Roger Simoens (78) was 60 jaar geleden hoofdrolspeler in een bizarre soap tussen Club en Cercle

60 jaar geleden was Roger Simoens dé hoofdrolspeler in een bizarre soap tussen Club en Cercle. Een verhaal over een Portugese jeugd, een aansluitingskaart, tactische richtlijnen van de scheidsrechter, een Roemeense trainer en een envelop van wijlen Constant Vanden Stock. Tien jaar geleden brachten we Roger uitvoerig in Brugsch Handelsblad aan de hand van vijf sappige anekdotes. In aanloop naar een nieuwe stadsderby blazen we even het laagje stof weg van dit opvallend verhaal.

Portugal

Roger Simoens bracht vijf jaar van zijn jeugd door in Portugal, alvorens als voetballer zijn eerste voetbalpassen te zetten bij Cercle Brugge. “Ik heb met mijn ouders vijf jaar in Portugal gewoond. Ik was vijf toen we vertrokken en tien jaar oud toen ik terug gekeerd ben”, opende Roger Simoens het gesprek van een uur waarin de ene anekdote na de andere volgde. “Mijn vader was ingenieur en onderdirecteur in de gistfabriek in Brugge. Hij stond in voor de productie en werd gevraagd om een fabriek in Portugal op te starten.”

“Toen ik tien jaar was, heeft een neef van mijn vader me aangesloten bij Club”

“Voor ons was dat een prachtige tijd in Portugal. We hebben onder andere in Cascais en Estoril gewoond. Daar woonden we eerst in een hotel tot we iets gevonden hadden. Daarna hadden we drie huizen. Het laatste was een grote villa op een berg vlak aan zee. Er was een pad van boven naar beneden en als we de baan kruisten, zaten we aan het water. We gingen met de trein, een halfuurtje, naar Lissabon naar een Franse school. Ik had ros haar en de Portugezen hadden dat precies nog nooit gezien. Ze kwamen er aan voelen om te kijken of het echt was.” (lacht)

Aansluitingskaart

Eens terug in België begon de voetbalcarrière van de jonge Simoens. “Toen ik tien jaar was heeft een neef van mijn vader me aangesloten bij Club. Ik kreeg toen via hem splinternieuwe voetbalschoenen van Club, maar je kon er een nagel mee in de muur slaan. Je kon er je voeten niet in bewegen en de hiel was zo hoog dat het in mijn been sneed. Toen heb ik gezegd dat ik nooit naar Club zou gaan. (lacht) Maar wij gingen naar de Frères naar school en als je daar een kaart tekende, was je via Concordia automatisch aangesloten bij Cercle. Als je goed was bij Concordia werd je opgeroepen om bij de jeugd van Cercle te gaan trainen. Mijn kaart dat ik bij Club aangesloten was, was ondertussen teruggekeerd uit Brussel, maar de secretaris toen, Mon Van Iseghem, had daar nooit achter gekeken. De Belgische Voetbalbond had Cercle dus verwittigd dat ik al aangesloten was bij Club.”

Roger Simoens schopte het wel tot bij het eerste elftal van Cercle in 1964, al bleef het bij één competitiewedstrijd, toen uitlekte dat Roger Simoens eigenlijk eigendom van Club Brugge was. Aan die ene wedstrijd met Cercle tegen Standard houdt Simoens wel een anekdote over. “Ik speelde op het middenveld met Jules Verriest en we waren goeie vrienden. Ik was de meer verdedigende van de twee. Ik moest hem voeden voor de aanval. Maar er was een achterspeler ziek bij Cercle en ik moest hem vervangen.”

Raad van de ref

“Ik herinner me nog goed in de eerste tien minuten van de wedstrijd. Ik speelde tegen Marcel Paeschen, een speler van de nationale ploeg. Hij was een linkerhoek, maar ik speelde te veel naar binnen. En hij had daardoor de mogelijkheid om naar het centrum te komen en gevaarlijk te zijn. De scheidsrechter wist dat ik een debutant was en kwam naar me toe. Hij zei: Roger, ik mag het niet zeggen, maar speel iets meer naar de buitenkant. Paeschen is niet meer aan de bal geweest.”

