Veurns chocoladebedrijf vrijgesproken voor fatale elektrocutie Robbe (18): “Zijn handelingen waren uiterst gevaarlijk en zelfs onbegrijpelijk”

Coup de théatre op het proces rond de fatale elektrocutie van Oostduinkerkenaar Robbe Vandecasteele. Hoewel het Veurnse chocoladebedrijf Baronie tijdens het proces had toegegeven dat het schuld trof aan de dood van de 18-jarige stagiair, werd het er vrijdag voor vrijgesproken. “Het is onmogelijk dat Robbe zich niet bewust was van de gevaren, toen hij met de blote hand een inbussleutel vastnam die onder stroom stond”, aldus de rechtbank. Waarom de jongen dit dan wel deed, werd volgens de rechtbank onvoldoende onderzocht.

Het einde van zijn drieweekse stage op het chocoladebedrijf Baronie in Veurne was in zicht toen het noodlot op 10 mei 2021 genadeloos toesloeg voor Robbe Vandecasteele. De 18-jarige Oostduinkerkenaar moest in een apart gebouw een compressor ontmantelen. Tijdens de werken verwijderde de jongen ook draden in een elektriciteitskast, waarbij hij geëlektrocuteerd werd. Toen zijn moeder hem rond 16 uur kwam ophalen en Robbe niet kwam opdagen, werd zijn lichaam na een zoekactie aangetroffen door twee collega’s.

Tekortkomingen

Het onderzoek legde enkele ernstige tekortkomingen bij het chocoladebedrijf bloot, zoals het ontbreken van een risicoanalyse voor werken met jongeren of stagiairs. “Het bedrijf mocht die jongen ook nooit die werken alleen laten uitvoeren”, stelde arbeidsauditeur Jeroen Lorré . Hoewel het bedrijf ontkent dat Robbe opdracht kreeg om in de elektriciteitskast te werken, is het volgens Lorré onwaarschijnlijk dat de jongen dat op eigen houtje zou hebben gedaan. “Dat strookt totaal niet met zijn karakter. Het is aannemelijker dat hij opdracht kreeg om die draden te verwijderen. Maar daarvoor hebben we – helaas – geen hard bewijs.”

Lorré vroeg voor Baronie een geldboete van 48.000 euro wegens onopzettelijke doding. Opmerkelijk: de verdediging betwistte niet dat het bedrijf fouten maakte die tot het drama hebben geleid. “Het onderzoek heeft inderdaad pijnpunten blootgelegd”, pleitte meester Sara Torrekens. “Bepaalde verplichtingen werden niet nagekomen. Maar de stagementor ontkent met klem dat Robbe opdracht kreeg om aan de elektriciteitskast te werken. Wellicht had het slachtoffer de opdracht verkeerd begrepen. Het klopt dat hij alleen was op het moment van de feiten, maar de stagementor was wel regelmatig komen kijken naar zijn vorderingen.”

“Geen enkele straf of boete brengt Robbe terug”

Om 15.15 uur ging de stagementor een laatste keer langs bij Robbe. “Hij zei toen dat de jongen stilaan mocht afronden”, ging de arbeidsauditeur verder. “Het lijkt mij sterk dat Robbe op dat moment nog zou beslist hebben om in de elektriciteitskast te werken.”

Omdat het bedrijf al een schadevergoeding uitbetaalde, stelden de ouders van Robbe zich geen burgerlijke partij meer. Maar ze kwamen het proces wel volgen. “De waarheid zullen we helaas nooit kennen”, zuchten Bart Vandecasteele en Anja Traversier. “Maar voor ons was het wel belangrijk om hier vandaag aanwezig te zijn en te horen dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt voor de dood van Robbe en toegeeft dat het fouten maakte. Robbe deed enkel wat hem werd opgedragen. Maar goed, geen enkele straf of boete brengt Robbe terug.”

