Voormalige schooldirecteur Koninklijk Werk Ibis riskeert vijf jaar cel voor zedenfeiten

De voormalige directeur van Koninklijk Werk Ibis in Bredene heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een reeks zedenfeiten op minderjarige jongens. Het openbaar ministerie vorderde voor P.D. (62) en een kompaan uit Zoersel vijf jaar gevangenisstraf, deels met uitstel.

Het onderzoek naar de toenmalige schooldirecteur ging van start op basis van informatie uit een ander, groter onderzoek naar zedenfeiten. Na een huiszoeking werd vervolgens heel wat bewijsmateriaal ontdekt op de computer van de Oostendenaar. Naar aanleiding van het onderzoek werd de directeur op non-actief gezet door de school. D. werd in november 2022 voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar die besliste om hem onder voorwaarden vrij te laten.

Uiteindelijk konden de speurders ongeveer twintig minderjarige jongens als slachtoffers identificeren. Het Brugse parket besliste dan ook om de beklaagde voor een hele reeks feiten te vervolgen. Het gaat onder andere om verkrachting, aanranding, aanzetten tot ontucht, online grooming en bezit en verspreiding van kinderporno. De feiten zouden zich over een periode van minstens tien jaar afgespeeld hebben.

Seksafspraakjes

Ook een 63-jarige man uit Zoersel kon aan de feiten gelinkt worden. D.W. zou samen met de directeur regelmatig afgesproken hebben met jongemannen. Die seksuele ontmoetingen gebeurden vaak in zijn woning in De Haan, maar bijvoorbeeld ook op het strand. Bepaalde seksafspraakjes zouden ook stiekem gefilmd zijn door de beklaagden.

Op vraag van een burgerlijke partij werd de zaak maandagochtend met gesloten deuren behandeld. Het openbaar ministerie vorderde voor beide beklaagden vijf jaar gevangenisstraf, deels effectief en deels met uitstel. De verdediging kon zich vinden in een duidelijk signaal, maar stelde voor om de straf volledig met uitstel op te leggen. D. zou ook bereid zijn om probatievoorwaarden na te leven. Sinds zijn arrestatie volgde de Oostendenaar al twee behandelingen voor zijn seksverslaving.

Wederzijdse toestemming

Meester Stijn Leliaert benadrukte vooral dat alles met wederzijdse toestemming zou gebeurd zijn. “Er is op geen enkele manier dwang uitgeoefend”, klonk het na de zitting. De jongste slachtoffers waren amper vijftien jaar oud en konden juridisch gezien dus geen toestemming geven. D. wist naar eigen zeggen niet dat sommige jongens nog zo jong waren. Volgens zijn advocaat gebruikte de zestiger ook enkel datingsites voor meerderjarigen. Het is niet duidelijk welke feiten de verdediging in dat kader precies zou betwist hebben. Los daarvan heeft D. volgens meester Leliaert zeker ingezien dat zijn gedrag moreel sowieso laakbaar was.

De rechtbank doet uitspraak op 4 maart.

The post Voormalige schooldirecteur Koninklijk Werk Ibis riskeert vijf jaar cel voor zedenfeiten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stadsmagazine Harelbeke nu ook in luistervorm: “Informatie toegankelijker maken voor alle inwoners”

Vanaf de editie maart-april is het stadsmagazine van Harelbeke er ook in luistervorm. Blinde of slechtziende mensen, dyslectici en mensen met een fysieke beperking kunnen de luisterversie opvragen via de stad of beluisteren via Soundcloud.
The post Stadsmagazine Harelbeke nu ook in luistervorm: “Informatie toegankelijker maken voor alle inwoners” appeared first on KW.be.

Lees meer »

7 gemeenten uit Leiestreek werken samen om trainerstekort bij sportclubs aan te pakken

Enkele gemeenten uit de Leiestreek gaan samenwerken om het trainerstekort bij de verschillende sportclubs aan te pakken. Het gaat om een initiatief van Burensportdienst Leiestreek, waar De Pinte, Deinze, Aalter, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte in zitten. Het overkoepelende project wil de sportclubs steunen om aan een betere instroom, kwaliteit en waardering van trainers te kunnen werken.

Lees meer »

Gezocht in Anzegem: zaalwachter en buschauffeur

Gemeente Anzegem is op zoek naar een nieuwe zaalwachter voor de sporthal. Sinds het vertrek van de vorige zaalwachter Patrick Wannyn, vindt de sportdienst geen nieuwe vrijwilligers meer. Er is ook een vacature voor buschauffeur vrij.
The post Gezocht in Anzegem: zaalwachter en buschauffeur appeared first on KW.be.

Lees meer »

Persoon door rook bevangen bij woningbrand in Waalse Yvoir

Een persoon die bij een woningbrand in Yvoir door rook bevangen raakte, is naar het ziekenhuis overgebracht. De brand brak tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag uit aan een woning in de rue du Pont-de-Bayenne in Purnode, een deelgemeente van Yvoir, in de provincie Namen. Dat is vernomen van de brandweer.

Lees meer »