Mama van Maud en Ona staat oog in oog met hun moordenaar: partnergeweld mondde uit in echtscheiding die zijn stoppen deed doorslaan

Maanden vóór hij zijn dochtertjes Maud (8) en Ona (5) om het leven bracht, zou Chris Vanhaverbeke (44) hun moeder ook geslagen en verkracht hebben. Zij ziet haar ex vandaag voor het eerst terug op het proces voor dat partnergeweld, de aanleiding voor hun vechtscheiding die hem tot het ondenkbare dreef.

Terug naar de zomer van 2022. Na vijftien jaar zijn barsten ontstaan in het huwelijk tussen Chris Vanhaverbeke en zijn vrouw Astrid G. (37), die een landbouwbedrijf met B&B runnen in de Sijlslostraat in Waardamme. Op 21 augustus bereiken de spanningen een hoogtepunt wanneer Vanhaverbeke zijn vrouw met een labelmaker tegen het oor slaat tijdens een zware ruzie over geld. Astrid laat haar verwondingen vaststellen in het politiekantoor en uit haar verklaringen maakt het parket op dat ze die avond ook verkracht werd.

Echtscheiding

Een maand na het geweld is de echtscheiding een feit. Dik tegen de goesting van Vanhaverbeke, die Astrid smeekt om hun relatie nog een kans te geven. Maar de vrouw houdt voet bij stuk en Vanhaverbeke komt in een negatieve spiraal terecht. Hij kan de breuk niet verkroppen en bovendien ziet hij zijn dochtertjes Maud (8) en Ona (5) veel minder. De meisjes verblijven overwegend bij hun mama. Enkel op woensdag en zaterdag kan hij tijd met hen doorbrengen.

De toon van Vanhaverbeke wordt steeds dreigender. “Als jij niet wil luisteren naar mij, dan maak ik hen kapot”, zou hij al op 7 november gezegd hebben tegen zijn ex. Op 14 november staan Chris en Astrid tegenover elkaar in de familierechtbank. Hij eist een week-om-weekregeling, zij wil de huidige regeling behouden. De rechter stelt de zaak met twee weken uit. “Die veertien dagen uitstel was een klop van de hamer”, zou Vanhaverbeke later verklaren.

Gruweldaad

Op woensdag 16 november doet ?Vanhaverbeke uiteindelijk het ondenkbare. Hij haalt dochtertjes Maud (8) en Ona (5) ’s middags van school en neemt hen mee naar de boerderij, waar hij sinds de breuk alleen woont. “Het is te laat, je gaat hen niet meer zien”, laat hij zijn ex telefonisch weten. De landbouwer verstikt de beide meisjes met plastic zakken en knipt de kabels aan de elektriciteitskast door. Volgens het parket in een poging om zijn ex en haar vader te elektrocuteren.

Na zijn gruweldaad overweegt Vanhaverbeke zelfmoord, maar van dat plan ziet hij af. De politie kan hem later die avond inrekenen nadat hij in de buurt van de afrit van de E403 in Ruddervoorde met zijn wagen tegen een paal belandt. Sindsdien zit de landbouwer opgesloten in de Brugse gevangenis. Waarom hij zijn dochtertjes doodde? “Ik was ten einde raad”, stelde hij.

Oog in oog

Intussen zit het moordonderzoek in een finale fase. Maar in afwachting van zijn assisenproces, waar hij een levenslange celstraf riskeert, moet Vanhaverbeke zich maandag voor de Brugse strafrechtbank al verantwoorden voor het partnergeweld. Volgens zijn advocaat Kris Vincke zal de veertiger normaal gezien aanwezig zijn. “De verkrachting zullen we met de meeste klem betwisten”, stelt hij.