“Als je naar de Frères naar school ging, was je via Concordia automatisch aangesloten bij Cercle”

Roemeense trainer

Na die wedstrijd moest hij de groen-zwarte deur dus noodgedwongen achter zich dicht trekken. “Bij Club heb ik één prachtig jaar gehad. Ladislav Dupal was onze eerste trainer en toen hadden we een jonge, goede ploeg. Anders zou je geen tweede worden na Anderlecht. Het was het eerste jaar dat we aan de top speelden. Dupal moest echter weg en ze haalden Höfling terug.”

Goede herinneringen hield Simoens niet over aan de Roemeen Norberto Höfling. “Höfling was een pretentieuze zot. De problemen zijn gekomen op afzondering. Ik deelde altijd een kamer met Pierre Carteus en we sliepen in een dubbel bed, terwijl anderen in twee aparte bedden sliepen. Ik had ’s nachts liggen zweten en hij maakte me wakker. Mijn onderlijf was kletsnat. Maar ik had in de week voordien griep gehad. Ik zei tegen Pierre dat ik waarschijnlijk hervallen was.”

“Höfling was een pretentieuze zot”

Höfling gaf echter tot driemaal toe geen gehoor aan de klachten van de grieperige Simoens. Simoens moest en zou dat weekend spelen, maar bij de rust werd hij gewisseld en trok hij naar ziek huis, nadat hij voorzitter André De Clerck, die tijdens de rust de kleedkamers was binnen gekomen, had gevraagd om een twaalfde man op te stellen. “Toen ik thuiskwam had ik 38,5 graden koorts. Mijn vader zei dat ik in bed moest kruipen, maar na de wedstrijd kreeg ik een telefoon van Club dat ik direct moest komen, omdat ik zogezegd weggelopen was. Als ik niet kwam opdagen, mocht ik niet mee naar Sporting Lissabon voor onze eerste Europese wedstrijd.”

“Heel het bestuur zat daar. Ik moest als eerste binnen, terwijl Höfling op de gang stond te wachten. Ik moest mijn verhaal vertellen en nadien moest ik met clubdokter mee om mijn koorts op te nemen, terwijl Höfling binnen moest. De clubdokter zei dat ik naar huis mocht en dat hij het wel uit zou leggen. Ondertussen moest ik me opnieuw aankleden en Höfling kreeg onder zijn voeten van het bestuur. Sedertdien kon ik niets goed meer doen voor hem. Hij had gezichtsverlies geleden ten opzichte van het bestuur.”

Daar bleef het niet bij. “Ik was de beste speler op Waregem. Ik kon me uitleven en amuseerde me, maar tijdens de rust haalde hij me er af. Ik ging naar de douche en de spelers vroegen zich af er gebeurde. Erwin Vandendaele zei luidop in de kleedkamer dat ik de beste van de 22 op het veld was. Dat was opnieuw een tik voor Höfling. Terwijl ik me aan het douchen was, werd er op de deur geklopt. Het was het bestuur van Beveren. Ze wisten dat ik problemen had met Höfling en vroegen of ik volgend jaar bij hen wilde komen, maar ik mocht niet weg van het bestuur.”

