Dominiek Savio zoekt duurzame manier om zwembad open te houden: “Alternatieven niet haalbaar”

Afgelopen week ging het zwembad van Dominiek Savio terug open voor de bewoners en leerlingen. Het zwembad was vorig schooljaar gesloten door de stijgende energieprijzen maar is nu dus heropgestart.

“De energieprijzen swingden vorig jaar de pan uit en dus lieten we een simulatie uitvoeren die aantoonde dat de energiekosten vijf keer duurder zouden zijn. We hebben toen de moeilijke keuze gemaakt om het zwembad tijdelijk te sluiten”, zegt coördinerend directeur Kaat Delrue. “Ondertussen zijn we samen met een studiebureau op zoek naar manieren om het zwembad duurzamer te maken. We kijken na wat er moet gebeuren om er in de toekomst voor te zorgen dat het zwembad open kan blijven en of dit een haalbare investering is. In afwachting van deze studie openen we de komende twee jaar voor een beperkte periode, van september tot de krokusvakantie. We kiezen voor deze periode omdat we in de winter nood hebben aan meer sportinfrastructuur en omdat het op temperatuur krijgen van het water in de zomer minder energie kost. Voorlopig stellen we het zwembad nog niet open voor een ruimer publiek want dan hebben we heel wat extra personeel nodig dat onder andere de kleedkamers schoonmaakt. Gidos, de g-sportvereniging waarbij mensen met een beperking ook kunnen aansluiten in de zwemclub, kunnen wel gebruik maken van het zwembad. We bekijken samen met de gemeente Hooglede of en wanneer we het zwemmen voor externen weer kunnen opstarten.”

De leerlingen van de basisschool, secundaire school en volwassen bewoners van Dominiek Savio zijn zeker gebaat met de heropening van het zwembad. “Voor elke leerling hier staat wekelijks een les in het zwembad ingepland in het lessenrooster. Tijdens de sluiting hebben we geprobeerd om alternatieven te zoeken maar de mogelijkheden om te gaan zwemmen in reguliere zwembaden zijn beperkt. Vaak zijn zelfs nieuwe zwembaden helemaal niet aangepast. We botsten ook op de grote vervoerskost en het aantal personeelsleden dat we nodig hebben om mensen in het water te begeleiden. Hier hebben we alle materiaal en voldoende mensen wat maakt dat we heel blij zijn dat het zwembad terug kan openen. We merken een grote steun van de directie die achter het belang van de zwembad staan”, vertelt sportleerkracht Isabel Schapdryver.

Zelfbeeld

Het zwembad van Dominiek Savio draagt bij tot het welbevinden van de leerlingen. “Nu mijn collega en ik weer aan de slag kunnen in het zwembad, merken we hoe hard de leerlingen het gemist hebben. Eenmaal in het zwembad voelen ze zich echt vrij in het water. Voor leerlingen in een rolwagen bijvoorbeeld is een zwembad de enige plaats waar ze zelfstandig kunnen bewegen of stappen. Doordat het water ook warmer is dan in een normaal zwembad, kan het lichaam hier optimaal ontspannen. Door de aangename temperatuur ervaren ze minder spierspanningen. Door de inspanning in het water kan het lichaam zich ontspannen. Wat voor sommige kinderen en jongeren niet lukt op het droge in een gewone sportles, is wel mogelijk in het water”, gaat kinesitherapeute Katelijne Bullynck verder.

Dominiek Savio wil zich profileren als een sport-actieve school, ook al lijkt dat geen evidente keuze voor een organisatie die kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro)motorische beperking ondersteunen. “We ervaren dagelijks hoe bewegen en zwemmen bijdragen tot een positief zelfbeeld en merken dat leerlingen die lang in het regulier onderwijs meedraaiden, vaak zelden een zwembad betraden. Ook met het gezin naar een zwembad trekken in de vakantie is bijvoorbeeld een grote uitdaging. Heel begrijpelijk want het is niet evident om met een beperking een gewoon zwembad te betreden. We kijken uit naar een nieuw schooljaar met veel beweegkansen en doen er alles aan om het zwembad maximaal ter beschikking te stellen”, klinkt het. (EVG)

The post Dominiek Savio zoekt duurzame manier om zwembad open te houden: “Alternatieven niet haalbaar” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Spetterende verjaardagsfuif voor diamanten Doskom

Volleybalclub Doskom Moorslede vierde het diamanten jubileum. Als opener van dat verjaardagsfeest werd er op het speelplein Levet Scone waar de eerste competitiewedstrijden gespeeld werden, een volleybaltoernooi afgewerkt.
The post Spetterende verjaardagsfuif voor diamanten Doskom appeared first on KW.be.

