“Het is tijd dat iemand het wanbeleid opkuist”: Ivan Sabbe is het West-Vlaamse boegbeeld van de nieuwe partij ‘Voor U’

Ooit liep hij met een olifant door de straten van Kortrijk. Later was hij de man die de Lidl naar België haalde. Nóg later was hij de politieke sidekick van Jean-Marie Dedecker. Vandaag is hij het West-Vlaamse boegbeeld van de nieuwe partij Voor U. Maak kennis met Ivan Sabbe, een succesvol ondernemer die ook brokken wil maken in de politiek.

“Als je jezelf niet bezighoudt met politiek, bestaat het risico dat je bestuurd wordt door mensen die minder slim zijn.” Ivan Sabbe parafraseert de Griekse filosoof Plato om te motiveren waarom hij opnieuw naar het parlement wil. Het is een vroege vrijdagochtend en we hebben afspraak bij de man thuis, een charmante en riante hoeve op de grens van Bavikhove en Hulste. Hij kocht het domein ruim dertig jaar geleden van de familie Bekaert, ook al een befaamd ondernemersgeslacht.

Het is hier dat de West-Vlaamse groep van Voor U vergadert. Sabbe, die straks de federale lijst trekt, bedient zichzelf van een kom granola, trakteert ons op een kop koffie en begint te vertellen. “Men denkt soms dat Els Ampe deze partij op haar eentje heeft opgericht. Dat is niet de hele waarheid. Vorige zomer hebben Els en ik elkaar ontmoet – zij was Open Vld beu en wou iets anders. Ik wist al langer dat de liberalen de weg kwijt waren. Daarom ben ik destijds overgestapt naar LDD.”

Was een doorstart van LDD geen optie?

“Els en ik hebben Jean-Marie opgezocht, los van elkaar, maar hij zag het niet meer zitten. Volgens mij ontbreekt hem de fysieke kracht om het nog eens te doen. Daarom koos hij voor zijn pensioen bij N-VA. Dat is natuurlijk zijn goed recht. Wij hebben daarna met enkele mensen samen besloten om een nieuwe partij op te richten.”

U bent 63 en ‘binnen’. Waarom wil u dit risico nog nemen?

“Voor mijn kleinkinderen. (denkt na) Vandaag is het nog goed leven in België. Ik zou willen dat het hier goed leven blijft. Ik zou niet willen dat de mensen wegtrekken. Want vergis u niet: Griekse toestanden loeren om de hoek. Ook België kan failliet gaan en dat zou betekenen dat veel mensen in armoede vallen. Het jarenlange wanbeleid heeft voor een gigantische schuldenput gezorgd. Het is tijd dat iemand dat opkuist. Ik zou niet willen dat mijn kleinkinderen mij later vragen: Waarom heb jij niets gedaan? Ik heb immers de mogelijkheden om iets te doen. En dus neem ik de handdoek op. Maar het is ook idealisme.”

Van 2009 tot 2014 zat u al eens in het Vlaams halfrond. Had u daarna geen degout van de politiek?

“Neen. Als je als ondernemer wil slagen in de politiek, moet je twee zaken aanvaarden. Eén: dat het allemaal veel trager gaat. Twee: dat je je moet focussen op een beperkt aantal thema’s. Als je dat niet kan, lukt het niet.”

Veel ondernemers druipen inderdaad ontgoocheld af.

“Omdat ze zich niet kunnen aanpassen. Weet je wat ook mijn geluk is geweest? Dat ik mezelf nooit heb moeten verloochenen. Dat zal ook nu niet gebeuren, want een groot deel van ons programma heb ik mee geschreven. Als je ondernemer bent voor Open Vld is dat een ander verhaal. Dan moet je jezelf voortdurend verloochenen.”

Ik heb begrepen dat in uw partij iedereen mag zeggen wat hij wil?

(knikt) “Tenzij het gaat over onze twaalf werken, onze essentiële punten. Als je voorstander bent van de hangmat en je wil geen beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd, dan heb je bij ons geen plaats. Dat is zo voor elk van de twaalf punten van ons programma. Maar over alle andere thema’s mag je zeggen wat je wil. Wij dragen vrijheid hoog in het vaandel. De politiek moet ook eens stoppen met alles te willen regelen en bepalen. Abortus bijvoorbeeld: dat is een debat voor de commissie. Je hoeft daarover toch geen grote politieke discussies meer te voeren? Het is over de schuldenberg en de hangmat dat we moeten discussiëren.”

