“Ze maakten gat in de muur”: verdachten van spectaculaire handtassenroof bij antiquair riskeren tot twee jaar cel

Via een gat in de muur werden in februari 2022 maar liefst 88 luxehandtassen en juwelen gestolen uit een antiekzaak in Kortrijk. Een spectaculaire roof, waarvoor nu vijf verdachten voor de rechter moesten verschijnen. Er werden straffen van twee jaar en 20 maanden gevorderd.

Handtassen van Louis Vuitton, Gucci, Chanel en Fendi – alle merken die ertoe doen, zeg maar. Juwelen en horloges van onder meer Hermes en Jaeger-Le Coultre – wederom gerief waarvoor je je geldbuidel stevig moet opentrekken. Luxegoederen die verkocht worden in de gerenommeerde antiekzaak Lefèvre in de Hendrik Consciencestraat in Kortrijk.

Gat in de muur

Goederen die ook een bende dieven waren opgevallen. De nacht van 26 op 27 februari 2022 besloot een drietal op spectaculaire wijze in te breken in de zaak. Via het aanpalende pand, een leegstaand bankkantoor, maakten ze een gat in de muur om zo aan de handtassen, juwelen en horloges te kunnen. “De opening in de muur was 40 bij 28 centimeter. Hoe de dieven erdoor geraakten, is ons een raadsel”, zei zaakvoerder Vincent Lefevre daar achteraf over.

Dat gat zou nog dienst doen. Op 27 februari kwamen nog eens twee mannen langs om via dezelfde weg binnen te dringen. Pas op 28 februari merkten de zaakvoerders op dat een groot deel van hun waar gestolen was. 88 handtassen, enkele armbanden, gouden ringen met briljanten en horloges. De waarde? Nog niet helemaal bepaald, maar wel zeker ruim 200.000 euro.

Milde straf gevraagd

Na doorgedreven speurwerk konden ruim een jaar na de feiten drie Roemenen worden opgepakt, eentje werd overgeleverd vanuit Frankrijk, een andere vanuit Nederland. Een vijftal verdachten moest zich maandagmorgen voor de spraakmakende roof verantwoorden. Openbaar Ministerie vroeg voor twee van hen twee jaar cel, voor de drie andere 20 maanden cel, voor diefstal met braak en ook verenging.

Twee van hen, die al sinds februari vorig jaar in de cel zitten, verschenen effectief voor de rechter. Alle twee vroegen ze een milde straf, zeker gezien ze al sinds februari vorig jaar in de cel zitten. Een eerste 45-jarige man zegt er eigenlijk weinig mee te maken te hebben. De man zou enkel gereden hebben, maar wist naar eigen zeggen af van wat er te gebeuren stond. “Hij nam geen initiatief en hielp niet aan dat gat. Hij zei dat hij 300 euro kreeg voor zijn aandeel”, aldus zijn raadsman.

“Ik mag er niet aan denken dat er een confrontatie plaatsvond. Het is nu al vreemd om hen hier in de rechtbank te zien” – antiquair Vincent Lefevre

Een andere 42-jarige man was betrokken bij de tweede diefstal, wanneer het gat al gecreëerd was. Hij zou via een van de eerste dieven op de hoogte geweest zijn van de opportuniteit en is daarom met een kompaan ook zijn slag gaan slaan. “Als er al een gat in de muur zat, dan moest hij al niet veel moeite meer doen”, klonk het.

Voor antiquair Vincent Lefevre en zijn vrouw zijn de gevraagde straffen alvast niet zwaar genoeg. “Mijn vrouw is nog altijd bang als ze in de winkel staat”, meent Vincent. “Ze werpen op dat ze wisten dat we er niet woonden, maar dat is zever. Het is een herenhuis met een salon, keuken, slaapkamer, noem maar op. Ik mag er niet aan denken dat er een confrontatie plaatsvond. Het is nu al vreemd om hen hier in de rechtbank te zien.”

