Kortrijkse Group Bossuwé gaat nu ook frietketels onderhouden:“Kunnen niet aan hetzelfde tempo blijven groeien”

Group Bossuwé is (met voorsprong) uitgegroeid tot de grootste speler onder de frituuruitbaters in een brede straal rond Kortrijk. Aan die groei komt voorlopig geen einde nu het bedrijf met een nieuwe service start: huishoudelijke frietketels reinigen en verversen. “Maar frieten bakken blijft onze core-business”, zegt zaakvoerder Olivier Honoré (38).

Laat de naam Bossuwé vallen en iedereen weet meteen waarover het gaat. Het is iets wat maar weinig frituuruitbaters kunnen zeggen. De naam stond lange tijd synoniem voor het frietkraam aan het station van Kortrijk, maar vandaag is dat maar een klein deel van het verhaal meer. De man die voor de grote sprong voorwaarts zorgde is Olivier Honoré, kleinzoon van stichter Maurice Bossuwé. Hij kwam in 2014 in de familiezaak en begon aan een uitbreidingspolitiek die er voor zorgt dat hij nu over een klein imperium beschikt met vijf vaste en vier mobiele frituren. Een gesprek met een man die barst van de ambitie, leiding geeft aan 35 mensen maar ongemakkelijk op zijn stoel schuift als je hem zaakvoerder noemt.

Leg eens uit waarom je het nodig vindt om nu ook huishoudelijke frietketels te reinigen en te verversen?

“Omdat we ons willen profileren als een full-servicebedrijf op het vlak van frituren. Eigenlijk zijn we hier al een klein stukje mee bezig want veel van mijn vrienden en onze familie vragen ons nu al of we hun frietpot willen reinigen. Dat doen we en dan bezorgen we hen een quasi nieuw toestel terug. Dus eigenlijk maken we een dienstverlening officieel waar we al een heel klein beetje mee bezig zijn. Onze kernactiviteit blijft wel frieten bakken.”

Ik bedien me wel graag van de reclameslogan van Carlsberg om me te verduidelijken. Bij hen klinkt het Probably the best beer in the world. Op een kleinere schaal streven we hetzelfde na

Group Bossuwé heeft een onwaarschijnlijk snelle groei gekend het voorbije decennium. Zal het de komende tien jaar even hard gaan?

“Neen, er mogen nog een of twee frituren bijkomen maar ons huidige aantal moet zeker niet verdubbelen. Belangrijker dan groei is dat we nog meer gaan inzetten op kwaliteit. Die waarden en normen van de groep vind ik heel belangrijk. Dan heb ik het er over dat de klanten vriendelijk bediend worden, een uitstekende service krijgen en in een schone zaak binnenstappen.”

Is het makkelijk om kwaliteit te blijven leveren nu jullie zo groot geworden zijn?

“Dat is inderdaad minder evident dan als je de volledige focus kunt leggen op één enkele frituur. We doen ons best. Kijk: je zal mij nooit horen zeggen dat Bossuwé de beste frieten van de streek bakt. Ik bedien me wel graag van de reclameslogan van Carlsberg om me te verduidelijken. Bij hen klinkt het Probably the best beer in the world. Op een kleinere schaal streven we hetzelfde na (glimlacht). Elke frituur heeft een verantwoordelijke die zich perfect van zijn taak kwijt. Enkele daarvan worden ook nog altijd door familieleden geleid. Zo leidt mijn vader Philippe het kraam aan het station en mijn broer Louis dat op ’t Hoge.”

Ik blijf de eigenaars van de Group Valcke wel eeuwig dankbaar voor de kansen die ik er gekregen heb. Ik ben daar voor een stuk gevormd als ondernemer

Je leek op weg naar een carrière als manager van het bowlingbedrijf Group Valcke uit Wevelgem maar keerde dan terug naar de familiezaak. Waarom?