“Ik zie de toekomst voor België niet positief in. Tenzij er eindelijk iets verandert”, zegt Sabbe. © Christophe De Muynck

Met Michael Verstraeten, de Oost-Vlaamse lijsttrekker, hebt u iemand in huis die flirtte met complottheorieën tijdens corona. Hij eiste zelfs de doodstraf voor viroloog Marc Van Ranst. Volgt u hem daarin?

“Neen. Maar heeft niet iedereen het recht op een jeugdzonde? Er zijn grote politici die gekkere dingen hebben gedaan die de mensen veel geld hebben gekost. Ik kan hier een hele reeks belastingverhogingen noemen. Michael beseft dat hij te ver is gegaan. Dat was een boutade, hij meende dat niet. Maar de belastingbetaler is daar tenminste geen geld aan kwijt. Je kan je trouwens wel de vraag stellen of Marc Van Ranst zijn dossiers voldoende kent. In het begin had ook hij de ernst van het virus onderschat.”

Er is een verschil tussen iemands kennis in vraag stellen en iemand de doodstraf toewensen.

(geprikkeld) “Ja, maar nu ben je spijkers op laag water aan het zoeken. Michael beseft dat hij fout was. Ik vind het jammer dat men daar altijd op terugkomt.”

Is dat niet het grootste pijnpunt van uw partij, dat het een allegaartje is van malcontenten?

(windt zich op) “Neen, helemaal niet zelfs. Wij zijn gewone mensen die een einde willen maken aan het gesmos van de overheid. Dat is een legitiem standpunt.”

Is Voor U inhoudelijk te vergelijken met LDD?

“Zeer zeker. De rode draad is dezelfde: minder overheid, minder belastingen, meer efficiëntie, meer vrijheid. Dat is altijd de kern van mijn ideologie geweest. Je moet beginnen met het aantal ambtenaren grondig af te bouwen. Daarmee vang je twee vliegen in één klap: je bouwt je schulden af, want je hebt minder uitgaven, en je zorgt voor extra mensen op de private arbeidsmarkt, die daarnaar snakt.”

“Vlaams Belang zou de Waal en de allochtoon uit de hangmat halen, maar de Vlaming zou hij laten liggen”

Wat is het verschil met Open Vld en N-VA?

“Dat zijn partijen die alleen de waarheid spreken als ze op honderd dagen van de verkiezingen staan. Na de verkiezingen spreken ze andere taal. Van Quickenborne (Open Vld) is een goed voorbeeld. Nu hij niet meer in de regering zit, wil hij van alles doen. N-VA is geen haar beter. Ook de Vlaamse begroting staat in het rood en toch gooien ze met premies voor elektrische wagens. Dat is smossen met belastinggeld.”

U behoort tot de rijkste mensen van onze provincie. Wat vindt u van een vermogenstaks voor miljonairs zoals de PVDA voorstelt?

(fijntjes) “U zegt dat. Er zijn veel rijken in onze provincie, hoor. Wat ik daarvan vind? Ik vind dat een zeer dom idee. We behoren al tot de wereldtop als het gaat over het belasten van vermogen. Waarom zou je dat nog willen verhogen? Je loopt hiermee het risico dat de grootste vermogens het land verlaten.”

Hoe schat u uw kansen in om verkozen te worden?

“Ik moet vijf procent behalen: dat zijn 47.500 stemmen. Ik schat die kans behoorlijk goed in. Eén op de vier mensen weet nog niet op welke partij te stemmen. Het zijn die mensen die wij moeten bereiken. Dat zijn niet allemaal Vlaams Belangers, hoor. (op dreef) Weet je welke partij Vlaams Belang is? Op vlak van migratie is ze misschien extreemrechts, maar niet op andere vlakken. Vlaams Belang zou de Waal en de allochtoon uit de hangmat halen, maar de Vlaming zou hij laten liggen. En wie moet dat betalen? De werkende mensen. Dat is wat veel mensen beu zijn.”

Leert het verleden niet dat u het onmogelijke probeert? Het is nog niemand gelukt om een nieuwe partij boven de kiesdrempel te tillen – behalve Jean-Marie Dedecker.

“Toen ik de Lidl naar België wou halen, voorspelden kenners dat ik binnen de zes maanden zou buitenliggen. Ik ben dertien jaar gebleven, heb 278 winkels geopend en haalde een omzet van een miljard euro. (fijntjes) Dat was het onmogelijke en het is mij gelukt.”

Wat is de grootste hinderpaal voor een nieuwe partij?

