NMBS sluit wegens waterlek centrale inkomhal van Brugs station ‘definitief’ in afwachting van verhuur aan derden

De toegang tot de historische wachtzaal van het station in Brugge is afgesloten. In mei al verhuisden de loketten naar de kant Sint-Michiels. Maar een waterlek noopt NMBS om niemand meer toe te laten en de zaal niet meer als wachtruimte te gebruiken. NMBS zoekt een nieuwe invulling en wil de zaal op termijn verhuren aan derden. In afwachting hiervan blijft de centrale inkomhal afgesloten.

Sedert mei 2023 zijn de loketten in de historische hal van het station in Brugge dicht. De reizigers worden doorverwezen naar het nieuwe travel center van NMBS met open balie. Maar dat bevindt zich aan de kant Sint-Michiels. Toeristen en Bruggelingen moeten wel de lange stationsgang onder de sporen doorspartelen om een ticket te kopen of info te vragen.

Protest

Die beslissing wordt niet door iedereen gesmaakt. De Brugse erfgoedvereniging vzw Marcus Gerards protesteert hiertegen. Andries van den Abeele hekelt het feit dat aan de inkomhal alle nut wordt afgenomen. Hij vreest dat NMBS de zaal zal verhuren aan een winkelketen of hamburgerrestaurant. De Brugse erfgoedvereniging wil een klacht indienen wegens verwaarlozing.

Belangrijk in dit dossier is dat het publiek nu verstoken blijft van het zicht op een interessant kunstwerk dat beschermd is als monument: de muurschildering van René De Pauw uit 1939, die dateert uit de periode dat het Brugse station werd gebouwd. Eerder al noemde Andries van den Abeele in KW de handelswijze van NMBS een ‘wraakactie’:

Slopen

“De NMBS wilde destijds het station slopen, of toch minstens de inkomhal. Door de monumentenzorgverenigingen werd daar een stokje voor gestoken, door de bescherming van het station en van de inkomhal als monument te bekomen.”

“De wraak bestaat erin dat alle nut aan de inkomhal wordt ontnomen. Wat nu in dat ‘achterwaarts centrum’ wordt ingeplant, kon evengoed en beter in de inkomhal. Meteen wordt de rug toegekeerd naar de stad Brugge en wordt de ingang langs die kant grotendeels nutteloos”, aldus Andries van den Abeele.

Het dossier zorgt ook voor politieke commotie, oppositieraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) heeft net een interpellatie ingediend. Hij zal tijdens de gemeenteraad van eind januari aan het stadsbestuur vragen wat Brugge onderneemt om de historische lokettenzaal van het station in zijn volle pracht te behouden en een nieuwe zinvolle invulling eraan te geven.

Travel centers

Bart Crols, woordvoerder van NMBS, bevestigt dat de Belgische Spoorwegen op zoek zijn naar een andere invulling voor de inkomhal door een derde partij. De wachtbanken zijn weggenomen, ook de toiletten zijn verhuisd.

NMBS kiest in steeds meer Belgische stations voor travel centers: contactpunten en informatiecentra waar ‘mobility guides’ (mobiliteitsgidsen) de klanten aan open balies te woord staan en helpen bij hun reisvragen.

“Amper nog 15 procent van de reizigers kopen tegenwoordig nog hun ticket aan het traditionele loket, tien jaar geleden was dat nog 50 procent. De meeste tickets worden online en via de NMBS-app aangeschaft”, legt Bart Crols uit.

Moderne ontmoetingsplaats

“In het Brugse station kozen we voor de inrichting van ons travel center aan de kant Sint-Michiels. Die is de voorbije jaren geëvolueerd tot een moderne ontmoetingsplaats. Tegenwoordig kun je niet meer spreken van de ‘voorkant’ en de ‘achterkant’ van het Brugse station”, aldus Bart Crols.

The post NMBS sluit wegens waterlek centrale inkomhal van Brugs station ‘definitief’ in afwachting van verhuur aan derden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugse arts Michel D’Hooghe stichtte 38 jaar geleden Casa Hogar: “Honderden Mexicaanse straatkinderen gered”

Op zaterdag 8 juni organiseert de New Casa Hogar Foundation een galadiner in het Lauretum in Jabbeke om fondsen te verwerven. De Brugse arts Michel D’Hooghe richtte dit huis voor straatkinderen in Toluca op in 1986, toen de Rode Duivels de halve finale van het WK in Mexico haalden.
The post Brugse arts Michel D’Hooghe stichtte 38 jaar geleden

Lees meer »