Vrijspraak

Maar ondanks de bekentenissen werd Baronie vrijdag door de rechtbank vrijgesproken voor de onopzettelijke doding van Robbe. Volgens de rechters is het enerzijds niet bewezen dat Robbe opdracht kreeg om aan de elektriciteit te werken. “De elektriciteitskast bevindt zich overigens op ruime afstand van de compressor”, klonk het. “Anderzijds kunnen de handelingen die Robbe uitvoerde enkel als uiterst gevaarlijk en zelfs onbegrijpelijk bestempeld worden.”

Uit het onderzoek is gebleken dat Robbe met de blote hand een inbussleutel vastnam waarvan hij wist dat ze onder stroom stond. “Het is onmogelijk dat hij zich niet bewust was van het gevaar daarvan. Hij zat in zijn zevende jaar industriële elektriciteit en diende dus goed vertrouwd te zijn met de gevaren van elektrische installaties. Wat betreft de mogelijke beweegredenen van Robbe, kan de rechtbank enkel vaststellen dat hier in het onderzoek bijzonder weinig aandacht aan werd besteed.”

“Het is onmogelijk dat hij zich niet bewust was van de gevaren”

Het bedrijf werd wel schuldig bevonden aan enkele inbreuken, zoals het ontbreken van een risicoanalyse voor werken met jongeren of stagiairs. Maar volgens de rechtbank staan die niet in oorzakelijk verband met het ongeval. Het bedrijf kreeg de gunst van de opschorting met een proeftijd van vijf jaar.

Naar eigen zeggen trok het chocoladebedrijf wel lessen uit het drama. “Er werd een actieplan uit de grond stampte om nog meer in te zetten op veiligheid. De pijnpunten werden weggewerkt. Bovendien worden ook geen stagiairs uit de beroepsopleidingen meer toegelaten”, aldus meester Sara Torrekens. (AFr)

The post Veurns chocoladebedrijf vrijgesproken voor fatale elektrocutie Robbe (18): “Zijn handelingen waren uiterst gevaarlijk en zelfs onbegrijpelijk” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na België en Napels is Dries Mertens nu ook onsterfelijk in Galatasaray: “Hij gedraagt zich niet als al die andere voetballers”

Dries Mertens (37) had kunnen uitbollen in Qatar, Saudi-Arabië of China. All-in-resorts voor de bijna-voetbalgepensioneerde. Hij koos met Galatasaray voor de adrenaline. Kenners van het Turkse voetbal vertellen hoe Mertens er op zijn manier de meest bepalende en populairste speler is geworden. “Hij zal nooit zo’n kreefteter zijn.” Dit weekend kan hij Galatasaray kampioen maken. Met zoontje Ciro (2) weer

Lees meer »

HET RAPPORT. Dit zijn de primussen van het Vlaams Parlement: “Elk nieuw parlementslid zou bij haar in de leer moeten gaan”

Het zijn niet altijd de luidste roepers of de politici die het vaakst in de media komen die het verschil maken in het Vlaams Parlement. Soms zijn het ook de stille krachten, die in de luwte uw problemen proberen op te lossen. Welke parlementsleden haalden echt alles uit hun mandaat en zijn de absolute voorbeelden voor de komende lichting? Ontdek

Lees meer »

Wellness- en saunacenter Reposa heropent deuren na brand: “Toen ik mijn ogen sloot, zag ik dezelfde film steeds weer”

Reposa is opnieuw open. Iets minder dan vier maanden nadat een brand bij de jacuzzi het toen pas vernieuwde saunacenter gedeeltelijk verwoestte, ontving Reposa in de Magerbossen 21 in Ruddervoorde op maandag 13 mei weer de eerste gasten. “De eerste dag dat er kon gereserveerd worden, liepen al een tachtigtal aanvragen binnen.”
The post Wellness- en saunacenter Reposa heropent

Lees meer »

En plots is Israël een van de favorieten voor het Songfestival: “Als Israël wint, is het voortbestaan van de wedstrijd in gevaar”

Al maanden is er ophef over het feit of het land wel mag meedoen aan het Eurovisiesongfestival, maar we zijn één dag voor de grote finale en plots is Israël zelfs favoriet om de liedjeswedstrijd zowaar te winnen. Zou een zege van Eden Golan met ‘Hurricane’ ook het Songfestival omver blazen? Hoe komt dat Israël opeens zo’n grote kans maakt?

