Na dood van haar zus gaat Isabel aan de slag als coach: “Hoe een simpele tekening mijn leven veranderde”

Isabel Coysman (41) uit De Panne had de touwtjes stevig in handen: getrouwd, mama van twee kindjes en een job als communicatieverantwoordelijke. Die balans raakte zoek na de dood van haar zus Liesbet die na 12 jaar de strijd tegen kanker verloor. “Ik wist het plots allemaal niet meer”, klinkt Isabel eerlijk. Eén sessie bij de loopbaanbegeleider gooide haar professionele leven overhoop. En nu wil ze zelf mensen helpen.

“Mijn zus en ik, dat waren twee handen op één buik. Een blik volstond om elkaar te begrijpen”, vertelt Isabel. “Ik ken geen enkele vrouw die krachtiger was dan zij. Een toffe echtgenote en mama van twee zoontjes. We liepen elkaars deur niet plat, want zij woonde nu éénmaal in Wondelgem, maar toch wisten we alles van elkaar. We waren zoals echte zussen horen te zijn. Liefst twaalf jaar heeft ze gestreden tegen verschillende vormen van kanker. Met een ongelooflijk doorzettingsvermogen deed ze dat, maar op 24 oktober 2020 hield haar leven op. Ik was een stukje van mezelf kwijt.”

Loopbaanbegeleiding

Dat verlies deed Isabel reflecteren. Wat verlangde ze van het leven? Welke mama en echtgenote wilde ze zijn? Welke professionele doelen had ze? Omdat ze niet alle antwoorden zelf wist, koos ze voor loopbaanbegeleiding. “Een West-Vlaming is wat stug in het zoeken naar begeleiding, ook ik. Uren praten over mezelf in een zetel zag ik niet zitten. Eén sessie bij de loopbaancoach deed echter mijn ogen openen. Zij liet me tekenen hoe ik mijn werk zag. Een paar dagen later nam ik ontslag als communicatieverantwoordelijke bij de gemeente De Panne, een job die ik vijftien jaar had gedaan. Waarom? Door, na de dood van mijn zus, mijn vizier op mijn eigen leven te richten zag ik opeens waar mijn doel lag. Ik wilde een nauwer en dieper contact met mensen. Ik had gezien wat de coach voor mijn leven had betekend en wilde ook dat verschil kunnen maken.”

Inzichten na overlijden zus

Isabel gaf haar vaste job op zonder echt te weten waar ze professioneel terecht zou komen. Waar een wil is, is een weg en dus vond ze werk op de dienst Human Resources in het AZ West in Veurne. Na dat vervangingscontract week ze uit naar Zilvervogel, een groep van woonzorgcentra, maar uiteindelijk kon ze vast aan de slag in het ziekenhuis in Veurne. “Het overlijden van mijn zus heeft mijn leven overhoop gegooid, maar haar dood heeft me ook inzichten gegeven waar ik anders misschien geen oog voor zou gehad hebben”, beseft ze.

Coach in bijberoep

Naast haar werk in het ziekenhuis is Isabel recent ook gestart als coach in bijberoep in de groepspraktijk Vitaflow in Koksijde. Haar begeleiding legt zich toe op burn-out, persoonlijke groei en loopbaanbegeleiding. “Verwacht je niet aan een zetel waarin je je moet neervlijen om uren over jezelf te praten”, neemt Isabel meteen al een vooroordeel weg. “Ik ga actief op zoek naar waar het vastloopt en hoe we dat kunnen ombuigen. De confrontatie ga ik niet uit de weg want die is soms nodig om veranderingen teweeg te brengen. Wil je jouw leven echt over een andere boeg gooien, dan moet je actie ondernemen.”

‘Ik ga mijn vaste job toch niet op de helling zetten.’ ‘Ik heb een vast inkomen en moet de rekeningen betalen.’ Het zijn vaak gehoorde excuses die mensen aanmoedigen om vooral niet voor een nieuwe manier van aanpakken te kiezen. “Ik snap dat volledig, want ik heb dat ook ervaren. Wat ik vooral aanmoedig, is dat de antwoorden er zijn, maar dat je ze vooral moet durven zien. Ik moest van mijn coach mijn droomjob tekenen. Een rare opdracht, maar wel één die mijn ogen opende. Dat wil ik ook teweegbrengen bij de mensen die ik help. Waarom zou je niet kunnen groeien in een nieuwe rol? Een ander aandachtspunt is de blik naar jezelf richten. Te vaak denken we in functie van een ander. Gun jezelf wat me-time zonder dat je je daarover schuldig voelt.” (GUS)

Meer informatie: www.isacoach.be.

