Provinciegouverneur kan boze boeren niet overtuigen om blokkade van Zeebrugge op te geven

“Wat is dat toch met die politici? Ze verplichten ons om vier dagen de haven van Zeebrugge te blokkeren. Zelfs dan komen ze niet met een deftig voorstel af”, sakkert Andy Lidou uit Torhout. Deze loonwerker in een toeleveringsbedrijf voor de landbouw bezet met enkele tientallen boeren de Môle aan de ingang van de Zeebrugse haven. Zij kregen vrijdagmorgen provinciegouverneur Carl Decaluwé op bezoek. Maar die kon hen niet overtuigen om de blokkade op te geven.

Op weg naar Zeebrugge zien we vanaf de expresweg N31 net voorbij het kruispunt met de Oostendse Steenweg in Brugge tot aan de transportzone in Zeebrugge honderden vrachtwagens, geparkeerd op de pechstrook. Zelfs op de nieuwe autoweg A11 tussen Brugge en Knokke-Heist hebben truckers noodgedwongen hun oplegger geparkeerd.

Boterkoeken

De lokale politie Brugge zorgde voor de nodige signalisatie, zodat passerende auto’s tijdig de geparkeerde trucks zien. Om de 300 meter staat een mobiel toilet, een vuilbak en soms een installatie met wat water. Ter hoogte van de transportzone delen Elke en Nick van het Rode Kruis West-Vlaanderen boterkoeken en water uit. Een Poolse trucker neemt ze dankbaar in ontvangst. “English? No? German? Ein bisschen: drie Tage in Zeebrugge!”

Elke en Nick van het Rode Kruis delen boterkoeken en water uit aan de truckers in Zeebrugge. © svk

Even verderop wandelen drie Roemeense chauffeurs naar hun vrachtwagen. Ze glimlachen, want ze hebben nog een brood kunnen kopen in het tankstation van de transportzone in Zeebrugge. De tunnel onder het kruispunt van de Kustlaan met de Baron de Maerelaan is geblokkeerd met tractors. Aan de andere kant, dichter bij de strandzone en de Saint-George’s Day wandeling, heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé net een gesprek gehad met enkele boeren.

Economische schade

“Ik heb vooral geluisterd naar hun noden. De woede zit diep bij onze landbouwers”, vertelt Carl Decaluwé. “Tegelijkertijd is de economische schade voor de haven van Zeebrugge aanzienlijk. Dat beseffen de boeren, ze leven mee met de internationale chauffeurs. Maar ze zijn niet bereid om de blokkering op te heffen, zolang Europa en de regering in Brussel geen duidelijk signaal geven. Er moet dringend een oplossing uitgedokterd worden, dit kan niet blijven duren.”

Enkele boeren in Zeebrugge, met Bruno uit De Haan rechts. © svk

Carl Decaluwé wacht op hoopvol nieuws uit Brussel, maar blijft niet bij de pakken zitten. Deze namiddag is er in zijn ambtswoning in Brugge een nieuw overleg, samen met de Brugse burgemeester en vertegenwoordigers van de haven én een delegatie van de boeren: “Er zijn maatregelen nodig om de haventrafieken weer op gang te doen komen.”

Melkkoeien

Vlakbij Carl Decaluwé luistert boer Bruno uit De Haan aandachtig mee. Deze melkveehouder is al vier dagen op post in de haven. “Ik ben enkel donderdag even naar huis geweest om wat slaap in te halen en om de koeien te helpen melken. We hebben honderd koeien, mijn vrouw stond er deze week alleen voor.”

De lange rei gestrande vrachtwagens in de Baron de Maerelaan in Zeebrugge. © svk

“Waarom ik actie voer? Zoals het er nu voor staat, is er geen toekomst meer voor de landbouw. Al die Europese administratieve regels nekken ons, net als het feit dat Vlaanderen met haar stikstofakkoord strengere maatstaven hanteert voor de landbouw dan voor de industrie”, aldus Bruno.

Solidair

Even verderop staat Andy Lidou uit Torhout. Hij is loonwerker voor een bedrijf dat machines levert aan landbouwers: “Het feit dat ik hier sta, bewijst dat de vele toeleveringsbedrijven solidair zijn met de boeren. Net als de dokwerkers, die even overwogen om te staken. De acties belangen iedereen aan: het gaat om onze voedselbevoorrading, de lokale boeren moeten hiervoor een eerlijke prijs krijgen.”

Koen en Andy: loontrekkers solidair met de boeren. © svk

“Het is erg dat onze sector zich verplicht ziet om het wapen van de blokkering van de haven te gebruiken. In feite willen we dat niet doen, maar het is de enige manier die we hebben om de politici onder druk te zetten en te doen luisteren naar onze eisen. Het is schandalig dat onze politici na vier dagen blokkade nog altijd geen deftig voorstel gedaan hebben. Bijgevolg zien we ons verplicht om de acties voort te zetten”, aldus Andy Lidou.

