Memento Woordfestival palmt opnieuw drie dagen de Kortrijkse binnenstad in

Van 15 tot 17 maart vindt de negende editie van het Memento Woordfestival plaats. Drie dagen lang valt er van alles te beleven rond het thema ‘spelen’. Het is een organisatie van de openbare bibliotheek Kortrijk. Curator en Letterzetter van Kortrijk, Astrid Haerens, zette er samen met haar stadsdichterscollectief de schouders onder.

Met het thema ‘spelen’ wil Astrid onderzoeken wat spel betekent in ons leven en in onze maatschappij. Samen met diverse schrijvers, kunstenaars, stadsbewoners en mensen uit de regio voert het festival een gesprek over spelen, verbeelding, verstrengeling en plezier. Astrid Haerens wist Wouter Deprez, Maria Barnas en het dynamische duo Zindzi Zevenbergen en Brian Elstak als ambassadeurs te strikken.

“Iedereen speelt of speelde, al dan niet volgens de spelregeltjes of reglementen of zelfgemaakte spelregeltjes, met plezier genoeg. Ik stelde me de vraag wat de sociale dimensie is van spelen bij winnen of verliezen. Spelen draait om verbeelding. En waar zit het spel in de literatuur, in de kunst? Tijdens deze editie laten we verschillende kunstdisciplines met elkaar spelen: auteurs met beeldende kunstenaars, muzikanten met dichters, schrijvers met performers. Ze bevragen elkaar en de festivalbezoeker.”

In totaal vallen er 35 activiteiten te beleven: 26 voorstellingen en negen tentoonstellingen. De expo’s zijn allemaal gratis te bezoeken en lopen op één na ook na het festivalweekend nog door. Wie nog geen tickets reserveerde, wacht best niet te lang, want de inschrijvingen gaan snel. Vorig jaar kon Memento op 1.700 bezoekers rekenen, dit jaar mikt de organisatie op 2.000.

The post Memento Woordfestival palmt opnieuw drie dagen de Kortrijkse binnenstad in is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schoolbussen zitten overvol, De Lijn schakelt autocars in

De Lijn gaat in Oost- en West-Vlaanderen reisbussen inschakelen op drukke trajecten zodat scholieren niet achterblijven aan de bushalte omdat de bus vol zit. De extra bussen komen er vanaf 15 april, de eerste maandag na de paasvakantie, en blijven tot eind juni scholieren vervoeren.

Lees meer »

Eeneiige tweeling Frans en Paul (89) werkt mee aan forensisch DNA-onderzoek om cold cases op te lossen: “Alles voor de wetenschap”

Honderd tweelingen hebben forensische onderzoekers Sofie Claerhout (30) en Heleen Coreelman (28) nodig. Ze proberen via het Y-chromosoom te achterhalen of ze zo cold cases kunnen oplossen. Frans en Paul Mispelaere, een 89-jarige eeneiige tweeling uit Wevelgem, waren bij de eersten die intekenden als vrijwilligers voor hun nieuwe studie.

Lees meer »

Robert Downey Jr. zou graag terugkeren als Iron Man

Robert Downey Jr. (59) zou “zeer graag” de rol van Iron Man weer op zich nemen. Dat zei hij in een interview met ‘Esquire’. De acteur speelde de superheld tussen 2008 en 2019 in verschillende films in het Marvel Cinematic Universe. Maar in 2019 kwam zijn personage in ‘Avengers: Endgame’ om het leven.

Lees meer »

Nederlandse prinsessen dringen bij mama Máxima aan op meer zakgeld: “Ze vinden dat ze een verhoging verdienen”

Ook koningskinderen blijven gewone kinderen. Amalia (20), Alexia (18) en Ariane (17), de dochters van de Nederlandse koning Willem-Alexander (56) en koningin Máxima (51) willen meer zakgeld. Daar hebben ze al meermaals op aangedrongen, zo vertelde Máxima ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over de geldzaken

Lees meer »

Europees Parlement stemt vandaag over migratiepact: wat betekent dat voor België? 5 vragen aan Hendrik Vos

Het nieuwe migratiepact wordt na jarenlange onderhandelingen vandaag goedgekeurd door het Europees Parlement. Of kan het nog worden geblokkeerd? Wat betekent het akkoord voor ons land? En hoe zal het de instroom van asielzoekers veranderen? “In de praktijk zijn er maar weinigen die hier écht in geloven”, zegt professor Europese politieke Hendrik Vos (UGent).

Lees meer »

Organisatie kerstmarkt zoekt standhouders: “Mogelijk terug écht ijs voor piste en vanaf 2026 nieuwe kerstunits”

Het Brugs Handelscentrum doet een oproep voor standhouders op de Markt en het Simon Stevinplein op de kerstmarkt. “We zoeken in eerste instantie mensen die inzetten op lokale of ambachtelijke producten”, zegt voorzitter Dirk Vanhegen. Schepen van Toerisme Mieke Hoste liet dan weer verstaan dat er vanaf 2026 nieuwe kerstunits komen én hintte op de terugkeer van écht ijs voor

Lees meer »

In het dagelijks leven is hij de bodyguard van Filip Dewinter, na de werkuren ligt z’n hart bij G-sport: maak kennis met Koen Spitaels

In het dagelijks leven is Koen Spitaels (58) de bodyguard van Tom Van Grieken en Filip Dewinter. Na de werkuren ligt z’n hart bij G-sport. ‘Dag Allemaal’ volgde een training in Koens dojo en zag personen met een beperking – van de 11-jarige Lewis tot de 50-jarige Anja – boven zichzelf uitstijgen. Een gesprek over z’n passieproject én de politiek.

Lees meer »