“Er speelden verschillende elementen in mee. Ik was naar het einde bij de Group Valcke (Europees verdeler van bowlingmateriaal, red) in Frankrijk aan de slag als manager. Ik miste daar toch wel de warmte van de familie maar de belangrijkste reden om die job stop te zetten was dat ik zelf wilde ondernemen. Ik blijf de eigenaars van de Group Valcke wel eeuwig dankbaar voor de kansen die ik er gekregen heb. Ik ben daar voor een stuk gevormd als ondernemer. Ik kan die ervaring nu goed gebruiken bij de Group Bossuwé.”

Je leidt nu een onderneming. Lukt het je nog om voeling te houden met de essentie van de job, zijnde frieten bakken?

“Heel zeker, want ik sta zowat dagelijks in een van de frituren mee te helpen. Zo blijf ik het contact behouden met de klanten en zie ik ondertussen hoe het allemaal loopt.”

Is het moeilijk om daarbij aan de verleiding te weerstaan om dagelijks je portie frieten naar binnen te werken?

“(Lacht) Dat valt goed mee al ben ik dol op frieten. Ik eet er eenmaal om de veertien dagen, soms één keer per week. Wat ik wel vaak doe is om tussendoor de frieten te proeven om te controleren of we goede aardappelen gebruiken en of de smaak is zoals die hoort te zijn.”

Tot slot, in welk restaurant in Kortrijk serveren ze de lekkerste frieten?

“(Direct) Dat is in restaurant Octo in Aalbeke. En als ik er ook nog één mag noemen van buiten Kortrijk. Ook in De Muishond in Sint-Denijs zijn ze zeer lekker. In beide gevallen zijn ze met de hand gesneden en in ossewit gebakken. Al ga ik er in beide gevallen vooral graag omdat je daar lekker kunt eten.”

Info: www.bossuwe.be/frietpotcare.

Wie is Olivier Honoré?

Privé: Olivier Honoré (38) is getrouwd met Camille Nollet (31). Ze hebben samen een zoontje: Pierre (2). Ze wonen op de Rodenburgwijk in Marke.

Loopbaan: Olivier studeerde voor kok aan Ter Groene Poorte, genoot verder ook een sommelieropleiding en een opleiding eventmanagement aan Vives. Hij werkte bij Group Valcke in Wevelgem (bowlings) vooraleer in 2015 de leiding te nemen bij Bossuwé.

Groep Bossuwé: Bossuwé is de voorbije tien jaar uitgegroeid tot een klein imperium met diverse (mobiele) frituren. Er werken 35 mensen. (vfb)

The post Kortrijkse Group Bossuwé gaat nu ook frietketels onderhouden:“Kunnen niet aan hetzelfde tempo blijven groeien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Mannen en vrouwen beschikken niet over dezelfde ‘motor’”: waarom lezen we alleen over plotse dood bij mannelijke (top)sporters?

Christian Eriksen die ineenstuikt op het veld tijdens het EK voetbal in 2021, Sep Vanmarcke die een punt achter zijn carrière moest zetten door hartritmestoornissen of Sergio Agüero van FC Barcelona die noodgedwongen moest stoppen met voetballen door hartproblemen. Topsport blijkt niet zo onschuldig voor het hart. Maar geldt dat ook voor topsportsters? Uit onderzoek blijkt dat negen op tien

Lees meer »

Brugs Mantelzorgnetwerk geeft eisenbundel voor toekomstig stadsbestuur af

In naam van 2200 mantelzorgers heeft het Brugs Mantelzorgnetwerk een memorandum afgegeven aan burgemeester Dirk De fauw en schepen voor Welzijn Pieter Marechal. De actievoerders vinden dat mantelzorgers onvoldoende erkenning en ondersteuning krijgen. Nochtans is er door het personeelstekort in de zorg en de kortere ligtijden in het ziekenhuis steeds meer nood aan mantelzorgers.
The post Brugs Mantelzorgnetwerk geeft

Lees meer »

Tienduizenden Armeniërs eisen ontslag van premier na overdracht van grensdorpen aan Azerbeidzjan

In Jerevan, de hoofdstad van Armenië, zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van premier Nikol Pasjinian te eisen. Ze vinden het niet kunnen dat de hij ermee heeft ingestemd de controle van enkele grensdorpen over te dragen aan aartsrivaal Azerbeidzjan. De protesten worden aangevuurd door aartsbisschop Bagrat Galstanian, die vindt dat de demonstranten "vredevolle acties van ongehoorzaamheid"

