Het gaat de laatste jaren niet zo goed met de honingbijen. De intrede van parasieten, pesticidengebruik en het steeds verminderde aanbod van nectar en stuifmeel zorgen er voor dat het jaar op jaar steeds bergaf gaat met de bijenpopulaties. Robbe D’Hulster probeert deze problematiek bespreekbaar te maken en doet er alles aan om de welvaart van deze beestjes zo goed mogelijk te bewaren.
“In 2018 startte ik kleinschalig als toenmalig student-ondernemer met Bee & Health”, aldus Robbe D’Hulster (26) uit de Vinkaertstraat. “Ik studeerde eigenlijk elektromechanica en daarna klimatisering. Ik werk in de zaak van mijn vader, maar hoe toepasselijk het ook klinkt, Bee&Health is zowel letterlijk als figuurlijk mijn bijberoep.”
Nectarproductie
“Het moet gezegd, de laatste jaren waren niet zo goed voor de bijenpopulaties, want er was veel uitval. Er zijn een viertal belangrijke reden voor de bijensterfte. Ten eerste leven we in klimaatveranderende tijden. De winter is geen winter meer en de zomers zijn veel te heet, waardoor er minder nectar is bij de planten. Daarnaast hebben de bijtjes veel last van het pesticidegebruik in de landbouw. Ten derde zijn er heel wat parasieten die de kop opsteken en het leven van de bij bemoeilijken. Denken we maar aan de Aziatische hoornaar. Dat is een echte killer voor de bijen. Het is een carnivoor die de werksters in kasten gaat roven en gebruiken als voedsel voor zichzelf en zijn nakomelingen. Als er zo een paar hoornaars aan het werk zijn in dezelfde omgeving is dat catastrofaal voor een bijenvolk, want het doet hen heel erg verzwakken. Een bijenvolk dat verzwakt de winter ingaat, krijgt een serieuze mokerslag te verwerken. En tot slot is er nog de verdwijning van heel wat drachtplanten die belangrijk zijn voor de nectarproductie.”
“Omwille van al deze redenen is het belangrijk dat de imkerij een duwtje in de rug krijgt. Ik heb twee bijenkasten staan in mijn tuin. Eén zo’n kast omvat een bijenpopulatie van ongeveer 80.000 bijen. De werksters maken er 90 procent van uit en zij zijn verantwoordelijk voor het voederen van de larven en de koningin, het verzamelen van de nectar en het schoonhouden van de kast. Dan zijn er ook nog de darren, de mannetjes die instaan voor de voortplanting. Tot slot is er ook nog die ene koningin, de moeder van het volk, wiens enige taak het leggen van eitjes is. Bijen produceren niet alleen honing, maar we halen ook was uit de bijenkast. Bijen produceren die was zelf, want ze hebben op hun onderlichaam een aantal wasklieren, waaruit die felbegeerde was letterlijk geperst wordt. Vroeger werden alle kaarsen uit bijenwas vervaardigd, maar nu gebruiken ze daarvoor hoofdzakelijk paraffine, die gewonnen wordt uit aardolie.”
Deel van natuur
“Bij Bee&Health maken we handgemaakte natuurlijke cosmetica en bijenproducten. Ik oogst mijn bijenwas zelf uit eigen bijenkasten en pas ze veelvuldig toe als ingrediënt in al mijn producten. Zo verkoop ik bijvoorbeeld klovenzalf of lippenbalsem. Daarvoor gebruik ik enkel was, kruiden en etherische olie. Ik laat de kruidenmengeling een viertal weken trekken in olijfolie. Daarna wordt alles gefilterd en ingedikt met bijenwas. Het is echt back to basics. Daarnaast zijn er ook nog massagebalsem, spier- en gewrichtsbalsem, aftersun en verschillende soorten zeep te verkrijgen. Mensen kunnen hier terecht in de Vinkaertstraat om producten te kopen, maar we hebben ook een webshop en alles wordt aan huis geleverd”, zegt Robbe.
“In de nabije toekomst start ik ook met het geven van workshops, want hoe leuk is het niet om na zo’n sessie naar huis te gaan met een eigen gemaakt product op basis van bijenwas? Mensen zijn trouwens de laatste tijd weer meer geïnteresseerd in het ambachtelijke. Ik ben van mening dat de mens een deel van de natuur is, dus waarom zouden we dan diezelfde natuur niet aanspreken om ons van kwaaltjes te genezen en om ons beter te doen voelen”, besluit Robbe.
Info: www.bee-en-health.be.
The post Robbe D’Hulster heeft zijn eigen bijenwasatelier Bee&Health: “Alles is hier ambachtelijk” is provided by KW.be.