Zware overstromingen in Noord-Italië: “Situatie is kritiek”

In het noorden van Italië zorgt aanhoudende regenval voor zware hinder. Veel rivieren in de regio zijn buiten hun oevers getreden, waardoor er catastrofale overstromingen dreigen plaats te vinden. 

Meer krantenkoppen in België

WHO bezorgd over overdracht van vogelgriep van dier op mens, viroloog Steven Van Gucht stelt gerust: “Wel waakzaam blijven”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich "grote zorgen" over de toenemende overdracht van het vogelgriepvirus op de mens. Mensen die in contact zijn gekomen met besmette dieren hebben "een buitengewoon sterftecijfer", zegt de WHO. Er wordt ook gevreesd dat het vogelgriepvirus zou kunnen muteren en van mens op mens zou kunnen worden overgedragen. Moeten we ons zorgen maken?

Lees meer »

ANALYSE. “Het centrum is nog niet reddeloos verloren, als het perspectief kan bieden”

“Centrumpartijen hebben de voorbije jaren ieder onderling verschil uitvergroot in de strijd om het krimpende centrum. Het besef groeit stilaan dat dit een kapitale vergissing was”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). “Door samen te werken hadden ze dat centrum kunnen verruimen. Maar daarvoor ontbrak het noodzakelijke vertrouwen. Dat raakt moeilijk hersteld in een campagne, waar vooral verschillen benadrukt worden.”

Lees meer »

Leven met een deadline: “Ik wens jullie allemaal een reddende engel toe”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post Leven

Lees meer »

Persoon die besmettingen met varkenslintworm in Lier veroorzaakte is geïdentificeerd

Na uitgebreid en intensief brononderzoek heeft het Departement Zorg met zekerheid kunnen identificeren welke persoon de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Het onderzoek heeft aangetoond dat de persoon al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en de varkenslintworm in het buitenland heeft opgedaan. Om de privacy van de persoon af

Lees meer »

Emma Meesseman wint voor zesde (!) keer de EuroLeague: “Blij om deel uit te maken van legendes”

Opnieuw een hoogdag voor Belgian Cat Emma Meesseman (30): eerst voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) in de EuroLeague, de belangrijkste Europese clubcompetitie in het vrouwenbasket. Later op de dag won ze met Fenerbahçe de finale van die EuroLeague. Tegen Villeneuve d’Ascq werd het 106-73. Meesseman was goed voor 22 punten. Voor de zesde

Lees meer »

Opnieuw gezichtsverlies voor ons leger: missie fregat Louise-Marie in Rode Zee uitgesteld omdat raket blijft steken

Het Belgische fregat Louise-Marie vaart voorlopig niet naar de Rode Zee. De trainingsperiode in de Middellandse Zee wordt voor onbepaalde tijd verlengd. Dat werd beslist na een incident tijdens een training waarbij een droneaanval werd gesimuleerd. Een luchtafweerraket aan boord van het schip bleef daarbij steken in de lanceerbuis, en ook de andere wapens konden de aanval niet afslaan. Zal

Lees meer »

HERLEES. “Ik heb het eens kunnen zeggen. Nu kruip ik weer in mijn schulp”: dit was het eerste interview van Bart De Pauw

“Ik heb die vrouwen nooit bewust pijn willen doen.” Bart De Pauw (55) heeft dinsdagavond zijn eerste interview in maar liefst zeven jaar tijd gegeven. Dat deed de televisiemaker in een open en uitgebreid gesprek met Gert Verhulst in ‘De tafel van Gert’. Herbeleef hier de hoogtepunten van de uitzending. “Mijn grootste fout? Ik heb heel veel vervelende berichtjes gestuurd.”

Lees meer »

McCarthy 2.0? Plannen van voorzitter Mike Johnson voor Oekraïense steun leiden tot crisis binnen Republikeinse Huis

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil plannen laten goedkeuren voor nieuwe buitenlandse steunpakketten, onder meer aan Israël en Oekraïne. Vooral de hulp aan de Oekraïners stoot op verzet binnen de radicaal-rechtse flank van de Republikeinse partij. Twee afgevaardigden dreigen met een procedure om Johnson af te zetten als hij zijn plannen zou doorduwen, maar hij deinst

Lees meer »