Throne of Thorns presenteert grensverleggend debuut

Throne of Thorns, de metalband rond Thomas Verleye (39), bracht een debuutalbum uit dat in alle opzichten verre van alledaags is. Converging Parallel Worlds is een combinatie van melodieuze metal met klassieke, cinematische elementen.

De fundering van Throne of Thorns werd een tiental jaar geleden gelegd. Toen betrof het nog een eenmansproject van Thomas Verleye waarbij hij wat aan nummers sleutelde tussen het werk voor andere bands door. Thomas is uit Zuienkerke afkomstig, maar woont nu in Wetteren. Hij werkt bij het VLIZ in Oostende als senior marien wetenschapper.

Voor overleden vader

“Er was geen deadline mee gemoeid, dus ook geen druk. Achteraf bekeken had ik er liever vroeger mee aan de slag gegaan, want mijn vader die in 2014 overleed en aan wie dit album opgedragen wordt, wou tijdens de laatste weken van zijn leven graag nog alle nummers horen waaraan ik werkte. Toen moest hij het jammer genoeg doen met slechtklinkende MIDI-files en fragmentarische composities. In die zin zou ik graag de tijd kunnen terugdraaien, want ik wou dat ik hem het eindresultaat had kunnen laten horen”, aldus Thomas Verleye.

“In 2018 begon het project concreter te worden en werd de huidige bandbezetting gevormd. Alle bandleden hebben een verschillende achtergrond, gaande van jazz over rock tot metal. Dat maakt het extra interessant. Want niettegenstaande ik de nummers heb geschreven en de werkkaders heb gecreëerd, is het nog steeds aan de individuele artiesten om die kaders op hun eigen manier in te vullen. Het eindresultaat is dan ook een collectieve verdienste waarbij iedereen de songs vanuit zijn individuele invalshoek heeft benaderd.”

De rode draad doorheen het debuutalbum is ‘onrechtvaardigheid’, waarbij de nummers zich verdiepen in de verleidelijke greep van het kapitalisme, machtsmisbruik en zelfzucht. “De titel van het album dient als metafoor voor de steeds afnemende tijd om onze destructieve koers en ondoordacht handelen te veranderen en te voorkomen dat de aarde en de mensheid bezwijken onder de verwoestende gevolgen van meedogenloze welvaart. Economische motieven en machtslust liggen immers vaak aan de basis van heel wat wereldproblemen, zoals de achteruitgang in biodiversiteit, de klimaatproblematiek, mensenhandel, moderne slavernij en oorlogen. Elk van de nummers belicht daarin een maatschappelijk thema en wordt in hoofdzaak bekeken vanuit het perspectief van de slachtoffers. We willen niet zozeer een mening opdringen aan de luisteraars, maar we willen iedereen vooral uitnodigen om niet weg te kijken van de problemen en zelf over de inhoud te reflecteren.”

Ook de naam van de vijfkoppige band Throne of Thorns sluit daarbij aan. Die naam vormt een metafoor voor de wijze waarop de mens omgaat met de aarde en zijn omgeving. “Velen beschouwen ons als de dominante soort waarbij we onszelf boven natuurlijke processen plaatsen (throne betekent dominante heerser, red.). In werkelijkheid zorgen onze daden ervoor dat we een van de weinige soorten zijn die hun eigen ondergang in een stroomversnelling dreigen te zetten (thorns staat voor doornen, red.). Overmoedige beslissingen, grootheidswaanzin en een vals geloof in de mogelijkheid om foutieve keuzes in het oneindige te resetten zullen finaal een eindig verhaal vormen.”

Pesterijen

Underworld, de eerste single van het album, is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en belicht de moeilijke strijd die tal van personen ondergaan als gevolg van het hedendaagse gebrek aan empathie binnen onze steeds meer individualistisch wordende samenleving. “Met een focus op de impact van pesten en de conflicterende emoties die het slachtoffer ervaart, wil het nummer vooral het beleid een spiegel voorhouden”, stelt Thomas Verleye. “Daders worden de dag van vandaag nog te veel beschermd en slachtoffers vaak niet serieus genomen. In de muziekvideo wordt deze boodschap versterkt door mijn eigen dochter en vrouw, die in het verleden zelf slachtoffer is geweest van zware pesterijen”, besluit muzikale duizendpoot Thomas Verleye.