“De financiering. Wij krijgen geen cent van de tachtig miljoen euro belastinggeld die de traditionele partijen onder elkaar verdelen. En de tweede hinderpaal is de media. Ik ben u dankbaar dat u mij interviewt, maar er zijn er weinig die het doen. We worden zelfs niet opgenomen in de stemtest van de VRT. (op dreef) Wat een verschil met Nederland, waar de BBB en Pieter Omtzigt wél aan bod kwamen! Weet je wat het gevolg is? Dat alle ontevredenen voor Vlaams Belang stemmen.”

Betaalt u uw campagne helemaal zelf?

(droog) “Aan wie zou ik het moeten vragen? Wij mogen amper giften ontvangen. Dat is verboden in dit land. Het zal mij dus veel geld kosten.”

Hoeveel?

“Ik ga daar geen bedrag op plakken, maar het zal veel zijn. Laat ons zeggen dat we in totaal zowat 500.000 euro uit eigen zak betalen. U begrijpt: dat is een gigantische drempel.”

Wat gaat u dan doen om mensen te bereiken? De markten afschuimen?

“Is die tijd niet voorbij? Wij gaan vooral werken via sociale media. Bovendien is onze tijd te beperkt om alle markten te doen. Let op: ik heb dat ooit gedaan, hoor. Mijn mooiste stunt was bij de lokale verkiezingen van 1988. Ik had toen een olifant ingehuurd van een circus. We trokken daarmee door de straten van Kortrijk. Ik herinner me nog goed dat dat beest voortdurend zijn behoefte aan het doen was. (lacht) We hadden die olifant bekleed met panelen en daar zaten ook meisjes op. Dat was een groot succes: ik behaalde onverwacht veel stemmen.”

“Laat ons zeggen dat we in totaal zowat 500.000 euro uit eigen zak betalen”

Het zou vandaag ondenkbaar zijn.

“Maar is dat allemaal niet jammer? De vrijheid is weg. Je mag niets meer. Als je iets mispeutert, krijg je een gas-boete. Dat is de macht van de woke-beweging.”

Dit gaat over dierenwelzijn. Of is dat geen prioriteit?

“Dat was een olifant van het circus. Zou die echt afgezien hebben van die wandeling? Zou ik dat opnieuw doen? Wellicht niet. Of misschien met een kameel in het kader van de multiculturele evolutie. (lacht) Maar ik broed op een andere stunt. Iets met zingen. Laat ons zeggen dat ik niet slecht zing.” (lacht)

Over woke gesproken: staat u open voor een coalitie met Vlaams Belang?

“Ja. Omdat ik het cordon ondemocratisch vind. Als die partij mag deelnemen aan verkiezingen, dan moet ze ook kunnen besturen. Het cordon zorgt ervoor dat de partijen die er niets van bakken, toch aan de macht blijven. Dat wil niet zeggen dat wij op dezelfde lijn staan als Vlaams Belang. Wij zijn bijvoorbeeld vóór arbeidsmigratie. Wie naar hier komt om te werken, is welkom. Maar migratie betekent ook integratie, en daar loopt het vaak fout.”

Valt u niet over hun visie op Rusland en Oekraïne? Uw vrouw is een Oekraïense.

“Dat ligt inderdaad zeer gevoelig. Als ik ooit met hen zou samenwerken, dan zullen zij een en ander moeten uitklaren. Maar het is niet omdat iets gevoelig ligt, dat het niet opgelost kan worden. Kijk naar Geert Wilders: hij heeft intussen bijna de helft van zijn programma opgegeten om mee te kunnen regeren.”

Gaat u nog naar Oekraïne?

“Neen. De laatste keer was in december 2021, met de feestdagen. Ik heb toen voorspeld dat Poetin zou aanvallen en twee maanden later was het van dat. Ik heb mijn partner Ana leren kennen toen ik in Oekraïne een bedrijf had. Intussen wonen we hier tien jaar samen. Na het uitbreken van de oorlog zijn ook haar ouders naar hier verhuisd. Haar grootmoeder niet. Zij is 82 jaar en woont op amper 30 kilometer van het front. Ze wil niet meer verhuizen. Een droevig verhaal. Maar we laten haar niet in de steek. We verzamelen nog altijd middelen in die we schenken aan bejaarden die vlakbij het front wonen.”

Wat gaat u doen, als u niet verkozen geraakt?

“Eerst de kater doorspoelen en daarna zien we wel. Ik zal mij sowieso eens goed de vraag stellen of ik hier nog wil blijven wonen. We zien wel. Maar ik sluit niet uit dat ik verhuis naar een ander land. Ik zie de toekomst voor België niet positief in. Tenzij er eindelijk iets verandert.”