Lees meer »

De testkaravaan zet inwoners op elektrische (bak)fiets

De campagne ‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ is van start gegaan in Ledegem. 63 inwoners kunnen tot en met vrijdag 7 juni gratis de voordelen van dagelijkse verplaatsingen met de elektrische (bak)fiets of speedpedelec ontdekken.
The post De testkaravaan zet inwoners op elektrische (bak)fiets appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hugo Sigal krijgt maar 600 euro pensioen: “We betaalden geen sociale zekerheid, ik was me van geen kwaad bewust”

Op 17 mei komt de nieuwe single van Hugo Sigal (76) uit, ‘Saint-Tropez’, waarin hij zijn liefde voor de mondaine stad aan de Côte d’Azur bezingt. De plek waar hij decennialang op vakantie ging met zijn vrouwtje Nicole. Aan reizen gaf het koppel graag geld uit, maar sinds Nicole’s overlijden in 2022 reist Hugo alleen of met vrienden en familie.

Lees meer »

Diamant voor René en Monique

René Vermander is geboren in Kaaskerke bij Diksmuide. In 1939 ontmoette hij Monique Vanacker (82) in haar geboorteplaats De Panne.
The post Diamant voor René en Monique appeared first on KW.be.

Lees meer »

Anouchka uit ‘Boer zkt vrouw’ heeft geen contact met haar ouders: “Ze kwamen zelfs niet naar m’n diploma-uitreiking”

De traantjes vloeiden rijkelijk in ‘Boer zkt vrouw’ zondagavond. Michiel (27) koos voor Rune (23) en moest bijgevolg met pijn in het hart Anouchka (23) huiswaarts sturen. “Omdat ik spiritueel ben, voelde ik het aankomen”, reageert die laatste. In dit interview zet ze de puntjes op de i over haar exit, verklapt ze of ze nog contact heeft met Michiel

Lees meer »

OVERZICHT. Zirkzee niet in voorlopige EK-selectie Nederland, Bart Verbruggen wel – Mbappé voert Franse sterrenensemble aan

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

“Kinderen worden verbrand met gasbranders en gemarteld in kelders”: wat is de ‘Blacks’-clan waartoe ‘De Vlieg’ behoort?

Al jarenlang kleuren de kasseien van Marseille bloedrood door een drugsoorlog die woedt tussen een achttal clans. De ‘Blacks’ zijn daar één van. Hun tentakels reiken tot in onze hoofdstad en ze worden gelinkt aan Mohamed Amra (30), de voortvluchtige crimineel die in Frankrijk bevrijd werd door een gewapend commando en bekendstaat als ‘De Vlieg’. Dit is het verhaal van

Lees meer »

Bedrijvenpark Bazuin is goed voor 5,5 hectare aan nieuwe KMO’s in Roeselare

De eerste steen werd gelegd van een nieuwe bedrijventerrein van bijna twintigduizend vierkante meter in de Nelekouter, een zijstraat van de Brugsesteenweg. Op het bedrijvenpark Bazuin zal er plaats zijn voor 69 KMO-units. “Dit project is een toonbeeld van hoe industrie en omgeving kunnen samen gaan”, klinkt het bij ontwikkelaar Hexagon.
The post Bedrijvenpark Bazuin is goed voor 5,5

Lees meer »

Op eigen benen en toch niet alleen: cohousing kan voor veel senioren dé oplossing zijn, maar wetgeving loopt achter

In de provincie Antwerpen woont ruim een op de vier 65-plussers alleen, ongeveer 110.000 mensen. Dikwijls in veel te grote huizen, en met een krimpend sociaal netwerk. Senioren stellen de stap naar een woonzorgcentrum steeds langer uit. Cohousing voor senioren, in onze buurlanden al meer in zwang, krijgt met voorzichtige stapjes ook in Vlaanderen voet aan de grond. De grootste

Lees meer »

Twee cipiers gedood, ‘de Vlieg’ spoorloos, twee voertuigen uitgebrand en massale klopjacht: dit is wat we weten over de dodelijke aanval in Normandië

In het Franse departement Eure (Normandië) is dinsdagochtend een busje dat gedetineerden vervoert aangevallen. Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Een vijfde slachtoffer raakte lichtgewond aan het oor, hij mocht het ziekenhuis intussen verlaten. De gevangene kon met de hulp van zijn kompanen ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene

Lees meer »