Hoe Knokke-Heist de voorbije jaren al diverse regels oplegde om kwaliteit en imago te bewaken: van een verbod op bierfietsen tot geen dj’s op het strand

Met een bierfiets door Knokke-Heist rijden? Dat is vanaf woensdag verboden. Wie dat wel nog doet riskeert dan een GAS-boete tot 500 euro. “We doen dit in de eerste plaats omwille van de veiligheid”, zegt burgemeester Jan Morbee. En zo blijft de kustgemeente ook jaren ná Lippens strikt toezien op haar imago én de kwalitatieve uitstraling. Een overzicht.

1. Weg met de ‘frigoboxtoerist’

Wellicht hét bekendste voorbeeld: begin jaren ’90 bande burgemeester Leopold Lippens toeristen van zijn strand die met een frigobox vol eten en drank richting Knokke-Heist afzakten. “Tiens, ‘t is goe weer, zeggen ze en ze steken de familie en de honden in de auto en rijden naar zee. Ze stoppen in een villawijk, vreten hun koelbox leeg en gooien hun papieren en bananenschillen op de grond”, vertelde Lippens ondertussen bijna dertig jaar geleden.

Het was toen al duidelijk dat hij liever wat exclusiever volk richting zijn gemeente zag komen. Het woord ‘frigoboxtoerist’ was geboren. Korte tijd later maakte de graaf wel duidelijk niks tegen die mensen te hebben. “Maar enfin, ik heb toch eens een nieuw woord uitgevonden”, zei hij daarop met een kwinkslag.

2. Luxecabines op het strand? Nergens voor nodig!

Na de frigoboxtoerist, richtte burgemeester Lippens zijn vizier enkele jaren geleden op de ‘frigotoeristen’. In de mondaine badstad kon je bij verschillende badkarhouders een luxecabine op het strand huren, inclusief een koelkast en personeel dat alles klaarzet. Prijs: tot 3.000 euro per seizoen. Maar de burgemeester ijverde voor meer soberheid en zag de luxueuze strandcabines liever niet in Knokke-Heist. Een opvallende beslissing, aangezien het aansluit bij het meer exclusieve. Tegelijk bewees het wel dat burgemeester Lippens wel consequent was en dacht aan het belang van zijn gemeente en niet enkel de luxe.

3. Geen plastic sandwichborden en beachflags meer

“Waartoe dient dat, zo’n sandwichbord op de zeedijk? Maak gewoon reclame op een bord tegen uw façade gelijk ze vroeger deden. Want waar eindigt dat? Moet het hier een braderij worden, met onderbroeken in grote manden op de trottoir? Dat past niet in Knokke.”

Met die woorden motiveerde burgemeester Lippens de beslissing van het gemeentebestuur om plastic sandwichborden en beachflags uit het straatbeeld te weren. De handelaars reageerden ontgoocheld, maar voor de gemeente was het duidelijk: het verbod hielp mee aan de uitstraling van de winkelstraten. “Het is echter belangrijk te melden dat het plaatsen van menuborden (onder bepaalde voorwaarden) wel toegelaten is op het openbaar domein of toegankelijk privaat domein”, zegt het gemeentebestuur.

4. Promilletoerist? Niet bij ons

Aan het begin van vorig zomerseizoen bezorgden de ‘promilletoeristen’ de burgemeester een kater. Concreet waren dat groepjes toeristen die naar Knokke-Heist afzakten om zich te bezatten in de strandbars en nadien voor overlast zorgden. Bijna liep het zelfs eens fataal af toen een Noord-Fransman na een avondje doorzakken ging zwemmen in zee en bijna verdronk. Lippens riep toen alle strandbarhouders bij elkaar, wees hen op hun plichten én liet een tweetal strandbars een weekendje sluiten, omdat ze bleven voor overlast zorgen. “Die mensen krijgen van de gemeente alle mogelijkheden en kansen. Onze enige vraag is om de regels te respecteren”, aldus Lippens toen.

5. Een dresscode in de winkelstraten en zeedijk

Het gemeentebestuur liet een dresscode op het wegdek schilderen met de vraag niet in zwembroek of bikini naar de winkelstraten te wandelen. “Het was aanvankelijk eerder met een knipoog bedoeld, maar ondertussen riskeer je er effectief een GAS-boete voor. “In bikini of bloot bovenlijf door de winkelstraten paraderen? Daar heeft niemand boodschap aan”, was onder andere de motivering. Het is trouwens niet de enige kustgemeente waar ze dat liever niet zien.

