Mario Verhelle uit Beselare wint dertigste editie van Zonnebeekse cultuurtrofee

In ontmoetingscentrum De Leege Platse in Beselare werden de prijzen voor cultuurverdienste en de cultuurtrofee uitgereikt. Deze laatste ging naar Beselaarnaar Mario Verhelle (57). Hij volgt daarmee dorpsgenoot en actrice Silke Thorrez op.

De uitreiking van de cultuurtrofee is altijd een hoogtepunt van het cultureel jaar in Zonnebeke. De mensen die zich in de kijker gezet hebben en zich verdienstelijk hebben gemaakt op het socio en culturele vlak worden in de bloemetjes gezet. Een gemeente of entiteit waar het verenigingsleven goed draait is meestal ook een oord waar het goed is om te leven en waar de inwoners zich kunnen ontplooien.

Zonnebeke heeft een boeiend vereningsleven want elk weekend en ook gedurende de week zijn de diverse ontmoetingscentra of de gemeentelijke infrastructuur die er gratis wordt aangeboden druk bezet. De Zonnebeekse cultuurtrofee werd voor het eerst uitgereikt in 1994 met meester Andre Deseyne als laureaat. Dit jaar was men aan de dertigste editie toe want in 2021 ging de uitreiking niet door. Nieuw dit jaar was dat de bevolking dit jaar de kandidaten mocht aanduiden en de leden van de cultuurraad de winnaar stemden. De genomineerde laureaten waren: Aruna Matten, Cel WO II, Hans Van Bokste, Mario Verhelen en Maniak Gunst

Laureaat

Mario Verhelle werd uitgeroepen tot winnaar. Hij mocht een uniek en gepersonaliseerd kunstwerk van kunstenaar Luc Lapere, die al sinds 2001 de Zonnebeekse cultuurtrofee creëert, in ontvangst nemen. Mario woont met partner Katrijn Decypere in de Geluwestraat te Beselare. Hij maakt deel uit van de regieploeg van de Heksenstoet, is 50 jaar verbonden aan de schuttersgilde, medeoprichter van Cel WOII, auteur van het boek ‘ Mijn verhaal verteld …. ‘, lid van de heemkring én schrijver van verschillende heemkundige bijdragen in het Zonneheem. Hij verdient zeker zijn plaats bij de winnaars van de voorbije 30 jaar omwille van zijn grote inzet voor de gemeente en bewoners.

Ook deze cultuurvrijwilligers werden in de hulde betrokken voor hun belangeloze inzet en mochten een zonnebon in ontvangst nemen: André Callens (WZC Sint-Jozef Zonnebeke), Rita Coopman (Davidsfonds Groot-Zonnebeke ), Siska Decuypere (Bloedgeven Beselare), Marnix Delie (Neos Groot-Zonnebeke), Rosita Desmet ( Okra Zonnebeke), Philippe Dewulf ( Reutelnoot), Pierre Dewulf ( Gezinsbond Beselare), Mia De Marez ( Markant Passendale), Heleen Haghedooren ( Cel WOII), Willy Hoornaert ( Samana Zonnebeke), Jo Lottegier (VZW Heksenstoet), Sofie Monteyne (Ferm Passendale), Geert Pattyn (Tuinhier Zonnebeke), Jessica Persoon (Gezinsbond Passendale) Stefan Reynaert ( Wijkfeesten De Marul), Patricia Vandamme (Femma Zandvoorde), Christine Vandenabeele (Ferm Beselare), Katrien Vanhie (S-Plus Vrouwen Vooruit Zonnebeke), Patrick Vercruysse (Toneelvereniging ‘Vreugde Na Arbeid’ Beselare), Luc Verhaeghe (Landelijke Gilde Beselare)

The post Mario Verhelle uit Beselare wint dertigste editie van Zonnebeekse cultuurtrofee is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

BULA op de oude Veemarkt: nieuw duurzaam stadsdorp in Sint-Michiels

Projectontwikkelaar Global Estate Group blaast de Veemarkt in de Koningin Astridlaan in Sint-Michiels nieuw leven in en herdoopt de site tot ‘BULA’. De site wordt omgetoverd in een duurzaam stadsdorp met flats, kantoren, een Albert Hein en een deels overdekte markt.
The post BULA op de oude Veemarkt: nieuw duurzaam stadsdorp in Sint-Michiels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opnieuw rijdt bestelwagen zich vast aan spoorwegbrug van ‘t Gaverke in Waregem: “Moeilijk op te lossen probleem”

In de inmiddels toepasselijk genaamde Tjollenstraat in Waregem is voor de zoveelste keer een bestelwagen tegen de brug onder de spoorweg gebotst. Ondanks een grote schildering blijven bestuurders, vooral van gehuurde bestelwagens, de hoogte verkeerd inschatten.
The post Opnieuw rijdt bestelwagen zich vast aan spoorwegbrug van ‘t Gaverke in Waregem: “Moeilijk op te lossen probleem” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Masterstudenten erfgoed winnen ideeënzoektocht om Kortrijks stationsgebouw te bewaren en herbestemmen

