Haven van Zeebrugge leed 50 miljoen euro verlies door blokkades van boze boeren

50 miljoen euro. Zoveel economische schade heeft de actie van de boeren de Zeebrugse haven gekost. Drie dagen lang hebben ze de vier toegangswegen tot Port of Antwerp-Bruges geblokkeerd. “Dit is niet voor herhaling vatbaar”, zegt Dieter Coussée van Apzi-Voka West-Vlaanderen, die de belangen van 160 bedrijven in de haven behartigt.

Al sinds zaterdagnamiddag – een dagje eerder dan verwacht – waren de 2.000 gestrande vrachtwagens in Zeebrugge, Lissewege en Brugge van de weg. Met de N31 als triagecentrum slaagde de Brugse lokale politie erin de trucks, die door het boerenprotest drie dagen op de pechstroken stonden, naar de juiste haventerminals te begeleiden. Alleen op de Brexitparking aan de Koffieweg en op de luchthaven van Oostende moesten enkele bestuurders het weekend overbruggen.

Extra personeel

Marc Adriansens, voorzitter van Apzi en managing director van International Car Operators (ICO), heeft de toestand op de terminals zich ook in het weekend genormaliseerd: “Gelukkig mochten de havenarbeiders door van de boeren, zodat ze konden blijven werken op de kaaien. Van zodra de blokkades door de landbouwers opgeheven werden, hebben we meteen alle gates geopend en extra personeel laten aanrukken.”

“Bij ICO is er enkel nog exportlading tekort, maar er is een schip onderweg. Er is een dagje vertraging. Laat ons hopen dat dit zich niet herhaalt. Het is jammer dat er voor een geschil met de overheid een haven geblokkeerd wordt.”

Reputatieschade

Lennaert Verstappen, woordvoerder van Port of Antwerp-Bruges, bevestigt dat sommige bedrijven wat achterstand opgelopen hebben: “Maar de operationele vertraging werd snel weggewerkt. Hoe groot de economische schade is, dat valt moeilijk te becijferen.”

“Je hebt directe en indirecte kosten. Daarnaast is er reputatieschade voor de haven. Sommige havenbedrijven hebben een hele keten van toeleveringsbedrijven achter hun economische activiteiten. Operationeel moeten we lessen trekken uit de blokkade. Ik hoop dat ze zich niet herhaalt, maar we moeten hiertegen gewapend zijn.”

Geen toegevoegde waarde

Dieter Coussée, regioverantwoordelijke voor Voka, heeft wel berekeningen gemaakt: “Drie dagen blokkade betekent 50 miljoen euro schade voor de Zeebrugse haven. De kostprijs van een vrachtwagen is 100 euro per uur. Reken maar zelf uit wat dit betekent voor 2.000 trucks die drie dagen stil lagen. Daarbovenop heeft de haven in die periode geen toegevoegde waarde kunnen creëren.”

“Uit de jaarcijfers van de Nationale Bank blijkt dat Zeebrugge per dag 10 miljoen euro aan toegevoegde waarde genereert. Welnu, het was drie dagen lang muisstil in de haven. Dat was akelig, ik heb het aan den lijve ervaren in de kantoren van Apzi”, aldus Dieter Coussée.

Levensmiddelen

“Zo’n blokkade is echt niet voor herhaling vatbaar. Ik begrijp niet waarom de boeren een logistieke haven als Zeebrugge viseerden. Daardoor konden hun eigen producten – levensmiddelen – niet naar het Verenigd Koninkrijk of Scandinavië geëxporteerd worden. De landbouwers wilden de industrie treffen, maar Zeebrugge is geen industriële haven. Hun eigen West-Vlaamse hoeveproducten bleven door die acties geblokkeerd in de haven.”

“Comeos, de federatie voor handel en diensten, dreigde vorige week al met gerechtelijke acties tegen de boeren. Wij hopen dat het overleg met de regeringen iets oplevert en er geen nieuwe protestacties meer komen, zodat de havenbedrijven ook niet moeten dreigen met dwangschriften. De haven kan zich niet opnieuw een miljoenenverlies veroorloven”, aldus Dieter Coussée.

