Brugge vergunt bouw van Thaise toren voor Triënnale in 2024

Van 13 april tot 1 september 2024 gaat opnieuw te Triënnale door met als thema ‘Spaces of Possibility’. De Triënnale brengt twaalf hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties naar de historische kern van de stad in een unieke setting als UNESCO Werelderfgoed. Een ervan is een imposante Thaise toren.

Het worden stuk voor stuk werken die inspelen op thema’s als transformatie, inclusie, natuur en de toekomst van de stad. Net als bij de vorige edities worden verschillende kunstwerken geplaatst langs een parcours in de Brugse binnenstad en eentje in Zeebrugge. Het college gaf alvast de nodige vergunning voor drie tijdelijke kunstwerken in het kader van deze Triënnale.

Bangkok Project

“Kunstwerken in de publieke ruimte maakt kunst toegankelijk voor iedereen. In combinatie met ons erfgoed wordt ook deze Triënnale terug uniek”, vertelt schepen voor Ruimtelijke ordening en Erfgoed Franky Demon.

Langs de R30, aan de achterzijde van de Sint Godelieveabdij, komt een kunstinstallatie van het Thaise Bangkok Project Studio. Het kunstwerk betreft een ingenieuze toren met een trappenkoker met daaraan drie platformen op verschillende hoogtes (zie foto in bijlage). Rond de toren wordt een boogvormig patroon aangelegd met Brugse kasseien in combinatie met Elephant dung brick, een steen uit Taiwan.

Uniek zicht

Volgens schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon zal deze kunstinstallatie zal voor het publiek toegankelijk zijn. Bezoekers zullen de toren kunnen beklimmen en vanop de verschillende platformen kunnen genieten van een mooi, uniek uitzicht over de stad.”

Daarnaast werd een vergunning verleend voor een kunstwerk van Mona Hatoum. Dit kunstwerk zal op de site van het psychiatrisch ziekenhuis Onze Lieve Vrouw geplaatst worden. Het kunstwerk bestaat uit een trapconstructie die ondergronds gaat met beneden een schommel. Voor de plaatsing van de trapconstructie wordt een put gegraven. Het publiek zal op de schommel kunnen zitten en in de put schommelen.

Strand

Het derde kunstwerk waarvoor een tijdelijke vergunning werd verleend komt op het strand van Zeebrugge ter hoogte van de recent gevormde duinen aan de westelijke zijde van het strand. Dit stuk strand is vrij van cabines en andere constructies, met uitzondering van een kunstwerk en de surfclub.

De kunstinstallatie van Heather Peak & Ivan Morison zal bestaan uit een constructie van prefabbetonnen buizen en inspectieputten die een cirkel vormen met een straal van 15 meter. De installatie zal 2,80m hoog zijn. Met zand worden 5 benen aan de constructie gemaakt zodat het geheel een stervorm krijgt. Ongeveer 2 à 3 dagen per maand zal de kunstinstallatie gedeeltelijk in het water liggen.

Uitdaging

“Onze historische binnenstad biedt kunstenaars een uitdaging om er moderne kunstwerken te plaatsen. Er kunnen niet overal zomaar kunstwerken geplaatst worden, daarvoor moet voldaan worden aan de stedenbouwkundige regelgeving. Dankzij de verleende vergunningen is dit in orde en kunnen de kunstwerken zonder problemen opgebouwd worden. Een mooi voorbeeld van hoe hedendaagse kunst en erfgoed in Brugge respectvol naast elkaar kunnen bestaan”, besluit Demon.

The post Brugge vergunt bouw van Thaise toren voor Triënnale in 2024 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vier schoten afgevuurd op Slovaakse premier Fico, eentje raakte hem in de buik: beelden tonen arrestatie

Robert Fico, de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Dat is bevestigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. Volg het nieuws op de voet in deze

Lees meer »

Verborgen camera geeft kijkje in protserig verbouwd paleis Poetin: fresco’s vervangen door krijgsheren en heiligen

Poetins paleis aan de Zwarte Zee is de afgelopen jaren flink gerenoveerd. Dat blijkt uit een nieuwe video van het miljardenpand die is gepubliceerd door de stichting van wijlen Aleksej Navalny en een onafhankelijke Russische onderzoekswebsite. Met een verborgen camera zijn opnames gemaakt van het protserige paleis, dat vooral een stuk militaristischer lijkt te zijn geworden én zelfs een Vlaams

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. “Moet nog beslissen of ik voor klim wissel naar wegfiets”: Uijtdebroeks begint om 16u15 aan tijdrit

De renners krijgen vandaag een tijdrit van 40,6 kilometer voor de wielen geschoven. Na een vlakke aanloop volgt er in het slot een klimmetje van zes kilometer, waarvan vooral de eerste steil (10,7%) omhooggaat. Bouwt Tadej Pogacar zijn voorsprong in het klassement uit? En wat kan onze Cian Uijtdebroeks? Volg de aanloop naar de rit en natuurlijk de etappe in

Lees meer »

1 op de 3 bijkomende jobs die De Croo creëerde, zijn banen bij de overheid: “Misschien moeten we een beetje op de rem gaan staan”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) pakt graag uit met de tienduizenden jobs die er tijdens zijn regeerperiode zijn bijgekomen. Maar uit cijfers van de Nationale Bank blijkt nu dat één gecreëerde job op de drie een overheidsjob is. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van VOKA, vraagt zich af of de overheid kan blijven groeien? “Onze overheidsuitgaven zijn al bij de

Lees meer »

Wild Classical Music Ensemble repeteert in de Spatie

Evita Werbrouck en Koen Cappon van de Spatie in de Wijnbergstraat ontvangen regelmatig de muziekgroep Wild Classical Music Ensemble voor de repetities ter voorbereiding van hun concerten over heel Europa. Op donderdag 2 mei speelden ze een try-out concert.
The post Wild Classical Music Ensemble repeteert in de Spatie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verkiezingsaffiches Zuhal Demir vernield en beklad: hoe schadelijk is dat voor een politicus of partij?

In zowat de hele provincie Limburg worden de verkiezingsaffiches van Zuhal Demir beklad en vernield. Sommige affiches zijn in brand gestoken, op andere plaatsen werd haar naam of gezicht besmeurd met rode verf. Sommige affiches werden zelfs beklad met hakenkruisen en zware beledigingen. "Dit hoort er jammer genoeg bij", zegt expert politieke communicatie Reinout Van Zandycke.

Lees meer »

Een op de drie nieuwe jobs is er een bij de overheid

De Vivaldi-regering wist 232.000 nieuwe jobs te creëren. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt nu dat het in één geval op de drie gaat om een functie bij de overheid, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Werkgeversorganisatie Voka stelt zich daar ernstige vragen bij omdat de overheidsuitgaven nu al de pan uit swingen.

Lees meer »

Ook West-Vlaamse studenten bezetten Universiteit Gent: “Hier kan je een van de druppels zijn die de emmer doet overlopen”

Meer dan honderd studenten, docenten en personeelsleden kamperen op Campus UFO van de UGent als protestactie. Ook enkele West-Vlamingen protesteren er tegen het geweld in de Gazastrook.
The post Ook West-Vlaamse studenten bezetten Universiteit Gent: “Hier kan je een van de druppels zijn die de emmer doet overlopen” appeared first on KW.be.

Lees meer »