The post Provinciegouverneur kan boze boeren niet overtuigen om blokkade van Zeebrugge op te geven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Villa ter Ide zet deuren open voor Erfgoeddag

De historische Villa ter Ide in Machelen is op zondagmiddag 21 april open voor het publiek. Deze erfgoedlocatie is tevens de thuis van kunstschilder Martin Wallaert die bezoekers tegelijk ook een inkijk gunt in zijn privécollectie.
The post Villa ter Ide zet deuren open voor Erfgoeddag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Explosies boven Iran

06:08 Amerikaanse media melden een Israëlische aanval op de Iraanse stad Isfahan. Iran zelf zegt dat de nucleaire installaties daar geheel veilig zijn en dat de explosies van het eigen luchtafweersysteem ko…

Lees meer »

Federale overheid betaalt miljoenen te veel voor haar brieven: “Ministers laten zich pluimen door bpost”

De federale overheid betaalt al jaren miljoenen te veel voor het verdelen van haar brieven en pakjes. Dat ontdekte Kamerlid Michael Freilich (N-VA). Alleen al voor minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) zou de verspilling 3 miljoen euro bedragen. “Korting krijgen bij bpost is nochtans niet moeilijk.” Waarom doen de ministers dat niet?

Lees meer »

Jonas De Beir van VK Dudzele bergt voetbalschoenen definitief op: “Gaan kijken zou me te veel pijn doen”

In een prestigetreffen, bijgewoond door ettelijke sponsors, speelde VK Dudzele 3-3 gelijk tegen kersvers kampioen SV Loppem. Coach Sören Maenhout is voor zijn eerste seizoen geslaagd met grote onderscheiding, kwam nooit in degradatiegevaar en staat, op twee duels van het einde, op positie tien.
The post Jonas De Beir van VK Dudzele bergt voetbalschoenen definitief op: “Gaan kijken zou me

Lees meer »

Oostendse Vistrap mag voortaan meer vis rechtstreeks leveren aan restauranthouders: “Eindelijk eens goed nieuws”

De vissers die dagverse vis aan land brengen aan de Oostendse Vistrap mogen voortaan hun producten rechtstreeks verkopen aan de restauranthouders. Tot voor kort was er een vrijstelling van amper 100 kilogram en dat was te weinig. “Die vrijstelling wordt nu opgetrokken naar 500 kilogram en alles daarboven kan nu ook visueel gekeurd worden aan de Vistrap zelf”, duidt schepen

Lees meer »

“Rechtstreekse link tussen huiszoeking met fatale afloop en budgettaire malaise bij politie”

Volgens Joery Dehaes (ACV Politie) is er een rechtstreeks verband tussen de budgettaire situatie bij de politie en de fout gelopen huiszoeking waarbij vorige maand een agent van de speciale eenheden om het leven kwam in Lodelinsart. Dat zei hij in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De vakbonden waren er bijzonder scherp voor voogdijminister Annelies Verlinden (CD&V), maar ook voor de

Lees meer »

Man (40) ontkent dat hij 13-jarig meisje filmde in pashokjes Brugs zwembad: “Ik kreeg dit niet uitgelegd, dus liep ik maar weg”

Een 40-jarige Bruggeling riskeert een jaar celstraf met uitstel voor voyeurisme. In de kleedhokjes van het LAGO-zwembad in Brugge zou B.D. een 13-jarig meisje gefilmd hebben met zijn gsm, maar zelf ontkent hij dit met klem. Zijn uitleg voor wat er wél gebeurde is opmerkelijk.
The post Man (40) ontkent dat hij 13-jarig meisje filmde in pashokjes Brugs zwembad: “Ik

Lees meer »

Oekraïense familie van elf dreigt uit nooddorp te worden gezet na komst van extra familieleden: “Ze kunnen niet anders dan een kreet om hulp slaken”

Een Oekraïense familie in het nooddorp op Linkeroever zit in een patstelling en roept hulp in omdat ze met elf op straat dreigen te belanden. Ze mogen namelijk maximaal met zes in één woonunit verblijven en gaan tegen de regels in, nu vijf van hen – onder wie een tweeling van nog geen twee maanden – halsoverkop uit Kiev naar

Lees meer »

Via een staatsgreep, raketaanval of leger van 1.000 huurlingen: Zelensky ontsnapt aan moordaanslag en dat is niet voor het eerst

Volodimir Zelensky is deze week het doelwit geweest van een moordaanslag. In Polen is donderdag een man aangehouden voor het doorspelen van informatie aan Rusland. Die zou door de Russische diensten “onder meer” gebruikt worden voor het plannen van een moordaanslag op de Oekraïense president. Het is niet voor het eerst dat het staatshoofd het doelwit is van zo’n aanslag.

Lees meer »