Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst

De flexbussen – een belangrijke speler in het nieuwe vervoersplan van De Lijn – hebben nog lang niet iedereens hart veroverd. Sinds de invoer ervan reden deze opvolgers van de belbus in onze provincie meer dan de helft van de tijd leeg rond, terwijl ze net in het leven werden geroepen om lege bussen van het net te halen. “Er is nog ruimte voor verbetering, maar die komt er vast en zeker”, klinkt het bij het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Op 6 januari verdwenen 1.500 West-Vlaamse bushaltes. In ruil werden er meer gewone bussen ingezet op de drukste lijnen, afgelegen gebieden zouden bediend worden door flexbussen. Deze moeten op voorhand gereserveerd worden, telefonisch of online. Uit cijfers van de minister blijkt dat deze nieuwe manier van reizen geen vliegende start heeft gekend.

Eenzaam in Kortrijk

In de vier West-Vlaamse vervoerregio’s – Kortrijk, Midwest, Brugge en Westhoek – legden alle flexbussen die werden opgeroepen samen 722.764 kilometer af in een kleine twee maanden tijd. Ze reden daar ongeveer 18.822 uren voor rond. Jammer genoeg waren de bussen voor meer dan de helft – 58 procent – van die ritjes volledig leeg. “ De cijfers leren ons dat er in februari al een verbetering zichtbaar is in vergelijking met januari. Het aantal beladen kilometers zal sowieso nog stijgen aan de hand van de acties de komende weken en maanden. Het nieuwe vervoersysteem vraagt de nodige aandacht en evaluatie, De Lijn monitort continue en stuurt bij waar nodig”, aldus het kabinet van de minister.

Momenteel ligt het gemiddelde aantal reizigers per rit in heel Vlaanderen op 1,22. Zo’n standaard flexbus biedt echter plaats voor acht passagiers. Wanneer die passagiers worden afgezet op hun bestemming, rijdt de bus (leeg) rond naar de volgende persoon die moet opgehaald worden. In de Westhoek maken de inwoners het vaakst gebruik van deze dienst, daar legden de flexbussen al meer dan 377.000 kilometer af, waarvan slechts 51 procent zonder reizigers. In de regio Kortrijk zijn de flexchauffeurs dan weer het vaakst eenzaam, daar rijden ze 66 procent van de tijd rond met een lege bus. In dezelfde regio werden ook het minst aantal reservaties gemaakt.

The post Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Expo Not Forgotten van Yves Delplace in Talbot House in Poperinge

In het Talbot House kan momenteel een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in de Concert Hall ontdekken. De Ieperse kunstenaar Yves Delplace stelt enkele van zijn werken tentoon tijdens de expo Not Forgotten.
The post Expo Not Forgotten van Yves Delplace in Talbot House in Poperinge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bekerwinnaar Union pakt Supercup met 1-2-zege tegen landskampioen Club Brugge

Union Sint-Gillis heeft zaterdagavond voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Belgische Supercup in zijn prijzenkast mogen plaatsen. De bekerwinnaar van vorig seizoen was op Jan Breydel met 1-2 te sterk voor landskampioen Club Brugge.
The post Bekerwinnaar Union pakt Supercup met 1-2-zege tegen landskampioen Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Herkenrodekazerne in hartje Hasselt wordt verbouwd en gerenoveerd

In Hasselt zullen de laatste delen van de Herkenrodekazerne in het centrum van de stad gerenoveerd en afgewerkt worden. Op dit moment loopt er een openbaar onderzoek om op de plaats waar de zusters van de abdij van Herkenrode naartoe gingen als het te gevaarlijk werd in en rond de abdij, appartementen en een kantoor te bouwen. Het gaat om

Lees meer »

Politie onderzoekt vechtpartij in het Zoute in Knokke

In het Zoute in Knokke is enkele dagen geleden een vechtpartij ontstaan tussen een groep mannen. Op beelden is te zien hoe ze een golfkarretje staande proberen houden. Wanneer dat niet lukt, richten ze zich op een andere man.
The post Politie onderzoekt vechtpartij in het Zoute in Knokke appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij sloeg het beest met een metalen stang”: ook Oostenrijkse olympiër beschuldigd van fysieke mishandeling van paard

Het stof rond de zaak-Charlotte Dujardin, de Britse amazone die haar paard sloeg met een zweep, is nog niet gaan liggen of er duikt al een nieuw schandaal op in de paardensport. Ook de Oostenrijker Max Kühner (50), deelnemer aan de Olympische Spelen, is aangeklaagd voor het fysiek mishandelen van een paard. Kühner zou het beest geslaan hebben met een

Lees meer »

KIJK. De originele verjaardagswens van Van Aert voor zoontje Jerome en alweer keizerlijke Pogacar: de hoogtepunten van rit 20

Gegokt en verloren. Remco Evenepoel probeerde op de Col de la Couillole Jonas Vingegaard er meermaals af te rijden, maar botste vervolgens op een stevige counter. Tadej Pogacar zette zijn nakende Tourwinst uiteindelijk nog maar eens in de verf door zijn vijfde (!) ritzege te pakken. Eerder in de etappe was er ook een mooi moment met Wout van Aert,

Lees meer »