The post “Ze maakten gat in de muur”: verdachten van spectaculaire handtassenroof bij antiquair riskeren tot twee jaar cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bart De Wever springt uit een vliegtuig boven ‘zijn’ Antwerpen (en de echte reden moest onze reporter niet ver zoeken)

Met tegenvallende peilingen en op vier weken voor de verkiezingen slaat de N-VA-campagne een versnelling hoger. Dat mag je letterlijk nemen: met een pieksnelheid van 227 kilometer per uur sprong voorzitter Bart De Wever gistermiddag uit een vliegtuig boven ‘zijn’ Antwerpen. Partijleden hielden hun hart vast, en héél even werd het ook nog spannend, zo zag onze reporter die in

Lees meer »

Gilles Rossel verlaat ‘zijn’ FC Veldegem (3B): “Behoud is mooi afscheid”

Veldegem, Zedelgem en Ruddervoorde vormen de rode draad in de voetbalcarrière van Gilles Rossel, die voornamelijk gevormd werd bij Varsenare, Club en Cercle. Hij bereikte de A-kern van KM Ruddervoorde, waar hij toch aan 15 matchen deelnam in nationale. “Het behoud is een subliem afscheidsgeschenk”, klinkt het overtuigd.
The post Gilles Rossel verlaat ‘zijn’ FC Veldegem (3B): “Behoud is

Lees meer »

KIJK. Israëlische ambassadeur haalt VN-Handvest door versnipperaar als protest tegen Palestijns lidmaatschap

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan heeft tijdens een toespraak een kopie van het Handvest van de Verenigde Naties door een versnipperaar gehaald. De opvallende stunt was een protestactie tegen de stemming over het Palestijnse VN-lidmaatschap. Eerder vandaag werd die resolutie met een grote meerderheid goedgekeurd. “Schaam jullie”, zegt Erdan tijdens zijn uithaal.

Lees meer »

“Bambi en Stampertje in het echt!”: schattige ontmoeting tussen hertenjong en konijn gaat de wereld rond

Een hertenjong en een konijn doen heel wat harten smelten nadat ze elkaar hebben ontmoet in een tuin in de Amerikaanse staat Oregon. De dieren werden gefilmd terwijl ze aan elkaar snuffelden en likten, en werden al snel vergeleken met de twee hoofdrolspelers uit Disneyfilm Bambi. “Het zijn Bambi en Stampertje in het echt!”, klinkt het enthousiast in de reacties

Lees meer »

België zakt naar derde plaats op Europese ranking LGTBI+-rechten, maar scoort nog steeds beter dan gemiddelde

Volgens de jaarlijkse ‘Rainbow Map’ van ILGA-Europe, de koepel van Europese LGTBQI+-organisaties, zakt België opnieuw naar de derde plaats in de Europese lijst met LGTBQI+-rechten. Marie-Colline Leroy (Ecolo), staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit prijst die plek in de ranking, maar onderstreept dat er nog gaten zijn die moeten aangevuld worden: “Het is belangrijk dat het volgende parlement artikel

Lees meer »

Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe Kruispoortbrug: tafelbrug zorgt voor minder visuele hinder op beschermde Vesten

Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe tafelbrug aan de Kruispoort, op 90 meter van de huidige tijdelijke brug. De startnota is goedgekeurd, tegen 2026 zou de eerste spadesteek in de grond kunnen. Tegelijkertijd worden de kruispunten hertekend, in de toekomst zullen enkel nog voetgangers en fietsers door de historische Kruispoort mogen.
The post Brugge krijgt tegen 2028 een nieuwe

Lees meer »

Gezocht! Bouwgrond voor bedrijven: “Als enige provincie door Vlaanderen erkend voor grote nood aan terreinen”

De West-Vlaamse economie kampt met een aanslepende nood aan bedrijventerreinen. “Sinds de provinciale vraagberekening van 2017 zijn we geen stap verder”, zeggen Thomas Buys en Dieter Coussée van Voka West-Vlaanderen. “Het grootste pijnpunt is de regio Brugge waar 143 hectare gerealiseerd moeten worden, maar er al twintig jaar discussie over de geschikte locaties is.”
The post Gezocht! Bouwgrond voor

Lees meer »