acht leiders, waarvan er vijf een jaar later aspirant werden. De meisjes begonnen goed met vier afdelingen, en de leiding bleef leiding.

Al van bij de oprichting zaten de meisjes in de oude meisjesschool. Bij de jongens waren er de oude Jongensschool, de Vlietestraat, Bavikhovedorp boven de Bank van Roeselare, en in 1984 de Hoogstraat. De aspi’s zaten een tijdje in een rootput in een roterij. In de jaren ‘90 mochten ze een lokaal gebruiken in de oude Jongensschool, en later kregen ze het oude papierkot van de school. In 1989 verhuisde de groep naar de Sporthalle, naar het groot heem van de KLJ. De Chiro mocht twee lokalen gebruiken, en het keukentje. Enkele jaren later verhuisde de KLJ en kreeg de Chiro de chalets aan De Gavers. Toen de jongens en meisjes tien jaar geleden fusioneerden, werd de gemeenschappelijke naam Chiro Bavikhove.

Extra subsidie

De stad zorgt voor een stevige subsidiëring om de Chirowerking betaalbaar te houden, maar voor de bouw van extra lokalen is er natuurlijk een extraatje nodig. “We proberen hiervoor al heel wat jaren iets opzij te leggen”, zegt de huidige leiding. De leiders van vroeger organiseerden papierslagen, waarbij oud papier werd opgehaald – wat redelijk opbracht. Ook de kaartingen leverden heel wat geld op. Tegenwoordig wordt vooral ingezet op fuiven en eetfeesten, zoals ‘Kip & Rib’.

“Van bij het begin was de Chiro een relatiebureau”

“Het engagement van de leiding en de oud-leiding gaat heel wat verder dan drie uren werking op zondagnamiddag”, zegt schepen van Jeugd David Vandekerckhove (Groen). “Ik hoop – en ben er ook wel van overtuigd – dat Chiro Bavikhove, net als alle andere jeugdverenigingen in onze stad, z’n best blijft doen om een waardevolle werking te blijven uitbouwen. In de steeds sneller evoluerende samenleving, met heel veel keuze van hoe men zijn vrije tijd invult, is dat niet altijd evident, maar de rol van jeugdverenigingen blijft zeer belangrijk.”

Oefenterrein

Op het vlak van relaties waren het jaren geleden andere tijden. “Maar ook toen al was de Chiro een relatiebureau”, klinkt het. André Duchi, ‘Dreetje van den bank’, was een van de eerste leiders, en hij is getrouwd met Christine Vral, een van de eerste leidsters. Een paar jaar later vond je in die leidingploegen bijvoorbeeld ook wijlen Jean-Pierre ‘Jempie’ Soetaert en Hilde Duchi. Veel van die Chirokoppels kregen ook kindjes die later zelf in de Chiro gingen: de Soetaerts, de Vanhouttes, een paar Duchi’s, bijvoorbeeld.

Naast relatiebureau was en is de Chiro een oefenterrein voor latere politici. Zo werd in 1983 Kathleen Duchi groepsleidster bij de meisjes; nu is ze schepen. En denk maar aan huidige en voormalige gemeenteraadsleden Stijn Soetaert, Koen Opsomer, en als jongste nu ook Cedric Van Den Bussche. “Ook de mama van Stijn Devolder, een van de wielerhelden die Chiro Bavikhove voortbracht, was enkele jaren leidster”, weet schepen Vandekerckhove.

Het programma

Op vrijdag 12 april is er om 19 uur een mis in de kerk van Bavikhove, met aansluitend een receptie voor oud-leden, oud-leiding en ouders. Daarna warmt een muzikale band de beentjes op om helemaal los te gaan op de ‘70-‘80-‘90 fuif (18+).

Op zaterdag 13 april is er om 14 uur Café Keti op het terras aan de feesttent en wordt er een dagdisco voorzien, met elk uur een nieuwe actie. Om 16 uur start het bierpongtornooi (25 euro per team). Daarna volgt een Temptation Party XXL in de feesttent, inkom 3 euro.

Op zondag 14 april is er 10.30 uur een sponsorreceptie. Om 11.30 uur volgt een aperitiefconcert door het Bavikhoofse KDF, en om 12 uur begint het beenhespfestijn; voor de kindjes zijn er balletjes in tomatensaus met frietjes, en voor de vegetariërs een heerlijke pasta. De jongsten kunnen om 14 uur terecht in een kinderdorp, en om 16 uur wordt er afgesloten met een bingo.

