Robbe D’Hulster heeft zijn eigen bijenwasatelier Bee&Health: “Alles is hier ambachtelijk”

Het gaat de laatste jaren niet zo goed met de honingbijen. De intrede van parasieten, pesticidengebruik en het steeds verminderde aanbod van nectar en stuifmeel zorgen er voor dat het jaar op jaar steeds bergaf gaat met de bijenpopulaties. Robbe D’Hulster probeert deze problematiek bespreekbaar te maken en doet er alles aan om de welvaart van deze beestjes zo goed mogelijk te bewaren.

“In 2018 startte ik kleinschalig als toenmalig student-ondernemer met Bee & Health”, aldus Robbe D’Hulster (26) uit de Vinkaertstraat. “Ik studeerde eigenlijk elektromechanica en daarna klimatisering. Ik werk in de zaak van mijn vader, maar hoe toepasselijk het ook klinkt, Bee&Health is zowel letterlijk als figuurlijk mijn bijberoep.”

Nectarproductie

“Het moet gezegd, de laatste jaren waren niet zo goed voor de bijenpopulaties, want er was veel uitval. Er zijn een viertal belangrijke reden voor de bijensterfte. Ten eerste leven we in klimaatveranderende tijden. De winter is geen winter meer en de zomers zijn veel te heet, waardoor er minder nectar is bij de planten. Daarnaast hebben de bijtjes veel last van het pesticidegebruik in de landbouw. Ten derde zijn er heel wat parasieten die de kop opsteken en het leven van de bij bemoeilijken. Denken we maar aan de Aziatische hoornaar. Dat is een echte killer voor de bijen. Het is een carnivoor die de werksters in kasten gaat roven en gebruiken als voedsel voor zichzelf en zijn nakomelingen. Als er zo een paar hoornaars aan het werk zijn in dezelfde omgeving is dat catastrofaal voor een bijenvolk, want het doet hen heel erg verzwakken. Een bijenvolk dat verzwakt de winter ingaat, krijgt een serieuze mokerslag te verwerken. En tot slot is er nog de verdwijning van heel wat drachtplanten die belangrijk zijn voor de nectarproductie.”

“Omwille van al deze redenen is het belangrijk dat de imkerij een duwtje in de rug krijgt. Ik heb twee bijenkasten staan in mijn tuin. Eén zo’n kast omvat een bijenpopulatie van ongeveer 80.000 bijen. De werksters maken er 90 procent van uit en zij zijn verantwoordelijk voor het voederen van de larven en de koningin, het verzamelen van de nectar en het schoonhouden van de kast. Dan zijn er ook nog de darren, de mannetjes die instaan voor de voortplanting. Tot slot is er ook nog die ene koningin, de moeder van het volk, wiens enige taak het leggen van eitjes is. Bijen produceren niet alleen honing, maar we halen ook was uit de bijenkast. Bijen produceren die was zelf, want ze hebben op hun onderlichaam een aantal wasklieren, waaruit die felbegeerde was letterlijk geperst wordt. Vroeger werden alle kaarsen uit bijenwas vervaardigd, maar nu gebruiken ze daarvoor hoofdzakelijk paraffine, die gewonnen wordt uit aardolie.”

Deel van natuur

“Bij Bee&Health maken we handgemaakte natuurlijke cosmetica en bijenproducten. Ik oogst mijn bijenwas zelf uit eigen bijenkasten en pas ze veelvuldig toe als ingrediënt in al mijn producten. Zo verkoop ik bijvoorbeeld klovenzalf of lippenbalsem. Daarvoor gebruik ik enkel was, kruiden en etherische olie. Ik laat de kruidenmengeling een viertal weken trekken in olijfolie. Daarna wordt alles gefilterd en ingedikt met bijenwas. Het is echt back to basics. Daarnaast zijn er ook nog massagebalsem, spier- en gewrichtsbalsem, aftersun en verschillende soorten zeep te verkrijgen. Mensen kunnen hier terecht in de Vinkaertstraat om producten te kopen, maar we hebben ook een webshop en alles wordt aan huis geleverd”, zegt Robbe.

“In de nabije toekomst start ik ook met het geven van workshops, want hoe leuk is het niet om na zo’n sessie naar huis te gaan met een eigen gemaakt product op basis van bijenwas? Mensen zijn trouwens de laatste tijd weer meer geïnteresseerd in het ambachtelijke. Ik ben van mening dat de mens een deel van de natuur is, dus waarom zouden we dan diezelfde natuur niet aanspreken om ons van kwaaltjes te genezen en om ons beter te doen voelen”, besluit Robbe.

Info: www.bee-en-health.be.

