Gewezen zaakvoerder van bekende elektrozaak in Wervik Willem Deleu (83) is overleden

In zijn woning in de Emiel Gellyncklaan in Wervik is Willem Deleu (83) gestorven. Hij was de gewezen zaakvoeder van elektro Deleu, eerst in Menen en nadien in Wervik. Zoon Dirk baat in het begin van de Kortrijkstraat in Menen al jarenlang een elektrozaak uit. Wat verderop is de andere zoon Patrick al jarenlang uitbater van het populair café De Coulisse in het begin van de Bruggestraat.

Familiebedrijf

Dirk Deleu is ondertussen de vierde generatie in het vak. Van gas en elektriciteit over wasmachines tot televisie, audio- en videomateriaal. Het moet iets voor de Eerste Wereldoorlog geweest zijn dat ene Desiré Deleu begon met het installeren van gasleidingen. In de jaren dertig is daar dan elektriciteit bij gekomen. Zijn zoon Laurent had een opleiding voor elektricien gevolgd en dus was dat een logisch gevolg. De zaak van Desiré was in de Ieperstraat gevestigd, maar zoon Laurent koos ervoor om naar de Kortrijkstraat te verhuizen. In 1947 trok hij naar de Rijselstraat.

Daar is het pas echt goed begonnen. “Ik herinner me nog de eerste wasmachines: een houten kuip met een wiel met een motor”, vertelde Willem destijds in De Weekbode. “Later kwamen er dan koperen kuipen. De echte doorbraak kwam er toen Hoover de eerste echte wasmachine op de markt bracht. Mijn vader verkocht er toen méér dan er dagen in een jaar waren.”

Vader vroeg overleden

Vader Laurent deed het goed, maar hij had nooit het geluk om van zijn succes te profiteren. Hij was pas 50 toen hij overleed. Zijn vrouw zette de zaak samen met haar zonen verder. Willem was toen 19. Hij studeerde televisie aan het VTSK, het huidige VTI in Kortrijk. “Mijn vader maakte ook de opkomst van de zwart-wittelevisie mee”, vertelde Willem destijds. “Hij speelde daar op in, maar hij kon er niet aan werken. Ik had televisie gestudeerd en dus moest ik elk weekend de baan op om televisies te gaan herstellen. Na zijn overlijden heb ik mijn studies vervroegd moeten afronden.”

Willem werkte samen met zijn broer Godfried in de zaak. Willem specialiseerde zich in tv en audio terwijl Godfried de specialist in het witgoed werd. “We waren bijzonder alert. Telkens we hoorden dat iemand ergens een tv of wasmachine wou kopen, trokken we er naartoe”, vertelde Willem. “En terwijl de ene de antenne op het dak plaatste, installeerde de andere de televisie.” Willem was een van de eerste in Menen die elf meter hoge antennes plaatste om de Nederlandse zenders te kunnen ontvangen.

Kappa-bende

Toen moeder Deleu met de zaak stopte, namen Willem en Godfried Deleu de zaak over. De vrouw van Willem, Josette Deroulou, stond in de winkel terwijl de broers de baan op gingen. In de jaren ‘80 werd de zaak gesplitst en opende Godfried een zaak in witgoed op de hoek van de Koningstraat en de Ieperstraat. “In 1990 zijn we dan uit Menen weggegaan”, aldus Willem. “In een vrij korte tijdspanne hadden ze vijftien keer geprobeerd om bij ons in te breken, zeven keer waren de dieven daarin geslaagd en dat deed voor ons de deur dicht. We zijn naar de Geluwesesteenweg in Wervik verhuisd, maar ons atelier bleef in Menen.”

Willem en zijn echtgenote waren een aantal keer het slachtoffer van de Kappa-bende. De Franse gangsters reden met een gestolen auto achteruit de etalage kapot. Het werd in de grensstreek een ware plaag.

Zoon Dirk had in het VTI Sint-Lucas Menen de richting elektronica gevolgd, maar de inbraken bij zijn ouders brachten hem er aanvankelijk toe om in Aalst bouw te gaan studeren. Hij was een paar jaar aan de slag in de wegenbouw, maar de zaken van zijn ouders gingen zo goed dat hij in 2001 toch met zijn eigen elektrozaak begon. De grootste troef van Dirk is de service en dat leerde hij van vader Willem.

Naast de papa van twee kinderen had Willem ook drie kleinkinderen. Samen met zijn echtgenote was zijn inzet groot voor De Wervikse Tornado’s die jaarlijks een hondenwandeling organiseren waarvan de opbrengst gaat naar de opvang van mishandelde en verwaarloosde honden.

Het afscheid vindt plaats op vrijdag 29 december om 11.30 uur in de aula van de begraafplaats langs de Dadizelestraat in Menen.

The post Gewezen zaakvoerder van bekende elektrozaak in Wervik Willem Deleu (83) is overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Slovaakse premier Robert Fico (59) vecht na schietpartij voor zijn leven, dader zegt dat hij “niet eens is met beleid van de regering”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

“Als ik écht een aanwezige vader wil zijn, moet ik stoppen met ‘Familie’”: combinatie carrière en gezin niet evident voor Roel Vanderstukken

Roel Vanderstukken (47) heeft er een loodzwaar jaar opzitten. Niet alleen had hij opnames voor ‘Familie’, er waren ook de voorstellingen van ‘The Broken Circle Breakdown’ én de overname van het restaurant Frans & Yvonne in Kontich. Een langverwachte droom, maar wel eentje die veel vraagt van Roel en z’n gezin, vertelt hij in ‘Primo’. “Mijn vrouw Anne-Sophie had haar

Lees meer »

