Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst

De flexbussen – een belangrijke speler in het nieuwe vervoersplan van De Lijn – hebben nog lang niet iedereens hart veroverd. Sinds de invoer ervan reden deze opvolgers van de belbus in onze provincie meer dan de helft van de tijd leeg rond, terwijl ze net in het leven werden geroepen om lege bussen van het net te halen. “Er is nog ruimte voor verbetering, maar die komt er vast en zeker”, klinkt het bij het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Op 6 januari verdwenen 1.500 West-Vlaamse bushaltes. In ruil werden er meer gewone bussen ingezet op de drukste lijnen, afgelegen gebieden zouden bediend worden door flexbussen. Deze moeten op voorhand gereserveerd worden, telefonisch of online. Uit cijfers van de minister blijkt dat deze nieuwe manier van reizen geen vliegende start heeft gekend.

Eenzaam in Kortrijk

In de vier West-Vlaamse vervoerregio’s – Kortrijk, Midwest, Brugge en Westhoek – legden alle flexbussen die werden opgeroepen samen 722.764 kilometer af in een kleine twee maanden tijd. Ze reden daar ongeveer 18.822 uren voor rond. Jammer genoeg waren de bussen voor meer dan de helft – 58 procent – van die ritjes volledig leeg. “ De cijfers leren ons dat er in februari al een verbetering zichtbaar is in vergelijking met januari. Het aantal beladen kilometers zal sowieso nog stijgen aan de hand van de acties de komende weken en maanden. Het nieuwe vervoersysteem vraagt de nodige aandacht en evaluatie, De Lijn monitort continue en stuurt bij waar nodig”, aldus het kabinet van de minister.

Momenteel ligt het gemiddelde aantal reizigers per rit in heel Vlaanderen op 1,22. Zo’n standaard flexbus biedt echter plaats voor acht passagiers. Wanneer die passagiers worden afgezet op hun bestemming, rijdt de bus (leeg) rond naar de volgende persoon die moet opgehaald worden. In de Westhoek maken de inwoners het vaakst gebruik van deze dienst, daar legden de flexbussen al meer dan 377.000 kilometer af, waarvan slechts 51 procent zonder reizigers. In de regio Kortrijk zijn de flexchauffeurs dan weer het vaakst eenzaam, daar rijden ze 66 procent van de tijd rond met een lege bus. In dezelfde regio werden ook het minst aantal reservaties gemaakt.

The post Nieuwe flexbussen rijden bijna 60 procent van de tijd leeg rond, in de Westhoek zijn ze het populairst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afweersysteem Charkiv weerloos tegen Russische luchtaanvallen: “Voelt naakt om hier te zijn”

Door het tekort aan munitie en luchtafweer dreigt Oekraïne de strijd om het luchtruim te verliezen. Vooral de stad Charkiv, vlak bij de Russische grens, is bijna weerloos tegen de voortdurende Russische raketaanvallen. Daar is de energie-infrastructuur bijna volledig verwoest. "Er is te weinig bescherming voor de stad. Het voelt naakt om hier te zijn", zegt correspondent Michiel Driebergen.

Lees meer »

Elisabeth Scholaert stopt binnenkort met volleybal

Na een volleybalcarrière van meer dan 16 jaar is het mooi geweest voor libero Elisabeth Scholaert. De Langemarkse van Sportiva A neemt na volgende week afscheid van haar geliefde hobby.
The post Elisabeth Scholaert stopt binnenkort met volleybal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van 299 tot meer dan 3.000 euro per nacht: in dit luxehotel ging Wout van Aert uitwaaien na zijn operatie

In de voetsporen van Paris Hilton en David Beckham. Wout van Aert (29) ging na zijn zware val en operatie uitblazen in ‘La Réserve’ in Knokke-Heist. Niet zomáár een resort, wel het eerste vijfsterrenhotel aan de kust. Dankzij ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys, die er vorig jaar minstens tien miljoen euro inpompten. Voor één nacht moet u wel minstens

Lees meer »

Nederlandse presentator nog maar eens in opspraak door uitspraken, maar toch klapt en lacht Nederlands publiek hartelijk

Ongenuanceerd. Niet empathisch. Ronduit racistisch. En ook: lomp, bot, stompzinnig, platvloers. Alweer ligt Johan Derksen onder vuur en sparen de Nederlanders geen woord om hun bekende tv-gezicht te omschrijven. De incidenten die hij ‘meetorst’ zijn intussen niet meer op één hand te tellen. Maar toch is Derksen nog altijd op tv en mag hij blijven zeggen én tonen wat hij

Lees meer »

Cinema Rio viert twee jubilea met films uit de oude doos

Cinema Rio wordt in juni zeventig jaar, maar Ronny Maheur en Mieke Vanheulenberghe vieren deze maand ook al een mijlpaal: op zondag 14 april zal het exact veertig jaar geleden zijn dat ze het sympathieke buurtbioscoopje overnamen. Voor die gelegenheid stoften ze een aantal klassiekers af.
The post Cinema Rio viert twee jubilea met films uit de oude doos appeared

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | Netkouscoalitie

06:00 Het was te vrezen, en het heeft al bij al nog lang geduurd, maar CD&V-voorzitster Cindy Envy heeft navolging gekregen: van Els Ampe, de niet zo stichtelijke stichtster van Voor U. Waar de eerste in or…

Lees meer »

Familie en vrienden van vermoorde Nicole Brown en Ron Goldman “rouwen niet” om O.J. Simpson: “Zijn dood is een opluchting”

Familie en vrienden van Nicole Brown, de ex-vrouw van O.J. Simpson, en haar vriend Ron Goldman “rouwen niet” om de American football-speler. Voor hen is het overlijden van Simpson, die verdacht werd van de moord op Brown en Goldman, “een opluchting”. “Eindelijk is er een soort van gerechtigheid: dat hij van de aardbol is verdwenen”, klinkt het.

Lees meer »