Kortrijk voert sterrenregister in voor stilgeboren kindjes

Tot 15 december is het de Koesterweek van het Berrefonds, een vzw die families ondersteunt na het overlijden van een sterrenkindje. Tijdens die week steunen veel steden en gemeenten families die een kind verloren zijn. Stad Kortrijk onderneemt tal van initiatieven om die ouders van sterrenkindjes te ondersteunen in het verwerkingsproces.

Zo is er sinds 2020 een koesterthuis, dat is een ontmoetingsplek voor gezinnen die een kindje verloren. Vanaf 12 december komt daar ook het sterrenregister bij. Hierin kunnen ouders hun kindje registreren ongeacht de duur van de zwangerschap, als betekenisvolle erkenning van zijn of haar bestaan.

Of een kindje sterft voor of na de geboorte maakt voor de ouders geen verschil, maar voor de wet wel. Volgens de huidige wetgeving kunnen ouders een stilgeboren kindje enkel in het overlijdensregister laten registreren na een zwangerschapsduur van minimaal 140 dagen. Met de oprichting van een sterrenregister wil stad Kortrijk die beperking doorbreken. Het sterrenregister is er zo speciaal voor ouders die hun ongeboren kindje veel te vroeg moesten loslaten. Zo’n sterrenregister is er al in Gent en Oostende, vanaf 12 december dus ook in Kortrijk.

De vraag voor zo’n sterrenregister kwam er van gemeenteraadslid Maxim Veys (Vooruit). Bevoegd schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) zag er duidelijk de onmiskenbare meerwaarde van in en liet weten dat het sterrenregister in Kortrijk quasi meteen uitgerold wordt. “Vanaf morgen (dinsdag, red.) kunnen ouders van sterrenkindjes, ook als die geboren zijn voor 140 dagen zwangerschap, zich laten registeren. Dat betekent dan ook dat die ouders uitgenodigd zullen worden voor de aanplanting van het geboortebos,” klonk het bij de schepen. (JF)

The post Kortrijk voert sterrenregister in voor stilgeboren kindjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik vond het héél zuur dat ik niet naar het Songfestival mocht”: Luka uit ‘The Voice’ blikt terug op woelige periode

Haar winst in ‘The Voice van Vlaanderen’, intussen zeven jaar geleden, zette het leven van Luka Cruysberghs (23) op z’n kop. Coach Alex Callier (51) bombardeerde haar tot frontvrouw van Hooverphonic, om haar nadien weer koeltjes aan de kant te schuiven. Sindsdien is het stiller rond de Leuvense, die nu opduikt in de nieuwe talentenjacht ‘Sing Again’. Tijd om te

Lees meer »

Gemeente bedankt “onmisbare” vrijwilligers met feestelijk ontbijt

Met een feestontbijt heeft het gemeentebestuur zijn vrijwilligers in de kijker gezet. “Ze zijn onmisbaar in onze dagelijkse werking. We zijn zo dankbaar dat we op hen kunnen rekenen”, zei de bevoegde schepen Natacha Lejaeghere.
The post Gemeente bedankt “onmisbare” vrijwilligers met feestelijk ontbijt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na klachtenregen herneemt stad verdeling gratis gft-zakken

Het stadsbestuur van Gistel ontving de afgelopen tijd “enorm veel klachten” van inwoners die geen gratis pakket van nieuwe gele gft-zakken ontvingen. De hele procedure wordt overgedaan. Het bedrijf dat de bedeling uitvoerde, betreurt het voorval.
The post Na klachtenregen herneemt stad verdeling gratis gft-zakken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

De Italiaanse autoriteiten hebben Fiat Topolino’s in beslag genomen omdat er een Italiaans vlaggetje op de wagens is geplakt, maar eigenlijk zijn ze in Marokko in elkaar gezet. Die auto’s werden geblokkeerd in de haven van Livorno vanwege mogelijke overtredingen van de ‘Made in Italy’-wet, waardoor moederbedrijf Stellantis zelfs zijn sportwagen Alfa Romeo Milano moest omdopen tot Junior.

Lees meer »

Post Title

De Sint-Paulusschool tekende voor het eerst in op de officiële digitale aanmeldingsprocedure. Daardoor kwamen in totaal 120 scholieren op de wachtlijst van hun eerste voorkeur terecht, wat heel wat frustraties bij de ouders veroorzaakt. Deze week kampeerden enkelen van hen ’s nachts voor een andere campus om ook daar niet uit de boot te vallen. “Zelfs een tweeling kan niet

Lees meer »

“Ze creëren sfeer van haat”: regering van Slovakije legt schuld voor aanslag op premier Fico bij media en oppositie

Na de moordaanslag op premier Robert Fico van Slovakije was de regering er snel bij om de verantwoordelijkheid bij de oppositie en de media te leggen. Die zouden "een sfeer van haat creëren". "Journalisten vrezen dat de regering de aanslag zal gebruiken om kritische media zwart te maken en meer aan banden te leggen", zegt onze Oost-Europakenner Marijn Trio.

Lees meer »

Federica en Gioele nemen ristorante Da Claudio in Nieuwpoort over: “Wereldkeuken met Italiaanse toets”

Federica Corrao en Gioele Pace zijn de nieuwe eigenaars van het bekende ristorante Da Claudio in de Marktstraat 19 in Nieuwpoort-Stad. Geen onbekenden, want Gioele stond er eerder al aan het fornuis en eega Federica genoot al aanzien als gastvrouw in diverse gerenommeerde huizen. Beiden zijn afkomstig uit Palermo, Sicilië en wonen al ettelijke jaren in Nieuwpoort. Nu komt hun

Lees meer »

De geldmachine achter het Songfestival: hoeveel betalen landen om deel te nemen? “België hield er financiële kater aan over”

De diskwalificatie van Joost Klein (26) op het Eurovisiesongfestival zadelt Nederland niet alleen op met een nationaal trauma, maar ook met een flinke financiële kater. Toch zeker de Nederlandse publieke omroep. Hoeveel hebben zij betaald voor de deelname aan de liedjeswedstrijd om dan uiteindelijk niet te mogen opdraven in de finale? En wat kost het aan het winnende land om

Lees meer »