UGent zet samenwerking met drie Israëlische partners stop

Studenten van de UGent drukken al meer dan een week hun ongenoegen uit over de banden die UGent heeft met Israëlische partners. De universiteit bevestigt nu dat de samenwerking met drie Israëlische partners wordt stopgezet. “UGent zal in geen geval samenwerken met partijen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen die de Israëlische overheid pleegt in Gaza”, zei rector Rik Van

Lees meer »

“We gaan 2,8 miljoen zakken per dag maken”: waarom heel Europa straks chips eet uit een fabriek in Veurne

Het Amerikaanse voedingsconcern PepsiCo investeert 200 miljoen euro in zijn vestiging in het West-Vlaamse Veurne, waar de chips van Lay’s, Doritos en Cheetos worden gemaakt. Bedoeling is om de productie stevig te verhogen, naar liefst 2,8 miljoen zakken chips per dag. Hoe willen ze dat klaarspelen? En telen we daar wel genoeg aardappelen voor? “Van de 4.000 aardappelsoorten ter wereld

Lees meer »

Ontbijtgranenproducent Mulder uit Roeselare viert 20-jarig jubileum met schenking van 25.000 euro

In twee decennia tijd evolueerde Mulder Natural Foods tot een toonaangevende producent van ontbijtgranen. Het is een verhaal van groei, innovatie en continu streven naar verbetering, maar vooral ook van gedreven medewerkers en een succesvolle samenwerking met al zijn stakeholders.
The post Ontbijtgranenproducent Mulder uit Roeselare viert 20-jarig jubileum met schenking van 25.000 euro appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik vond het héél zuur dat ik niet naar het Songfestival mocht”: Luka uit ‘The Voice’ blikt terug op woelige periode

Haar winst in ‘The Voice van Vlaanderen’, intussen zeven jaar geleden, zette het leven van Luka Cruysberghs (23) op z’n kop. Coach Alex Callier (51) bombardeerde haar tot frontvrouw van Hooverphonic, om haar nadien weer koeltjes aan de kant te schuiven. Sindsdien is het stiller rond de Leuvense, die nu opduikt in de nieuwe talentenjacht ‘Sing Again’. Tijd om te

Lees meer »

Druk feestweekend in basisschool Ter Molen: “We zetten alles op alles”

Feesten en basisschool Ter Molen? Het zijn twee termen die bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook mei belooft alvast erg geanimeerd te worden, met een quiz en zelfs een talentenshow. Het weekend van 31 mei moet alvast worden vrijgehouden.
The post Druk feestweekend in basisschool Ter Molen: “We zetten alles op alles” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een deur-aan-deurverkoper die blijft terugkomen? “Dat is belaging”

Deur-aan-deurverkoop is toegelaten in België. Verkopers mogen aanbellen om je een dienst of product te verkopen. Maar als je "neen" zegt, moeten ze daar oren naar hebben. Doen ze dat niet, dan kan je ze aanklagen voor "belaging". Dat blijkt uit de nieuwe aflevering van de podcast ‘Mens erger je niet’ van het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2.

Lees meer »

Gruwelijk ongeval met slijpschijf op Oostendse werf brengt zwartwerk aan het licht: celstraf met uitstel en fikse boete

Twee Roemenen uit Brussel hebben voor de Brugse rechtbank zes maanden celstraf met uitstel gekregen voor zwartwerk en inbreuken op de welzijnswet. Ze kregen ook nog een geldboete van 16.000 euro, de helft met uitstel. Het gesjoemel kwam aan het licht na een gruwelijk ongeval op een Oostendse werf.
The post Gruwelijk ongeval met slijpschijf op Oostendse werf brengt

Lees meer »

Na geweigerde interviews, 60 kg gewichtsverlies en mislukte comeback: Bert Voordeckers probeert het opnieuw in ‘Sing Again’

Het was even met de ogen knipperen voor de juryleden in ‘Sing Again’, maar het was wel degelijk Bert Voordeckers (58) die voor hen stond. Zijn stem blijft zeer herkenbaar, maar sinds hij derde werd in het allereerste seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’ verloor hij maar liefst 60 kilo. Om medische redenen, vertelt hij in een uitgebreid interview over

Lees meer »

Veiliger oversteken met nieuwe richtlijnen: “Zebrapaden kunnen een vals gevoel van veiligheid geven”

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd over waar welke oversteekplaatsen nodig zijn. Voor die update ging AWV uit van de blik van de voetganger en ook het kind staat centraal bij de aangepaste richtlijnen. De voornaamste nieuwigheid is dat er geen klassieke zebrapaden (zonder middeneiland of wegversmalling) aangelegd mogen worden op wegen waar 70 km/uur of

Lees meer »

MULTILIVE PREMIER LEAGUE. Foden bezorgt City dubbele voorsprong op assist van Doku, Guardiola en co kunnen titel al ruiken

Wordt het Manchester City, of toch nog Arsenal? De Citizens zijn bij winst tegen West Ham altijd zeker van een vierde opeenvolgende landstitel. Arsenal staat voor de slotspeeldag op twee punten en moet dus rekenen op puntenverlies van De Bruyne en Doku en zelf winnen van Everton. Krijgen we een thriller in Engeland? Volg beide wedstrijden op de voet in

Lees meer »

Koen Crucke krijgt niet één, maar wél twee Carrière Awards uitgereikt door Entertainment Events Zwevegem

Vorige zaterdag organiseerde Entertainment Events Zwevegem voor de vijftiende keer een hommage rond een zanger/entertainer/acteur én dit sinds de start in 2016. Deze keer werd Koen Crucke uit De Haan begroet én in de spotlights geplaatst.
The post Koen Crucke krijgt niet één, maar wél twee Carrière Awards uitgereikt door Entertainment Events Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »