Kelly De Sutter grasduint door 60 jaar politiek drukwerk: “Sommige beloftes gaan al decennia mee”

Gemeenteraadslid Kelly De Sutter (de Damse Belangen) worstelt zich momenteel door honderden flyers, affiches, folders en ander verkiezingsdrukwerk uit bijna 60 jaar Damse politiek. “Mijn oma Maria Saelens heeft dat haar hele leven lang verzameld”, zegt De Sutter. “Daaruit blijkt wel dat sommige politieke beloftes al een paar decennia meegaan…”

We ontmoeten Kelly De Sutter – sinds 2007 actief als gemeenteraadslid – bij haar thuis in Den Hoorn, waar ze ook een kinderopvang runt. Op de tafels en langs de muren liggen en hangen honderden documenten uit verkiezingscampagnes, waarvan sommige zelfs dateren van voor de fusie tot Groot-Damme in 1977. “Mijn grootmoeder langs vaders kant is al documenten beginnen verzamelen in de jaren 60. Zo heb ik hier nog verkiezingsdrukwerk gevonden over de de verkiezingen in het nog onafhankelijke Moerkerke”, zegt De Sutter. “Politiek zit echt wel in de familie. Zo was mijn oma de schoonzus van wijlen schepen Roger Vlaminck.” Kelly’s grootmoeder Maria Saelens overleed op 12 september 2023. Ze was de moeder van Kelly’s vader Ronny De Sutter, die achttien jaar actief was in de Damse politiek waarvan tien jaar als schepen, namelijk tussen 1997 en 2007. De man overleed op 13 november op 70-jarige leeftijd.

Enorme collectie

“Na het overlijden van oma gingen we met de familie in de woning bepaalde stukken ophalen en daarbij botsten we op een enorme collectie van oud verkiezingsdrukwerk”, zegt Kelly De Sutter. “Een heel grote verrassing was dat niet, want ik wist dat ze veel verzamelde. Maar van de omvang stond ik toch wel even te kijken. Het opmerkelijke is dat ze het niet hield bij unieke stukken, maar vaak tientallen exemplaren van dezelfde flyers of folders verzamelde. Toen mijn vader Ronny in de politiek ging is haar verzamelwoede nog toegenomen. Ze volgde zijn politieke loopbaan echt op de voet en was enorm trots op hem. Ze verzamelde niet alleen het verkiezingsdrukwerk, maar ook brieven en nota’s die hij schreef. En daarbij komen ook nog alle krantenartikels; natuurlijk die over hemzelf maar ook over alle andere politieke gebeurtenissen. Die knipte ze allemaal mooi uit om in albums te plakken.”

Damse Belangen

Toen haar vader Ronny ernstig ziek werd, maakte Kelly De Sutter zich klaar om ook de politiek in te gaan. Ze werd bij haar eerste deelname, op de CD&V-lijst, rechtstreeks verkozen en zetelt sinds 2007 in de gemeenteraad. “Ook mijn loopbaan heeft oma al die jaren van heel nabij gevolgd. Het is leuk om alle flyers en affiches van in mijn beginjaren in de politiek nog eens te bekijken”, klinkt het. “Mijn vader heeft me in die periode ook bijgestaan met goede raad en advies.” In april 2018 stapte Kelly De Sutter uit de CD&V-fractie, omdat ze vond dat de partijwerking ondemocratisch was en omdat Moerkerke en Den Hoorn stiefmoederlijk zouden behandeld worden. Samen met Caroline Debbaut, die eerder al uit de CD&V-fractie stapte, richtte ze de Damse Belangen op, een lijst waarmee beiden een zetel veroverden in de gemeenteraad. “Mijn grootmoeder heeft heel die periode nog bewust meegemaakt. Ze had het er aanvankelijk wel wat moeilijk mee, omdat ze heel haar leven al voor de christendemocraten stemde, maar ze heeft me toch goed gesteund en ik ben er zeker van dat ze voor me gestemd heeft”, zegt De Sutter.