The post Haven van Zeebrugge leed 50 miljoen euro verlies door blokkades van boze boeren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fietsendief riskeert celstraf en boete

Fietsdiefstallen in centrum Kortrijk, het blijft een plaag. Een 48-jarige man zou op korte tijd vier fietsen gestolen hebben, vooral dure elektrische fietsen. Hij riskeert een jaar cel en 800 euro boete.
The post Fietsendief riskeert celstraf en boete appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aardappelboer blijft langer achter de tralies voor moord op beide dochtertjes

Chris Vanhaverbeke (44) blijft twee maanden langer in de cel. Dat besliste de Brugse raadkamer dinsdagochtend. De Waardamse landbouwer verblijft sinds november 2022 in de gevangenis nadat hij zijn beide dochtertjes thuis verstikte. Eind februari werd de veertiger nog voor de correctionele rechtbank veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel voor partnergeweld.

Lees meer »

LIVE ATLETICO MADRID-GIRONA. Witsel en Vermeeren zien vanop de bank hoe Correa Atlético op voorsprong zet

Atlético Madrid, met Axel Witsel en Arthur Vermeeren op de bank, neemt het op tegen Girona FC, de stuntploeg in LaLiga. Girona, dat de heenwedstrijd won met 4-3, zou bij winst een kloof van 10 punten hebben tegenover Los Colchoneros. Atlético Madrid, dat nog volop meedoet voor een plaats in de Champions League, wil dit logischerwijs niet zomaar laten gebeuren.

Lees meer »

“Geeft overheid enkel om perfecte kinderen?” Twee mama’s getuigen over schrijnend plaatstekort in buitengewoon onderwijs

Het schoolkamperen is terug. Aan twee scholen voor bijzonder onderwijs in Aalst hebben ouders hun tentjes opgeslagen in de hoop dat hun kind zo een plekje krijgt. Andere scholen in het buitengewoon onderwijs werken wel met een elektronisch aanmeldsysteem, maar ook daar drijft het plaatstekort ouders tot wanhoop. Twee mama’s doen bij ons hun verhaal. Zo schrijft Heidi (40) uit

Lees meer »

“Manon en ik willen allebei in West-Vlaanderen wonen”: Rik Verheye over het succes van ‘Nonkels’ en de terugkeer naar z’n roots

Na vijftien jaar in Antwerpen keert Rik Verheye (37) terug naar de roots. In het groen, op een boogscheut van de zee. “Heerlijk rustig tussen de koeien en de paarden”, lacht hij. Een groot contrast met z’n drukke agenda. Zo is er ‘Nonkels’, waarvan het tweede seizoen volgende week start op Play4. Vol passie praat Verheye over de opnames, pannenkoeken

Lees meer »

Eerste strafzaak tegen Trump gaat maandag van start, maar uitkomst is hoogst onzeker

Maandag 15 april zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop het allereerste strafproces tegen een voormalige Amerikaanse president van start gaat. Ex-president en huidig Republikeins presidentskandidaat Donald Trump moet zich dan voor een rechtbank in Manhattan, New York verantwoorden voor het betalen van 130.000 dollar (121.000 euro) zwijggeld aan voormalig pornoactrice Stormy Daniels. De uitkomst van het proces is

Lees meer »

Man die ‘met grote smile op gezicht’ dronken man bewusteloos schopte in Brugge riskeert jaar cel

Een 30-jarige Zedelgemnaar riskeert voor de Brugse rechtbank een jaar effectieve celstraf voor grof geweld in de Brugse uitgaansbuurt. Gillian W. sloeg en schopte een dronken man bewusteloos. “Hij schepte daar een duivels genoegen in”, aldus de procureur.
The post Man die ‘met grote smile op gezicht’ dronken man bewusteloos schopte in Brugge riskeert jaar cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opmerkelijke uitspraak: Europees Hof oordeelt dat Zwitserland mensenrechten schendt door “gebrekkig klimaatbeleid”

Zwitserland wordt veroordeeld wegens zijn gebrekkig klimaatbeleid. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) beslist. Volgens het Hof vormt dat beleid een inbreuk op de mensenrechten van een groep Zwitserse senioren. Deze uitspraak is uniek, aangezien het de eerste keer is dat het Hof een land veroordeelt betreffende het klimaatbeleid. Vandaag sprak het Hof zich

Lees meer »

Coup de théâtre in Brussel: spanningen lopen hoog over verbod op onverdoofd slachten, oppositie hekelt “electorale spelletjes”

Het nieuwe wetboek dierenwelzijn leidt tot spanningen binnen de Brusselse regering. PS staat op de rem omdat de socialisten vrezen dat bij de bespreking in het parlement het verbod op onverdoofd slachten op tafel zou komen. Oppositiepartijen MR, N-VA en CD&V – maar ook PS-parlementslid Julien Uyttendaele – voeren nu de forcing en hebben beslist om de tekst van minister

Lees meer »