In het kader van de nationale Herbestemmingsdag gingen de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw (VVIA) en de werkgroep Red Ons Station, op zoek naar creatieve ideeën en alternatieven voor de sloop van het Kortrijkse stationsgebouw. De winnaars werden Nicola Stevens en Ellen Tielemans, masterstudenten erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen.
The post Masterstudenten erfgoed winnen ideeënzoektocht om Kortrijks stationsgebouw

Lees meer »

Knokke-Heist weigert vergunning voor nieuwbouwproject met 117 appartementen na massaal protest

Opnieuw grijpt projectontwikkelaar ION naast een omgevingsvergunning voor de bouw van 117 nieuwbouwappartementen langs de Heistlaan in Knokke-Heist. 40 procent zou daarvan bestemd zijn voor betaalbaar wonen, maar toch kwamen er 639 bezwaarschriften binnen. Het schepencollege besliste de de aanvraag te weigeren. “We hebben een andere visie op de ontwikkeling van de site”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “Die locatie

Lees meer »

Europese consumentenorganisaties klagen Chinese webwinkel Temu aan: “Manipulatieve praktijken om consumenten meer te doen kopen of betalen”

De Europese consumentenorganisatie BEUC en zeventien van haar leden hebben klacht ingediend tegen de Chinese webwinkel Temu. Ze beschuldigen Temu ervan de nieuwe Europese regels rond digitale diensten te overtreden. Terwijl BEUC een klacht indiende bij de Europese Commissie, deden de zeventien leden dat bij de bevoegde autoriteiten in eigen land. In België gaat het om Testaankoop.

Lees meer »

Wellington wordt opnieuw fandorp voor Rode Duivels

De vaderlandse voetbalcompetitie is nog niet eens afgelopen of de echte diehards tellen al af naar het Europees kampioenschap van volgende maand in Duitsland. Onze nationale ploeg aanvuren kan straks opnieuw in de Aceg Wellington Hippodroom.
The post Wellington wordt opnieuw fandorp voor Rode Duivels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Broers met KM Torhout B naar derde provinciale

Het is KM Torhout B gelukt om al in zijn tweede bestaansjaar via de eindronde te promoveren naar de derde provinciale afdeling. Twee broers hadden een niet te onderschatten aandeel in het succes: Guillaume Vereecke en vooral zijn oudere broer Gaudric. Laatstgenoemde heeft alle matchen gespeeld.
The post Broers met KM Torhout B naar derde provinciale appeared first on

Lees meer »

Albert (69) en Marlies (79) krijgen al derde keer water in huis na overstroming: “Het ging zo snel. In een kwartier stond het water al kniehoog”

Zijn vrouw, de polissen, een mand vol eten en drinken, twee familie-albums en de fles cognac die hij diezelfde avond nog voor zijn verjaardag had gekregen: dat bracht Albert Plusquin (69) – en in die volgorde – boven in veiligheid, nadat zijn huis in Moelingen aan een razendsnel tempo onder water liep. Over prioriteiten bij overstromingen moet Albert niet meer

Lees meer »

Presentator lokale radio in Waregem moedigt luisteraars aan “Alexander De Croo neer te knallen”, premier dient een klacht in

Een presentator van lokale radiozender Waregem1 heeft tijdens zijn uitzending luisteraars aangemoedigd om premier Alexander De Croo (Open VLD) neer te schieten. Dat deed hij naar aanleiding van de moordaanslag op de Slovaakse premier Robert Fico. De presentator heeft zijn verontschuldigingen aangeboden, maar de premier heeft toch een klacht tegen hem ingediend. De radiozender heeft de presentator geschorst.

Lees meer »

KIJK. Dochter Rumer deelt hartverwarmende moment tussen Bruce Willis en kleindochter Louetta

Rumer Willis (35) heeft voor Moederdag een videomontage gedeeld van haar tweejarige dochter Louetta. En daarbij kan grootvader Bruce Willis (69)zeker ook niet ontbreken. Op bovenstaande beelden is de acteur te zien terwijl hij zijn kleindochter op zijn schoot heeft. Hij geniet duidelijk van het moment. Ook zijn ex-vrouw en de grootmoeder van Louetta, actrice Demi Moore (61), is op

Lees meer »

Drie meerderjarigen die projectiel van brug gooiden niet verdacht van moord: advocaat legt uit welke straf ze riskeren

De drie meerderjarigen die een riooldeksel van een snelwegbrug gooiden, zijn aangehouden. Opvallend: op verdenking van kwaadwillige belemmering van het verkeer, met de dood tot gevolg. Het parket was nochtans een moordonderzoek gestart. De twee minderjarigen worden aan de jeugdrechter overgedragen. Advocaat Grégory Everaert legt uit hoe dit kan en welke straf ze alsnog riskeren.

Lees meer »

Sint-Bavokoor en Mariakoor bundelen de krachten

Op zaterdag 25 mei om 20 uur zingt het Sint-Bavokoor samen met het Koninklijk Mariakoor uit Heestert tijdens het concert ‘I Believe’ in de Sint-Bavokerk. “Een titel als ‘Ik geloof’ is misschien gedurfd in deze tijden, maar is niet lichtvaardig gekozen”, zegt dirigent Wim Vancauwenberghe (54).
The post Sint-Bavokoor en Mariakoor bundelen de krachten appeared first on KW.be.

Lees meer »