The post “Het is tijd dat iemand het wanbeleid opkuist”: Ivan Sabbe is het West-Vlaamse boegbeeld van de nieuwe partij ‘Voor U’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zussen uit Rumbeke stappen Dodentocht voor papa die aan pancreaskanker lijdt

Zussen Ellen (35) en Evelien (33) Dewyspelaere kunnen het zeer goed met elkaar vinden. Terwijl Ellen ondertussen mama is van twee zoontjes, avonturiert Evelien als single de wereld rond. Ze koestert daarbij nog heel wat plannen. Maar eerst willen ze (opnieuw) de Dodentocht stappen en dat met het goede doel voor ogen. De fondsen die ze inzamelen gaan naar de

Lees meer »

Immense troepenmacht, sterren onder de Eiffeltoren en Lady Gaga aan de Seine: zo leefde Parijs toe naar de openingsceremonie van de Spelen

In hartje Parijs is zonet de openingsceremonie van de Olympische Spelen gestart. De dag begon echter dramatisch. Na doelgerichte brandstichtingen op het Franse spoor is het hogesnelheidsnetwerk nog steeds ernstig verstoord. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft vandaag ook de sportieve ambitie uitgesproken: "Beter scoren dan in Tokio." Herbeleef in deze blog hoe Parijs toeleefde naar het officiële startschot

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Tientallen doden bij Israëlische aanval in zuiden van Gaza – Israël hekelt akkoord tussen Fatah en Hamas

De Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft in China een akkoord gesloten met diverse Palestijnse organisaties, waaronder Fatah van Mamhoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. De deal roept op tot nationale eenheid en moet voorkomen dat buitenlandse partijen hun wil opleggen, aldus een Hamas-functionaris. Israël hekelt het akkoord. En bij Israëlische aanvallen op de stad Khan Younes in het zuiden

Lees meer »

Noël en Anna varen in een briljanten huwelijksbootje

Noël Vantomme en Anna Claeys uit de Ouderdomseweg vierden hun briljanten huwelijksjubileum. Schepen Ives Goudeseune bracht hen een bezoek om hen te feliciteren met dit jubileum.
The post Noël en Anna varen in een briljanten huwelijksbootje appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schade aan 20.000 woningen en 1.100 voertuigen door onweer van 9 juli

Bijna 20.000 woningen hebben schade opgelopen door het zware onweer, met hevige rukwinden en soms ook hagel, van dinsdag 9 juli. Ook werd voor meer dan 1.100 voertuigen, verzekerd in omnium, een aangifte gedaan bij de verzekeraar. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia bij de verzekeringsondernemingen. De extreme weersomstandigheden veroorzaakten onder meer in de regio

Lees meer »

Waarom stapt Joe Biden dan toch op? En kan Kamala Harris president worden?

Joe Biden stapt op als presidentskandidaat voor de Democraten. Na zijn flaters van de afgelopen weken die Trump zijn kans op winnen alleen maar vergrootten, trekt Biden zich dan toch terug. Vicepresident Kamala Harris lijkt klaar te staan om het stokje over te nemen. Wat betekent dit voor de presidentsverkiezingen? En maakt Kamala Harris een kans om Trump te verslaan?

Lees meer »

Vishandel Deconinck uit Komen-Waasten sluit na net geen 100 jaar de deuren: “Tijd om te genieten van momenten met de familie”

Als een laatste der Mohikanen sluit Vishandel Deconinck, de laatste vishandel van Komen-Waasten, eind juli de deuren. Met net geen 100 jaar op de teller, hebben Patrick (62) en Katrien (62) besloten om te genieten van een welverdiend pensioen. “Vis uit de Noordzee? Dat is bijna een uitzondering geworden.”
The post Vishandel Deconinck uit Komen-Waasten sluit na net geen

Lees meer »

? “De beste renner ter wereld is Pogacar. Evenepoel is de tweede beste”

De Tour zit erop. Tadej Pogacar heeft met z’n zesde ritzege z’n derde eindzege in de Ronde van Frankrijk – voor zover dat nog nodig was – nog wat meer kleur gegeven. “Fysiek en mentaal is Pogacar een unicum”, stelt onze wieleranalist Michel Wuyts in onze podcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. “Evenepoel heeft bewezen dat hij een volle

Lees meer »

Zondag was warmste dag ooit op aarde

Het was zondag 21 juli de warmste dag ooit. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de Copernicus klimaatveranderingsdienst van de Europese Unie, die dergelijke mondiale weerpatronen sinds 1940 bijhoudt.

Lees meer »