Ook Astrid G. zou van plan zijn om het proces bij te wonen en zal dus voor het eerst sinds de gruwel oog in oog komen te staan met de moordenaar van haar kinderen. Eind 2022 woonde ze de reconstructie bij, maar ze volgde toen alles op een scherm in een camper. Of Vanhaverbeke haar zal durven aankijken, valt te bezien. En of hij nú al zal praten over de moorden en zijn motieven erachter, is eveneens koffiedik kijken.

Naast het partnergeweld, de moorden en moordpogingen zal Vanhaverbeke zich ook nog moeten verantwoorden voor belaging. De aardappelteler zou zijn ex immers vanuit de gevangenis blijven lastigvallen met telefoontjes en brieven waarin hij haar de schuld geeft voor de feiten. (AFr)

The post Mama van Maud en Ona staat oog in oog met hun moordenaar: partnergeweld mondde uit in echtscheiding die zijn stoppen deed doorslaan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Peuter (2) mogelijk aangerand in asielcentrum van Lanaken

Het parket van Limburg en de lokale politiezone Lanaken-Maasmechelen onderzoeken mogelijke zedenfeiten met een 2-jarig kind in het asielcentrum van Lanaken. Het slachtoffer en haar moeder zijn maandag overgebracht naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Genk. Een meerderjarige bewoner van het asielcentrum is verhoord, maar weer vrijgelaten bij gebrek aan voldoende bewijs. Het onderzoek loopt voort.

Lees meer »

Xavier (22) opent strandbar Bar B’O aan strandpost 2 in Bredene: “Mensen kunnen hier genieten van de rust”

Strandbar Bar B’O is geopend in Bredene. De nieuwe hippe strandbar wil mensen in een rustige sfeer laten genieten van de unieke omgeving tussen strand en duinen en koos bewust om het terras te verharden zodat jong en oud hier iets kunnen komen drinken of eten. Xavier Boey (22), van de gelijknamige bekende bouwfamilie in Bredene, staat samen met mama

Lees meer »

“Mijn gewicht gaat niemand iets aan”: ‘Bridgerton’-actrice Nicola Coughlan is allesbehalve een grijze muis

“Ik wil de wereld laten zien dat ook een muurbloempje in het middelpunt van de belangstelling kan staan.” Fans van ‘Bridgerton’ leerden Penelope Featherington kennen als een grijze muis, maar in het derde deel van de Netflixreeks is het net zij die op de voorgrond treedt. Een rol die Nicola Coughlan (37) op het lijf geschreven is, want ook zij

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Stroomonderbrekingen in heel Oekraïne na Russische bombardementen op elektriciteitscentrales

Minstens 1.993 kinderen zijn sinds de escalatie van de oorlog in Oekraïne vermoord of gewond geraakt. Dat zijn er gemiddeld twee per dag, meldt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties (VN). Het echte aantal ligt volgens de organisatie hoger, maar 1.993 is het aantal dat geverifieerd kon worden. En de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is deze

Lees meer »

“Er hing overal rook en de voordeur was opengeblazen”: aanslag met explosief in nieuwe woonwijk in Deurne

In de Vuurwerkstraat, een nieuwe woonwijk aan Eksterlaar in Deurne, hebben onbekende daders in de nacht van maandag op dinsdag een aanslag gepleegd. Het explosief dat ze lieten afgaan, joeg de buurt flink de stuipen op het lijf en beschadigde de voordeur van één van de woningen. Niemand raakte gewond, maar er wordt wel een mogelijke link met het drugsmilieu

Lees meer »

Chaos breekt uit tijdens Amerikaanse zitting nadat Republikeinse opmerking maakt over collega “Kan je niet lezen door je valse wimpers?”

Een zitting van de Amerikaanse toezichtscommissie is volledig uit de hand gelopen na een opmerking over het uiterlijk van de Democratische afgevaardigde Jasmine Crockett. De discussie kwam tot stand toen Crockett aan haar Republikeinse collega Greene vroeg “of ze wist waarvoor ze hier was”, een opmerking die Greene niet kon smaken. “Kan je wel lezen met die valse wimpers”, antwoordde

Lees meer »