6. Dj’s worden geweerd van het strand

Na de frigoboxtoerist, frigotoerist en promilletoerist was het enkele zomers de beurt aan de decibeltoerist. Al de hele zomer was er overlast met groepjes jongeren die richting Knokke afzakten om te genieten van bekende dj’s die in de strandbars kwamen spelen. Het resultaat: de burgemeester liet alle dj’s verbieden en alle concerten moesten geannuleerd worden. Hoewel een dj-booth sowieso al verboden was, lapten diverse strandbars dat toch aan hun laars en bleven ze de grenzen overschrijden.

7. Oproep om zelfde zonnepanelen te leggen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wil dat haar inwoners zoveel mogelijk dezelfde zonnepanelen leggen. Die maatregel nemen ze vooral om esthetische redenen. Een verplichting om dezelfde zonnepanelen te plaatsen als je buur is er niet. “Het blijft dus voorlopig bij een vriendelijk verzoek. Als iedereen kiest voor een neutrale, zwarte variant vermijden we een kakofonie aan kleuren en modellen in onze mooie gemeente”, klinkt het.

8. Einde aan wildgroei van immoborden

Dat Knokke-Heist een einde wou maken aan de overdaad aan immoborden in het straatbeeld, was al langer bekend. Een woning die te koop staat met vier verschillende borden? Dat zagen ze aan zee liever niet. De voorbije jaren waren er al gesprekken met de sector om het aantal borden beperkt te houden, maar vorig jaar maakt de kustgemeente definitief een einde aan de wildgroei. Zo is het onder andere verboden om V-borden te hangen op de gelijkvloers of benedenverdieping. Want, zo redeneren ze in Knokke-Heist, dergelijke borden mogen op geen enkele wijze een belemmering vormen voor de openbare veiligheid of de vlotte doorgang in het gedrang brengen.

9. Geen bouwwerken in het weekend

Vanaf 1 april 2022 breidde Knokke-Heist de bouwstop uit. Voordien was het verboden om tijdens de zomermaanden in het weekend werken uit te voeren die overlast kunnen veroorzaken binnen de toeristische zone. Vorig jaar werd dat verbod uitgebreid naar élk weekend. “Wie in het weekend in Knokke-Heist verblijft, is hier voor de rust.

10. Verbod op bierfietsen

Het fenomeen is ondertussen welbekend: met een groep vrienden fietsen door de straten terwijl je geniet van een pintje dat vers getapt is vanop de bierfiets. In Knokke-Heist is dat evenwel verleden tijd. Het verbod werd opgenomen in de algemene politieverordening. In de kustgemeente kregen ze er in het verleden klachten over én er is het veiligheidsaspect, dus werd beslist een verbod in de te voeren. De nieuwe politieverordening werd ondertussen goedgekeurd. Vanaf deze week is het dus verboden. Wie het toch doet, riskeert een GAS-boete tot 500 euro. Knokke-Heist besliste namelijk om de maximale GAS-boete op te trekken van 350 naar 500 euro – het wettelijke maximum.

“Het draait in de eerste plaats om de veiligheid”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “Die bierfietsen begeven zich op bepaalde momenten ook op wandelpaden of tussen voetgangers en veilig is dat niet. Voor de duidelijkheid: we hebben niets tegen sfeer en ambiance. Integendeel, zelfs. Hoe meer mensen komen fietsen in onze gemeente, hoe liever we het hebben. Maar een bierfiets mag dus niet meer. We verkiezen ook dat bezoekers een koffie of pintje drinken in onze lokale horeca, zo steunen we ineens ook de lokale economie.”

Knokke-Heist is niet de eerste gemeente die de overlast door de bierfietsen wil aanpakken. Ook Gent dacht vorige zomer aan een verbod na een reeks klachten, maar uiteindelijk kwam dat er daar (voorlopig) niet. (MM)

The post Hoe Knokke-Heist de voorbije jaren al diverse regels oplegde om kwaliteit en imago te bewaken: van een verbod op bierfietsen tot geen dj’s op het strand is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Speelgoedwebsites Fairplace en Re-Play slaan de handen in elkaar

