Rare Disease Day: Sylvie lijdt aan het hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom

Op Rare Disease Day (29 februari) wordt er extra aandacht gevraagd voor mensen die lijden aan een zeldzame ziekte. Zowat 5 procent van de hele bevolking heeft hiermee te maken. Door het gebrek aan kennis over deze aandoeningen stoten deze mensen nog veel te vaak op onbegrip en ongeloof. Ook Sylvie Eggermont (41) uit Anzegem weet exact hoe dat voelt.

Al van kinds af aan wou het lichaam van Sylvie niet altijd mee. Om de haverklap spierscheuren, blauwe plekken, gewrichten uit de kom, migraineaanvallen, maag- en darmproblemen en weinig kracht in het algemeen. De turnles kon ze vaak niet meevolgen: enerzijds door haar fysieke klachten, anderzijds door de hypermobiliteit waardoor haar spieren gewoon niet sterk genoeg waren. Tijdens haar jeugd kwamen daar nog eens zware rugklachten bij, tot ze in 2010 zelfs twee herniaoperaties moest laten uitvoeren. Een oorzaak voor haar fysieke klachten werd nooit gevonden en het herstel na haar rugoperaties verliep enorm moeizaam.

Bevestiging

“Vanaf dat moment ben ik zes jaar lang op zoek geweest naar een oorzaak van al mijn problemen. Dat ging allesbehalve vlot, ik heb meer dan één keer mogen horen dat het allemaal tussen mijn oren zat en mijn symptomen heus niet zo ernstig waren. Maar dat was het probleem: mijn klachten werden allemaal afzonderlijk onderzocht en nooit aan elkaar gelinkt”, zucht Sylvie, mama van een 15-jarige zoon.

Pas in 2016 was er een arts in Gent die uiteindelijk alle puzzelstukken samenbracht en Sylvie doorverwees naar het Centrum voor medische genetica. Daar kreeg ze uiteindelijk haar diagnose: Ehlers-Danlos Syndroom, een verzameling van verschillende bindweefselaandoeningen. Sylvie lijdt aan het hypermobiele type. “Die diagnose gaf mij de bevestiging dat ik mij niets aan het inbeelden was, dat was eigenlijk het belangrijkste. Die erkenning doet al heel veel met een mens”, zucht ze.

“Het duurde zes jaar voor een arts mij serieus nam”

Hypermobiele EDS komt ongeveer bij 1 tot 4 op de 20.000 personen voor, toch is het het minst zeldzame type van de ziekte. De oorzaak ervan is een fout in het gen, de kans op genezing is dus onbestaande. De enige mogelijke behandeling werkt symptoomverlichtend.

“Sinds mijn diagnose ga ik drie keer per week langs bij een kinesist. Daarnaast krijg ik medicatie voor mijn chronische pijn. Maar tijdens al die jaren dat ik niet werd geloofd en dus ook geen aangepaste behandeling kreeg, liep ik wel permanente weefselschade op. De functies die ik toen verloor, kan ik nooit meer terugkrijgen”, aldus Sylvie, die ook ondersteuning krijgt van haar hulphond Vix.

Balans zoeken

Het syndroom heeft een invaliderend karakter (veroorzaakt permanente beperkingen, red.), maar de uiting daarvan verschilt van patiënt tot patiënt. De impact van op haar dagelijkse leven is bijgevolg enorm. “Het is een non-stop aanvaardingsproces.”

“Twee jaar voor mijn diagnose heb ik noodgedwongen mijn job als opvoeder moeten opgeven. Mijn lichaam kon gewoon niet meer mee. Ook huishoudelijke taken of sociale uitstapjes zijn vaak heel lastig of zelfs onmogelijk. De ene dag kan ik al beter functioneren dan de andere, die balans zoeken is moeilijk. Toch weiger ik om stil te zitten, ik wil op een zinvolle manier mijn tijd besteden en blijven doelstellingen behalen”, klinkt het.

“De functies die ik verlies, krijg ik nooit meer terug. Het is een non-stop aanvaardingsproces”

Zo vaak als het kan engageert Sylvie zich als vrijwilliger bij de patiëntenvereniging Zebrapad vzw. Daarmee wil ze zoveel mogelijk mensen informeren over de ziekte en acties op poten zetten om fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek. “Want voorlopig is er in de medische wereld nog heel weinig kennis, wat de toegankelijkheid tot een kwalitatief en aangepast zorgpad soms sterk bemoeilijkt”, meent Sylvie.