Els ‘Lucienne’ Vangheluwe baat al 15 jaar haar bruidswinkel uit: “Hoe chiquer de stoffen, hoe liever ik ermee werk”

Tijdens de Dolle Dagen in Ieper dit weekend kan je ook batjes doen bij Els Lucienne, de bruidswinkel van Els Vangheluwe (39) in de Tempelstraat. Na vijftien jaar zit de Poperingse, die haar hart verloor aan Ieper, nog vol wilde plannen. “Ik droom van een tentoonstelling, een derde editie van Runaway Bride en misschien een boek…”, vertelt ze.
The

Lees meer »

Welke van deze drie gemeentes levert zondag het eerste kiesresultaat? “Hopelijk duikt er elders toch een trage kiezer op”

De strijd om de eerste te zijn speelt zondag niet alleen in de Wetstraat, maar ook in de Dorpstraat. Al zeker drie gemeenten willen de trofee van ‘snelst tellende gemeente’, of: diegene die met het eerste verkiezingsresultaat op tv prijkt. Wordt het Herstappe waar maar 57 burgers stemmen? Sint-Lievens-Houtem met haar “geroutineerde voorzitters” of Heist-op-den-Berg waar ze zelfs een Excel

Lees meer »

Nederlands pleegmeisje dat gruwelijk mishandeld werd, is buiten levensgevaar

Het 10-jarige meisje uit Vlaardingen dat vorige maand zwaargewond werd opgenomen in het ziekenhuis verkeert niet meer in “direct levensgevaar.” Dat laat de stichting William Schrikker Jeugdbescherming en Jeugdreclassering weten, die verantwoordelijk is voor de voogdij van het meisje. “Haar toestand is echter nog steeds zorgelijk en ook in de komende periode blijft intensieve medische zorg noodzakelijk”, aldus de organisatie.

Lees meer »

Delhaize Sint-Michiels heropent met zelfstandige uitbaters Bert en Griet: “We focussen op wat onze Brugse klanten écht blij maakt”

In het kader van de grote operatie van Delhaize om alle supermarkten in eigen beheer om te vormen tot zelfstandige uitbatingen, werd ook het Delhaize-filiaal in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels omgevormd. Op donderdag 6 juni verwelkomden de nieuwe zelfstandige uitbaters Bert Wullaert en Griet Vangheluwe hun klanten.
The post Delhaize Sint-Michiels heropent met zelfstandige uitbaters Bert en Griet: “We

Lees meer »

“Het is niet omdat je er goed uitziet, dat je dom bent”: Valentina, dochter van ex-geliefden Carl Hoefkens en Vanessa wil chirurg worden

“Ik ga niet akkoord met wat mijn vader heeft gedaan, maar ik koester geen wrok.” Als dochter van voormalig Rode Duivel Carl Hoefkens (45) en ex-model Vanessa D’hooghe (48) leidde Valentina (bijna 18) een zorgeloos en luxueus leven in binnen- en buitenland. Maar aan dat sprookje kwam eind vorig jaar abrupt een einde, toen Carl haar moeder in de steek

Lees meer »

Wielertoeristen komen zaterdag aan hun trekken met Ergodôme Cycling Classic

Wielertoeristenclub De Pelikaan en Ergodôme organiseren op zaterdag 8 juni de Ergodôme Cycling Classic, een recreatieve fietstocht met een pittig parcours die de organisatie zelf een klassieker noemt. De opbrengst gaat naar KOESTER, een thuiszorgproject van het Kinderkankerfonds.
The post Wielertoeristen komen zaterdag aan hun trekken met Ergodôme Cycling Classic appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dealer uit Nederland riskeert alsnog straf voor drugsdode in Ichtegem: “Hij moet zijn verantwoordelijkheid opnemen!”

Een Nederlandse dealer riskeert in beroep alsnog een extra bestraffing voor zijn aandeel in de fatale overdosis cocaïne van een Ichtegemse vrouw. Doordat Mohamed A. (25) eerder al in Dendermonde werd veroordeeld voor dealen, oordeelde de Brugse rechter dat hij niet meer kon veroordeeld worden.
The post Dealer uit Nederland riskeert alsnog straf voor drugsdode in Ichtegem: “Hij moet

Lees meer »

Douane neemt bijna 16 miljoen namaaksigaretten in beslag

De douane heeft dinsdag op drie locaties in België 15,9 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen. Dat laat de FOD Financiën weten. De grootste vangst gebeurde in een magazijn in het Oost-Vlaamse Ronse, waar 10,9 miljoen sigaretten werden aangetroffen. In Jumet, in de provincie Henegouwen, werd ook tien ton tabak gevonden.

Lees meer »