Lees meer »

Eerste gesprek met de winnaar van ‘De mol’, die met 24.160 euro naar huis mag: “Elk vrij moment studeerde ik samenvattingen”

Bernard Balcaen (33) mocht dankzij ‘De mol’ met Lukaku voetballen en zag zo tot zijn eigen verbijstering een jeugddroom uitkomen. Maar de leerkracht lager onderwijs is, als indrukwekkende winnaar, ook in één klap 24.160 euro rijker. Een mooi bedrag, waar hij niet alleen domme plannen mee heeft, vertelt hij in een eerste gesprek.

Lees meer »

Gemeenten luisteren naar bewoners De Vijfwegen en nemen verschillende veiligheidsmaatregelen

Zowel de gemeente Moorslede als de gemeente Wervik investeren elk in de veiligheid op het gehucht De Vijfwegen. Daar luidden de bewoners de alarmbel nadat er in de bocht op het kruispunt van de Geluwestraat met de Oude Ieperstraat verschillende ongevallen gebeurden de alarmbel. “De vangrail is zelf nog iets langer dan voordien.”
The post Gemeenten luisteren naar bewoners

Lees meer »

Toestand Slovaakse premier Robert Fico (59) uren na schietpartij nog onduidelijk: “Aanvaller had politiek motief”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

Gratis schoolmaaltijd is breekpunt voor Vooruit. Waarom komen de socialisten met deze eis, en hoe haalbaar is die?

Het plan om gratis gezonde maaltijden aan te bieden in alle scholen is voor Vooruit een absoluut breekpunt voor Vlaamse regeringsdeelname. Maar waarom komt de partij nu al met deze eis? En waarom claimt ze zoveel thema’s die met gezinnen te maken hebben? Carl Devos, politicoloog aan de UGent en politiek analist bij HLN, laat er zijn licht op schijnen.

Lees meer »

Socialisten op kop in peiling bij verkiezingen in Catalonië

De socialistische partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez lijkt de regionale verkiezingen in Catalonië gewonnen te hebben, zo blijkt uit een peiling die zondag is gepubliceerd na het sluiten van de stemlokalen. Ook de separatistische partijen zouden samen een meerderheid behalen.

Lees meer »

Diamant voor Thérèse Devlamynck en José Pillen

Thérèse Devlamynck (79) en José Pillen (86) trouwden op 21 april 1964 in Ingelmunster en vierden hun diamanten huwelijksverjaardag in aanwezigheid van hun familie en schepen van Burgerzaken Stefaan Van Coillie. Zij van Meulebeke en hij van Ingelmunster leerden elkaar kennen in dancing Bristol. Ze besloten 60 jaar geleden in het huwelijksbootje te stappen. José
The post Diamant voor

Lees meer »

Nieuw rapport toont aanhoudende uitbuiting bij Shein: 75-urige werkweken en zelfs tieners aan het werk

De Chinese webwinkel Shein beloofde vorig jaar om de lange werktijden in haar toeleveringsketen aan te pakken. Maar een nieuw rapport toont aan dat werknemers in sommige fabrieken die aan Shein leveren nog steeds 75 uur per week werken. Dit blijkt uit een onderzoek van Public Eye, een Zwitserse mensenrechtenorganisatie die in 2021 voor het eerst de onmenselijke omstandigheden aan

Lees meer »

Truffels met champagne en véél foie gras: koninklijke menu’s geven favoriete maaltijden van de royals prijs

Een culinaire wereldprimeur: dat is de veiling die op 31 mei in Parijs zal plaatsvinden. Een collectie van maar liefst 4.000 keizerlijke, presidentiële en koninklijke menu’s zal onder de hamer gaan, met prijzen tot wel 1.500 euro per stuk. En die menu’s geven volgens ‘Sudinfo’ heel wat geheimen prijs. Van het diner dat onze koning Albert I voorgeschoteld kreeg in

Lees meer »