The post Na dood van haar zus gaat Isabel aan de slag als coach: “Hoe een simpele tekening mijn leven veranderde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouwen zijn vaker hoogopgeleid dan mannen

Vrouwen en jongere generaties hebben vaker een diploma hoger onderwijs dan mannen en de oudere generaties. Dat blijkt woensdag uit de resultaten van de Census die het Belgische statistiekbureau Statbel in 2021 heeft uitgevoerd.

Lees meer »

Feestelijke opening van gerestaureerde Meestersmolen

Op zondag 26 mei wordt De Meestersmolen op de hoek van de Veurnestraat en de Westvleterenstraat in Oostvleteren opnieuw feestelijk in gebruik genomen. Tijdens het afgelopen jaar werd de molen grondig gerestaureerd en hersteld.
The post Feestelijke opening van gerestaureerde Meestersmolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie Veurne trekt op korte tijd liefst 15 rijbewijzen in voor GSM-gebruik: trucker leest zelfs krant achter stuur

Dat GSM-gebruik achter het stuur een groot probleem blijft, bleek gisteren zeker tijdens de actie ‘afleiding achter het stuur’ in politiezone Spoorkin. Op slechts enkele uren tijd, en op twee controleplaatsen, trok de politie liefst 15 rijbewijzen in voor bestuurders die hun GSM gebruikten achter het stuur. Een vrachtwagenchauffeur werd zelfs betrapt toen hij zijn krant las achter het stuur.

Lees meer »

KIJK. Vlaamse schrijver schiet eigen boeken stuk en verkoopt ze als kunst

Een schrijver die op zijn eigen boeken schiet, dat zie je niet elke dag. Het is Maarten Inghels, die de opmerkelijke beslissing neemt wanneer hij de jaarlijkse royalty’s van zijn debuutroman ‘De handel in emotionele goederen’ uit 2012 ontvangt. In bovenstaande video zie je hoe hij met een jachtgeweer hagel door de 48 overgebleven exemplaren jaagt op een schietveld in

Lees meer »

Ticketsverkoop gestart voor oefenmatch in Kortrijk van Belgian Cats en andere basketbalteams voor Olympische Spelen

Nog een tweetal maanden en het is zover: dan starten de Olympische Spelen in Parijs, waar de Belgian Cats opnieuw zullen strijden voor goud. De basketbalspeelsters zullen ter voorbereiding vier oefenmatchen spelen in België, waarvan twee in De Lange Munte in Kortrijk. De selectie van de Belgian Cats voor deze matches is opnieuw overwegend West-Vlaams Ook de Belgian Lions en

Lees meer »

VTI-leerlingen brengen hulde aan gesneuvelde piloten tijdens WO II

Op de oude begraafplaats van Eernegem zijn twee graven terug te vinden van gesneuvelde geallieerde Nieuw-Zeelandse piloten uit de Tweede Wereldoorlog. In het kader van 80 jaar bevrijding organiseert het lokaal bestuur op zaterdag 25 mei een herdenking om hulde te brengen aan R. L. Baker en J. G. Thomson en in uitbreiding daarvan aan allen die zich inzetten voor

Lees meer »

Tweede gezamenlijke duivenvlucht is op til

Waar veel gemeenten geen duivenverenigingen meer hebben, telt Torhout er nog twee: De Torhoutse Duif en Gans Alleen. Beide clubs organiseren net als vorig jaar een gezamenlijke duivenvlucht, die zowel door burgemeester Kristof Audenaert als door het stadsbestuur gesteund wordt. Het gaat om een vlucht vanuit Châteaudun voor oude en jaarlingen en dit op zaterdag
The post Tweede gezamenlijke

Lees meer »

“Als ik ooit een haartransplantatie overweeg, ga ik ook naar Turkije”: Axel Daeseleire vergezelt patiënten op medische reis naar Istanbul

Medisch toerisme zit in de lift, maar of dat altijd in veilige omstandigheden gebeurt, onderzoekt Axel Daeseleire (55) vanavond in het VTM-programma ‘Axel gaat binnen’. Hij vergezelt mensen op medische reis naar Istanbul, waar ze een lichaamscorrectie laten uitvoeren. Iets wat hij zelf op termijn ook zou overwegen, vertelt hij in een gesprek over uitdunnend haar en de ingreep die

Lees meer »