Speelse vlinders van Absumo strijken neer in Muze’um L

Nu de lente in zicht is, fladderen ook de eerste vlinders in de tuin. Zo ook in Muze’um L op de Zilverberg waar beeldend kunstenaar Geert Nys tot 9 juni 110 gouden ‘absumo’s’ loslaat.

In 2020 ontdekt beeldend kunstenaar Geert Nys (64) in d’Hellicht in Vlaams Brabant per toeval een tot dan onbekende vlindersoort. Hij geeft de nieuwe soort de naam ‘Absumo’ wat staat voor ABSoluut Uniek MOment. Sindsdien gaat hij zelf ook onder die naam door het leven en liet hij zijn creatieve vlinders los over heel de wereld, van Parijs over New York tot in Dubai, Milaan en Buenos Aires en nu, en dat tot begin juni, dus ook in Rumbeke.

Eigen museum

Zijn Absumo’s plaatst Geert Nys, die afkomstig is uit Kortrijk maar nu werkt en leeft in Rotselaar, meestal op openbare plaatsen met veel licht, zoals op ramen en gevels van openbare gebouwen.

Hij heeft zelfs zijn eigen museum al zal dat wellicht het kleinste zijn ter wereld. Enkele van zijn vlinders zijn te vinden op een bushokje op het kruispunt van fietssnelweg F25 en de Duitsveldbaan in Wezemaal.

In Muze’um L vond Geert Nys zowel binnen als buiten een dankbare locatie voor zijn creatieve vlinders. Hij bracht 110 gouden exemplaren mee die over het hele domein verspreid zijn. Binnen zijn vier werken te vinden die hij speciaal voor deze tentoonstelling maakte. Bij elk beeld schreef Bart Janssen een passend gedicht. (Bart Crabbe)

Absumo, werk van Geert Nys is te zien in Muze’um L op de Zilverberg tot en met 9 juni, elke zondag van 14 tot 17 uur. De Absumo’s op de buitensite zijn dagelijks te bezoeken van 11 tot 17 uur.

The post Speelse vlinders van Absumo strijken neer in Muze’um L is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Met Petites Jubelles heeft Heist opnieuw een échte baby- en kinderwinkel: “Pop-up gaf mij laatste duwtje om permanente zaak te openen”

Goed nieuws voor jonge gezinnen in Heist: met Petites Jubelles heeft de deelgemeente opnieuw een eigen kinder- en babywinkel. Julie Verbouw (35) opende na maandenlang verbouwen de nieuwe winkel in de Graaf d’Ursellaan. Haar succesvolle pop-up even verderop gaf de mama van twee kindjes het laatste duwtje in de rug om haar job bij de gemeente op te geven en

Lees meer »

Ruim vijfde meer faillissementen in West-Europa

Steeds meer bedrijven in West-Europa komen in financiële problemen. In 2023 vroegen er 169.496 het faillissement aan, bijna 21 procent meer dan het jaar ervoor. Dat heeft het Duitse onderzoeksbureau Creditreform dinsdag bekendgemaakt.

Lees meer »

Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant”

Vrijdagavond opent Lychee Garden de deuren langs de Meensesteenweg 578 in Roeselare. Sheng Long en Lidan Ju (allebei 46) vestigen zich met hun Chinees restaurant op een bekende locatie in Roeselare, namelijk het voormalige pand van restaurant ’t Vosken.
The post Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant” appeared

Lees meer »

Britse High Court buigt zich vandaag over uitlevering Julian Assange

Het High Court in Londen buigt zich maandag over een mogelijk laatste poging van Wikileaks-oprichter Julian Assange om zijn uitlevering naar de Verenigde Staten te blokkeren. Met de procedure hoopt hij een herziening te verkrijgen van de beslissing van toenmalig Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die in 2022 instemde met zijn uitlevering.

Lees meer »

Staat Oekraïne op breken? Oud-kolonel Housen: “Er is een verklaring waarom de Russische bataljons zo makkelijk konden oprukken”

Dreigt Oekraïne definitief de oorlog te verliezen, nu Rusland de voorbije dagen 100 vierkante kilometer veroverde en op 30 kilometer van Charkiv is gesignaleerd? “Dat Oekraïne het niet meer onder controle zou hebben, daar ben ik het niet mee eens, al is de situatie wel precair”, zegt kolonel Roger Housen, die een analyse maakt van de Russische strategie.

Lees meer »

Opnieuw recordaantal mensen op de vlucht in eigen land

De conflicten in Soedan, de Gazastrook en Congo hebben het aantal mensen die in eigen land op de vlucht zijn opnieuw naar een record geduwd. Eind 2023 waren wereldwijd 75,9 miljoen mensen intern ontheemd, blijkt uit cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Op vijf jaar tijd is hun aantal met 50 procent toegenomen, blijkt dinsdag uit het jaarrapport.

Lees meer »

“Een trouwe bedrijfssoldaat, hij doet wat de organisatie verlangt”: dit is Jean Philip De Tender, de Belg aan de top van de EBU

Bakken kritiek en gebrekkige communicatie: geen mediabedrijf staat onder grotere druk dan Songfestival-organisator EBU. Mee kop van Jut: de Belg Jean Philip De Tender (59), die er al bijna tien jaar mediadirecteur is. Maar wie is de ex-VRT’er, tv-presentator en diplomaat die doorgaans in de schaduw blijft? Iemand die ongetwijfeld afziet van de situatie, “maar hij is niet de man

Lees meer »

U18A BC Lamett Deerlijk-Zwevegem is kampioen

De U18A van basketbalclub BC Lamett Deerlijk-Zwevegem speelt zaterdag 18 mei de finale van de beker van West-Vlaanderen. “De kampioenstitel is al binnen”, stelt trainer-coach Florian Vandenbogaerde. “Bekerwinst zou de ultieme bekroning zijn.”
The post U18A BC Lamett Deerlijk-Zwevegem is kampioen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verschillende provincies in Canada gaan over tot evacuaties door oprukkende bosbranden

In verschillende delen van Canada worden steden en gemeenten bedreigd door naderende bosbranden en moeten duizenden mensen worden geëvacueerd. Dat is onder meer het geval in de provincie Alberta, in het zuidwesten van het land, waar de autoriteiten dinsdag plaatselijke tijd voor vier buitenwijken van de stad Fort McMurray een evacuatiebevel uitvaardigden als gevolg van een verder oprukkende brand die

Lees meer »