Torhout opent sterrenregister ongeacht lengte van de zwangerschap

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond vroeg Pieter Billiet (CD&V) in naam van de in extremis verontschuldigde Delphine Levrouw (CD&V) om in Torhout een sterrenregister te openen waarin ouders hun stilgeboren kindje kunnen laten opnemen, ongeacht de lengte van de zwangerschap. Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) antwoordde positief. Hij verving schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet (CD&V), die eveneens afwezig was.

Dat betekent dat ouders van kindjes die sterven vóór de 140ste dag na de bevruchting voortaan ook hun sterrenkindje kunnen laten registreren, weliswaar zonder dat daar wettelijke gevolgen aan verbonden zijn.

Symbolische erkenning van het stilgeboren kindje

“Sinds 1 april 2019 kan een sterrenkindje op vraag van de ouders wettelijk geregistreerd worden, maar pas vanaf 140 dagen zwangerschap”, liet schepen Elsie Desmet (CD&V) op papier weten. “Het stilgeboren kindje kan dan zelfs een voornaam krijgen en vanaf 180 dagen zwangerschap ook een familienaam. Ouders van kindjes die vroeger dan 140 dagen na de bevruchting sterven, hebben die wettelijke kans niet en blijven in de kou. Dat zorgt vaak voor extra verdriet. Een eerste stap in het rouwproces is namelijk de symbolische erkenning van het kindje. Het is niet omdat een kindje nog niet oud genoeg is volgens de wettelijke termijn, dat het voor de ouders niet bestaat en dat ze geen verdriet hebben. Vandaar dat we in Torhout, net als in diverse andere gemeenten, alle sterrenouders de kans willen geven om hun stilgeboren kindje symbolisch te laten erkennen via een sterrenregister. Juridisch zijn daar geen gevolgen verbonden, maar het kan wel een grote steun betekenen.”

Attest met reliëfstempel van de stad

Ouders van een sterrenkindje kunnen een afspraak maken met de dienst Burgerzaken of digitaal een aanvraag doen om hun stilgeboren kindje te laten registreren. Dat kan via deze link. Bij de registratie zorgt de stad voor een attest met een officiële reliëfstempel. De ouders van de overleden kindjes worden ook uitgenodigd naar de geboorteboomactie.

Voorts kunnen ouders van stilgeboren kindjes, ongeacht de leeftijd van het kindje, een metalen sterretje aanvragen. In dat sterretje kunnen ze de naam en geboortedatum laten graveren. Het sterretje kan dan een plaats krijgen thuis of tussen de witte rozen op de sterretjesweide.

The post Torhout opent sterrenregister ongeacht lengte van de zwangerschap is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wat voor weer voorspellen langetermijnmodellen voor zomer 2024: warm of koud, droog of nat?

De meteorologische lente komt stilaan ten einde. Tijdens deze regenachtige dagen kijken velen onder ons al halsreikend uit naar een zonnige zomer. Maar wat hebben de weergoden voor ons in petto tijdens de maanden juni, juli en augustus? Veel zon en hoge temperaturen? Of nog meer wolken en regen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters dook in de langetermijnvoorspellingen van verschillende weermodellen

Lees meer »

Bruno Derveaux helpt RC Harelbeke over de streep

Op de allerlaatste speeldag kon RC Harelbeke alsnog het behoud realiseren. Het won bij de B-ploeg van Zulte-Waregem met 1-2 en verlengt zo het verblijf in tweede nationale afdeling amateurs.
The post Bruno Derveaux helpt RC Harelbeke over de streep appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het gaat hard voor Supra Bazar: “Onze grootste sterkte is al 60 jaar onze lokale verankering”

Een winkel van Supra Bazar herbergt niet alleen 450.000 artikelen, het is vooral een plek waar mensen graag naartoe moeten komen: klanten én medewerkers. CEO Bavo Vanhalst hecht dan ook veel belang aan een goede service en een gezinsvriendelijk personeelsbeleid.
The post Het gaat hard voor Supra Bazar: “Onze grootste sterkte is al 60 jaar onze lokale verankering” appeared

Lees meer »

Nog één keer een boksgala voor amateurs in zaal Iso

Vrijdag 17 mei organiseren Marnix en Wouter Dujardin voor de zesde keer een liefhebbersboksgala in zaal Iso in Izegem. “Onze laatste meeting in zaal Iso die nog dit jaar afgebroken wordt”, zeggen organisatoren Marnix en Wouter Dujardin. “Er staan een veertiental kampen op het programma en we beginnen eraan om 20 uur.”
The post Nog één keer een boksgala

Lees meer »

Google-zoekopdracht verbruikt minder energie dan vraag aan ChatGPT: “Gebruik ook eens de saaie oplossing”

Artificiële Intelligentie (AI) doet de energieconsumptie sterk stijgen. Er wordt voorspeld dat AI tegen 2030 dubbel zoveel energie zal verbruiken als heel Frankrijk. Dat is een groot probleem in de strijd tegen klimaatverandering. Niet alleen het transport zal door de opbloei van elektrische wagens meer elektriciteit verbruiken, AI zal dat in de toekomst ook doen. Een oplossing? Het gebruik van

Lees meer »

Voorbereidingen nieuwe stelplaats De Lijn in Gent begonnen: “Test om vervuild grondwater te zuiveren”

Op de site Wissenhage is een aannemer begonnen met proefboringen om het grondwater te zuiveren. Op de locatie plant De Lijn een nieuwe stelplaats. Tegenstanders zeggen dat de site bijzondere natuurwaarde heeft. De boringen kregen een vergunning van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en staan los van de aanleg van de stelplaats. Vlaanderen moet de vergunning voor het totale project

Lees meer »

(H)eerlijk Brugge zet duurzame voeding in de kijker

Tijdens het weekend van 25 en 26 mei vindt in het Koningin Astridpark de zevende editie plaats van (H)eerlijk Brugge, hét familiefestival rond duurzame voeding. Centraal staat het thema voedselresten.
The post (H)eerlijk Brugge zet duurzame voeding in de kijker appeared first on KW.be.

Lees meer »