Onzekere toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet, is voor Sylvie evenzeer een groot vraagteken. “Er is geen duidelijke prognose. In principe heb ik een normale levensverwachting, maar dat is natuurlijk afhankelijk van welke comorbiditeiten (de aanwezigheid van andere aandoeningen die gepaard gaan met een primaire, centraal staande ziekte, red.) er op mijn pad komen. Bij sommige patiënten worden na verloop van tijd namelijk ook andere organen aangetast, zoals het hart. Maar ik blijf focussen op al wat wél nog mogelijk is, in plaats van mij blind te staren op mijn beperkingen.”

Een juiste diagnose is nog maar het begin

Naar schatting moet 1 op de 20 mensen leven met een zeldzame zieke, wat betekent dat omgerekend meer dan 60.000 West-Vlamingen hieraan lijden. Een aandoening wordt als zeldzaam geklasseerd als die bij minder dan 1 op de 2.000 mensen voorkomt. Er bestaan meer dan 6.000 zeldzame ziektes, waarvan 72 procent genetisch bepaald is.

Wie lijdt aan zo’n zeldzame aandoening, kan terecht bij de Rare Diseases Organisation Belgium (RaDiOrg). Die heeft als hoofdtaak om de juiste informatie te verzamelen over deze ziektes, maar ook patiënten die vaak lang op zoek zijn naar een diagnose of behandeling in contact te brengen met lotgenoten en experts. Maar eenvoudig is die opdracht niet. “Het probleem is dat weinig artsen de kennis hebben om de vaak heel diverse symptomen van een zeldzame ziekte te herkennen en te linken aan een duidelijke diagnose”, weet Eva Schoeters, directeur van de koepelvereniging. “En een correcte diagnose krijgen, is nog maar het begin: voor slechts 6 procent van alle zeldzame ziektes bestaat er een doeltreffende behandeling. Of die dan ook effectief toegankelijk is of terugbetaald wordt, dat is nog een ander paar mouwen.”

Op Rare Disease Day, of Zeldzame Ziektendag, wordt extra aandacht gevraagd voor mensen die lijden aan een zeldzame ziekte. Die vindt altijd plaats op de laatste dag van februari. Symbolisch dit jaar, want de 29ste februari komt slechts om de vier jaar voor en is dus best zeldzaam.

The post Rare Disease Day: Sylvie lijdt aan het hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klimaatactivisten slaan toe op en rond luchthavens: vliegverkeer in Keulen enkele uren stilgelegd, ook problemen in Oslo en Helsinki

Klimaatactivisten hebben in meerdere landen het vliegverkeer verstoord of toch minstens een poging daartoe ondernomen. Keulen Bonn Airport lag enkele uren stil. Bij de luchthavens van Oslo en Helsinki waren lichte verstoringen, in Barcelona kon dat nog net worden voorkomen. In Zürich, Genève en Londen werden activisten van aanvoerwegen gehaald, melden verschillende media uit die landen.

Lees meer »

Brecht en Jamaica kajakken van Kortrijk naar Parijs voor goede doel: “Goed voor 378 kilometer en 43 sluizen”

Deze ochtend zijn Brecht Vierstraete (27) en Jamaica Crevits (41) met de Kortrijkse Broeltorens als vertrekpunt in kajak vertrokken naar Parijs. Met het initiatief genaamd ‘Kajakkers met een Hart’ zamelen ze geld in voor de afdeling niet-aangeboren hersenletsels van het AZ Groeninge. Brecht had namelijk in januari 2022 een werkongeval met een schedelbreuk en hersenbloeding tot gevolg.
The post

Lees meer »

Nazigroet en apengeluiden in Jan Breydel na afloop Supercup

Een video die zondag is verschenen op de website van La Dernière Heure/Les Sports toont hoe minstens twee supporters in het Brugse vak de nazigroet brachten na afloop van de Supercup-match zaterdagavond tussen Club Brugge en Union (1-2).
The post Nazigroet en apengeluiden in Jan Breydel na afloop Supercup appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brand in Anderlecht mogelijk ontstaan door oververhitting batterij

Vanmorgen is de brandweer van Brussel uitgerukt voor een brand in een loft op de 1e verdieping van een gebouw met 3 woonlagen in de Georges Moreaustraat in Anderlecht. De bewoners, een moeder en haar 2 jonge kinderen, werden tijdig gewekt door de aanwezige rookmelders. Mogelijk is de brand ontstaan door de oververhitting van een batterij.

Lees meer »

“Het water is ijskoud en vanaf dan gaat het snel”: hoe oud-scoutsleider Daan het leven liet na avondje stappen met vrienden

De 25-jarige Daan uit Leuven verdronk gisteren in het meer van Vielsalm, in de provincie Luxemburg, toen hij daar na een feestje naar huis wilde keren. “Ik weet niet of ze veel of weinig gedronken hadden, maar dan is dat water dubbel zo gevaarlijk”, vertelt boer Erwin die zijn kampterrein aan de scouts verhuurde. Reconstructie van wat een plezierige driedaagse

Lees meer »