Sterrenregister voor stilgeboren kinderen

Voortaan kunnen ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap, het alsnog laten registreren in Zwevegem. Ook zal men de naam kunnen laten plaatsen op de geboortezuil die men jaarlijks ergens plaatst.

Schepen van Burgerzaken en Samenleving, Eliane Spincemaille (CD&V): “Een kindje verliezen tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is voor een gezin een traumatisch gebeuren. Gebeurt de stilgeboorte in de prille zwangerschap, voor 140 dagen dus, dan is er zelfs geen aangifte en heeft dit kindje officieel nooit bestaan. Dit maakt het verlies vaak nog pijnlijker.” De gemeente Zwevegem opent nu een Sterrenregister voor álle stilgeboren kindjes. “Ouders die hun kindje in de zwangerschap verliezen, ongeacht de duur van de zwangerschap, kunnen voortaan hun sterrenkindje symbolisch registreren in onze gemeente. Daarbij komt ook nog dat als ouders dit wensen, de naam van hun sterrenkindje ook op de zuil bij het geboorteplekje kan komen.” De registratie heeft geen juridische gevolgen. “Het is een symbolisch register. Het sterrenregister houdt de voornaam of het koosnaampje en de datum van stilgeboorte bij.”

Sterrenmama

Het idee achter dit mooi initiatief kwam uit het overleg met sterrenouders, en grootouders, in het kader van de organisatie van de Koesterweek en de aanleg van het sterreneiland op de nieuwe begraafplaats Lettenhof in Zwevegem-Knokke. “De vraag om ook de namen van de sterrenkindjes op de zuil bij het geboorteplekje aan te brengen als de ouders dat wensen, komt van een sterrenmama. Zij vond het idee achter de geboortezuil wel goed, maar vond het spijtig dat de sterrenkindjes er niet opstonden. Wij gingen graag op haar voorstel in, want ook deze kindjes zijn gewenst en geliefd en een vermelding zorgt voor erkenning en verzacht het verdriet”, aldus de schepen die zegt geen idee te hebben hoeveel stilgeboren kindjes er zijn. (GJZ)

Inschrijven kan door de ouders van thuis uit via het online formulier zwevegem.be/sterrenregister. Wie liever persoonlijk gaat, kan een afspraak maken via zwevegem.be/afspraak-maken.

The post Sterrenregister voor stilgeboren kinderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zwitserland wint een tumultueus Songfestival: Nemo is eerste non-binaire artiest die daarin slaagt

In Malmö heeft Nemo met Zwitserland het Songfestival gewonnen. Die schrijft daarmee geschiedenis, want de artiest is de eerste openlijk non-binaire artiest die daarin slaagt. Daarmee komt een wel zeer tumultueuze 68ste editie van het liedjesfestijn tot zijn einde. Een jaargang waarbij het nauwelijks over muziek ging. Des te meer over de controversiële deelname van Israël en de diskwalificatie van

Lees meer »

PORTRET. Dit is Nemo, de eerste non-binaire persoon die het Songfestival wint: “Mezelf vinden was een lang en moeilijk proces”

“Ik voel me geen man of vrouw. Dat besef schonk me een ongelofelijke vrijheid.” De Zwitserse Nemo had nooit z’n zinnen gezet op het Songfestival, maar kaapte zaterdag als allereerste non-binaire performer de titel weg. Maar wie is de artiest naast het podium? Van mislukte chef-kok tot panda in ‘The Masked Singer’ en trouwe partner voor diens vriendin: dit is

Lees meer »

Marc Degryse is duidelijk: “Union moet vanavond winnen op Club Brugge wil het nog kampioen worden”

Cruciale dag in de Champions’ Play-offs en de titelstrijd, want Club Brugge neemt het vanavond op tegen Union. Blauw-zwart wipt bij winst weer over Anderlecht naar de leiding, de Brusselaars kunnen zich dan weer helemaal in het debat mengen. Onze huisanalist Marc Degryse blikt vooruit. “Club heeft een heel weekend gehad om Fiorentina achter zich te laten. Dat moet volstaan.”

Lees meer »

Hoevewinkel Hof Ter Linde gooit de deuren open

Bij Hof Ter Linde in de Sijselestraat in Oedelem is er zondag 19 mei een grote opening. Sinds Emma Van Landuyt (21) en Arthur De Brabander (23) het bedrijf willen overnemen, startten ze met een hoevewerking. Om die ruchtbaarheid te geven, gooit de kersverse hoevewinkel dit weekend de deuren open.
The post Hoevewinkel Hof Ter Linde gooit de deuren

Lees meer »

Van Napoleon tot koning Albert I en Queen Elizabeth: koninklijke menu’s geven favoriete maaltijden van de royals prijs

Een culinaire wereldprimeur: dat is de veiling die op 31 mei in Parijs zal plaatsvinden. Een collectie van maar liefst 4.000 keizerlijke, presidentiële en koninklijke menu’s zal onder de hamer gaan, met prijzen tot wel 1.500 euro per stuk. En die menu’s geven volgens ‘Sudinfo’ heel wat geheimen prijs. Van het diner dat onze koning Albert I voorgeschoteld kreeg in

Lees meer »

Presentator lokale radio in Waregem moedigt luisteraars aan “Alexander De Croo neer te knallen”, premier dient een klacht in

Een presentator van lokale radiozender Waregem1 heeft tijdens zijn uitzending luisteraars aangemoedigd om premier Alexander De Croo (Open VLD) neer te schieten. Dat deed hij naar aanleiding van de moordaanslag op de Slovaakse premier Robert Fico. De presentator heeft zijn verontschuldigingen aangeboden, maar de premier heeft toch een klacht tegen hem ingediend. De radiozender heeft de presentator geschorst.

Lees meer »