Throne of Thorns presenteert grensverleggend debuut

Throne of Thorns, de metalband rond Thomas Verleye (39), bracht een debuutalbum uit dat in alle opzichten verre van alledaags is. Converging Parallel Worlds is een combinatie van melodieuze metal met klassieke, cinematische elementen.

De fundering van Throne of Thorns werd een tiental jaar geleden gelegd. Toen betrof het nog een eenmansproject van Thomas Verleye waarbij hij wat aan nummers sleutelde tussen het werk voor andere bands door. Thomas is uit Zuienkerke afkomstig, maar woont nu in Wetteren. Hij werkt bij het VLIZ in Oostende als senior marien wetenschapper.

Voor overleden vader

“Er was geen deadline mee gemoeid, dus ook geen druk. Achteraf bekeken had ik er liever vroeger mee aan de slag gegaan, want mijn vader die in 2014 overleed en aan wie dit album opgedragen wordt, wou tijdens de laatste weken van zijn leven graag nog alle nummers horen waaraan ik werkte. Toen moest hij het jammer genoeg doen met slechtklinkende MIDI-files en fragmentarische composities. In die zin zou ik graag de tijd kunnen terugdraaien, want ik wou dat ik hem het eindresultaat had kunnen laten horen”, aldus Thomas Verleye.

“In 2018 begon het project concreter te worden en werd de huidige bandbezetting gevormd. Alle bandleden hebben een verschillende achtergrond, gaande van jazz over rock tot metal. Dat maakt het extra interessant. Want niettegenstaande ik de nummers heb geschreven en de werkkaders heb gecreëerd, is het nog steeds aan de individuele artiesten om die kaders op hun eigen manier in te vullen. Het eindresultaat is dan ook een collectieve verdienste waarbij iedereen de songs vanuit zijn individuele invalshoek heeft benaderd.”

De rode draad doorheen het debuutalbum is ‘onrechtvaardigheid’, waarbij de nummers zich verdiepen in de verleidelijke greep van het kapitalisme, machtsmisbruik en zelfzucht. “De titel van het album dient als metafoor voor de steeds afnemende tijd om onze destructieve koers en ondoordacht handelen te veranderen en te voorkomen dat de aarde en de mensheid bezwijken onder de verwoestende gevolgen van meedogenloze welvaart. Economische motieven en machtslust liggen immers vaak aan de basis van heel wat wereldproblemen, zoals de achteruitgang in biodiversiteit, de klimaatproblematiek, mensenhandel, moderne slavernij en oorlogen. Elk van de nummers belicht daarin een maatschappelijk thema en wordt in hoofdzaak bekeken vanuit het perspectief van de slachtoffers. We willen niet zozeer een mening opdringen aan de luisteraars, maar we willen iedereen vooral uitnodigen om niet weg te kijken van de problemen en zelf over de inhoud te reflecteren.”

Ook de naam van de vijfkoppige band Throne of Thorns sluit daarbij aan. Die naam vormt een metafoor voor de wijze waarop de mens omgaat met de aarde en zijn omgeving. “Velen beschouwen ons als de dominante soort waarbij we onszelf boven natuurlijke processen plaatsen (throne betekent dominante heerser, red.). In werkelijkheid zorgen onze daden ervoor dat we een van de weinige soorten zijn die hun eigen ondergang in een stroomversnelling dreigen te zetten (thorns staat voor doornen, red.). Overmoedige beslissingen, grootheidswaanzin en een vals geloof in de mogelijkheid om foutieve keuzes in het oneindige te resetten zullen finaal een eindig verhaal vormen.”

Pesterijen

Underworld, de eerste single van het album, is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en belicht de moeilijke strijd die tal van personen ondergaan als gevolg van het hedendaagse gebrek aan empathie binnen onze steeds meer individualistisch wordende samenleving. “Met een focus op de impact van pesten en de conflicterende emoties die het slachtoffer ervaart, wil het nummer vooral het beleid een spiegel voorhouden”, stelt Thomas Verleye. “Daders worden de dag van vandaag nog te veel beschermd en slachtoffers vaak niet serieus genomen. In de muziekvideo wordt deze boodschap versterkt door mijn eigen dochter en vrouw, die in het verleden zelf slachtoffer is geweest van zware pesterijen”, besluit muzikale duizendpoot Thomas Verleye.