The post Chiro wil 60-jarig bestaan volgend weekend duchtig vieren:“Bavikhove op zijn kop zetten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Trump zet debat met Harris op losse schroeven – Freedom van Beyoncé krijgt boost door campagne Harris

De Amerikaanse president Joe Biden is uit de presidentsrace gestapt. Alles lijkt erop dat vicepresident Kamala Harris de fakkel over zal nemen. Zij heeft intussen voldoende gedelegeerden achter zich om de nominatie van de Democraten veilig te stellen. Het ziet er dus naar uit dat zij het op 5 november zal opnemen tegen Republikeins kandidaat Donald Trump. Volg de aanloop

Lees meer »

Zoektocht naar brutale handtassendief die drie slachtoffers maakt in anderhalf uur tijd: “Door die duw kwam vrouw (87) zwaar ten val”

“Deze persoon zouden we graag spreken.” Dat bericht en een foto van een jongeman op een koersfiets verspreidde de politiezone Rivierenland op zijn sociale media. De man op de foto wordt gezocht in het kader van een onderzoek naar drie brutale grijpdiefstallen in het centrum van Mechelen. “Twee van zijn slachtoffers, twee dames van 81 en 87 jaar oud, moesten

Lees meer »

Israël kijkt nerveus naar Kamala Harris

Kamala Harris werd in Israël lange tijd gezien als “veilige kaart” door haar huwelijk met een Joods-Amerikaanse advocaat. Maar doordat ze zich stelliger opstelt over Gaza dan president Biden, wordt Israël zenuwachtig.

Lees meer »

Jeanine en Walter uit Maldegem klinken op zestig jaar huwelijksgeluk

Walter Impens (85) en Jeanine Rodts (83) zijn zestig jaar getrouwd. Ze leerden elkaar kennen op tweede paasdag 1959. Toen ze samen met vrienden per fiets onderweg waren naar de paardenkoers in Oedelem sprong de vonk over.
The post Jeanine en Walter uit Maldegem klinken op zestig jaar huwelijksgeluk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mama Kate steunt school met Lego en Playmobil

Kate Nkoane, de mama van Zonneburcht-leerling Lerato, zette in het kader van haar CVO Miras-opleiding een actie voor het goede doel op poten. Samen met enkele medestudenten organiseerde ze een grote Lego- en Playmobil-inzameling.
The post Mama Kate steunt school met Lego en Playmobil appeared first on KW.be.

Lees meer »

KAART. Supporteren voor jouw dorpsgenoot op de Olympische Spelen? Ontdek hier welke Belgische atleten in jouw buurt wonen

Sportliefhebbers, verenigt u: vrijdag wordt eindelijk het officiële startschot gegeven voor de Olympische Spelen in Parijs! Met maar liefst 166 atleten stuurt ons land zijn grootste olympische delegatie ooit naar de Franse hoofdstad. Maar voor welke olympiërs die in jouw buurt wonen zal jij de komende weken nét iets harder kunnen supporteren? Ontdek het hier op kaartjes van de vijf

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Van Gerwen trekt de stand weer gelijk met twee geweldige uitworpen

De World Matchplay kent vanavond zijn ontknoping. Bij de mannen mogen toppers Michael van Gerwen en Luke Humphries strijden om de felbegeerde titel. De Nederlander kreeg in de halve finale Michael Smith klein, de Engelse wereldkampioen won van zijn landgenoot James Wade. Bij de vrouwen heeft Beau Greaves de titel gegrepen na een dominante prestatie tegen Fallon Sherrock. De wedstrijden

Lees meer »

Film en meditatie in de shelter in Maldegem

Ook deze zomer staat er aan het terrein naast cc Den Hoogen Pad en in het Sint-Annapark een shelter opgesteld, waar van alles te beleven valt voor jong en oud.
The post Film en meditatie in de shelter in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Okra Wijtschate huldigt petanque-kampioenen

Okra Wijtschate zette de petanquers in de bloemetjes. De kampioenstitel bij de dames was voor Gisele Feys, Monique Deschildre werd de de koningin.
The post Okra Wijtschate huldigt petanque-kampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »