Kortrijk voert sterrenregister in voor stilgeboren kindjes

Tot 15 december is het de Koesterweek van het Berrefonds, een vzw die families ondersteunt na het overlijden van een sterrenkindje. Tijdens die week steunen veel steden en gemeenten families die een kind verloren zijn. Stad Kortrijk onderneemt tal van initiatieven om die ouders van sterrenkindjes te ondersteunen in het verwerkingsproces.

Zo is er sinds 2020 een koesterthuis, dat is een ontmoetingsplek voor gezinnen die een kindje verloren. Vanaf 12 december komt daar ook het sterrenregister bij. Hierin kunnen ouders hun kindje registreren ongeacht de duur van de zwangerschap, als betekenisvolle erkenning van zijn of haar bestaan.

Of een kindje sterft voor of na de geboorte maakt voor de ouders geen verschil, maar voor de wet wel. Volgens de huidige wetgeving kunnen ouders een stilgeboren kindje enkel in het overlijdensregister laten registreren na een zwangerschapsduur van minimaal 140 dagen. Met de oprichting van een sterrenregister wil stad Kortrijk die beperking doorbreken. Het sterrenregister is er zo speciaal voor ouders die hun ongeboren kindje veel te vroeg moesten loslaten. Zo’n sterrenregister is er al in Gent en Oostende, vanaf 12 december dus ook in Kortrijk.

De vraag voor zo’n sterrenregister kwam er van gemeenteraadslid Maxim Veys (Vooruit). Bevoegd schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) zag er duidelijk de onmiskenbare meerwaarde van in en liet weten dat het sterrenregister in Kortrijk quasi meteen uitgerold wordt. “Vanaf morgen (dinsdag, red.) kunnen ouders van sterrenkindjes, ook als die geboren zijn voor 140 dagen zwangerschap, zich laten registeren. Dat betekent dan ook dat die ouders uitgenodigd zullen worden voor de aanplanting van het geboortebos,” klonk het bij de schepen. (JF)

The post Kortrijk voert sterrenregister in voor stilgeboren kindjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mark Gillis mag dienst intensieve zorgen nog niet verlaten: “Hij is enorm verward en met tijden angstig”

Mark Gillis (28) ontwaakte vorige week dan wel uit zijn kunstmatige coma, maar het ‘Massa is kassa’-gezicht heeft duidelijk nog een lange weg te gaan. In een persverklaring laat Marks familie weten dat hij de dienst intensieve zorgen voorlopig nog niet mag verlaten. Op mentaal vlak gaat het namelijk absoluut niet goed met de zoon van miljonair Peter Gillis.

Lees meer »

Directeur Secret Service noemt beveiliging tijdens aanslag op Trump “grootste operationele mislukking in decennia”

De moordpoging op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tijdens een campagnemeeting in Butler in de staat Pennsylvania is de “grootste operationele mislukking van de geheime dienst in decennia”. Dat heeft Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse Secret Service, maandag verklaard in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lees meer »

Zizou Bergs, trotse tennisolympiër: “Mensen zeggen ‘wow’ als ik in Wimbledon tennis. Voor de Spelen klinkt die ‘wooow’ veel langer”

De olympische spirit is op het lijf geschreven van ‘publieksspeler’ Zizou Bergs. De enige Belg in het enkelspel lootte zwaar tegen de Griek Stefanos Tsitsipas, maar Bergs belooft zich zaterdag dubbel te plooien. “Hier op de Spelen voel ik precies nog meer fierheid.” En misschien helpt zijn ‘flashy’ bril à la de jonge Andre Agassi, of is het de “snelle

Lees meer »

Aantal gevallen van apenpokken stijgt exponentieel in Congo, “maar niet meteen gevaar voor een wereldwijde pandemie”

In de Democratische Republiek Congo is het aantal gevallen van mpox, beter bekend als apenpokken, "exponentieel" toegenomen. Dat zegt de Congolese ministerraad. Begin mei dook in het land een nieuwe subvariant van het virus op, die ook seksueel overdraagbaar is. "Het is bang afwachten of die subvariant de oversteek gaat maken naar een van de buurlanden", zegt Laurens Liesenborghs van

Lees meer »

Vlaams Belang heeft nu ook een afdeling en bestuur in Moorslede en doet in oktober mee: “Zullen ons best doen om lokaal iets te betekenen”

Het staat vast dat in Moorslede ook het Vlaams Belang zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober. Dat bevestigt de kersverse voorzitter Koen Bostyn (64) van de plaatselijke afdeling die pas is opgestart.
The post Vlaams Belang heeft nu ook een afdeling en bestuur in Moorslede en doet in oktober mee: “Zullen ons best doen om lokaal

Lees meer »

Iran en Rusland beginnen gezamenlijke manoeuvres in Kaspische Zee

Iran en Rusland bevestigen hun strategische samenwerking met gemeenschappelijke militaire manoeuvres in de Kaspische Zee. Op het programma van de twee marine-eenheden staan tactische oefeningen, reddingsacties en de aanpak van piraten, zei een woordvoerder van de Iraanse marine aan het nieuwsagentschap ISNA. Bij de manoeuvres zouden ook oorlogsschepen van de Iraanse Revolutionaire Garde ingezet worden.

Lees meer »

Laatste nog werkende stoomgraanzuiger ter wereld weer even in Antwerpen

De laatste nog werkende stoomgraanzuiger ter wereld is weer een paar weken in Antwerpen. Hij ligt aan het Bonapartedok, naast het MAS. Tot 1984 werd hij ingezet in de haven om granen over te laden van het ene schip naar het andere. Nadat de stoomgraanzuiger werd gerestaureerd, ligt het gevaarte in Rotterdam. Tijdens de Museumnacht zal hij nog eens effectief

Lees meer »