“Doopmeter Odette leeft zo verder”: kunstenares Kimberly (28) ontwerpt sporttrofeeën in haar atelier O’Mirette

Kimberly Vanderbeken (28) is een creatieve duizendpoot. In haar eigen keramiekatelier ‘O’Mirette’ leert ze cursisten de fijne kunst van het pottenbakken. Daarnaast geeft ze ook voltijds les in de Kunstacademie van Geraardsbergen, en kreeg ze van de gemeente de opdracht om de sporttrofeeën te ontwerpen. Ze heeft hard gewerkt om te staan waar ze nu staat. “Mijn parcours ging niet zonder slag of stoot.”

Kimberly is de dochter van Geert en Kathy en is een geboren en getogen Avelgemse. Van kindsbeen af is ze graag creatief bezig. “Als jong meisje ging ik naar de tekenacademie”, opent de 28-jarige lerares keramiek in de Kunstacademie van Geraardsbergen. “Dat deed ik van het eerste leerjaar tot het eerste middelbaar bij Hervé Martijn in Avelgem. Ik volgde wetenschappen ASO aan het Sint-Jan Berchmanscollege. Daarna volgden KU Leuven en LUCA School of Arts in Gent. Maar dat verliep niet zonder slag of stoot.”

“Ik moest de afgebakende paden leren loslaten en durven in het ondiepe springen”

“Bij de toelatingsproef heb ik me erg moeten verdedigen. Ik had namelijk niet dezelfde achtergrond als mijn medekandidaten, en had veel in te halen wat tekenen betreft. Ik moest de aangeleerde denkwijzen en patronen loslaten en doorbreken. Van wetenschap naar kunst gaan is eigenlijk volledig 180 graden draaien, en zo voelde dat ook. Van regels, redenatie en logica naar interpretatie, eigenheid, ingaan tegen vooropgestelde waarden en regels. Ik moest de afgebakende paden leren loslaten en durven in het ondiepe springen. Het was even doorbijten in mijn eerste jaar, maar achteraf gaf dit een bevrijdend gevoel. Een wereld ging voor mij open. Ik leerde nieuwe kronkels leggen, haalde mijn bachelor, master en leraarsopleiding. Sinds 2019 ben ik dan ook lerares. Sinds dit jaar geef ik voltijds les”, zegt Kimberly trots.

Workshops keramiek

“Naast mijn vormende opleidingen, heb ik ook verscheidene workshops, masterclasses en cursussen gevolgd. Ik vind het erg belangrijk om me te blijven verdiepen in nieuwe technieken. Nu geef ik al twee jaar workshops keramiek in bijberoep. Dat doe ik bij mij thuis, in een garage die omgevormd is tot een gezellig atelier. Ik doe dit in kleine groepjes van vier cursisten. De mensen houden van een warme omgeving met een koffie en een koekje tijdens de pauze. De lessen lopen als een trein. De mond-tot-mondreclame doet zijn werk. Mijn zelfgemaakte spulletjes verkoop ik bij Little Handmade Stories, in de Doorniksesteenweg 34 in Avelgem.”

Ondertussen werd Kimberly ook al opgemerkt door de gemeente. “Via Els De Buyser werd ik met Kelly Maes in contact gebracht om de trofeeën voor de sportverdiensten te ontwerpen. In was heel vereerd en enthousiast om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Ik had hier veel vrijheid in. Enkel het logo van de gemeente en de categorie moesten herkenbaar zijn. Het belangrijkste was dat dit iedereen aansprak.”

O’Mirette

O’Mirette, de naam van het keramiekatelier van Kimberly, is niet zomaar gekozen. “Odette Vanhoenacker is mijn doopmeter. Voor ze overleed, zag ik haar wekelijks. Als ik ziek thuis zat als kind, ving ze mij op. Ze heeft me gevormd als mens, onze band was erg sterk. Ze had vroeger de droom om voor de klas te staan. Ik heb haar vele verhalen hierover vaak gehoord, en dat heeft me toch geïnspireerd om deze weg in te slaan. Ik kon voor veel bij haar terecht en ze was dus ook wel iemand waar ik enorm naar opkeek en veel genegenheid voor voelde. Ik moet ze nu toch al een tiental jaar missen, en ik zou veel geven om haar nog eens terug te zien, om haar te tonen waar ik mee bezig ben en wat ik al heb bereikt. Ze heeft nooit kunnen zien welk pad ik koos, want ze stierf in mijn laatste jaar humaniora. Dat heb ik altijd zwaar gevonden, dat ze nooit zal weten wie ik ben geworden. Daarom vind ik het zo belangrijk om haar naam te verwerken in O’Mirette. Op die manier maakt ze er toch deel van uit”, besluit Kimberly.