The post Throne of Thorns presenteert grensverleggend debuut is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert op 72-jarige leeftijd overleden: “Hij was een man uit één stuk”

Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert is donderdagmorgen omstreeks 2.30 uur overleden in AZ Groeninge in Kortrijk. Hij was 72 jaar. In Izegem wordt verslagen gereageerd op zijn heengaan. “Hij was een man uit één stuk, een overtuigd Vlaming”, reageert Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger en oud-Izegemnaar Stefaan Sintobin.
The post Vlaams Belang gemeenteraadslid Rik Baert op 72-jarige leeftijd overleden: “Hij was een man

Lees meer »

Opnieuw gezichtsverlies voor ons leger: missie fregat Louise-Marie in Rode Zee uitgesteld omdat raket blijft steken

Het Belgische fregat Louise-Marie vaart voorlopig niet naar de Rode Zee. De trainingsperiode in de Middellandse Zee wordt voor onbepaalde tijd verlengd. Dat werd beslist na een incident tijdens een training waarbij een droneaanval werd gesimuleerd. Een luchtafweerraket aan boord van het schip bleef daarbij steken in de lanceerbuis, en ook de andere wapens konden de aanval niet afslaan. Zal

Lees meer »

Meesteroplichter Piet Van Haut krijgt twintig maanden cel omdat hij vriendin 56.000 euro afhandig maakte

De bekende meesteroplichter Piet Van Haut (56) is in beroep veroordeeld tot twintig maanden cel en een boete van 3.000 euro. Hij gaf via een bankkaart van een Knokse vriendin 56.000 euro uit. “Maar we hebben die kaart samen aangevraagd en ik mocht ze gebruiken”, beweerde hij.
The post Meesteroplichter Piet Van Haut krijgt twintig maanden cel omdat hij vriendin

Lees meer »

Festival Dranouter maakt Portland bekend als laatste headliner

Naast Portland zullen komende zomer ook Iskander Moon, Siân Pottok, BandAdriatica, TechnoBrass, Gallowstreet, Brass Riot en Guiliano Gabriele Trio afzakken naar de hoofdpodia van Festival Dranouter.
The post Festival Dranouter maakt Portland bekend als laatste headliner appeared first on KW.be.

Lees meer »

IMF-topvrouw Georgieva volgt zichzelf op

Topvrouw Kristalina Georgieva krijgt een tweede termijn als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Haar herbenoeming was al zeker, omdat ze de enige kandidaat was om de internationale financiële instelling te leiden na september. Dan loopt haar eerste termijn van vijf jaar af.

Lees meer »

Kerdavo Avelgem is uit de gevarenzone: “We zijn gebeten om te winnen”

Dit weekend staat het burenduel tussen Kerdavo Avelgem en Damesvolley Waregem op de kalender. De ploeg van coach Bart Dewilde boekte al enkele belangrijke zeges met het oog op het behoud, en wil zondag de drie punten thuishouden.
The post Kerdavo Avelgem is uit de gevarenzone: “We zijn gebeten om te winnen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugge zet zich schrap voor komst van Griekse PAOK-fans: “Sluit je winkel als je een grote groep hoort afkomen”

De stad Brugge neemt extra maatregelen naar aanleiding van de komst van heel wat Griekse voetbalfans. Sommige van hen zijn al enkele dagen in het land, maar pas donderdagavond speelt Club Brugge tegen het Griekse PAOK de kwartfinale van de Conference League. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. “De Griekse voetbalfans staan bekend als vurige mensen”, klinkt het

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe gaat het nu met Marco Borsato? “Het idee dat hij ooit weer op een podium zal staan, lijkt hij stilaan los te laten”

Het is een beeld waar de fans van schrikken: zanger Marco Borsato (57) – quasi onherkenbaar – gespot aan een tuincentrum. De zanger kent pas in 2025 zijn vonnis in de zaak rond grensoverschrijdend gedrag, maar lijkt op deze nieuwe foto’s nu al met vervroegd pensioen. Zelf houdt hij al vier jaar de lippen stijf op elkaar, maar aan de

Lees meer »