Torhouts zwembad bijna met pensioen: “Nieuw zwembad op de site Thor”

Op maandag 1 april, en dat is geen grap, viert het stedelijk zwembad in Torhout zijn 55ste verjaardag. Dat betekent dat de pensioenleeftijd stilaan in zicht komt. In de komende politieke legislatuur is er effectief een nieuw zwembad voorzien. De bouw ervan zal op de site van de voormalige meubelfabriek Thor gebeuren.

De kans dat het oude zwembad na de bouw van het nieuwe afgebroken wordt, is reëel. Het pand is tot op de draad versleten en het verbouwen tot een complex met een andere bestemming zal in geen geval vanzelfsprekend zijn.

Massages en grime in feeststemming

De 55ste verjaardag gaat met een aantal festiviteiten gepaard. Op vrijdag 29 maart van 19 tot 22 uur is er Moonlight Swimming en op zaterdag 30 maart van 13 tot 17 uur Piraten in het bad. In beide gevallen geldt het gewone zwemtarief als toegangsprijs.

Tijdens Moonlight Swimming kan iedereen in een rustige sfeer van massages genieten en in jacuzzi’s relaxen. Tijdens Piraten in het bad is er voor de kinderen grime voorzien, staat er buiten een springkasteel opgesteld, kan er in het zwembad als piraten geravot worden en heeft er een kleurwedstrijd plaats. Beide dagen houdt zwemclub Thor een bar open.

Zwembad open sinds 1 april 1969

Even een duik in het verleden. Het stedelijk zwembad is op dinsdag 1 april 1969 opengegaan. Toen telde West-Vlaanderen nog maar een handvol zwembaden. Gevolg: zowat iedereen wou het water in en in 1970 lokte de Torhoutse zwemaccommodatie ruim 186.000 mensen, een aantal dat nooit meer bereikt zou worden.

In de loop van de jaren slonk het aantal zwemlustigen, onder andere omdat er in veel gemeenten zwembaden waren gebouwd, en ook met de infrastructuur ging het bergaf. In 1989, toen het stedelijk zwembad zijn twintigste verjaardag vierde, drong het eerste grote renovatieproject zich al op. Toch zou het pas vijf jaar later, in 1994, uitgevoerd worden. De oude technische installaties werden vernieuwd, er kwam een plonsbadje, de kassa verhuisde naar boven, er werd een toeschouwersruimte met zitjes gecreëerd en de zwemmers kregen bergkastjes voor hun kleren.

“Een nieuw 25 meterbad met acht banen zou ideaal zijn”

In de zomer van 2009 werd de huidige, nieuwe ingang vanaf de kleine zwembadparking gerealiseerd met in de ruime inkomhal een lift voor mensen met een fysieke beperking. Er net naast, op de plaats van de vroegere ingang, kwam er een kleine vergaderruimte, die ook dienst doet als feestlokaal als kinderen met hun vrienden in het zwembad hun verjaardag komen vieren. De heropening van het zwembad had op 22 november 2009 plaats.

Graag ook met instructiebad

“Na 55 jaar is het zwembad dringend aan vervanging toe”, zegt schepen van Sport Joost Cuvelier, terwijl diensthoofd Sport Heidi Trio bevestigend knikt. “In de volgende legislatuur, dus in elk geval tegen 2030, maar liefst nog vroeger, willen we een nieuw zwembad bouwen en openen. Een studiebureau heeft een vijftal mogelijke locaties onderzocht, ook net naast polyvalente zaal De Mast. Maar het staat nu onomstotelijk vast: het complex komt op het domein van de voormalige meubelfabriek Thor aan de Industrielaan. Het zal om veel geld gaan, dus zullen we geen gekke dingen doen. Torhout moet niet de ambitie hebben om een olympisch 50 meterbad te bouwen.”

“Glijbanen en andere attracties hoeven we niet te voorzien”

“Dat klopt”, vult Heidi aan. “Ideaal zou een 25 meterbad zijn met acht banen. Dus even lang als het huidige zwembad, maar beduidend breder. Met bijkomend een peuterbadje én een klein instructiebad met verstelbare bodem.”

“Glijbanen en andere attracties hoeven we niet te voorzien”, aldus Joost. “Wie van zoiets wil genieten, kan elders naar waterparken gaan of naar zwembaden die er wel over beschikken. We investeren beter in basiskwaliteit. Ons nieuwe zwembad moet op de eerste plaats dienen om te zwemmen en dat te leren. We hebben met andere woorden geen plannen voor een subtropisch zwemparadijs. We blijven realistisch.”

10 miljoen euro is niet niets

Een zwembad bouw je niet voor een habbekrats. Zo’n project kost geld, veel geld. Gelijkaardige, nieuwe accommodatie in Beernem heeft ongeveer 10 miljoen euro gekost: voor een 25 meterbad met acht banen, een instructiebad met verstelbare bodem en een peuterbad. Vraag is of de stad dat geld in zijn eentje moet ophoesten of op zoek moet gaan naar een of meer partners.