De Belgische webshop met duurzaam speelgoed www.fairplace.be breidt uit met zes speelgoedpakketten van Re-Play, een jong initiatief van de Deerlijkse jonge mama Lore Derumeaux. Via haar webshop kan je origineel en duurder speelgoed huren in plaats van dat aan te kopen.
The post Speelgoedwebsites Fairplace en Re-Play slaan de handen in elkaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrachtwagenchauffeur sterft nadat onbekenden riooldeksel van brug gooien: “Met een koord aan de brug gebonden. Om te moorden”

Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagnacht om het leven gekomen nadat onbekenden een loodzwaar riooldeksel van een brug over de autosnelweg gooiden. Recht in de cabine van de Roemeense man. Zijn vrouw – die als passagier naast hem zat – kon de vrachtwagen doen stoppen. “De daders hadden er met een koord voor gezorgd dat het riooldeksel net ter de hoogte van

Lees meer »

Luc en Christine zijn vijftig jaar getrouwd

Luc Maerten (72) en Christine Ligneel (68) beloofden elkaar eeuwige trouw op 12 juli 1974 in Langemark. Christine groeide op in Langemark werkte tijdens haar beroepsloopbaan bij Necolan in Langemark, Philips in Roeselare en Lee in Ieper. Luc is afkomstig van Alveringem en werkte 32 jaar in het betonbedrijf Goudezeune in Kemmel. Daarnaast had hij
The post Luc en

Lees meer »

Komst van Park Ursus met 17 KMO-units moet lokale bedrijvigheid in Meulebeke stimuleren

Op de hoek van de Randweg en de Nijverheidstraat in Meulebeke, waar Intermat sinds 2006 zijn activiteiten uitoefende, begint Hexagon een nieuw hoofdstuk. De site wordt volledig gesloopt en omgevormd tot een bedrijvenpark met aantrekkelijke architectuur: een invulling die een economische boost zal geven aan de bedrijvigheid langs de Nijverheidsstraat.
The post Komst van Park Ursus met 17 KMO-units

Lees meer »

“Ze hebben ons gastvrij ontvangen”: uitwisselingsproject tussen Veurns en Frans college doet meer dan alleen taalvaardigheid verbeteren

Leerkrachten en de eerstejaars van de flexklas 1AB en 1AA Taalatelier van Talent-Is Campus College Veurne blikken positief terug op het uitwisselingsproject met ‘le Collège du Moulin’ in het Franse Grande-Synthe (Duinkerke). Voor beide scholen werd het een grensoverschrijdende ontdekkingstocht naar de andere taal, naar de andere cultuur, naar de andere leefgewoonten.
The post “Ze hebben ons gastvrij ontvangen”:

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

Brian Riemer “kan niet wachten” tot “finale” tegen Club Brugge, Verschaeren wil niet over de titel spreken: “Het is nog te vroeg”

Anderlecht is opnieuw – voorlopig – leider. Paars-wit versloeg in eigen huis Racing Genk met 2-1, al maakte de thuisploeg het zichzelf nog knap lastig is het slot. De blik gaat nu al op de wedstrijd tegen Club Brugge. Voor heel Anderlecht zal dat dé finale worden, blijkt uit de reacties. “Als Club nu wint, gelijkspeelt of verliest, zondag wordt

Lees meer »

Delia’s bloemenwinkel opent net op tijd voor Moederdag in Blankenberge: “Dat konden we niet laten liggen”

Met ‘Poppies by Delia’ maakte Delia Persico haar meisjesdroom waar in Blankenberge, en dat net op tijd voor Moederdag. “We zijn een combinatie van bloemenwinkel en tuincenter, maar willen vooral het verschil maken in kleur en originaliteit”, zegt ze vanuit de voormalige Bloemenhal in de Kerkstraat.
The post Delia’s bloemenwinkel opent net op tijd voor Moederdag in Blankenberge: “Dat

Lees meer »

Auto over de kop na zware klap op kruispunt

Op een kruispunt van de Poperingse ring gebeurde dinsdagochtend een zwaar ongeval. Twee personen werden overgebracht naar het ziekenhuis.
The post Auto over de kop na zware klap op kruispunt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Manifestanten pro-Palestijns protest op Amsterdamse campus afgevoerd: wel nog onrustig in omgeving

In Amsterdam heeft de politie de laatste pro-Palestina-activisten weggehaald van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De politie sleepte de betogers een voor een van de campus af, zag een verslaggever van persbureau ‘ANP’. Op en rond het terrein is een ravage aangericht. Overal liggen straatstenen en pallets waarmee de betogers barricades hadden gebouwd. De muren zijn beklad

Lees meer »