The post Robbe D’Hulster heeft zijn eigen bijenwasatelier Bee&Health: “Alles is hier ambachtelijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van het Casino naar het Silt: Jacques Vermeire en Luc Verschueren terug in Middelkerke met ‘Show 2.0’

Jacques Vermeire (72) en Luc Verschueren (69), sinds 2019 opnieuw een duo met Covid als tijdelijke spelbreker, zijn op tournee in Vlaanderen met hun nieuwe ‘Show 2.0‘. “Die knarren doen nog altijd mee, we zijn er nog“, lacht Luc. “Mensen vragen mij dikwijls: waar halen jullie die energie?“, zegt Jacques. “Maar het is een kwestie van graag doen. Niks zo

Lees meer »

PORTRET. De Slovaakse schutter Juraj Cintula (71): een man die het gewicht van zijn woede niet langer kon dragen

In Slovakije is de man die premier Robert Fico neerschoot, aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade. Daarvoor riskeert hij levenslang. Juraj Cintula (71) zou aan de politie hebben verteld dat hij Fico alleen wou verwonden, maar geen spijt heeft van zijn daad. Wat weten we intussen over zijn motieven? Dweepte hij werkelijk met extreemrechts? Waarom nam hij het eerder voor

Lees meer »

Nog meer communicanten in centrum Zwevegem

Tijdens de tweede viering kwamen nog heel wat kinderen voor het eerst de communie ontvangen. Op de foto zien we Audrey Adams, Luca Callens, Lowie Coorevits, Lex Couwelier, Lilly De Cocker, Oona De Jonghe, Céleste Delannoy, Kamiel Deleersnyder, Joppe Demeulemeester, Martha Demeulemeester, Jorre Depraetere, Yaro Fraeye, Jules Goegebeur, Stella Lambrecht, Lotte Laverge, Mathis Lorenz, Justin
The post Nog meer

Lees meer »

“Over 23 dagen weten we of de Nederlandse ‘Hoop, lef en trots’ ook ons deel wordt”

Bijna zes maanden na de Tweede Kamerverkiezingen heeft Nederland zijn uiterst rechtse regering beet. Onder de noemer ‘Hoop, lef en trots’ hebben verkiezingsoverwinnaar Geert Wilders van de radicaal-rechtse PVV, Dilan Yesilgöz van de rechts-liberale VVD, Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging hun beknopt ‘hoofdlijnenakkoord’ donderdag toegelicht.

Lees meer »

In de cel stopt gespecialiseerde therapie voor mensen als Benoit D.: waarom is dat zo en wat betekent het voor de kans op herval?

Onmiddellijk naar de gevangenis, dus geen gespecialiseerde therapie meer: dat zijn de feiten voor Benoit D.. Hij werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van 2 minderjarigen en het bezit en verspreiding van beelden van seksueel misbruik. Waarom is er geen gespecialiseerde therapie in Belgische gevangenissen voor zedendelinquenten? En heeft de tijd in de gevangenis een invloed op

Lees meer »

“Niets zo vreselijk als alcoholvrij bier om 8 uur ‘s morgens”: setgeheimen van ‘Milo’ (die kijkers soms liever niet weten)

Met gemiddeld 480.000 kijkers per aflevering kan Camille Dhont (22) trots zijn op haar telenovelle ‘Milo’. “De reeks is het tweede best bekeken format op VTM GO”, tekent VTM op. “Daarmee scoort ‘Milo’ bijna even goed als ‘Familie’. We zijn dus zeer tevreden over de kijkcijfers”, voegen ze toe. Reporter Jarne trekt in deze Showbits zijn stoute schoenen aan en

Lees meer »

“Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers van 2024

Na enkele moeilijke maanden heeft Gerben Kuypers opnieuw het goede ritme te pakken. De voorbije weken betwistte de profrenner uit Schore zijn eerste wedstrijden voor WorldTour-team Intermarché-Wanty. “Ik kijk uit naar de Rondes van Noorwegen en België.”
The post “Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers

Lees meer »

Rommelmarkt blijft nummer één van de Sinksenfeesten

Waar de rommelmarkt -steevast aangekondigd als de Grootste Rommelmarkt van Vlaanderen- eerder stroef begon, was het tegen de middag aan overal op de koppen lopen: van het Sint-Amandsplein op wijk Overleie en de Leieboorden aan Museum Texture tot de winkelwandelstraten in het centrum van de stad.
The post Rommelmarkt blijft nummer één van de Sinksenfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostkamp haalt het van Avanti Brugge in heenwedstrijd play-offs en neemt zo optie op titel in Top Division Two

In de heenwedstrijd van de finale van de play-offs in TDM2 nam Oostkamp zaterdagavond de maat van de buren van Avanti Brugge (101-90). Zegezeker zijn ze daardoor nog niet. Maandag volgt al de terugwedstrijd.
The post Oostkamp haalt het van Avanti Brugge in heenwedstrijd play-offs en neemt zo optie op titel in Top Division Two appeared first on KW.be.

Lees meer »