Joost Cuvelier: “We zullen in elk geval van gedachten wisselen met buurgemeenten zoals onder andere Lichtervelde en kijken of we, door samen te water te gaan, bijvoorbeeld extra subsidies kunnen binnenhalen. Maar daarover is nog niets beslist. Ook met de hogeschool Vives gaan we praten.”

The post Torhouts zwembad bijna met pensioen: “Nieuw zwembad op de site Thor” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politiecommandopost moet veilig Sinksen garanderen: “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701”

Politiezone Vlas introduceert een nieuwe en moderne commandopost met alle vereiste hard- en software om beter te coördineren tijdens de Sinksenfeesten. Deze nieuwe commandopost moet de veiligheid tijdens het vierdaagse evenement garanderen. “Met deze nieuwe faciliteit kunnen we directer en efficiënter inspelen op eventuele noodsituaties of incidenten”, aldus Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone Vlas.
The post Politiecommandopost moet veilig

Lees meer »

Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig

Na de titel van het A-team deed ook de Diksmuidse B-ploeg nog tot het absolute slot mee voor de promotie. Penalty’s tegen Jong Male beslisten er echter anders over. Toch mogen Robbe Vandergunst en co trots op hun seizoen terugblikken.
The post Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Trucker was ooggetuige van drieste aanval in Normandië: “Cipier lag op de grond, met bebloede handen aan zijn hoofd”

Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Dat is de zware balans van een raid in het Franse departement Eure (Normandië) gisterochtend op een busje dat gedetineerden vervoert. De gevangene, de 30-jarige crimineel Mohamed Amra, kon zo ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene zijn nog altijd op de vlucht. De

Lees meer »

De (ervarings)deskundige die mensen met geld wakker wil schudden: “Je kunt een Sportpaleis vullen met baby’s en peuters die in armoede leven”

Armoedeporno. Zo omschreef hij het tv-programma waarin Natalia en Astrid Coppens van een minder gefortuneerd leven proefden. Tim ’S Jongers (42) heeft dan ook recht van spreken. Hij leefde zelf jarenlang in armoede. Vandaag weegt de Vlaming in Nederland mee op het armoedebeleid. En schopt hij “mensen met geld” een geweten met een boek waar je stil van wordt.

Lees meer »

Senne uit ‘De mol’: “Ik heb me er vaak op betrapt dat ik het per ongeluk bijna verraden had”

Sociaal werker Senne Van der Zweep (28) onthulde zichzelf zondagavond als de ultieme saboteur: de mol. Acht afleveringen lang hield hij z’n identiteit geheim, al was dat niet altijd even gemakkelijk. Dat vertelt hij net na de grote onthulling in ‘De Mol: Behind The Scenes’. “Ik had het per ongeluk bijna verraden tijdens één van de eerste dagen in Sicilië.”

Lees meer »

“Dan vindt een mens eens parking in het centrum van Kortrijk”: auto van Bart (36) aan schroot gereden, dader vlucht

Bart Follens (36) uit Kortrijk schrok zich zaterdagochtend een ongeluk, toen hij werd wakkergebeld door de politie. Zijn geparkeerde auto was door een aanrijder herleid tot schroot, maar van de dader was geen spoor. “Nu moet ik wéér op zoek naar een andere auto. Ik had deze nog maar twee jaar, nadat ik ook al door een ongeval een nieuwe

Lees meer »

38 vrolijke gezichtjes op lentefeest

In De Branding Middelkerke is het jaarlijkse lentefeest gehouden. Het lentefeest wordt georganiseerd voor de leerlingen die in Middelkerke wonen of er naar school gaan en zedenleer volgen. Groep 1 bestond uit de leerlingen uit de gemeenteschool Middelkerke en Westende. Groep 2 waren de leerlingen uit de gemeenteschool Leffinge. Dit jaar namen in totaal 38
The post 38 vrolijke

Lees meer »

Plannen nieuwe Kruispoortbrug in Brugge zijn klaar: brug wordt opgeschoven, kruispunten conflictvrij

De nieuwe Kruispoortbrug in Brugge wordt bijna 100 meter opgeschoven, waardoor ze recht aansluit op de Maalse Steenweg. Het wordt een tafelbrug, waar ook schepen sneller onderdoor kunnen varen. Er komen ook 2 nieuwe kruispunten, voor een vlotter en veiliger verkeer. Over de nieuwe brug zullen enkel auto’s mogen rijden, de noordelijke Kruispoortbrug wordt enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Lees meer »

Politie onderzoekt schermutseling met Israëlische man aan station Brugge

Aan het station van Brugge zijn een Israëlische man en zijn dochter maandag betrokken geraakt bij een schermutseling. Dat bevestigt de lokale politiezone Brugge. In het station deed zich later nog een tweede incident voor.
The post Politie onderzoekt schermutseling met Israëlische man aan station Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »