Gratis tandscreening voor kwetsbare gezinnen in Wervik

Voor kinderen uit kwetsbare gezinnen was er onlangs in lokaal dienstencentrum De Spie in Geluwe een gratis tandscreening. Woensdag is buurthuis De Kier in de Gosserieslaan aan de beurt. Het OCMW koppelt dit aan de maandelijkse maaltijden voor grootouders en kleinkinderen.

“Sinds enkele jaren organiseren we die maaltijden”, zegt schepen Lien Deblaere (Vooruit). “Ze hebben diverse doelen waarbij we onder andere gezonde voeding aanbieden aan betaalbare prijzen. Na de maaltijd worden aansluitend activiteiten aangeboden en zo bieden we grootouders de kans op een gezellig moment met de kleinkinderen en stimuleren we ontmoetingen tussen inwoners. De maaltijden zijn steeds gezond en toegankelijk voor iedereen. Ook sensibiliserende activiteiten kennen hierbij succes.”

Verbeterde mondzorg

“OCMW Wervik werd vier jaar geleden pionier in de samenwerking met ‘Ieders Mond Gezond’. We blijven ook nu verdere stappen zetten naar een verbeterde mondzorg. De cijfers spreken boekdelen: in Wervik vermijdt 25 procent van de inwoners een bezoek aan de tandarts. Een enquête onder tandartsen in de regio benadrukt de noodzaak van preventieve mondzorg, waarbij ook het tekort aan tandartsen een feit bleek. Hier willen we dankzij de gratis tandscreenings een antwoord op bieden.”

“Dankzij de screenings hopen we ook mensen bewust te kunnen maken van het belang van goede tandzorg. Dit onder meer om ernstige tandproblemen in de toekomst te vermijden. Er komt een gepensioneerde tandarts ter plaatse om gratis een groep kinderen te screenen na de maaltijd. Nieuw in vergelijking met vier jaar geleden is dat LOGO Leieland vanaf nu het project leidt.”

Behandelkaarten

Nieuw zijn ook de behandelkaarten. “Vanuit de kwetsbare doelgroep werd aangegeven dat ze behoefte hebben aan een overzicht na een tandartsbezoek: welke consultaties staan me te wachten, wat zal de tandarts precies doen…”, zegt Lien. “Om aan deze vraag te voldoen, introduceert LOGO binnenkort een behandelkaart in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Deze kaart bundelt informatie op een toegankelijke manier, waardoor patiënten op de hoogte zijn van toekomstige consultaties en behandelingen.”

The post Gratis tandscreening voor kwetsbare gezinnen in Wervik is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

1 Mei Festival dit jaar op de Grote Markt in Kortrijk

Op 1 mei vindt in Kortrijk al voor de dertigste keer het ‘1 Mei Festival’ plaats, dit jaar op de Grote Markt. Het evenement is gratis en trekt ieder jaar een ruim publiek naar de Kortrijkse binnenstad.
The post 1 Mei Festival dit jaar op de Grote Markt in Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen haalt het wegvallen van geldautomaten aan op gemeenteraad

Op de meest recente gemeenteraad trok oppositiepartij Groen aan de alarmbel over het wegvallen van de geldautomaten. “Als we nu niet reageren, dan bestaat het risico dat deelgemeenten in 2025 zonder geldautomaten vallen. Dat zal onder meer het geval zijn in Desselgem”, zegt Groen-voorzitter Simon Wemel.
The post Groen haalt het wegvallen van geldautomaten aan op gemeenteraad appeared first on

Lees meer »

‘Lezen voor gebruik’: bijna 800 slachtoffers door overgieten en mengen chemische producten

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar 787 oproepen voor ongevallen door het mengen van chemische producten en het overgieten in lege flessen. De campagne ‘Lezen voor gebruik’ van de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum vraagt aan iedereen om zich bewust te zijn van de risico’s van chemische producten en roept op het etiket te lezen vooraleer een chemisch product te gebruiken.

Lees meer »

Dina Depijpere (95) was de laatste dienstmeid bij familie Van Bavegem: “Het kasteelleven beviel me wel”

Wie niet in sprookjes gelooft, moet dringend Dina Depijpere aan het woord horen. Deze kranige 95-jarige dame was de laatste dienstmeid in dienst bij de kasteelheer Edgard Van Bavegem en zijn echtgenote Zoë Van Hove. Dina bleef elf jaar in het kasteel in Meulebeke en herinnert zich nog alles alsof ze pas gisteren de kasteeldeur definitief achter zich dicht trok.<br

Lees meer »

Trainingsbroek van Club Brugge nekt bromfietsdief: acht maanden celstraf

Een 28-jarige Bruggeling heeft van de rechter acht maanden effectieve celstraf gekregen voor een bromfietsdiefstal. Jeffry D. droeg op het moment van de feiten een enkelband. Als was het vooral zijn opvallende broek die hem verried.
The post Trainingsbroek van Club Brugge nekt bromfietsdief: acht maanden celstraf appeared first on KW.be.

Lees meer »