The post Throne of Thorns presenteert grensverleggend debuut is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE F1. Gefrustreerde Verstappen schiet met scherp op eigen team: “We zitten niet op dezelfde golflengte”

De Formule 1 is aanbeland bij de GP van Hongarije. De McLaren maakte dit weekend al veel indruk en deed dat in de kwalificatie opnieuw. Lando Norris (24) pakte de polepositie voor ploeggenoot Oscar Piastri. Wereldkampioen Max Verstappen – die ‘not amused’ is – start vanop plaats 3. Perez stelde dan weer teleur en crashte in Q1. Leuke situatie voor

Lees meer »

Amerikaanse rapper Snoop Dogg gaat olympische vlam dragen

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg zal vrijdag een van de fakkeldragers zijn in Saint-Denis in aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, die vrijdagavond op de agenda staat. Dat heeft het gemeentebestuur van de stad uit de Parijse agglomeratie maandag bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Lees meer »

Ramkraak in Geluwe, 4e in 3 weken tijd in grensstreek

Zaterdagnacht is opnieuw een ramkraak gebeurd in de grensstreek. Deze keer was de zaak Comme Chez Nous, die bij een tankstation ligt, het doel van de daders. Ze gingen aan de haal met sigaretten en geld. Donderdag nog reed een inbreker in Lauwe het raam van een fruitwinkel aan diggelen.

Lees meer »

De records van Parijs

Geen Olympische Spelen zonder records. Welke toptijden sneuvelen in het bad, op de piste en elders? Ontdek het in dit handige overzicht.

Lees meer »

Alzheimermedicijn krijgt geen groen licht van Europese waakhond

Het Alzheimermedicijn Leqembi van farmabedrijven Eisai en Biogen heeft geen groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Dat heeft het EMA vrijdag meegedeeld. Het medicijn waarvan bewezen is dat het de opmars van de ziekte afremt, kreeg eerder wel een positief advies in de Verenigde Staten.

Lees meer »

Ulrike (40) wil actieve 60-plussers in Portugal laten overwinteren: “Tikkeltje extra beleving creëren”

De zomer is nog volop aan de gang, maar toch kijkt Ulrike Koether uit Roeselare al uit naar het najaar. Dan kan ze zich opnieuw focussen op haar favoriete bezigheid, namelijk het begeleiden van groepen toeristen doorheen de Portugese natuur. Vanaf januari 2025 pakt ze voor het eerst uit met ‘Overwinteren in de Algarve’ waarbij de deelnemers, de actieve 60-plussers,

Lees meer »

Een jaar na haar overlijden voelt Wim De Vilder nog steeds de invloed van Martine Tanghe: “Ze was als mijn professionele oudere zus”

“Ik betrap mezelf erop dat ik het even goed wil doen als Martine.” Op 23 juli is het al één jaar geleden dat Martine Tanghe, de coryfee van de VRT-nieuwsdienst, op 67-jarige leeftijd haar strijd tegen kanker verloor. Maar voor Wim De Vilder (55), haar jarenlange collega en ook goede vriend, voelt het helemaal niet zo aan. In een openhartig

Lees meer »

Eerste deelwagen in Houthulst staat voorlopig aan Markthuis

Ook in Houthulst kan men voortaan gebruik maken van een deelwagen. “De eerste deelwagen is er een op benzine”, vertelt burgemeester Jeroen Vandromme. “In januari komt er nog een tweede. Die zal elektrisch zijn.”
The post Eerste deelwagen in Houthulst staat voorlopig aan Markthuis appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Thuis bij prinses Delphine: “Ik vind het fantastisch om in België te leven, alleen de files zijn vreselijk”

Een opvallend rood-roze broekpak, met daarop de afbeelding van een vlinder. Prinses Delphine (56) straalde naar goede gewoonte op de nationale feestdag. Haar outfit was dan ook allesbehalve zomaar gekozen. Dat vertelde de prinses aan ‘Story’-journalist en royaltyexpert Wim Dehandschutter tijdens een exclusief gesprek bij haar thuis. Over haar outfit en de persoonlijke brief die vorig jaar uitlekte. “Het was

Lees meer »

Schepen Wout Maddens duidt plaatsing van zitbank in Mortagnelaan Bellegem: “Op vraag van bewoners en zien dat het al gebruikt wordt”

Op sociale media is wat ophef ontstaan omwille van een zitbank die geplaatst is in de Mortagnelaan in Bellegem, deelgemeente van Kortrijk. De algemene kritiek luidt dat de bank geplaatst is met uitzicht naar de supermarkt, de AD Delhaize. Nu blijkt dat het niet om een fout gaat, aldus schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Er is

Lees meer »