“Al in 1988 sprak men over werken in Den Hoorn die pas vorig jaar zijn gerealiseerd”

“Als ik al die documenten eens goed bekijk, merk ik wel dat de verkiezingsbeloftes niet altijd evenveel waard zijn”, gaat De Sutter verder. “Of dat het toch lang duurt voor ze uitgevoerd worden. Zo heb ik hier een brochure liggen uit 1988 waarbij werd gesproken over riolerings- en bestratingswerken in Den Hoorn. Die werken zijn pas vorig jaar gerealiseerd. En over de plannen voor de herbestemming van de oude OCMW-site wordt ook al gesproken van vele campagnes geleden. Ik las ook over hoe de veiligheid zou verhoogd worden door méér openbare verlichting, terwijl die nu net gedoofd wordt…”

Politiek café

Kelly De Sutter trekt in oktober opnieuw als kopvrouw van de Damse Belangen naar de gemeenteraadsverkiezingen, maar zoekt nog enkele kandidaten – zeker ook vrouwen – om een volledige lijst samen te stellen. “Ik zou graag met al dit verkiezingsdrukwerk hier bij ons thuis een politiek cafeetje inrichten waar de mensen kunnen langskomen om met het programma en de kandidaten van Damse Belangen kennis te maken”, geeft Kelly De Sutter nog mee.

The post Kelly De Sutter grasduint door 60 jaar politiek drukwerk: “Sommige beloftes gaan al decennia mee” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Iconische website van Belgisch Staatsblad krijgt na 27 jaar make-over

De iconische lay-out met de blauwe achtergrond en de wolkjes uit de jaren 1990, is niet meer. Na 27 jaar is de website van het Belgisch Staatsblad gemoderniseerd en gebruiksvriendelijker gemaakt. "Voor sommigen was het pure nostalgie, maar voor de meesten is het een herinnering aan pure kafka", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Lees meer »

Vrouw uit Menen slaat partner met bierflesje op het hoofd: “Hij bleef maar duwen en slaan”

Een ex-koppel uit Menen riskeert tot 1 jaar cel voor wederzijdse slagen aan elkaar. Als reactie op onophoudelijk slaan en duwen van haar partner sloeg de 52-jarige vrouw met een bierflesje op zijn hoofd. “Wettige zelfverdediging”, vond haar advocaat.
The post Vrouw uit Menen slaat partner met bierflesje op het hoofd: “Hij bleef maar duwen en slaan” appeared first

Lees meer »

Na het wel heel rode schilderij van koning Charles: waarom portretten van royals vaak omstreden zijn

Koning Charles heeft zijn eigen schilderij gekregen. Het is… speciaal. Drie jaar is eraan gewerkt, twee meter is het hoog en het is heel, heel rood. De reacties zijn gemengd, wat vaker voorkomt. Ook het portret van koningin Beatrix was destijds omstreden. En Queen Elizabeth werd ermee uitgelachen. Kunsthistoricus Stefan Vidts legt uit waarom portretten van royals zelden heel waarheidsgetrouw

Lees meer »

Europese Commissie opent onderzoek naar mogelijk verslavende effecten van Instagram en Facebook op kinderen

De Europese Commissie is donderdag een formeel onderzoek gestart naar Meta om na te gaan of zijn socialemediakanalen Instagram en Facebook verslavende effecten hebben op kinderen. Nog maar twee weken geleden startte de Commissie een ander onderzoek naar Meta, toen wegens vermoedens dat het bedrijf zijn verplichtingen in de aanpak van desinformatie en misleidende politieke advertenties niet nakomt.

Lees meer »

Vrouw (39) overleden bij familiedrama in Deurne, man (42) in levensgevaar: 10-jarig zoontje belde hulpdiensten

De politie is vandaag opgeroepen voor een incident in een woning aan de Te Boelaarlei in Deurne. Een man (42) heeft daar zijn vrouw (39) verwond en daarna zichzelf. “De vrouw is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. De man is in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht en werd gearresteerd”, klinkt het bij Wouter Bruyns van Politiezone Antwerpen.

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt statement zonder woorden bij eerste optreden na songfestival: “Iedereen verwacht dat ik iets dom ga zeggen”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) stond zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij sprak het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het was zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

SV Wevelgem City B gaat naar derde provinciale

SV Wevelgem City mocht de vorige twee seizoenen met zijn A-ploeg telkens een titel vieren. Deze keer moesten de jongens van T1 David Decock zich met een bescheiden negende plaats tevreden stellen. Geen nood. Deze keer zorgde de B-ploeg met een promotie naar derde provinciale ervoor dat de Vlassers dan toch nog het seizoen met een feestje konden afsluiten.

Lees meer »

Aftredend president Abinader herverkozen op Dominicaanse Republiek

Op de Dominicaanse Republiek is aftredend president Luis Abinader herverkozen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij zal het land opnieuw voor vier jaar leiden. In zijn campagne focuste hij op de economische successen tijdens zijn presidentschap en zijn harde houding tegenover migratie uit Haïti.

Lees meer »