Kortrijk voert sterrenregister in voor stilgeboren kindjes

Tot 15 december is het de Koesterweek van het Berrefonds, een vzw die families ondersteunt na het overlijden van een sterrenkindje. Tijdens die week steunen veel steden en gemeenten families die een kind verloren zijn. Stad Kortrijk onderneemt tal van initiatieven om die ouders van sterrenkindjes te ondersteunen in het verwerkingsproces.

Zo is er sinds 2020 een koesterthuis, dat is een ontmoetingsplek voor gezinnen die een kindje verloren. Vanaf 12 december komt daar ook het sterrenregister bij. Hierin kunnen ouders hun kindje registreren ongeacht de duur van de zwangerschap, als betekenisvolle erkenning van zijn of haar bestaan.

Of een kindje sterft voor of na de geboorte maakt voor de ouders geen verschil, maar voor de wet wel. Volgens de huidige wetgeving kunnen ouders een stilgeboren kindje enkel in het overlijdensregister laten registreren na een zwangerschapsduur van minimaal 140 dagen. Met de oprichting van een sterrenregister wil stad Kortrijk die beperking doorbreken. Het sterrenregister is er zo speciaal voor ouders die hun ongeboren kindje veel te vroeg moesten loslaten. Zo’n sterrenregister is er al in Gent en Oostende, vanaf 12 december dus ook in Kortrijk.

De vraag voor zo’n sterrenregister kwam er van gemeenteraadslid Maxim Veys (Vooruit). Bevoegd schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) zag er duidelijk de onmiskenbare meerwaarde van in en liet weten dat het sterrenregister in Kortrijk quasi meteen uitgerold wordt. “Vanaf morgen (dinsdag, red.) kunnen ouders van sterrenkindjes, ook als die geboren zijn voor 140 dagen zwangerschap, zich laten registeren. Dat betekent dan ook dat die ouders uitgenodigd zullen worden voor de aanplanting van het geboortebos,” klonk het bij de schepen. (JF)

The post Kortrijk voert sterrenregister in voor stilgeboren kindjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Paul Van Tigchelt bij Luk Alloo: “Als morgen Vlaams Belang aan de macht is, verhuis ik naar een ander land”

Elke dag tot aan de verkiezingen brengt televisiemaker Luk Alloo een gesprek met een bekende politicus die een parlementszetel ambieert. Aan de beurt: minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). “Als morgen Vlaams Belang aan de macht is, verhuis ik met mijn kinderen naar een ander land”, zegt hij. Wie hij graag bij Open VLD zou willen? “Elio Di

Lees meer »

Boho Village Experience pakt uit met openluchtzwembad en EK-matchen Rode Duivels op groot scherm

Op vrijdagavond 17 mei opent pop-upzomerbar Boho Village Experience voor de vierde keer de deuren in Blankenberge. Naast zwoele beats en voetbal op groot scherm, kan je er dit jaar voor het eerst ook genieten van een frisse plons in het openluchtzwembad. “Uniek aan onze kust.”
The post Boho Village Experience pakt uit met openluchtzwembad en EK-matchen Rode Duivels

Lees meer »

Dames WTC Julius Caesar van start

De dames van wielertoeristenclub Julius Caesar haspelden onlangs de eerste kilometers van het nieuwe seizoen af. Ze verzamelen elke woensdagavond om 19.30 uur aan clublokaal café De Loobrug.
The post Dames WTC Julius Caesar van start appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bankier schoolt zich om tot aannemer: “We willen mensen met (ver)bouwplannen compleet ontzorgen”

Na een carrière van tien jaar als private banker en bankdirecteur slaat Alex Van Hulle een nieuwe professionele weg in. De Gistelnaar zet zijn schouders onder Bowers.be, een bouw- en installatiebedrijf dat volop de duurzame energiekaart trekt. “Wij willen mensen met (ver)bouwplannen ontzorgen.”
The post Bankier schoolt zich om tot aannemer: “We willen mensen met (ver)bouwplannen compleet ontzorgen” appeared

Lees meer »

Uitslagen eindrondes: SK Roeselare houdt sprankeltje hoop op promotie, ook pak extra stijgers uit provinciale reeksen

SK Roeselare moest de meerdere erkennen in Berg en Dal, maar mag nog de troostfinale spelen. KSV Rumbeke stoomt verder door in de interprovinciale eindronde, maar moet nog twee matchen winnen om zeker te zijn van promotie. En in de provinciale reeksen zijn ondertussen ook haast alle kaarten geschud. Wat de Roeselaarse clubs betreft is Club Roeselare nu al zeker

Lees meer »

“Zonder overname is licentie niet mogelijk”: KV Oostende heeft mirakel nodig om faillissement af te wenden

Vrijdag verschijnt KV Oostende voor het Belgisch Centrum voor Arbitrage in de Sportsector (C-Sar) om zijn licentiedossier voor te leggen. Op dit moment is de overname door Apex Capital Global echter van de baan en is er dus geen mogelijkheid om de licentie te behalen. Tijdelijk bewindvoerder Werner Van Oosterwyck geeft uitleg.
The post “Zonder overname is licentie niet

Lees meer »

Nieuwe McDonald’s in Ingelmunster opent donderdag de deuren: “Succesverhaal van maken”

Donderdag 16 mei gaan de deuren open van het nieuwe restaurant McDonald’s op de hoek van de Oostrozebekestraat en de Ringbaan in Ingelmunster. Franchisenemer Kenny Schelstraete en zijn team vieren deze opening op zondagnamiddag 19 mei met kindergrime.
The post Nieuwe McDonald’s in Ingelmunster opent donderdag de deuren: “Succesverhaal van maken” appeared first on KW.be.

Lees meer »