Meer info op www.omirette.be

The post “Doopmeter Odette leeft zo verder”: kunstenares Kimberly (28) ontwerpt sporttrofeeën in haar atelier O’Mirette is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

PORTRET. “Ik ben sterk genoeg voor dit moment”: Eden Golan (20) is de meest omstreden kandidate ooit van Eurosong

Uitgejouwd tijdens het zingen, 12.000 mensen die buiten protesteren en medefinalisten die haar niet eens willen aankijken: de 20-jarige Eden Golan staat onder extreme druk als inzending van Israël, maar plooit niet. “Ik timmer al jaren aan de weg en dat heeft me tot iemand gemaakt. Ik sta al sinds mijn negende op het podium en vluchtte met mijn ouders

Lees meer »

Recordaantal leerlingen schrijft zich in voor Brussels secundair onderwijs: meer dan 600 plaatsen tekort

Een recordaantal leerlingen uit basisscholen heeft zich aangemeld voor het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. 603 leerlingen hebben echter geen plaats gekregen in de A-stroom en in de B-stroom waren er bijna dubbel zoveel inschrijvingen als beschikbare plaatsen. "Paniek is niet nodig", zegt Petrus Van den Cruyce van het Lokaal Onderwijsplatform Brussel. "Er zitten veel dubbele inschrijvingen bij."

Lees meer »

COLUMN. “Wees niet bang voor de PS”

Christophe Deborsue is al 36 jaar Wetstraatjournalist, nu bij RTL. Hij heeft net een roman geschreven. Hij leeft in Namen en Schelle. Elke week schrijft hij over hoe de Walen leven en (echt) denken. Ook over de Vlamingen. Vandaag: waarom we geen schrik moeten hebben van de PS.

Lees meer »

LIVE. Joost Klein zal vanavond niet optreden voor de vakjury maar nog geen beslissing over diskwalificatie

Joost Klein zal vanavond niet te zien zijn bij de generale repetitie voor de finale van het Eurovisiesongfestival zaterdag. De EBU liet weten in een statement dat er zich een incident met de Nederlander heeft voorgedaan en dit onderzoekt. Volgens de Zweedse media gaat het mogelijk over een fysieke confrontatie. Zolang het onderzoek niet is afgerond, blijft Joost dus nog

Lees meer »

Dashcam­beel­den tonen hoe trucker Wesley (37) ook slachtof­fer wordt van bruggooi­ers: “Zonder die metalen plaat was ik dood”

Het incident waarbij een Roemeense trucker om het leven kwam nadat jongeren een riooldeksel in zijn cabine gooiden, brengt ook voor de West-Vlaamse vrachtwagenchauffeur Wesley (37) nare herinneringen boven. Twee jaar geleden gooiden onbekenden een verkeerspaal in zijn cabine. Zijn dashcam registreerde alles. “Zonder de metalen lichtbuis bovenaan was die recht in mijn borstkas beland.”

Lees meer »

Recordaantal klachten over fraude met EPC-attesten voor woningen: “Koper dreigt het slachtoffer te worden”

Nooit eerder werden in Vlaanderen zoveel klachten ingediend over energieprestatiecertificaten (EPC’s) als vorig jaar. Het EPC bepaalt het energielabel van een woning en heeft verregaande financiële gevolgen, zowel voor eigenaars als huurders, maar wordt lang niet altijd correct opgesteld. Wordt er nu vaker gesjoemeld? Welke gevolgen heeft dat? En wat kan je eraan doen? Hier moet je op letten.

Lees meer »

Israël schendt mogelijk internationaal recht met Amerikaanse wapens, VN-Veiligheidsraad eist onderzoek naar massagraven in Gaza

Volgens de Verenigde Staten heeft Israël bij het gebruik van Amerikaanse wapens in Gaza mogelijk het internationaal recht geschonden. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Verenigde Naties maken zich steeds meer zorgen over schendingen van het internationaal recht en eisen vanuit de Veiligheidsraad een onafhankelijk onderzoek naar de massagraven in Gaza.

Lees meer »

“Het was hier prachtig, tot elk stukje natuur veranderde in een bouwwerf”: inwoners van Tenerife over hun verzet tegen massatoerisme

Tenerife heeft genoeg van de toeristen. Of beter: van het teveel aan toeristen. Van de vernietiging van schilderachtige dorpjes en ongerepte stranden, voor de bouw van megahotels. Van giftig zeewater, van huurautofiles en van de Airbnb-explosie die de locals uit hun huizen jaagt. “Hoe ver ga je, als toeristische industrie?”

Lees meer »