Lees meer »

“Oekraïne hééft munitie en manschappen tekort, maar dit mocht niet gebeuren”: Russen veroveren negen dorpen op twee dagen

Rusland heeft een nieuw front geopend in het noorden van Oekraïne. In slechts twee dagen tijd veroverden de Russen negen dorpen. Al 6.000 burgers werden geëvacueerd. De opmars gaat ongezien snel, de weg naar miljoenenstad Charkiv ligt helemaal open. Zag Oekraïne dit aankomen? En hoe kon dit gebeuren? “Ik vrees dat dit de eerste fase is van een groot Russisch

Lees meer »

“Een trouwe bedrijfssoldaat, hij doet wat de organisatie verlangt”: dit is Jean Philip De Tender, de Belg aan de top van de EBU

Bakken kritiek en gebrekkige communicatie: geen mediabedrijf staat onder grotere druk dan Songfestival-organisator EBU. Mee kop van Jut: de Belg Jean Philip De Tender (59), die er al bijna tien jaar mediadirecteur is. Maar wie is de ex-VRT’er, tv-presentator en diplomaat die doorgaans in de schaduw blijft? Iemand die ongetwijfeld afziet van de situatie, “maar hij is niet de man

Lees meer »

Stad Waregem zet met SMOT-spot in op huidkankerpreventie

‘Waregem zont veilig’, onder dat motto wil het stadsbestuur op diverse plekken gratis zonnecrème aanbieden. Afgelopen week werd alvast een SMOT-spot geïnstalleerd op de Zuiderpromenade.
The post Stad Waregem zet met SMOT-spot in op huidkankerpreventie appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ze kunnen mijn rug op”: levenslange schorsing voor Nederlandse ref die vier rode kaarten uitdeelt en vervolgens meeviert met de kampioen

Opschudding in de vierde klasse van het Nederlandse amateurvoetbal. Een scheidsrechter trok bij een kampioenswedstrijd vier rode kaarten om vervolgens vrolijk mee te feesten met de winnende club. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. De KNVB schorst de bewuste scheidsrechter voor levenslang, die er op zijn beurt niets van begrijpt: “Het is lachwekkend, ik heb enkel een lied gezongen en

Lees meer »

Vader kan dochtertje net op tijd redden wanneer ze uit buggy valt

Een papa met geweldige reflexen heeft zaterdag zijn dochtertje net op tijd gevangen toen ze uit de buggy viel. De man was het anderhalf jaar oude meisje eten aan het geven toen ze plots haar evenwicht verloor. Door de snelle reactie van haar vader viel ze net niet op de grond én bleef zelfs haar eetkommetje heel.

Lees meer »

Definitief akkoord Nederlandse regeringsvorming: 130 per uur op snelwegen en besparingen bij openbare omroep

De komende Nederlandse regering wil besparen op de openbare omroep en wil een snelheid tot 130 kilometer per uur toelaten op de snelwegen. Dat blijkt woensdagavond uit de passages van het zogenoemde onderhandelaarsakkoord die gelekt zijn in de Nederlandse media. Kort na middernacht sloten de vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB een definitief akkoord, waardoor het rechtse kabinet

Lees meer »

Laagste inkomens zagen koopkracht niet stijgen onder Vivaldi

De koopkracht is tijdens de volledige regeerperiode van de federale ‘Vivaldi’-regering gemiddeld met 1,4 procent gestegen, al is de koopkracht het afgelopen jaar wel gedaald. Voor de laagste inkomens was er in de volledige regeerperiode geen stijging, maar een daling van de koopkracht, zo blijkt uit een studie van economen van de UGent.

Lees meer »