Vanden Stocks envelop

“Dat jaar was Constant Vanden Stock daar. Hij lag in ruzie met Anderlecht en wilde hier voorzitter worden. Hij deed toen alles voor Club. Na de winterstop stond hij aan de deur en gaf aan iedereen een envelop met 5.000 frank. Dat was veel geld. Van De Clerck hebben we dat nooit gekregen. Vanden Stock kende me. Hij had me een heel jaar gevolgd. Op een dag kreeg ik telefoon maar op dat moment zat ik met mijn broer in de transportsector en hadden we net nieuwe vrachtwagens gekocht en een lening aangegaan en ik werd uitgenodigd bij Vanden Stock om op een zondagochtend te aperitieven in zijn villa. Ik heb nog een Val Saint-Lambert gekregen toen ik trouwde. Van Club kreeg ik bloemen. Hij had een voorstel voor me. Hij zei dat hij me nodig had voor de nationale ploeg. Hij zei letterlijk: ik zie in jouw een tweede Johan Neeskens. Hij zei dat hij een ploeg voor me had in Engeland waar ik kon trainen en spelen. Het jaar erna zou hij voor mijn transfer naar Anderlecht zorgen.”

“Ik had ros haar en de Portugezen hadden dat precies nog nooit gezien. Ze kwamen er aan voelen om te kijken of het echt was”

“Ik zei dat ik er nog eens over zou praten met mijn broer, vader en vrouw. Ik had samen met mijn broer voor die lening voor drie nieuwe vrachtwagens getekend. Ik kon hem niet in de steek laten en terwijl afwachten wat er in Engeland zou gebeuren.”

Simoens’ carrière had dus misschien anders kunnen lopen. “Dat ga ik nooit weten. Soms denk ik daar aan, maar ik was toen nog zo jong. Ik was 21 jaar. Maar je weet het niet en je mag daar ook niet aan denken”, besluit de Bruggeling die nog bij VG Oostende en SV Diksmuide speelde.

The post Roger Simoens (78) was 60 jaar geleden hoofdrolspeler in een bizarre soap tussen Club en Cercle is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Opa, ik heb goud!”: emotionele Van den Bergh, die 128.000 euro opstrijkt, draagt UK Open-winst op aan overleden grootvader

De UK Open is de zijne. Dimitri Van den Bergh (29) heeft na de World Matchplay zijn tweede major beet. In de finale ontspon zich een thriller van jewelste tegen wereldkampioen en nummer één Luke Humphries. Geweldig moment voor ‘The Dreammaker’, die tijdens zijn opvallende speech in tranen uitbrak én een fraaie winstpremie van 110.000 pond (ongeveer 128.000 euro) opstrijkt.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky arriveert in Albanië voor veiligheidsconferentie – Britse legerleider: “Oekraïne nog maandenlang gedwongen tot verdedigen”

De Franse president Emmanuel Macron sluit het sturen van soldaten naar Oekraïne niet uit. Hij zei dat maandag na een top in Parijs waarop de leiders van twintig Europese landen met elkaar spraken over de voortzetting van hun hulp aan dat door Rusland aangevallen land. Macron voegde er echter wel ter nuance aan toe dat er momenteel geen overeenstemming bestaat

Lees meer »

China mikt op 5 procent groei in 2024

07:12 De Chinese overheid mikt in 2024 op een economische groei van 5 procent en een begrotingstekort van 3 procent van het bbp. Dat heeft ze dinsdag aangekondigd op het jaarlijkse volkscongres van de commu…

Lees meer »

Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd liefst 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt entertainmentwebsite Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

Lees meer »

Tessa Wullaert knalt Red Flames naar de zege en zo behoudt nationale ploeg plekje in A-divisie Nations League

De Red Flames hebben dinsdagavond met succes de barrageronde tegen Hongarije om het behoud in de A-divisie van de Nations League afgerond. De Flames herhaalden hun kunstje uit de heenwedstrijd in Hongarije en wonnen aan Den Dreef in Leuven opnieuw met 5-1, goed voor een totale eindstand van 10 tegen 2.
The post Tessa Wullaert knalt Red Flames naar de

Lees meer »

Indrukwekkende zege Tadej Pogacar ook een schot in de roos voor de Pogi Boys

De solo van Tadej Pogacar op weg naar een indrukwekkende overwinning zaterdag tijdens de Strade Bianche is meteen ook een ferme opsteker voor de Pogi Boys, de enige supportersclub van de Sloveen in ons land. Voorzitter Jeroen Mahieu volgde met een paar leden de finale in clublokaal sfeercafé Black Pearl op het Sint-Maartensplein in Wervik.
The post Indrukwekkende zege Tadej

Lees meer »

Links-extremisten eisen sabotage Duitse Tesla-fabriek op, Musk reageert: “Domste eco-strijders ter wereld”

De links-extremistische groepering ‘Vulkangruppe’ heeft dinsdag de “aanslag op de stroomvoorziening” voor de Teslafabriek nabij Berlijn opgeëist. “We hebben vandaag Tesla gesaboteerd”, klinkt het in een mededeling. Tesla-topman Elon Musk schreef in een reactie op X dat de daders “ofwel de domste eco-strijders ter wereld zijn of ze zijn poppen van degenen die geen goede klimaatdoelen hebben”.

Lees meer »

Vzw De Loods start nieuw verhaal in Poperinge: “Historisch pand is niet langer aangepast aan onze noden”

Vzw De Loods, het voormalige Huize Godtschalck vzw en Sint – Antoniusgesticht, staat aan de start van een nieuw avontuur. Ze verhuizen namelijk naar de Hoppestad. “Na een rijke en bovenal maatschappelijk geëngageerde geschiedenis, staat vzw De Loods op het punt hun historische wortels in Loker, Heuvelland, te verlaten om een nieuw verhaal en een nieuwe toekomst te schrijven in

Lees meer »

Jeroen Meus zoekt inspiratie bij 6 buitenlandse tv-chefs in ‘De mosterd van Meus’

Televisiekok Jeroen Meus reist voor zijn nieuwe programma ‘De mosterd van Meus’ naar 6 buitenlandse televisiechefs, om inspiratie op te doen voor nieuwe ‘Dagelijkse kost’-recepten. Van de gekende Zweedse balletjes tot verrassende kaas uit het onbekende Georgië: Meus verwerkt steeds meer internationale invloeden in onze ‘Dagelijkse kost’. "Een simpele kotelet met wortelstoemp volstaat niet meer."

Lees meer »

Jeugdboekenmaand afgetrapt in Antwerpse Permekebibliotheek: “45.000 kinderen aan het lezen krijgen”

In Antwerpen is de Jeugdboekenmaand feestelijk geopend in bibliotheek Permeke, met het Kinderboekenfestival KABAAL. Tijdens de Jeugdboekenmaand, die loopt van 1 tot 31 maart, organiseren heel wat Vlaamse steden en gemeenten allerlei activiteiten om het leesplezier bij kinderen en jongeren te vergroten. Thema dit jaar is "Sport en spel" en de meters en peter zijn voetbalanaliste Imke Courtois, jeugdauteur Mathilda

Lees meer »

Discutabele strafschoppen, Courtois op bezoek in Genk en de elleboog van Odoi: alle JPL-hoogtepunten op een rij

Ook na de 28ste speeldag in de Jupiler Pro League zal er nog wat inkt vloeien over de arbitrage op onze velden. Genk-coach Wouter Vrancken noemde de wedstrijdleiding tegen Club Brugge “om te lachen” nadat blauw-zwart een goedkope strafschop kreeg, AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck stelde dan weer dat scheidsrechter De Cremer “niet klaar was om de match tegen Standard te

Lees meer »

Pastorie van Oostkerke wordt verkocht:“Aantrekkelijk gebouw in landelijk gebied”

Het Damse stadsbestuur stelt de pastorie van Oostkerke te koop. De instelprijs bedraagt 406.000 euro. “Aangezien het vrijwel zeker is dat de Oostkerkse parochie geen eigen dorpsherder meer zal hebben, vinden we het opportuun om de pastorie te koop te stellen”, zegt schepen van Financiën Bart Desutter.
The post Pastorie van Oostkerke wordt verkocht:“Aantrekkelijk gebouw in landelijk gebied” appeared first

Lees meer »